Jogurtový chleba

16. ledna 2018 v 19:56 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


Upřímně už si nevzpomínám,kdy jsem naposledy kupovala chleba.
A protože jste si psali o recept,
mám tady dneska další chlebíčkový článek.
Minule jsem fotila chleba Hradecký
a psala,že je naším nejoblíbenějším.
Vyzkoušela jsem další recept a teď pečeme zase jen chleba jogurtový
a právě na ten vám dám recept.

Co potřebujeme na jeden asi kilový bochník,který nám stačí zhruba na dva dny:

NA KVAS:
žitný kvásek
150 g žitné chlebové mouky
150 g převařené vychladlé vody

NA FINÁLNÍ TĚSTO:
80 g kvalitního bílého jogurtu
300 g převařené vychladlé vody
450 g pšeničné chlebové mouky
14 g soli
celý kmín

Začínáme:


Žitný kvásek uchováváme v lednici.
Já jej mám v malé skleničce,pozor víko musí mít otvory,
aby ke kvásku mohl vzduch.
Kvásek dáme do mísy a přidáme k němu suroviny potřebné na výrobu kvasu
...tzn. 150 g vody a 150 g žitné chlebové mouky,
zamícháme a celou mísu dáme pod igelit,
necháme zrát 12 hodin...já nejčastěji nechávám přes noc.

Ještě než se pustíme do výroby finálního těsta,
nezapomeneme si v této chvíli odebrat zpátky do sklenice kvásek !!!!
Právě takovýmto způsobem se kvásek pořád obměňuje.
Já si ten svůj hýčkám,protože jsem jej dostala na kurzu od Gábiny Hradecké
a prý byl založený před pěti lety.
Gábina říkala,že s takhle silným kváskem se nedá pokazit žádný chleba a měla pravdu,
protože zatím každý bochník byl k jídlu.

A jdeme na výrobu finálního těsta.
Ke kvasu,který nám zrál 12 hodin přidáme
jogurt
vodu
pšeničnou chlebovou mouku
sůl ...používám himalájskou růžovou
kmín


A zamícháme.


Dáme nazpět pod igelit a necháme dvě hodiny kynout.


Zpracujeme těsto,klidně přidáme mouku,aby nelepilo,zamícháme,trochu prohněteme
a přemístíme do ošatky.


Ošatku mám taky od Gábiny.
Je to poctivá pedigová ošatka,která chlebu dělá pěknou strukturu.
Vysypává se solamylem a nijak se nedrhne,neumývá.
Prostě se jen případné zbytky těsta seškrábnou a hotovo.


Necháme kynout pod igelitem ještě hodinu.
Mezitím si rozpálíme troubu na 250 stupňů,
na dno trouby vložíme vyšší plech a dáme si uvařit trochu vody.
Chleba vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem...


Když máme troubu rozpálenou,vložíme do ní chleba,
zároveň na spodní plech nalijeme vřelou vodu,
zavřeme a pečeme 10 minut.
Potom troubu otevřeme,
plech s vodou vytáhneme a teplotu stáhneme na 200 stupňů
a pečeme dalších 35 minut.
Já pak chleba otočím dnem vzhůru a peču ještě dalších pět minut.
Potom chlebík vytáhneme,
já nechávám chládnout tak,že bochník položím na dva hrnky
a snažím se,aby aspoň dvě hoďky Naty bochník nechala chládnout.


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Matilda Matilda | 16. ledna 2018 v 20:37 | Reagovat

Jogurtový je super, ale dávám do něj už jenom kefír místo jogurtu, je ještě lepší.

