Špenátová quinoa a kuřecí karbenátky s cuketou

3. ledna 2017 v 18:57 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně



Po vánočním hodování určitě přijdou vhod trošku odlehčenější recepty

KUŘECÍ KARBENÁTKY S CUKETOU

jsou receptem v naší kuchyni poměrně novým,nicméně jsem jej už stihla s úspěchem několikrát zopakovat.
Jsem ráda,že se tady vyskytuje cuketa a to dokonce ve stavu,kdy jí neodhalil a neidentifikoval ani můj muž.
Pokud doma taky máte někoho,kdo trpí nějakými předsudky,
otázky co tam je to zelené přece zodpovídat nemusíte,nebo si můžete klidně něco vymyslet.


Cuketu si nastrouháme...já jsem část strouhala na hodně jemno,část na hrubším struhadle.
Kolik cukety dáte,záleží na vás a vaší chuti.
Cuketu si rozprostřeme v míse a posolíme ji,aby pustila co nejvíc vody.
Mezitím si nakrájíme na větší kousky kuřecí prsíčka...


A hned poté si prsíčka dáme do mixéru a necháme si je nasekat...já k tomu používám elektrický sekáček.


Přidáme cibulku...já dávám jarní,vajíčko,česnek,drcený kmín,sůl,pepř a koření...já dávám směs libečku a oregána,kterou si míchám ze svých bylinek.
Přidáme vymačkanou cuketu a všechno pěkně promícháme...


Nezahušťujeme žádnou moukou,pokud jsme vymačkali vodu z cukety,nebudou se nám karbenátky nijak rozpadat,i když tomu zpočátku nevěříme.
Alternativou pro vegeteriány,pokud je taky zrovna máte na návštěvě jsou placičky z ovesných vloček,na které jsem dávala recept TADY


A už děláme jenom placičky,které smažíme


A další recept hlavně na trošku jinou přílohu...

ŠPENÁTOVÁ QUINOA s panenkou


nejdřív,co je to vlastně quinoa?...TADY

Panenku si připravíme tak,jak jsme zvyklí...očistíme,nakrájíme na plátky,dáme restovat,osolíme,opeříme,okořeníme tak,jak jsme zvyklí.Je lepší,pokud si pod panenkou uděláme trošku šťávy,kterou si potom přelijeme přílohu.
A příloha...quinou si několikrát opereme ve vroucí vodě a pak ji vaříme asi čtvrt hodiny v neosolené vodě.
Krásně nám pustí klíček.
Nakrájíme si nadrobno jarní cibulku,kterou dáme osmahnout na oleji,mezitím si připravíme špenát.Můžeme použít mražený,který necháme rozmrznout a překrájíme jej,nebo čerstvý,který taky nakrájíme nadrobno.
Špenát přidáme na pánev ke quinoe,přidáme lisovaný česnek,osolíme,opepříme,ochutnáváme...
Quinou přelijeme šťávou z masa a podáváme...


Quinoa není až tak známá.Já mám tu zkušenost,že je to příloha výborná,asi mnohem chutnější než rýže,kuskus nebo bulgur.Musí se ale ochutit jinak má poměrně planou chuť.
A opět alternetiva nejen pro naše vegeteriány...rozpečený hermelín.Na hermelín dáme brusinky,nebo borůvky,zabalíme jej do alobalu a dáme do trouby rozpéct,až je pěkně uvnitř měkký...


A už jen dobrou chuť !


 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 3. ledna 2017 v 19:09 | Reagovat

Hmmh, vypadá to dost dobře. A quinoa je fajn. :-)

2 Šárka Šárka | 3. ledna 2017 v 19:40 | Reagovat

Ahoj Blaní!
To mě musíš varovat, abych si pořídila bryndáček! Slintám tu!!! :-D
Mňam! Tak to teda vypadá úžasně! Já cuketu absolutně miluji! No to musím opsat a musíme si to udělat! :-)
Blaní měj se moc hezky a ahoooooooooooooooooooj! ♥♥♥

3 Jarka Jarka | Web | 3. ledna 2017 v 19:55 | Reagovat

Cuketové karbanátky se mi moc zamlouvají, o quinoe slyším poprvé v životě a taky vypadá jedle a rozpečený hermelín v alobalu, je prima obměna toho obalovaného. Prostě samé skvělé nápady, které určitě vyzkouším. :-D

4 IVETA IVETA | 3. ledna 2017 v 20:01 | Reagovat

Ahoj Blani,cuketové karbanátky vyzkouším co nejdřív vypadají supr.Manželovi cuketa už zachunala dokonce má radši bramborák z cukety než z brambor.Měj se moc hezky.

5 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. ledna 2017 v 20:34 | Reagovat

[1]: Quinoa mně fakt hodně překvapila,chutná mi moc :-)

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. ledna 2017 v 20:35 | Reagovat

[2]: Šári,já s cuketou žádný problém nemám,stejně jako nemám problém s žádnou zeleninou,kterou bych mohla jíst fakt celý den :-)

7 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. ledna 2017 v 20:36 | Reagovat

[3]: Rozpečený hermelín je mňamka,my ho míváme určitě častěji než obalovaný.Quinou vyzkoušej,je to zase něco úplně jiného.

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. ledna 2017 v 20:42 | Reagovat

[4]: Iveto,cukeťáky u nás taky jí úplně všichni.Dělám je raději,než bramboráky a muž je zblajzne bez problémů.Když ale vidí cuketu,brblá už jen ze zvyku.Raděj mu ji nenechávám moc na očích,ale do jídla mu ji přidávám celkem pravidelně.Sice to nezní moc logicky,ale funguje to :-D

9 Zdenka Zdenka | Web | 3. ledna 2017 v 21:06 | Reagovat

Tak cuketu já můžu v každé formě :-D  :-D a tenhle recept vypadá moooc dobře :-) A quinou jsem ještě nejedla, tak to budu muset napravit ;-)  :-)

10 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 3. ledna 2017 v 21:32 | Reagovat

Blani, na talířích vypadají jednotlivé pokrmy lákavě. :-)
Jen nevím, jestli by to můj "masožravec" jedl. Už teď se těší na zabijačku. :-(

11 Vilma Vilma | 4. ledna 2017 v 2:28 | Reagovat

Ahoj,ty Jo já jen polykám sliny. Kde koupím Quinu? :-) měj se pěkně

12 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 8:20 | Reagovat

Blani, vypadá to velmi lákavě. :-)

13 Simča Simča | Web | 4. ledna 2017 v 12:20 | Reagovat

Nádherný, právě si slintám na notebook....

14 Oli Oli | Web | 4. ledna 2017 v 12:41 | Reagovat

Cukety nevyhledávám, ale tvoje jídla vypadají mňamózně úplně všechna.
Blani, to zdravé stravování máš čím dál dravější. ;-)

15 Jan Jan | 4. ledna 2017 v 16:57 | Reagovat

Zdravím,
již delší čas sleduji Vaše výplody co se týče vaření. Mám takový dojem,že Váš chlap to jí jen s povinosti a věřím,že pokud je řemeslník,tak se jen těší na ráno a pořádnš se nadlábne někde v bufáči,protože to není jídlo pro chlapa.
Ještě se mi nelíbí Vaše? foto,které z většiny jsou cizí.
Pozdravujte Vašeho chlapáka? :-D  :-D  :-D

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:13 | Reagovat

[9]: Zdeni,já jsem si na cuketu taky zvykla a už můžu říct,že mi chutná :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:14 | Reagovat

[10]: Tak pokud nevíš,jestli by je tvůj masožravec jedl,vyzkoušej.Ostatně maso v těchto receptech je :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:14 | Reagovat

[11]: Vilmo,quinou mají už skoro všude...v kaufu,v Albertu,v Bille... :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:15 | Reagovat

[12]: To věřím a ono je to i moc dobré :-)

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:15 | Reagovat

[13]: Tak bacha nootbuk a voda,to nejde k sobě :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:15 | Reagovat

[14]: Oli,já mám cuketu ráda,ale taky jsem se jí velice dlouho vyhýbala :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:27 | Reagovat

[15]: Ó,kritik...
Nejdřív se vyjádřím ohledně fotek,které prý nejsou moje...všechny fotky,které se na blogu vyskytují jsou moje,pokud se někdy stane,že převezmu fotky z Pinterestu,vždy je to pod nimi uvedené.Občas přenechám prostor pro zveřejnění fotek mých internetových kamarádek...v tom případě je to v článku vždy uvedené a fotky jsou uveřejněné se souhlasem.A k receptům...tak nevím podle čeho soudíte...zřejmě podle svých stravovacích návyků.Docela by mně zajímalo,jak podle vás vypadá jídlo pro chlapa :-) Co jiného,lepšího a chlapského máte na talíři vy.Asi by to chtělo trochu tolerance k názorům a jídelníčku ostatních...aneb každému,co mu chutná.
Svému "chlapákovi" jsem vše vyřídila,bohužel zde nemůžu ventilovat to,co vzkázal on vám.

23 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:32 | Reagovat

[17]: To by nesměl vidět ostatní suroviny. :D

24 Janka Janka | Web | 4. ledna 2017 v 22:41 | Reagovat

Samé dobrůtky. Škoda, že bydlíš tak daleko. :-)

25 MirekC MirekC | Web | 5. ledna 2017 v 11:34 | Reagovat

Vždycky je fajn, když někdo vnese do zažitých receptů nějakou novinku.

26 Lucie Lucie | Web | 5. ledna 2017 v 12:30 | Reagovat

I já se po Vánocích snažím jíst trochu odlehčenější jídla, přecejen jsme se o svátcích zase pěkně cpali.. :-D Takže děkuji za receptíky. Kuřecí karbanátky mě zaujaly, cuketa nám nevadí a vypadá to vážně dobře. :-) Líbí se mi, jak každý používá pro určitá slova různé pojmenování.. ty říkáš karbEnátky, my karbAnátky.. :-) Často vidím také rozdíl u rizOto/rizEto.... :-)
O quinoe jsem už mnohokrát slyšela, ale ještě jsem ji nezkoušela, možná je načase. :-) Jenže tu bohužel u nás budu jíst jen já, přítel těmto zdravým přílohám neholduje. Jednou jsem udělala celý hrnec bulgurového rizeta (bulgur miluji) a musela jsem si ho sníst sama... :-D

27 bezdikovotvoreni bezdikovotvoreni | 7. ledna 2017 v 15:07 | Reagovat

Samé dobroty u tebe vždy najdu recept na něco zdravého a jsem za to moc ráda a postupy na ruční práce super Měj se EVA ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama