Leden 2018

Čtu,peču a uklízím...

28. ledna 2018 v 0:20 | Blanka |  Den za dnem



...aneb co všechno se dá dělat,
když jste ještě pořád doma s chřipkou,
ale už se cítíte o hodně líp...
Můžete spát a spát a spát,
ale i toho se člověk nabaží.

Můžete si namíchat nějakou mast,krém či olejíček
můžete háčkovat,nebo se věnovat nějaké jiné ruční práci,
taky si můžete číst...


A tady je pár,které jsem už přelouskala...


Pokud máte rádi Herbář,
pak si jistě rádi prolistujete,počtete a možná i poberete nějakou
inspiraci nejen ohledně stravy,ale třeba i o výrobě
domácí přírodní kosmetiky,likérů a podobně.


Veleúspěšný blog Krkavčí matky v knižní podobě.
Pro mne malinko zklamání...je to milé,je to vtipné,je to poučné,
ale o věcech,které jsou už nezadržitelně za mnou...
v hledáčku mám další knížku od Krkavčí matky
Má milá smrti.


Věčné mládí
je pravdivá,milá a vtipná oddechovka ze života.

Když vás čtení a listování časopisů přestane bavit
a pořád ještě nemůžete jít kvůli nemoci ven,
můžete se pustit třeba do uklízení.
Když nevím coby,přerovnávám,třídím a vyhazuju.
Včera to byl vnitřek kuchyňské linky,
dneska útroby skříně v obýváku...


Když tak uklízíte,přerovnáváte a vyhazujete,
určitě dostanete hlad.
Co třeba upéct chleba?


Po chlebíku hradeckém a jogurtovém teď pečeme kmínový...


Na slaném závinu se s Naty shodneme vždycky a pečeme si jej hodně často.
Tenhle byl plněný směsí z brokolice,špenátu,pórku a hermelínu,
sypaný lněnými a slunečnicovými semínky.

No a když už vás to čtení,uklízení a pečení unaví,
přijdou vhod i nějaké zbytky a to,co vám připraví někdo jiný...


ikeácké vánoční perníčky přijdou vhod
i měsíc po Vánocích a šneky z lístkového těsta
mi upekla k večeři Natálka.

Tak,hotovo,fertig a můžeme zase spát a spát...


Den za dnem

25. ledna 2018 v 20:44 | Blanka |  Den za dnem










Ještě pořád jsem doma s chřipkou,
čtu,dopuju se čerstvými vitamíny,zázvorovým čajem
a výbornými sušenkami z Anglie,
zabalená do superhřejivé chlupaté deky od Ježíška.
Cestou od doktora jsem si pořídila svůj letošní první hyacint
a pořád zapaluju další a další svíčky
s voňavými olejíčky.
Namíchala jsem si olej,
který krásně voní po mandlích
a vyživuje nehty a ruce a
společnost mi dělá starouš Max.

Masti s bylinkami a krém na extrémně suché tlapky

22. ledna 2018 v 17:10 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika


Být blogerkou není jednoduché...
Říkala jsem si,že začnu brát foťák zase všude sebou
a budu fotit a fotit.
Zatím se už druhý týden léčím s chřipkou,
a fotit tak nějak není co.
Vzpomínám si,že chřipku jsem naposledy měla,když naše zakrátko už
dvacetiletá Naty šla k zápisu do školky.
A stejně jako tehdy i teď mě chřipka skolila pořádně.

Už je ale líp
o to víc mě mrzí,
že dneska jsem měla být úplně jinde,než pod dekou.
Pokračování kurzu na výrobu domácí kosmetiky mě zase moc lákalo a byla jsem mezi přihlášenými,
ale bohužel...
Spoléhám ale na kamarádku,že mi předá informace,popřípadě recepty
a že všechno doženu.

Prozatím jsem doma "uvařila" další várku
bylinkových mastí,protože po té první se doslova "zaprášilo"
a už i šest kelímků z této várky změnilo majitele.


Mast konopnou,měsíčkovou a nově heřmánkovou...