2 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. ledna 2018 v 21:01 | Reagovat

Asi tomu moc nerozumím. Ty již začínáš s kváskem z ledničky ke kterému přidáš mouku a vodu a necháš kvasit a pak zase odebereš kvásek na uchování. Ale jak mám začít, když kvásek nemám a teprve začínám  kvásek vyrábět. Kolik mám tedy odebrat pro další uchování?
Dá se někde sehnat ta krásná ošatka? Ty ji máš z kurzu. :-)

3 Irena Irena | E-mail | 16. ledna 2018 v 22:16 | Reagovat

Dobrý vecer Blanko,opět jste potěšila Vaším pečením😁i u nás doma se začalo už někdy v červnu s pečením chleba ,nejdříve chléb s páté fermentorech (staré těsto s 2 gramy droždí) a pak se 3 gramy do finálního těsta, tento recept je na blogu u  Maskrtnice, nebo top receptech a ještě dnes holky občas peču, jen mícháme mouky😀po založení kvásku a zrovna tak absolvování kurzu tamtéž, pečeme kvaskovy chleba, a brouzdání po - pečeme pečením, kvaskovy i a čerpáme z knihy od G.Hradecke a Ruce v mouce😀pořád Vám moc fandím,a přeju vám k rozšiřování vašich koníčku a aktivit mnoho elánu,který asi nevymizí😁

4 Irena Irena | E-mail | 16. ledna 2018 v 22:21 | Reagovat

Pro MarijaKes

Tyto ošatky mají v různých velikostech v Orionu😀a jsou super😁na vysypání je také prima pohanková mouka,nebo do ošatky dát utěrku a posypat žitnou moukou a těsto se nelepí ani na utěrku😁

5 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. ledna 2018 v 23:59 | Reagovat

[1]: Někdo dává jogurt,jiný kefír,dá se dát i podmáslí...

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 0:02 | Reagovat

[2]: Pro další pečení odebírám tak dvě lžíce kvásku...dám do sklenice,strčím do lednice a mám kvásek pro další pečení.Takže pro nový bochník zase dám tyto dvě lžíce kvásku,ke kterému přidám vodu,mouku,nechám zrát a po 12 hodinách si nezapomenu znovu odebrat dvě lžíce kvásku pro další pečení.Kvásek se dá koupit i v některých pekárnách,nebo se dá pořídit podle kváskové mapy,která je na netu.

7 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 0:09 | Reagovat
8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 0:14 | Reagovat

[3]: Ireno,moc děkuju a vidím,že i vás nadchlo kváskové pečení.
Mouky taky míchám,ale v tomhle receptu byla uvedená právě pšeničná chlebová,tak jsem vyzkoušela tak jak bylo psáno.V hradeckém chlebu byly mouky míchané,navíc semínka,ale Natálce momentálně nejvíc chutná tenhle nadýchaný jogurtový chlebíček,tak peču teď právě tenhle,ale už se chystám,že příště zadělám zase na jiný a vyzkoušíme zase další recept

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 0:15 | Reagovat

[4]: Určitě,jde to i takto,ale mě se moc líbí ten "spirálový vzorek",který ošatka do chleba vytiskne,takže utěrku nedávám.
Dělám to tak,jak nás učila Gábina v kurzu :-)

10 IVETA IVETA | 17. ledna 2018 v 7:36 | Reagovat

Ahoj Blani,co jsem dostala kvásek taky už chleba nekupuji,dělám podobně jogurtový určitě vyzkouším.Přeji krásné dny.

11 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 8:57 | Reagovat

[6]: Aha, už tomu rozumím. jsem natvrdlá. Děkuji. :-)

12 Jitka Jitka | Web | 17. ledna 2018 v 14:02 | Reagovat

Ošatku mám, ale kvásek se neshání moc lehce. Zkusím mapu. :-)  :-)

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 14:38 | Reagovat

[10]: Iveto,jogurtový je takový lehoučký,nadýchaný.Dneska jsem vyzkoušela místo pšeničné mouky dát žitnou smíchanou se špaldovou.Chleba bude určitě hutnější,míň nadýchaný a jsem zvědavá,jaký bude na chuť a jestli Natálka něco pozná :-)

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 14:48 | Reagovat

[11]: Nic se neděje,žádný učený z nebe nespadl a je lepší se zeptat :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 14:49 | Reagovat

[12]: Některé holky psaly,že se dá kvásek sehnet v některých pekárnách.A kvásková mapa na netu je taky pěkně propracovaná,takže určitě ve svém okolí seženeš někoho,kdo ti za symbolickou odměnu kvásek přenechá

16 Jarka Jarka | Web | 18. ledna 2018 v 8:47 | Reagovat

Chlebíček vypadá náramně a nepochybuji o tom, že je moc chutná. :-P  ;-)

17 Mirka Mirka | E-mail | 20. ledna 2018 v 18:18 | Reagovat

Pedigové ošatky se dají občas koupit i v Globusu. S pekárnami to není moc slavné, dost jich peče z předpřipravených směsí a na dotaz, jestli mají kvásek, jsem se jednou dozvěděla, že mléčné výrobky nevedou.... ;-) Kvásek se dá občas koupit i na farmářských trzích v zavakuovaném pytlíku i s receptem na krkonošské kyselo, ale když ho nakrmíte, bude sloužit věrně a spolehlivě.

18 Iva Iva | 21. ledna 2018 v 14:33 | Reagovat

Dakujem vam velmi za recept, uz roky peciem len kvaskovy chlebik, ja peciem v pekarnicke. vcera som skusala tento recept od vas a je vyborny. hned som si ho pripisala k osvedcenym receptom :-)

19 Irena Irena | E-mail | 21. ledna 2018 v 17:05 | Reagovat

Já bych jen pro všechny dodala,že na Pečem pecen se dá napsat a poprosit o kvásek,určitě se tam najde někdo z blízkého okolí a kvásek dá.Navic je tam spousta rad a receptu co a jak.

20 Irena Irena | E-mail | 21. ledna 2018 v 17:07 | Reagovat

Blanko,chleba máte super a já upřímně se těším do čeho dalšího se pustíte😀🤗

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 21:02 | Reagovat

[16]: Jaruš,chutná nám a je určitě lepší,než ten kupovaný :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 21:04 | Reagovat

[17]: Muž od mé bývalé kolegyně je pekař,takže vím,že skoro všechno se peče z předpřipravených směsí a prý bychom se divili,co ty směsky obsahují.
Domácí chlebík dá sice práci,ale člověk ví,co do něj dává a je určitě chutnější,než ten kupovaný :-)

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 21:05 | Reagovat

[18]: Ivo,jsem ráda,že vám chleba chutná.Urrčitě přidám i recept na hleba Hradecký se semínky,ten je taky moc dobrý :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 21:06 | Reagovat

[19]: Přesně tak,na netu je k mání všechno od kvásku až po recepty :-)

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 21:08 | Reagovat

[20]: Ireno,díky a pro změnu bude další zase článek voňavý...i když teda i ten čerstvě upečený domácí chleba krásně voní,bude to zase z jiného rance :-)

26 Luisa Luisa | E-mail | 4. března 2018 v 8:22 | Reagovat

Dobrý den dnes jsem si na vašem blogu početla a musím jen chválit taky bych si ráda něco připravila po nemoci přicházím o vlasy jen nevím kde nakoupit včelý vosk jinak jsem bylinkářka po dědečkovi ten zemřel v 79 letech steskem po babičce nikdy nebyl u lékaře a proto nemněl ani zdravotní kartu těch masti a lahviček co po něm zůstalo na půdě bohužel bylo mě 5 let dnes 60 a snažím se jít v jeho stopách tak jsem ráda že je tu někdo jako vy a je nás stále víc tak všestranných a pejsek taky krásný jste šikulka přeji krásnou neděli.Luisa

27 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. března 2018 v 15:40 | Reagovat

[26]: Luiso,sehnat včelí vosk není vůbec složité.Třeba máte blízko sebe nějakého včelaře.A kdyby ne,všechny ingredience se dají sehnat na netu.Já nakupuju třeba na ekokoze,nebo na mýdlovém světě.Stačí se jen mrknout.
Moc zdravím a děkuju za návštěvu!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama