Lasagne a pomazánka z červené čočky

1. května 2017 v 13:38 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Začnu fotkou ze včerejšího večera...


...Filipojakubskou noc jsme trávili jako každý rok v Havraníkách,
kde obrovskou vatru staví dobrovolní hasiči.
Ti pak bedlivě sledují i bezpečný průběh jejího hoření.
Vatra navíc stojí hned u požární nádrže,takže žádný strach.

A teď hurá do kuchyně...


...miluju lasagne !
A dávám si je ráda i když někam zajdeme na jídlo.
Takhle mi je nachystali v Brně na Údolní v Susies a v restauraci Latrán v Českém Krumlově.
Od pohledu to každý kuchař dělá po svém,nicméně obojí provedení bylo moc dobré !!!
Je potřeba myslet na to,že vám lasagne budou servírovat přímo v zapékací misce...takže pozor,pálí !!!
Lasagne jsem moc neznala,doma jsme je nedělali,
vzala jsem je na vědomí až když jsem zjistila,že si na nich rád pochutnává kocour Garfield.
Doma nám je nejdřív naservírovala Taťána...tedy jejich vegetariánskou podobu.
Tu masovou jsem pak zkoušela nejdřív s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou,
pak teprve variantu s mletým masem,kterou teď dělávám nejčastěji.
Část mletého masa jde u nás do lasagní,část na sekanou pro muže,který lasagne nemusí,ale nám to vůbec nevadí,protože víc zbude pro nás.
Recept jsem vkládala TADY


...pro tentokrát jsem do masa nasekala i pár listů medvědího česneku z Valašska
a po lasagních se zase jen zaprášilo...


Přiznám se,že na sladko teď skoro vůbec nepeču,
protože jsme na to s mužem sami dva.
Když ale upeču něco slaného,přidá se hnedka i Naty.
Ze sladkého si ráda dá snad jen rožek štrůdlu.Ale se slaným závinem to je hnedka jiná,ten by mohla pořád.
Tak teda znovu štrůdl naslano i nasladko...



...do slaného dávám všechno,co najdu v lednici...
párek od mužovy snídaně,šunku,sýr,špenát z našeho skleníku...




Co čočka ?
Máte ji rádi ?
U nás frčí hlavně čočka na kyselo a z jejího zbytku čočková polévka.
Co červená čočka ?
Znáte ji a děláte ?


Je to luštěnina zbavená slupky,tudíž se nemusí dopředu namáčet,
je stravitelnější a uvařená během chvilky.
Když k nám přijede Taťána,sem tam si přiveze nějaké svoje ingredience k vaření,
občas něco koupí a někdy tady taky něco zapomene.
Stejně tak to bylo s touhle čočkou.
Říkala jsem si,co s ní tak dlouho,až jsem z ní udělala pomazánku.

Hrnek čočky nasypeme do hrnce,přilijeme dvojité množství horké vody,
uvaříme...stačí necelých deset minut.
Zbytek vody slijeme a necháme vychladnout.
A teď už přidáváme co chceme.
Jako u ostatních pomazánek i tady platí,že můžeme zkoušet různé varianty podle toho,co lednice dá.
Já jsem pro tentokrát přidávala dvě vajíčka uvařená natvrdo,
sůl,pepř,římský kmín,lžíci medvědího česneku a máslo.
Pokud nemáme medvědí česnek,dáme trochu obyčejného.
Rozmixujeme.
Přidáme zelenou jarní cibulku,nebo pažitku a máme hotovo.
O barvu pomazánky se u nás postaral medvědí česnek,
takže sice pomazánka z červené čočky,ale je zelená...


Zdravím a přeju pěkný prvomájový den !!!
A nezapomeňte na líbačku pod rozkvetlou třešní !!!
Můj muž je ranní ptáče a třešňovou větev mi přinesl po ránu až do postele.
Utrhl ji u sousedů,protože my sice od letošního jara zase třešinku máme,ale kvést letos určitě ještě nebude.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | 1. května 2017 v 14:25 | Reagovat

Blani, samé dobroty! Určitě něco vyzkouším, lasagně jsem ještě nikdy nejedla.

2 Zdenka Zdenka | 1. května 2017 v 14:31 | Reagovat

Lasagně u nás byly hodně oblíbené, jenže nedávno se mi z Naty stala vegetariánka, tak je budu muset začít dělat jinak ;-)  :-) V restauraci, už jsem je také měla, ale přímo v misce nikdy....No pomazánku tu by mohla i Naty :-D  :-D , včera jsem poprvé vařila čočkové těstoviny a ani bych to nepoznala ;-)  :-)

3 Jitka Jitka | Web | 1. května 2017 v 16:13 | Reagovat

Lasagně mám ráda jen já, takže kvůli sobě je nevařím, štrůdl naslano by byl taky jen pro mě, ale nasladko jíme oba. ;-)

4 Helena B. Helena B. | Web | 1. května 2017 v 16:39 | Reagovat

Balni, díky za tip na pomazánku. Červenou čočku mám doma už dlouho. Myslím, že je nejvyšší čas ji spotřebovat.
Doma to mám se sladkým pečením podobné, jsme sami s manželem a navíc on je diabetik, takže se pečou dorty k narozeninám zbytku rodiny nebo když má přijít návštěva.
Naše obec si z líbačky pod třešní udělala velkou akci. Myslím, že je to už třetí ročník. Líbací třešeň se nachází před okny místní fary. Pan farář má veselou podívanou... :-D  ;-)
Naše třešínka pravděpodobně tu slotu přežila a ještě se vzpamatovala. My nemusíme k faře... ;-) Krásný máj! :-)

5 Dana Dana | E-mail | 1. května 2017 v 21:16 | Reagovat

Ahoj Blani,pomazánku z červené čočky neznám,ale určitě vyzkouším! Máme doma moc rádi z téhle čočky polévku, dá se dělat na spousty způsobů, taky co nabídne lednice a spíž.Ale zkoušela jsem i boloňské špagety, místo mletého masa z červenou čočkou, moc mi to chutnalo. Slaný štrúdlík děláme, je výborný i s dušeným zelím a slaninou.A lasagně, to je oblíbené jídlo naší dcery. :-) Krásný květen!

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 1. května 2017 v 22:12 | Reagovat

Pomazánka z červené čočky mne zaujala. Já luštěniny nemám moc ráda, vlastně jsem ochotná je jíst jen v těch pomazánkách, takže tip se hodí.

7 Irena Irena | E-mail | 1. května 2017 v 22:57 | Reagovat

Dobry večer Blanko,červenou cocku pouzivam jako vlozku do polevek a hlavně do salatu,buďto mix nebo jen s paprikou a jarní cibulkou😊 pomazanku jsem zatím nedělala,mohla bych vyzkouset😊 zato lasagne jsou u nás oblíbené,já je rada s jednou dcerou s besamelem,druha je raději bez😊 děláme je i s lilkem,cuketou,spenatem i brokoloci a misto masa se da krasne pouzit červená cocka😊 slany zavin občas děláme😊no a protože jsem dostala dost chrestu,tak ted u nás frci Lotrinsky koláč s chrestem,taky dost dobre😊 zdravim

8 Jarka Jarka | Web | 2. května 2017 v 9:10 | Reagovat

Lasagně jsem nejen doma ještě nevařila, ale ani jsem je ještě nejedla. S červenou čočkou je to jiná, tu kupuji a dělám z ní polévku i hlavní jídlo, jen tu pomazánku vyzkoušenou nemám. :-P Chutě mi udělaly i ty záviny na sladko a na slano. :-P

9 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 2. května 2017 v 10:00 | Reagovat