Nic na tom není,
stačí jen mít extra panenský olivový olej,
bylinky,včelí vosk a esenciální oleje.
Kelímky dezinfikuju lihem,který jsem si přelila do rozprašovače.
Stačí postříkat a nechat vyschnout.
Pokud mast budeme skladovat v lednici,vydrží až tři roky.
Já mám v lednici jen železnou zásobu
masti,které používám do lednice nedávám.

Na jednu várku asi 50 ml balení masti potřebujeme:
30 ml olivového oleje
6 gramů včelího vosku
20 kapek esenciálního oleje

Bylinku podrtíme v ruce a dáme do zavařovačky,
zalijeme olivovým olejem,zavřeme
a necháme na denním světle máčet alespoň tři týdny.
Dbáme aby všechno bylo ponořené v oleji.
Potom přecedíme přes sítko,popřípadě přes plátýnko.
Změříme si množstvství a podle něj si navážíme včelí vosk.
Olej dáme do zavařovačky a ve vodní lázni trochu zahřejeme,
přisypeme vosk a za stálého míchání necháme rozpustit.
Nezahříváme zbytečně moc.
Necháme ochladit asi na 40 stupňů
a přikapeme esenciální olej.
Přelijeme do kelímků.


Já jsem přidávala do konopné masti
limetkový olej plus palmarosu,
do měsíčkové fialku a mandarinku
a do heřmánkové modrý heřmánek a malinu.

A jako bonus už několikrát zkoušený pleťový krém pro mne...


Vyzkoušela jsem i krém na extrémně suché tlapky
...na ruce i suché paty.
Potřebujeme včelí vosk


Kakaové máslo...


Mandlový a avokádový olej...


a postup:
2 lžíce včelího vosku
2 lžíce kakaového másla
3 lžíce mandlového oleje
2 lžíce avokádového oleje.
Se zavařovačkou šup do vodní lázně,
nasypeme včelí vosk,
rozpustíme,
přisypeme kakaové máslo.
Přidáme oleje,zamícháme.
Přelijeme do kelímku.
Můžem přidat esenciální oleje.

Co vyrobíme...v podstatě tuhou masážní kostku.
Obsah kelímku vždy celý vyklepnu a potírám ruce,lokty,paty...
Pokud bychom chtěli mast,která se bude roztírat,
ubereme tužší kakaové máslo a nahradíme třeba bambuckým.


Abych doma neumřela nudou,pustila jsem se znovu
do háčkování.
Kamarádka mě požádala o uháčkování tělíčka zvířátka,které si pak ona sama dozdobí.
Tady je ještě nedokončené torzo
bez oušek,ocásku a jedné tlapky...


A taky čtu a čtu a čtu...


Jogurtový chleba

16. ledna 2018 v 19:56 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


Upřímně už si nevzpomínám,kdy jsem naposledy kupovala chleba.
A protože jste si psali o recept,
mám tady dneska další chlebíčkový článek.
Minule jsem fotila chleba Hradecký
a psala,že je naším nejoblíbenějším.
Vyzkoušela jsem další recept a teď pečeme zase jen chleba jogurtový
a právě na ten vám dám recept.

Co potřebujeme na jeden asi kilový bochník,který nám stačí zhruba na dva dny:

NA KVAS:
žitný kvásek
150 g žitné chlebové mouky
150 g převařené vychladlé vody

NA FINÁLNÍ TĚSTO:
80 g kvalitního bílého jogurtu
300 g převařené vychladlé vody
450 g pšeničné chlebové mouky
14 g soli
celý kmín

Začínáme:


Žitný kvásek uchováváme v lednici.
Já jej mám v malé skleničce,pozor víko musí mít otvory,
aby ke kvásku mohl vzduch.
Kvásek dáme do mísy a přidáme k němu suroviny potřebné na výrobu kvasu
...tzn. 150 g vody a 150 g žitné chlebové mouky,
zamícháme a celou mísu dáme pod igelit,
necháme zrát 12 hodin...já nejčastěji nechávám přes noc.

Ještě než se pustíme do výroby finálního těsta,
nezapomeneme si v této chvíli odebrat zpátky do sklenice kvásek !!!!
Právě takovýmto způsobem se kvásek pořád obměňuje.
Já si ten svůj hýčkám,protože jsem jej dostala na kurzu od Gábiny Hradecké
a prý byl založený před pěti lety.
Gábina říkala,že s takhle silným kváskem se nedá pokazit žádný chleba a měla pravdu,
protože zatím každý bochník byl k jídlu.

A jdeme na výrobu finálního těsta.
Ke kvasu,který nám zrál 12 hodin přidáme
jogurt
vodu
pšeničnou chlebovou mouku
sůl ...používám himalájskou růžovou
kmín


A zamícháme.


Dáme nazpět pod igelit a necháme dvě hodiny kynout.


Zpracujeme těsto,klidně přidáme mouku,aby nelepilo,zamícháme,trochu prohněteme
a přemístíme do ošatky.


Ošatku mám taky od Gábiny.
Je to poctivá pedigová ošatka,která chlebu dělá pěknou strukturu.
Vysypává se solamylem a nijak se nedrhne,neumývá.
Prostě se jen případné zbytky těsta seškrábnou a hotovo.


Necháme kynout pod igelitem ještě hodinu.
Mezitím si rozpálíme troubu na 250 stupňů,
na dno trouby vložíme vyšší plech a dáme si uvařit trochu vody.
Chleba vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem...


Když máme troubu rozpálenou,vložíme do ní chleba,
zároveň na spodní plech nalijeme vřelou vodu,
zavřeme a pečeme 10 minut.
Potom troubu otevřeme,
plech s vodou vytáhneme a teplotu stáhneme na 200 stupňů
a pečeme dalších 35 minut.
Já pak chleba otočím dnem vzhůru a peču ještě dalších pět minut.
Potom chlebík vytáhneme,
já nechávám chládnout tak,že bochník položím na dva hrnky
a snažím se,aby aspoň dvě hoďky Naty bochník nechala chládnout.



Kváskový chleba

6. ledna 2018 v 22:35 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


Moc vám všem děkuju
za hezké uvítání na blogu !!!!
I za přáníčka do nového roku !!!
Také vám do něj všem přeju pevné zdraví
a trochu toho štěstíčka !!!

6.ledna...je svátek tří králů
a já jsem stejně jako každý rok v tento den odstrojila stromeček.


a schovala jsem i všechny vánoční skřítky,
ministromečky,věnečky,domečky...
zůstala jen zimní výzdoba,
i když pravda i ta vzhledem k počasí vypadá trošku nepatřičně.
Samozřejmostí jsou svíčky a světýlka,
které mám ráda a ty mi budou dělat společnost určitě dál.


Na konci minulého roku jsme se s kamarádkou
zúčastnily kurzu pečení kváskového chleba pod vedením Gabriely Hradecké,
která pořádá tyto kurzy po celé republice.
Gábina nám vysvětlila a názorně ukázala,jak zacházet s kváskem,jak zadělat těsto,jak péct
...to vše bylo dokresleno ochutnávkou různých druhů chleba.
Z kurzu jsme si odnesli kvásek,který byl prý založen před pěti lety...
na fotce jej mám v malé skleničce...


Z receptů,které jsme dostali jsem vyzkoušela zatím chleba kmínový
a hradecký... a u toho jsem prozatím zůstala,protože nám zachutnal.
A tady už je základní kvas...kvásek smíchaný s vodou a žitnou chlebovou moukou po dvanácti hodinách zrání...


A takzvaná zápara...směs semínek...slunečnicových,dýňových a pohanky lámanky,zalitých horkou vodou
taky po dvanácti hodinách...


A teď přijdou na řadu mouky.
V tomto případě hladká pšeničná,špaldová celozrnná a pšeničná celozrnná a taky sůl a voda.


A hotové těsto...


A chlebík po další hodině kynutí...


A hotovo...


Proč kváskový chleba ?
Protože je moc dobrý a zdravý !!!

PF 2018

1. ledna 2018 v 14:42 | Blanka |  Den za dnem

Všechno nejlepší
do nového roku vám všem přeju!!!
Ať je pro nás pro všechny
lepší,než byl ten minulý...


Novoroční čočka
a silvestrovské tvoření...