







Asi tomu moc nerozumím. Ty již začínáš s kváskem z ledničky ke kterému přidáš mouku a vodu a necháš kvasit a pak zase odebereš kvásek na uchování. Ale jak mám začít, když kvásek nemám a teprve začínám kvásek vyrábět. Kolik mám tedy odebrat pro další uchování?
Dá se někde sehnat ta krásná ošatka? Ty ji máš z kurzu.
Dobrý vecer Blanko,opět jste potěšila Vaším pečením😁i u nás doma se začalo už někdy v červnu s pečením chleba ,nejdříve chléb s páté fermentorech (staré těsto s 2 gramy droždí) a pak se 3 gramy do finálního těsta, tento recept je na blogu u Maskrtnice, nebo top receptech a ještě dnes holky občas peču, jen mícháme mouky😀po založení kvásku a zrovna tak absolvování kurzu tamtéž, pečeme kvaskovy chleba, a brouzdání po - pečeme pečením, kvaskovy i a čerpáme z knihy od G.Hradecke a Ruce v mouce😀pořád Vám moc fandím,a přeju vám k rozšiřování vašich koníčku a aktivit mnoho elánu,který asi nevymizí😁
Pro MarijaKes
Tyto ošatky mají v různých velikostech v Orionu😀a jsou super😁na vysypání je také prima pohanková mouka,nebo do ošatky dát utěrku a posypat žitnou moukou a těsto se nelepí ani na utěrku😁
[1]: Někdo dává jogurt,jiný kefír,dá se dát i podmáslí...
[2]: Pro další pečení odebírám tak dvě lžíce kvásku...dám do sklenice,strčím do lednice a mám kvásek pro další pečení.Takže pro nový bochník zase dám tyto dvě lžíce kvásku,ke kterému přidám vodu,mouku,nechám zrát a po 12 hodinách si nezapomenu znovu odebrat dvě lžíce kvásku pro další pečení.Kvásek se dá koupit i v některých pekárnách,nebo se dá pořídit podle kváskové mapy,která je na netu.
ošatky se dají koupit třeba tady
https://www.prouti.cz/osatka-ovalna-proutena-na-kynuti-testa-pan-i-x1604
[3]: Ireno,moc děkuju a vidím,že i vás nadchlo kváskové pečení.
Mouky taky míchám,ale v tomhle receptu byla uvedená právě pšeničná chlebová,tak jsem vyzkoušela tak jak bylo psáno.V hradeckém chlebu byly mouky míchané,navíc semínka,ale Natálce momentálně nejvíc chutná tenhle nadýchaný jogurtový chlebíček,tak peču teď právě tenhle,ale už se chystám,že příště zadělám zase na jiný a vyzkoušíme zase další recept
[4]: Určitě,jde to i takto,ale mě se moc líbí ten "spirálový vzorek",který ošatka do chleba vytiskne,takže utěrku nedávám.
Dělám to tak,jak nás učila Gábina v kurzu
Ahoj Blani,co jsem dostala kvásek taky už chleba nekupuji,dělám podobně jogurtový určitě vyzkouším.Přeji krásné dny.
[6]: Aha, už tomu rozumím. jsem natvrdlá. Děkuji.
Ošatku mám, ale kvásek se neshání moc lehce. Zkusím mapu.
[10]: Iveto,jogurtový je takový lehoučký,nadýchaný.Dneska jsem vyzkoušela místo pšeničné mouky dát žitnou smíchanou se špaldovou.Chleba bude určitě hutnější,míň nadýchaný a jsem zvědavá,jaký bude na chuť a jestli Natálka něco pozná
[11]: Nic se neděje,žádný učený z nebe nespadl a je lepší se zeptat
[12]: Některé holky psaly,že se dá kvásek sehnet v některých pekárnách.A kvásková mapa na netu je taky pěkně propracovaná,takže určitě ve svém okolí seženeš někoho,kdo ti za symbolickou odměnu kvásek přenechá
Chlebíček vypadá náramně a nepochybuji o tom, že je moc chutná.
Pedigové ošatky se dají občas koupit i v Globusu. S pekárnami to není moc slavné, dost jich peče z předpřipravených směsí a na dotaz, jestli mají kvásek, jsem se jednou dozvěděla, že mléčné výrobky nevedou.... Kvásek se dá občas koupit i na farmářských trzích v zavakuovaném pytlíku i s receptem na krkonošské kyselo, ale když ho nakrmíte, bude sloužit věrně a spolehlivě.
Dakujem vam velmi za recept, uz roky peciem len kvaskovy chlebik, ja peciem v pekarnicke. vcera som skusala tento recept od vas a je vyborny. hned som si ho pripisala k osvedcenym receptom
Já bych jen pro všechny dodala,že na Pečem pecen se dá napsat a poprosit o kvásek,určitě se tam najde někdo z blízkého okolí a kvásek dá.Navic je tam spousta rad a receptu co a jak.
Blanko,chleba máte super a já upřímně se těším do čeho dalšího se pustíte😀🤗
[16]: Jaruš,chutná nám a je určitě lepší,než ten kupovaný
[17]: Muž od mé bývalé kolegyně je pekař,takže vím,že skoro všechno se peče z předpřipravených směsí a prý bychom se divili,co ty směsky obsahují.
Domácí chlebík dá sice práci,ale člověk ví,co do něj dává a je určitě chutnější,než ten kupovaný
[18]: Ivo,jsem ráda,že vám chleba chutná.Urrčitě přidám i recept na hleba Hradecký se semínky,ten je taky moc dobrý
[19]: Přesně tak,na netu je k mání všechno od kvásku až po recepty
[20]: Ireno,díky a pro změnu bude další zase článek voňavý...i když teda i ten čerstvě upečený domácí chleba krásně voní,bude to zase z jiného rance
Dobrý den dnes jsem si na vašem blogu početla a musím jen chválit taky bych si ráda něco připravila po nemoci přicházím o vlasy jen nevím kde nakoupit včelý vosk jinak jsem bylinkářka po dědečkovi ten zemřel v 79 letech steskem po babičce nikdy nebyl u lékaře a proto nemněl ani zdravotní kartu těch masti a lahviček co po něm zůstalo na půdě bohužel bylo mě 5 let dnes 60 a snažím se jít v jeho stopách tak jsem ráda že je tu někdo jako vy a je nás stále víc tak všestranných a pejsek taky krásný jste šikulka přeji krásnou neděli.Luisa
[26]: Luiso,sehnat včelí vosk není vůbec složité.Třeba máte blízko sebe nějakého včelaře.A kdyby ne,všechny ingredience se dají sehnat na netu.Já nakupuju třeba na ekokoze,nebo na mýdlovém světě.Stačí se jen mrknout.
Moc zdravím a děkuju za návštěvu!
Jogurtový je super, ale dávám do něj už jenom kefír místo jogurtu, je ještě lepší.