Tedy to je vatra!!! To musel být oheň!
Krásná fotečka.
Jedna ňamka lepší než druhá. Jen se dívat a sliny na jazyku se mi sbíhají.
Hezké dny přeji.
Hanka z Podkrkonoší

10 Lucie Lucie | Web | 2. května 2017 v 12:30 | Reagovat

Lasagne v restauraci jsem si ještě nikdy neobjednala, ale zkoušela jsem je udělat doma a světe div se - měli úspěch! Což jsem vůbec nečekala, protože těstoviny nepatří až tak mezi oblíbené partnerovo jídlo. Ale on si je naopak moc chválil a říkal, že bych je mohla někdy upéct znovu. No a my je dlouho neměli, tak bych se na ně mohla vrhnout. :-)
Záviny vypadají báječně, ten slaný s párkem uprostřed vypadá na řezu moc pěkně :-) . Já bych dala přednost asi tomu sladkému, sladké totiž miluju!
Červenou čočku znám, ale pomazánku z ní jsem ještě nezkoušela, díky za tip! :-) Já z ní dělala studený čočkový salát a to byla taky dobrota.

11 IVETA IVETA | 2. května 2017 v 15:49 | Reagovat

Ahoj Blani,lasagne dělám jen s mletým masem,záviny vypadají moc lákavě já můžu sladký i slaný já hodně peču můj manžel to má moc rád.Ubytování v Krumlově máme v hotelu Edvard Kelly.Měj se moc hezky.

12 Kamila Kamila | Web | 2. května 2017 v 17:30 | Reagovat

Tak jsem sice dočetla, ale nedoslintala. Já bych si ty lasagne tak dala, čočku taky, mňam....

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:30 | Reagovat

[1]: Lasagne jsou u nás velice oblíbené.Muž je teda nemusí,ale my ostatní je milujem,takže jsme najeli na plán půlka mletého masa do lasagní,druhí půlka na sekanou pro muže a jsme spokojení všichni :-)
Určitě je vyzkoušej!

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:33 | Reagovat

[3]: Štrůdl naslano je u nás pryč rychleji,než ten sladký,protože mu dává přednost stejně jako u lasagní většina z nás :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:35 | Reagovat

[4]: Heli u nás se tahle pomazánka ujala,tenhle víkend jsem ji dělala znova a zase se po ní zaprášilo :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:38 | Reagovat

[5]: Lasagne jsou i mým velice oblíbeným jídlem a pokud jdem na jídlo do restaurace,kde je mají,ráda si je dám.
Pomazánka z červené čočky se u nás docela zabydlela a zachutnala i naší vegetariánce :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:40 | Reagovat

[6]: U nás jsme luštěninám přišli na chuť.Já miluju i hrachovou kaši...bohužel jako jediná.Taťána dělá hodně i fazole,můžem ale i cizrnu

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:42 | Reagovat

[7]: Chřest mám taky moc ráda,lasagne já můžu jak s rajčatovou omáčkou,tak i s tou bešamelovou. :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:44 | Reagovat

[8]: Lasagne radím vyzkoušet,protože je to skvělé jídlo!
Červenou čočku používám jen do pomazánky,jako hlavní jídlo i do polévek používám tu obyčejnou

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:45 | Reagovat

[9]: Hani,vatra byla jako každý rok obrovská a žár z ní také.
Moc zdravím do Podkrkonoší!

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:48 | Reagovat

[10]: Lucko,my máme moc rádi všechny těstoviny...špagety,vrtule,široké nudle,lasagne.
Na sladko žádné z nich ale nedělám,to nemusíme,jen pěkně na slano.Záviny u nás frčí.Pro nás naslano,muži sladký s jablíčky a skořicí,ale bez rozinek.

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. května 2017 v 22:52 | Reagovat

[12]: Kamilo,tak v tom případě ti poradím,aby sis obojí pěkně nachystala a pochutnala sis !!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama