Jarní medvědí hodování

22. dubna 2017 v 17:41 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



...můj notebook už je fit,včera se mi konečně vrátil z opravy.

Protože dnešní post bude převážně o jídle,
docela se mi hodí začít tam,kde jsem před opravou skončila...taky jídlem
a pozvánkou do Sussies do Brna na Údolní,
kde mají skvělé jídlo,domácí limonády a moc pěkné prostředí.
Poradím jen dopředu si udělat rezervaci,protože mají stále plno...


Minule jsem psala o medvědím česneku a o tom,že jsem si jej přivezla z Valašska...


Pokud bychom pátrali po účincích medvědího česneku,dozvěděli bychom se,že mimo jiné
ničí plísně,bakterie a mykózy,
léčí chřipky,nachlazení a záněty horních cest dýchacích,
užívá se při střevních potížích,
zlepšuje průchodnost střev
a má spousty dalších
pozitivních účinků.


Když je jeho sezóna,můžem medvědí česnek přidávat snad do všech jídel.
Já jsem jej přidala do pomazánek,na chleba s máslem,
ale propašovala jsem jej i do polévky,do těstovin s masem,
přimíchala jsem jej do brambor a zamíchala i do sekané...


Tak proč nezkusit i "medvědí pesto" ???
Na základní pesto potřebujeme jen medvědí česnek a kvalitní olej.
Z lístků odlomíme tužší stopku,naházíme je do mixéru,zalijeme olejem a rozmixujeme.
...v tomto stavu jsem naplnila skleničky a uschovala v lednici.


Pesto můžeme pěkně po troškách odebírat a zpracovávat podle potřeby.
Můžem si vyrobit pravé pesto s parmezánem a piniovými oříšky,
které přidáme k tomu základnímu a znovu rozmixujeme.




A kam s pestem ?
Na špagety,do těstovin,do salátů,na chleba,omelety,
můžem s ním pomazat masové závitky,rolády,maso před,nebo po grilování,...fantazii se meze nekladou.
Já jsem pestem pomazala focacciu,kterou jsem dneska pekla k večeři.


a recept na focacciu...

250 g hladké mouky
2 lžičky prdopeče
2 lžičky soli
250 ml vody
asi tři lžíce olivového oleje

V míse smícháme mouku,prdopeč,vodu,sůl a jednu lžíci oleje.
Vypracujeme těsto.
Plech si vyložíme papírem na pečení,ruce si namočíme do oleje a těsto pěkně rukama
vtlačujeme na plech.
Focacciu potřeme pestem a dáme péct při 200 stupních na 20 minut


Tolik o jídle...
A nakonec kytička,kterou jsem dostala od dětí,i když nic neslavím...



A ještě jedna,kterou jsem dneska cestou z města našla na chodníku...


 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | Web | 22. dubna 2017 v 17:46 | Reagovat

Na pesto z medvědího česneku jsem nsi vypěstovala závislost :-D  :-D Celý rok jsem ho dávala, téměř všude, teda mimo sladkého....no a letos pesto nemám, asi si budu muset koupit....

2 Evina Evina | E-mail | 22. dubna 2017 v 17:49 | Reagovat

Když já nevím,kde bych medvědí česnek našla nebo sehnala.Kytička je nádherná :-)

3 dáša dáša | 22. dubna 2017 v 19:03 | Reagovat

Moc pěkný příspěvek, medvědí česnek nejsem zvyklá jíst, protože tady nikde nevím, kde by rostl. Ale tu focacciu si vyzkouším.

4 Irena Irena | E-mail | 22. dubna 2017 v 19:06 | Reagovat

Dobry večer,kyticka je úžasná,krasne zkombinovana😊všechno co jste navarila vypada lakave😊 medvedi česnek davam také do polevek,nebo udelam masove kulicky(jen mlete vepřové,parmezan a medvedi česnek,sůl a pepř),ale přiznám se ze na pesto ho mam zatím malo😊 v Lidlu ho mají v krabičce,tak možná vyzkousim😊 gratuluji k pocitaci😊 Blanko k dotazu vajec jsem vám napsala v minulem clanku,tak zkuste😊 já vyzkouším Focacciu pristi týden,tak nápisu jak se povedla😊 preji hezky den

5 Jarka Jarka | Web | 22. dubna 2017 v 19:27 | Reagovat

Česneku moc neholduji. Byly doby kdy jsem ho v kuchyni nepoužívala vůbec, teď už ho přece jen sem tam aspoň stroužek přidám, ale jen do vaření, třeba topinku bych si s ním nepotřela. Takže pesto je krásně zeleňoučké a jistě i velmi zdravé, ale ... :-P Ta kytice je úžasná. :-)

6 IVETA IVETA | 22. dubna 2017 v 20:35 | Reagovat

Ahoj Blani,všechno jídlo vypadá lákavě,kytička je krásná.Dnes jsme našli v lese místo,kde asi roste medvědí česnek,ale nejsem si vůbec jistá jestli to je.Měj se moc hezky.

7 Jana Jana | E-mail | 22. dubna 2017 v 21:08 | Reagovat

Blanka, pozdravujem z Trencina, pesto z medvedieho cesnaku aj ja robim, ked nemam piniove orechy,takridam vlasske a aj susene rakcinky. Zasadili sme si na dvore na sebernej strane a celkom sa mu dari, uz vyhnal aj z vlanajsich semienok. Kytka je krasna, prajem krasnu nedeľu a aj cely buduci týždeň

8 ohnice ohnice | Web | 22. dubna 2017 v 22:13 | Reagovat

Ahoj Blani   Moc ráda by zkusila med.česnek dokonce jsem si ho nasadila i na zahradě letos se celkem podařilo že pár rostlinek vyrostlo ale vůbec to česnekem nevoní a tady kol dokola to nikdo nezná,prosím Tě jestli můžeš tak mi napiš kde jste ho natrhali. Snad by tam zašla a porovnala.Díky. :-)

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 22. dubna 2017 v 23:25 | Reagovat

Moc hezká kytička. A focacia vypadá náramně. Možná bych ji mohla zkusit s rozmarýnem (medvědí česnek na pesto nemám)
Hezkou neděli

10 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 23. dubna 2017 v 6:49 | Reagovat

Tady u nás v okolí jsem medvědí česnek ještě nepotkala. Ale kupuji si ho z ověřeného zdroje v sušeném stavu.I tak lze různě používat.
Hezkou neděli.
Hanka z Podkrkonoší

11 Janka Janka | 25. dubna 2017 v 13:57 | Reagovat

Vidíš, a mně roste česnek za zahradou a vůbec ho nepoužívám.... :-)

12 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 26. dubna 2017 v 18:43 | Reagovat

Ta focaccia je hodně lákavá, vyzkouším :-)

13 Hanusch Hanusch | Web | 26. dubna 2017 v 21:48 | Reagovat

Kde jste opravovala notebook? Já většinou u https://www.vymena-displeje.cz/ - ale kdyžtak si ráda nechám poradit, vždy je dobré mít něco v záloze :-)

14 Jitka Jitka | Web | 27. dubna 2017 v 10:34 | Reagovat

Blani, tolik zdraví na jednom stole.. Pesto z medvědího česneku taky dělám a už jsme měli letos z čerstvého i špenát. Focacciu udělám, mám italskou kuchyni ráda. :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama