Pelmel z minulého týdne

17. června 2017 v 15:52 | Blanka |  Den za dnem





Pavlovu...dezert,který byl vytvořen speciálně pro primabalerínu Annu Pavlovu
jsem dělala už několikrát,ale až tentokrát nebyl úplně podle mých představ.
Nicméně ovoce spojené se šlehačkou to všechno zachránilo
a schovalo popraskanou obr pusinku.
Na chuť vše pospolu mňam.


Pavlova posloužila jako skromný narozeninový dortík pro Taťánu,kterou jsme tady měli i s jejím před státnicemi scvrklým žaludkem víc,než týden.
Narozeninové menu,které si napsala tudíž moc pravdivé nebylo...šlo spíš o vtip.
Nicméně státnice jsou úspěšně za ní,titul bakalářky má doma,stejně tak i první část vysoké,kterou zvládala v pohodě i s prací na částečný úvazek a s další brigádou.
Další část studia už si prý střihne dálkově,od července nastoupí do firmy,ve které pracuje už nějaký ten rok na plný úvazek
a my můžem tak trochu slavit,že se nám první dítě úplně osamostatnilo.
Slavit bychom měli i že se Natálka rozhodla zapojit taky do pracovního procesu a zrovna dneska poprvé maká...samozřejmě jen brigádně,protože má před sebou ještě maturitní ročník gymplu.
Na holky jsem pyšná,protože jsou obě úspěšné,mají spoustu zájmů a koníčků a hlavně jsou samostatné a za ručičku je vodit vážně nemusíme.


Jak jsem psala,vegetariánku jsme měli doma nezvykle dlouho a to ovlivnilo samozřejmě i náš jídelníček.
Když mám doma Taťánu,jím i já o poznání zdravěji a taky si uvědomuju,že zas tolik masa na talíři mít nepotřebuju.


Občas aspoň promíchám zdravé s méně zdravým...


ostružinový koláč přijde k chuti pokaždé a úplně všem...


Začaly jsme s holkama znovu dělat všelijaká domácí pití s citrónem,ovocem i bylinkami.
Máta i meduňka už jsou dávno profláknuté,ale i taková studená voda ochucená citronem a hrstí mateřídouškových listů
má něco do sebe.
Do pití samozřejmě můžeme klidně naházet celé stonky i s květy.


V bylinkovém záhonu toho kvete víc.
Bylinky,které sklízím a suším vykvést ale nenechávám,
u velkých trsů pak nechávám kvést vždy aspoň část.
Šalvěj je tak krásná když kvete,takže těch pár lístků,které potřebuju si nasuším až po odkvětu


Mátě ale kvést nedovolím.
Sklízíme ji často právě do limonád a pití a taky její květy nejsou nijak výrazné.
Pozor s mátou!
Nikdy by neměla přijít mezi ostatní bylinky,protože je tak rozpínavá a má i velice dlouhé kořeny,
že hravě všechno kolem sebe udusí.
Já ji mám pěkně odděleně v květináči,kamínkem má ucpaný i odtokový otvor,kterým ta nezbednice taky
zvládne protáhnout kořen.


Brzy pokvete i olivová tráva...Bylinka,kterou sice používám čerstvou v kuchyni i suším,ale to se dá i
po odkvětu drobných kvítků...



A je tady taky čas kvetení levandule,
kterou nemám v bylinkovém záhonu,ale rozházenou po celé zahradě.


Dokvétají už i velké zahradní vlčí máky...


Tolik ze zahrádky a z fotek minulého týdne.
Mějte pěkný víkend !!!





 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 JanaK. JanaK. | E-mail | 17. června 2017 v 16:26 | Reagovat

Blani. Opet nadhera
Krasny vikend :-)

2 Libuše Libuše | E-mail | 17. června 2017 v 16:53 | Reagovat

Blani, krásné povídání,nádherné fotky. Pavlovu musím někdy zkusit...Levanule mi také začíná, nádhera, prostě červen, ten miluji ze všech měsíců nejvíce - kéž by trval delší dobu! :-) Brokolicové válečky, o kterých jste se už kdysi zmiňovala, musím znovu udělat - neskutečná dobrůtka!!! Přeji krásné dny a radost z květinek, ale i ze šikovných dcerušek! Ty naše děti nás tolik naplňují :-) Krásné dny.

