Květen 2017

Z kuchyně

31. května 2017 v 20:46 | Blanka |  Naše bydlení

Dnes to nebude o vaření,
jen se vrátím k rekonstrukci,
která u nás probíhala a ještě tak trochu i probíhá.
"Řádění" elektrikářů jsem zdokumentovala už minule.
Rozvod elektřiny byl sice starý jen asi patnáct let,ale potřebovali jsme vyměnit světla pod kuchyňskou linkou,
která byla nešikovně namontována v obkladech a taky jsem se rozhodla zrušit některé zásuvky a jiné zase přidělat,
změnit místo mikrovlnky,místo pro kafemašiny,pro ně pak zásuvky posunut v íce dolů atd.
Zároveň jsme nechtěli vysekávat obklady a dávat zase nové.

V pátek tedy naběhli elektrikáři a vysekali do stávajících obkladů nové rozvody...


Nový obklad jsem měla vybraný a zadaný k nařezání už asi měsíc dopředu.
Ještě v pátek jej muž navezl a v kuchyni se to začlo černat.
Původně jsem uvažovala nad bílou,což se muži moc nezdálo.Zatímco já bych mohla klidně žít i v bytě,který by byl bílý od podlahy až ke stropu,jemu připadalo,že je u nás v kuchyni bílé už tak akorát.
Ze vzorníku jsem postupně vyloučila vše ostatní a skončila u černé.Když jsem zjistila,že kuchyni by mohla slušet,že se po ní dá čmárat křídou a může sloužit i jako parádní pozadí pro focení,bylo rozhodnuto.


Následovalo vyklízení kuchyňské linky,což byla asi největší otrava,zároveň jsem si ale mohla všechno protřídit
a povyhazovat nepotřebné.
Neuvědomila jsem si,že kuchyň bude celá bez elektřiny,že muž odpojí myčku,varnou desku,plyn,troubu,že tam nepoteče ani voda,neohřejem si jídlo,neuvaříme kafe.No přežili jsme i horší situace.
Obkládání v sobotu dva šikovní hoši zvládli za tři hodiny...


Smontování a znovuzabydlení spodního dílu kuchyně nám pak trvalo o poznání déle.

Večer jsme nechali binec bincem a jeli na koncert.


A pár fotek z naší černobílé kuchyně.
Hotovo sice ještě není,mikrovlnka ani zbytek závěsného programu ještě nevisí.
A hlavně budu čekat na zásuvky a vypínače.
Byly mi nabízeny všechny možné barvy,jen černá v nabídce chybí.
Bílá by byla,i šedou by našli,ale černou ?
Tak to teda né,ta není,protože tu nikdo nechce,ta se musí objednat a čekat na ni až tři týdny.
Ona bude,až se nás víc holek rozhodne pro černou desku za kuchyní,protože černá frčí,o čemž pánové v obchodech s elektromateriálem zatím ještě nevědí.
Jedem přes prodlužovačky a čekáme,až černě matné zásuvky a vypínače přijdou,já jsem spokojená a trochu si libuju,že černá je zatím o něco levnější,než všechny ostatní možnosti.





Kytka na stole...

26. května 2017 v 22:47 | Blanka |  Naše bydlení


.. jako kontrast vedle všeho toho bince...
aneb pan řemeslník našel konečně volné okénko ve svém pracovním diáři.


Dneska jako předskokani nastoupili elektrikáři
a moje komunikace s nimi,aneb vzkazy,které jsem jim v kuchyni nechala než jsem šla do práce...


Elektrikáři už mají hotovo.
Zítra budeme pokračovat zase s jinými řemeslníky,já už jsem moc zvědavá na výsledek
a ze všeho nejvíc se těším,až si doma zase pěkně uklidím.
Pěknou sobotu vám všem přeju !



Po dvou dnech...

25. května 2017 v 21:00 | Blanka |  Naše zahrádka


...kdy se nám dost ochladilo,
už by snad mělo být zase dobře.
Aspoň u nás dneska k večeru už tomu tak bylo a doufám,že snad bude ještě líp,
i když na zahradu v nejbližší době nejspíš moc času mít nebudeme.
Tak aspoň pár fotek ze dnů minulých...


U jezírka rozkvetl náš každoročně hodně opožděný zakrský šeříček,
záhony hrají všemi barvami...pozdní jaro budiž pochváleno !
Rozkvetly už i lupiny...vlčí boby,na které jsem docela pyšná,protože jsem si je vypiplala ze semínek...



Začali jsme upravovat okolí bazénu...místo pro bazénovou techniku...filtraci a solárium...
Rádi bychom se zbavili i štěrku,kterým byl doposud bazén obsypaný.
Zatím přemýšlíme,čím jej nahradit.



Na zeleninovém záhoně se většinou s motykou v ruce činím já.
Ale i muž se činil...protože jsem byla vloni moc spokojená s pěstováním zeleniny na vyvýšeném záhonu,
udělal mi záhon ještě jeden,navozil kompost,hlínu,dosypal novou zeminu.
Já už jsem jenom sázela a sela...okurky,ředkvičky,saláty,hrášek,fazole,lichořeřišnici,sem tam nějakou kytku,aby bylo na světě barevněji...
záhon stejně jako ten loňský půjde na modro,jen co budu mít trochu víc času...



Leccos nového je i v chatě,ale tam se podíváme zase někdy jindy.





Počasí si s náma...

20. května 2017 v 20:28 | Blanka |  Den za dnem

...pěkně hraje.
V týdnu,kdy jsem měla odpolední bylo nádherně,
teploty šplhaly pěkně nahoru a muž se na zahradě stihl i slušně opálit.
Na dnešek jsme měli venku v plánu nějakou práci i grilování,
nakonec se ale díky počasí nekonalo ani jedno ani druhé.
...no smůla.
Měla jsem taky v plánu vyfotit nový vyvýšený záhon,rozkvetlé okrasné česneky i nově přivrtané police v chatě
...tak zas někdy příště.


Minulý týden končil Dnem matek a i u nás to bylo hlavně o kytičkách...



A na konci minulého víkendu jsme stihli i další opékání...


Ve středu u nás byl koncert charity pro šestiletého klučíka,který onemocněl svalovou dystrofií.
Jeho rodiče se snaží spolu se sponzory vybrat dostatek peněz na transplantaci kmenových buněk v Izraeli.
Na zimním stadionu zpívali Ivan Mládek,Čechomor,Tomáš Klus a No Name,byl to skvělý koncert a kéž vybrané peníze
malému Míšovi pomůžou...


V týdnu jsem uklízela mrazák a zjistila jsem,že v něm mám ještě docela slušnou zásobu malin,ostružin i jahod z loňské úrody.A brzy bude letošní,tak je potřeba udělat místo.
Jen jsem při pečení plánovala,že si koláč dáme s mužem ke kafíčku na zahradě...



Ještě pořád sklízím ve skleníku špenát a
tak jej přidávám kde se dá.Nejčastěj do slaných koláčů,závinů a klidně i do masových závitků.
Kuřecí masíčko,špenát,šunka sýr a čubrica je výborná kombinace k zamotání.


Krásnou neděli vám všem přeju a doufám,že se nám počasí zase umoudří !!!




Z Českého Krumlova 2

14. května 2017 v 22:41 | Blanka |  Naše výlety


Ještě jednou se vracím do Českého Krumlova,kde jsme si s mužem užili moc pěkný víkend,
který jsme dostali od dětí jako vánoční dárek.
Předplaceno jsme měli i některé vstupenky...
například do Muzea voskových figurín,kde se mi moc líbilo.
Některé figuríny byly tak věrohodné,že jsem se až děsila dívat se jim zblízka do očí.
Nejvíc mi dalo zabrat "setkání" s Francem Josefem a papežem od obou jsem očekávala,že na mě udělají baf a já se asi po....





Ujít jsme si samozřejmě nenechali ani nádherný českokrumlovský zámek.
Uvnitř se sice nesmí fotit,ale musím říct,že se mi impozantní a odevšad viditelný zámek líbil víc zvenčí.
Tak jak člověk zažívá na různých místech různé situace i trapasy,my už asi nikdy nezapomeneme,
kterak mi můj galantní muž v čase,který nám ještě zbýval do začátku prohlídky odnesl bundu do penzionu.
Pak jsme spolu pojedli trdelník,který přinesl,chvilku jsme se spolu vyhřívali na sluníčku,
abychom těsně před začátkem prohlídky zjistili,že vstupenky jsou v kapse oné odnesené bundy...máme na co vzpomínat.




Po prohlídce zámku se nabízelo vyšplhat na věž a shlédnout na Český Krumlov z výšky.






Český Krumlov se mi moc líbil a určitě budu vzpomínat !


Špagety s ricottou,fusilli se smetanovou omáčkou,focaccia a tiramisu po česku

11. května 2017 v 20:56 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Měla jsem tady skoro celý minulý týden Taťánu.
To znamená vařit jak masově,tak i po vegetariánsku.
Vyzkoušeli jsme i nějaké nové recepty.
Víme,že tady chodí na kukandu jak vegetariánky,tak maminy,co mají doma vegetariány.
Jako inspiraci vkládám recepty,které samozřejmě můžou vyzkoušet i masožravci.


Jako první je rychlovka...špagety s ricottou a sušenými rajčaty.
Uvaříme si špagety.
Mezitím,co se vaří si nakrájíme špenát,sušená rajčata,nachystáme si ricottu,nastrouháme parmezán.
Scedíme špagety a v míse je smícháme s ricottou a nakrájeným špenátem,přidala jsem ještě trochu pesta z medvědího česneku.
Naservírujeme na talíř a na každém necháme,kolik si přidá nakrájených sušených rajčat a parmezánu...nešidíme se
a nezaměňujeme eidamem,nebo jiným sýrem,použijeme pravé parmegiano !!!


Dalším jídlem,které je hotové v cuku letu jsou těstoviny se smetanovou omáčkou.
Na tohle jídlo mě nalákala Lucka z Jizerek.
Nevím,jestli jsem se receptu držela úplně,každopádně jsem se u ní inspirovala a s jídlem byli spokojení všichni,
vegetariáni i masožravci.
Masová varianta...ze všeho nejdřív si nakrájíme na nudličky kuřecí prsíčka


Dále budeme potřebovat znovu nakrájený špenát...toho my máme bohaté zásoby ze skleníku.
Taky si nachystáme smetanu na vaření,nebo smetanu na šlehání,my dáváme šlehačku,
Znovu nastrouháme parmezán a nakrájíme sušená rajčata.


Ze všeho nejdřív dáme restovat kuřecí masíčko,osolíme,opepříme,dále přidáme karí a trochu mleté papriky a česnek nakrájený na plátky.
Když je masíčko měkké,dáme vařit těstoviny,my jsme použili fusilli-vrtule.
Počkáme,až se tekutiny pod masem vydusí a pak vlijeme smetanu tím pádem nebudeme muset nijak zahušťovat.
Na uvařené těstoviny dáme na talíři maso s omáčkou
Necháme na každém jestli a kolik si přidá sušených rajčat a parmezánu.
Varianta s masem...


A vegetariánská obě znovu i s lžičkou medvědího pesta,nevím čím jej nahradím až mi dojde ...


A něco sladkého.
V oblibě máme trdelník,nejen upečený na lahvích,ale i jako zapletený věnec.
A recept na TĚSTO



V kuchyni mám novou pomocnici.
Digitální váha se moc neosvědčila,baterie se vybije pokaždé,když to člověk nejmíň potřebuje.
Mám sice jednu manuální váhu,kterou jsem dostala od našich,ale není tak pěkná a malá,abych ji mohla mít položenou a ihned po ruce na kuchyňské lince.
Tahle tam klidně stát může...


Vyzkoušela jsem ji na focaciu.Baví mě,že miska na vážení se dá použít na míchání,nebo klidně i na kynutí těsta.
A recept na FOCACCIU.


O další dobrotu se nám postarala o tomto víkendu Natálka.
TIRAMISU po česku...


Z Florie

7. května 2017 v 21:42 | Blanka |  Naše výlety





V Kroměříži se každoročně koná prodejní výstava květin Florie
a my už jsme třetím rokem u toho.
Předchozí fotky jsou z loňska,
kdy bylo tématem výstavy pohádkové aranžmá.
Letos byla výstava rozdělená do dvou částí,
každá z nich v jednom z prodloužených květnových víkendů.
My jsme si do Kroměříže zajeli minulý víkend a
letošním tématem byly lidské vlastnosti.
A tady už je Lakomství se Závistí...


Hrdinství a Lenost...


Nadhled,Láska a třetí vlastnost už nepoznávám...


Mně se nejvíc líbila Moudrost...celá do modra plus rozkvetlé hortenzie...


Pýcha opět s vlastností u které můžete klidně tipovat název,protože já ho neznám...


Podlost se Závistí


Součástí výstavy byla i ukázka svatebních kytic a slavnostních aranžmá...



A venkovní část výstavy představující lidská zaměstnání s využitím kytiček.

hrobník...


včelař...


zedník...


zahradnice a košíkář...


kominík...






Ze zahrady

6. května 2017 v 21:45 | Blanka |  Naše zahrádka



Konečně jsme zvládli první letošní špekáčky.
A taky jsem se pustila do osázení plechových van a nádob a brzy přijdou na řadu i truhlíky.


Do skleníku se nastěhovaly papriky,pořád sklízíme ředkvičky,špenát a už si pochutnáváme
i na prvních salátech.


Konečně jsem se dostala k dosázení bylinkového záhonu
a i tady už proběhla první sklizeň...



A sklizně budoucí...


Rybízky jsou obsypané,stejně tak i josta a angrešty,brzy už pokvetou maliny a pomalounku dokvétají borůvky...




I modřince už odkvétají...


A pár fotek z chaty.






Krásnou neděli vám všem přeju !!!



Lasagne a pomazánka z červené čočky

1. května 2017 v 13:38 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Začnu fotkou ze včerejšího večera...


...Filipojakubskou noc jsme trávili jako každý rok v Havraníkách,
kde obrovskou vatru staví dobrovolní hasiči.
Ti pak bedlivě sledují i bezpečný průběh jejího hoření.
Vatra navíc stojí hned u požární nádrže,takže žádný strach.

A teď hurá do kuchyně...


...miluju lasagne !
A dávám si je ráda i když někam zajdeme na jídlo.
Takhle mi je nachystali v Brně na Údolní v Susies a v restauraci Latrán v Českém Krumlově.
Od pohledu to každý kuchař dělá po svém,nicméně obojí provedení bylo moc dobré !!!
Je potřeba myslet na to,že vám lasagne budou servírovat přímo v zapékací misce...takže pozor,pálí !!!
Lasagne jsem moc neznala,doma jsme je nedělali,
vzala jsem je na vědomí až když jsem zjistila,že si na nich rád pochutnává kocour Garfield.
Doma nám je nejdřív naservírovala Taťána...tedy jejich vegetariánskou podobu.
Tu masovou jsem pak zkoušela nejdřív s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou,
pak teprve variantu s mletým masem,kterou teď dělávám nejčastěji.
Část mletého masa jde u nás do lasagní,část na sekanou pro muže,který lasagne nemusí,ale nám to vůbec nevadí,protože víc zbude pro nás.
Recept jsem vkládala TADY


...pro tentokrát jsem do masa nasekala i pár listů medvědího česneku z Valašska
a po lasagních se zase jen zaprášilo...


Přiznám se,že na sladko teď skoro vůbec nepeču,
protože jsme na to s mužem sami dva.
Když ale upeču něco slaného,přidá se hnedka i Naty.
Ze sladkého si ráda dá snad jen rožek štrůdlu.Ale se slaným závinem to je hnedka jiná,ten by mohla pořád.
Tak teda znovu štrůdl naslano i nasladko...



...do slaného dávám všechno,co najdu v lednici...
párek od mužovy snídaně,šunku,sýr,špenát z našeho skleníku...




Co čočka ?
Máte ji rádi ?
U nás frčí hlavně čočka na kyselo a z jejího zbytku čočková polévka.
Co červená čočka ?
Znáte ji a děláte ?


Je to luštěnina zbavená slupky,tudíž se nemusí dopředu namáčet,
je stravitelnější a uvařená během chvilky.
Když k nám přijede Taťána,sem tam si přiveze nějaké svoje ingredience k vaření,
občas něco koupí a někdy tady taky něco zapomene.
Stejně tak to bylo s touhle čočkou.
Říkala jsem si,co s ní tak dlouho,až jsem z ní udělala pomazánku.

Hrnek čočky nasypeme do hrnce,přilijeme dvojité množství horké vody,
uvaříme...stačí necelých deset minut.
Zbytek vody slijeme a necháme vychladnout.
A teď už přidáváme co chceme.
Jako u ostatních pomazánek i tady platí,že můžeme zkoušet různé varianty podle toho,co lednice dá.
Já jsem pro tentokrát přidávala dvě vajíčka uvařená natvrdo,
sůl,pepř,římský kmín,lžíci medvědího česneku a máslo.
Pokud nemáme medvědí česnek,dáme trochu obyčejného.
Rozmixujeme.
Přidáme zelenou jarní cibulku,nebo pažitku a máme hotovo.
O barvu pomazánky se u nás postaral medvědí česnek,
takže sice pomazánka z červené čočky,ale je zelená...


Zdravím a přeju pěkný prvomájový den !!!
A nezapomeňte na líbačku pod rozkvetlou třešní !!!
Můj muž je ranní ptáče a třešňovou větev mi přinesl po ránu až do postele.
Utrhl ji u sousedů,protože my sice od letošního jara zase třešinku máme,ale kvést letos určitě ještě nebude.