Leden 2018

Jogurtový chleba

Včera v 19:56 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Upřímně už si nevzpomínám,kdy jsem naposledy kupovala chleba.
A protože jste si psali o recept,
mám tady dneska další chlebíčkový článek.
Minule jsem fotila chleba Hradecký
a psala,že je naším nejoblíbenějším.
Vyzkoušela jsem další recept a teď pečeme zase jen chleba jogurtový
a právě na ten vám dám recept.

Co potřebujeme na jeden asi kilový bochník,který nám stačí zhruba na dva dny:

NA KVAS:
žitný kvásek
150 g žitné chlebové mouky
150 g převařené vychladlé vody

NA FINÁLNÍ TĚSTO:
80 g kvalitního bílého jogurtu
300 g převařené vychladlé vody
450 g pšeničné chlebové mouky
14 g soli
celý kmín

Začínáme:


Žitný kvásek uchováváme v lednici.
Já jej mám v malé skleničce,pozor víko musí mít otvory,
aby ke kvásku mohl vzduch.
Kvásek dáme do mísy a přidáme k němu suroviny potřebné na výrobu kvasu
...tzn. 150 g vody a 150 g žitné chlebové mouky,
zamícháme a celou mísu dáme pod igelit,
necháme zrát 12 hodin...já nejčastěji nechávám přes noc.

Ještě než se pustíme do výroby finálního těsta,
nezapomeneme si v této chvíli odebrat zpátky do sklenice kvásek !!!!
Právě takovýmto způsobem se kvásek pořád obměňuje.
Já si ten svůj hýčkám,protože jsem jej dostala na kurzu od Gábiny Hradecké
a prý byl založený před pěti lety.
Gábina říkala,že s takhle silným kváskem se nedá pokazit žádný chleba a měla pravdu,
protože zatím každý bochník byl k jídlu.

A jdeme na výrobu finálního těsta.
Ke kvasu,který nám zrál 12 hodin přidáme
jogurt
vodu
pšeničnou chlebovou mouku
sůl ...používám himalájskou růžovou
kmín


A zamícháme.


Dáme nazpět pod igelit a necháme dvě hodiny kynout.


Zpracujeme těsto,klidně přidáme mouku,aby nelepilo,zamícháme,trochu prohněteme
a přemístíme do ošatky.


Ošatku mám taky od Gábiny.
Je to poctivá pedigová ošatka,která chlebu dělá pěknou strukturu.
Vysypává se solamylem a nijak se nedrhne,neumývá.
Prostě se jen případné zbytky těsta seškrábnou a hotovo.


Necháme kynout pod igelitem ještě hodinu.
Mezitím si rozpálíme troubu na 250 stupňů,
na dno trouby vložíme vyšší plech a dáme si uvařit trochu vody.
Chleba vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem...


Když máme troubu rozpálenou,vložíme do ní chleba,
zároveň na spodní plech nalijeme vřelou vodu,
zavřeme a pečeme 10 minut.
Potom troubu otevřeme,
plech s vodou vytáhneme a teplotu stáhneme na 200 stupňů
a pečeme dalších 35 minut.
Já pak chleba otočím dnem vzhůru a peču ještě dalších pět minut.
Potom chlebík vytáhneme,
já nechávám chládnout tak,že bochník položím na dva hrnky
a snažím se,aby aspoň dvě hoďky Naty bochník nechala chládnout.



Kváskový chleba

6. ledna 2018 v 22:35 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Moc vám všem děkuju
za hezké uvítání na blogu !!!!
I za přáníčka do nového roku !!!
Také vám do něj všem přeju pevné zdraví
a trochu toho štěstíčka !!!

6.ledna...je svátek tří králů
a já jsem stejně jako každý rok v tento den odstrojila stromeček.


a schovala jsem i všechny vánoční skřítky,
ministromečky,věnečky,domečky...
zůstala jen zimní výzdoba,
i když pravda i ta vzhledem k počasí vypadá trošku nepatřičně.
Samozřejmostí jsou svíčky a světýlka,
které mám ráda a ty mi budou dělat společnost určitě dál.


Na konci minulého roku jsme se s kamarádkou
zúčastnily kurzu pečení kváskového chleba pod vedením Gabriely Hradecké,
která pořádá tyto kurzy po celé republice.
Gábina nám vysvětlila a názorně ukázala,jak zacházet s kváskem,jak zadělat těsto,jak péct
...to vše bylo dokresleno ochutnávkou různých druhů chleba.
Z kurzu jsme si odnesli kvásek,který byl prý založen před pěti lety...
na fotce jej mám v malé skleničce...


Z receptů,které jsme dostali jsem vyzkoušela zatím chleba kmínový
a hradecký... a u toho jsem prozatím zůstala,protože nám zachutnal.
A tady už je základní kvas...kvásek smíchaný s vodou a žitnou chlebovou moukou po dvanácti hodinách zrání...


A takzvaná zápara...směs semínek...slunečnicových,dýňových a pohanky lámanky,zalitých horkou vodou
taky po dvanácti hodinách...


A teď přijdou na řadu mouky.
V tomto případě hladká pšeničná,špaldová celozrnná a pšeničná celozrnná a taky sůl a voda.


A hotové těsto...


A chlebík po další hodině kynutí...


A hotovo...


Proč kváskový chleba ?
Protože je moc dobrý a zdravý !!!

PF 2018

1. ledna 2018 v 14:42 | Blanka |  Den za dnem

Všechno nejlepší
do nového roku vám všem přeju!!!
Ať je pro nás pro všechny
lepší,než byl ten minulý...


Novoroční čočka
a silvestrovské tvoření...