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 17. června 2017 v 17:03 | Reagovat

Blani, obdivuji tvoje bylinky. Máš je moc pěkné. :-) Holt je u vás tepleji.
Nad koláčem jsem tu stěží zadržovala slintání. :D
Nám teprve zrají jahody. Maliny a ostružiny zatím v nedohlednu.
Blahopřeji Taťáně k úspěšnému zakončení studia. :-) Chválím i Natálku.
Můžeš na ně být právem hrdá. :-)

4 dáša dáša | 17. června 2017 v 17:41 | Reagovat

Blani, blahopřeji k takovým šikovným dcerkám, vytvořená jídla vypadají skvěle. Mějte se moc hezky.

5 Vilma Vilma | 17. června 2017 v 17:49 | Reagovat

Ahoj Blahopřeji k šikovným holkám a děkuji za krásné fotečky - čím jsi fotila? a recept na tu buchtu prosím
máš? jak máš příští týden? Měj pěkný zbytek víkendu :-)

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 17. června 2017 v 18:44 | Reagovat

Krása v zahrádce i na talíři. Jsi kouzelnice. :-)

7 Dana Dana | E-mail | 17. června 2017 v 18:47 | Reagovat

Ahoj Blani,opět krásné obrázky.Ty brokolicové válečky vypadají dost lákavě a chutně, musím je vbrzku zkusit.Pavlova mi prostě nějak nejde upéct, asi něco dělám špatně.A když je řeč o bylinkách, mám první letošní sklizeň za sebou,ale že jsme mátu neumravnili, opravdu se rozlézá všude.      Je pravda, že největší radosti nám dělají naše děti, i moje holčička už v květnu odmaturovala,a chystá se na vysokou školu.Strašně to všechno utíká, nedávno šla do první třídy.....Krásný zbytek víkendu,snad se zlepší počasí! :-)

8 Jarka Jarka | Web | 17. června 2017 v 19:37 | Reagovat

Brokolicové válečky jsem si u tebe opsala a už i vyzkoušela, jen jsem na ně pak časem zapomněla. Díky za připomenutí, taky můžeme mít odlehčený oběd. :-P Obě holky máš moc šikovné, zaslouží si velikou pochvalu! ;-)

9 IVETA IVETA | 17. června 2017 v 20:52 | Reagovat

Ahoj Blani,krásné fotky,moc se mi líbí tvoje bylinkové záhonky tak snad příští rok.Holky máš moc šikovné je fajn,když mám naše děti dělají radost.Levandule nám už taky pomalu začíná kvést.Pavlovu jsem ještě nikdy nedělala musím vyzkoušet vypadá moc hezky.Přeji krásný zbytek víkendu.

10 Luďka Luďka | Web | 17. června 2017 v 21:58 | Reagovat

Gratuluji Táničce k úspěšnému ukončení studia a přeji ji ať se jí v životě daří,máš obě holky šikovné můžeš být právem na ně hrdá.Přeji krásnou neděli. :-)  ;-)  :-D

11 Jozef Jozef | E-mail | 17. června 2017 v 22:33 | Reagovat

Taky by mě zajímalo, čím jsou ty fotografie foceny. Já už teď fotím jen s telefonem (Huawei P9 Lite 2017).

12 Janka Janka | 17. června 2017 v 22:56 | Reagovat

Blahopřeji k šikovným a úspěšným dcerám. :-)  :-) Bylinky vůbec jsou mocně rozpínavé. Každým rokem omezuji jejich růst a stejně se stále nekontrolovaně rozrůstají. :-)

13 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 18. června 2017 v 7:58 | Reagovat

Takový příjemný pel-mel je tento příspěvek. Krásné fotky, ňamky, bylinky, radost rodičů z obou dcer. Prostě bezva!!
Hezké dny!
Hanka z Podkrkonoší :-)

14 Dominika Dominika | Web | 18. června 2017 v 11:35 | Reagovat

Hned první fotka mě dostala, mňamky mňamky. Já prostě mám ty nižší pudy, ten koláč, ten je taky úžasnej.

15 Mirka Mirka | Web | 18. června 2017 v 15:24 | Reagovat

Super koláč. Hned bych si taky dala :)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:08 | Reagovat

[1]: Jani,moc zdravím,děkuju a pěkný večer přeju!

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:11 | Reagovat

[2]: Libuš,brokolicové válečky jsou skvělé jídlo.Všimla jsem si,že chuť hodně ovlivňuje množství a druh použitého sýra.Teď jsem dávala mozzarellu,která se i malinko roztekla a bylo to moc dobré.
Pavlova je skvělý zákusek,ale někdy se i nepovede...většinou,když to člověk potřebuje nejméně :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:16 | Reagovat

[3]: U nás už je skoro po jahodách.Máme příšerné sucho a podle toho to taky vypadá.Všechno je seschlé a kytky velice rychle odkvétají.
Je to zase takový fofr,že ani nestíhám zaznamenávat ten rychlý proces

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:17 | Reagovat

[4]: Dáši díky a moc zdravím!

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:20 | Reagovat

[5]: Ahoj Vilmo,recept na buchtu jasně že mám,je to obyčejná kynutá s drobenkou.
Fotky jsou ještě ze staré zrcadlovky a teď mám ranní.Nechceš třeba dorazit za mnou na zahradu?
Teď tam zase budu pokud počasí dovolí každé odpoledne

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:22 | Reagovat

[6]: Jituš,díky,kouzelnice nejsem,do té mám daleko.Jen mám ráda pěkné věci a jím i očima :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:27 | Reagovat

[7]: Danuš,recepty jak na Pavlovu,tak na brokolicové válečky jsou u mne na blogu.
A taky gratuluju k šikovné dcerce.Nás maturita čeká až příští rok a potom Naty chce jít taky na vysokou,no uvidíme :-)

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. června 2017 v 21:33 | Reagovat

[8]: Jasně,chce to masovou stravu trochu odlehčit.Pokud má člověk ale doma masožravce jako třeba já,je to docela obtížné a vařit dvojí jídlo se mi teda vůbec nechce :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. června 2017 v 14:43 | Reagovat

[9]: Pavlova je fajn a můžeš pokaždé dát jiné ovoce,třeba podle sezóny a podle toho,co sklidíš. :-)

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. června 2017 v 14:44 | Reagovat

[10]: Ludi,moc děkuju!
Holky nám dělají velkou radost,tak doufám,že to tak i zůstane :-)

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. června 2017 v 14:48 | Reagovat

[11]: Já mám v mobilu taky docela dobrý foťák,ale vůbec jej nepoužívám.Nemám ráda takové ty multifunkční věci a proto mám telefon na volání a foťák k focení.Tyhle fotky jsou focené starou nikoňáckou zrcadlovkou D-60 mimochodem nedala jsem na ni dopustit,dokud se mi navždy neodporoučela.Teď fotím ultra zoomem od Panasonicu.

27 Blanka Blanka | E-mail | Web | 23. června 2017 v 17:14 | Reagovat

[12]: Já mám celý bylinkový záhon zasazený do černé netkané textilie.
Každá bylinka má v textilii omezený prostor,takže se tolik nerozrůstají.Pokud vyhazují dlouhé výhonky,jednoduše se zastřihnou.

28 Blanka Blanka | E-mail | Web | 23. června 2017 v 17:15 | Reagovat

[13]: Hani,moc děkuju a taky přeju pěkné teď už letní dny!

29 Blanka Blanka | E-mail | Web | 23. června 2017 v 17:16 | Reagovat

[14]: Tak tomu moc dobře rozumím.Jí se i očima a i fotka může pěkně naladit :-)

30 Blanka Blanka | E-mail | Web | 23. června 2017 v 17:17 | Reagovat

[15]: Já přemýšlím,že si jej o tomhle víkendu zase zopakujeme :-)

31 Blanka Blanka | E-mail | Web | 23. června 2017 v 17:17 | Reagovat

[15]: Já přemýšlím,že si jej o tomhle víkendu zase zopakujeme :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama