Dýně

3. listopadu 2016 v 11:39 | Blanka |  Den za dnem




Dlabat a vyřezávat dýně jsem letos nestihla,ale kdoví,třeba se do toho ještě pustím,protože mi tady ještě pořád zbývají dva menší kousky z vlastní sklizně.Určitě ale uvařím dýňovou polívku,které jsem přišla na chuť.Letos jsem ji ochutnala úplně poprvé a už jsem ji vařila i doma a moc nám chutnala,recept jsem zatím vložit nestihla,tak třeba to napravím.


Tu větší a macatější dýni původně určenou k vydlabání a vyrobení nějakého ksichtíku ke svícení jsem nacpala do sklenic.


Všimla jsem si,že na článek s receptem na dýňový kompot klikáte poměrně často.Podle tohoto receptu "jedu" každý rok.Původně jsem dýni zavařovala jen sama pro sebe,ale teď už mám víc zájemců,tak asi chutná.Recept najdete TADY


Doma ladím ještě pořád podzimně,takže stále vládnou kaštany,šípky,okrasné dýně a bodláčí z procházek,ale už se docela těším,až se podzimní výzdoba plynule začne měnit v zimní a vánoční.
Všechno má ale svůj čas a teď je ještě pořád doba,kdy si máme užívat podzim,takže tak činím,zapaluju svíčky a do aromalampy kapu vonné olejíčky.Právě teď jsou moje nejoblíbenější vůně břečťan,červený pomeranč,máta a stále se vracím k jablíčku se skořicí.


 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 3. listopadu 2016 v 11:52 | Reagovat

Dýňovou polévku mám také ráda, s přidáním trošky muškátového oříšku mi chutná trochu jako svíčková. :-D :-) Bohužel ji u nás jím jen já, přítel ji nepřišel na chuť...
Také se chystám vypěstovat si na zahradě vlastní dýně, jen tak pro ozdobu, na dlabání, tak jsem zvědavá, jestli se mi něco urodí... :-D

2 Ema Ema | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 12:21 | Reagovat

Dýnovou polévku se zázvorem v tomto čase vaříme docela často. Tuto variantu máme nejraději.:-)
Hezké dníky.:-)

3 renuška renuška | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 12:25 | Reagovat

Tak u nás se letos po dlouhé době dlabalo, na semínkách si pochutnaly slepice a polívku si budeme muset dát někde jinde, někdy jindy :-)

4 IVETA IVETA | 3. listopadu 2016 v 15:02 | Reagovat

Ahoj Blani,nějak jsme dýni nepřišli na chut.Taky máme doma ještě podzim a svíčky nesmí chybět.Asi dva roky jsem pálila vonné vosky a vracím se opět k olejíčkům.Měj se moc hezky.

5 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 15:47 | Reagovat

Dýňovou polévku dělám už asi třetím rokem a je naše nejoblíbenější :-P  :-P Letos Naty upražila i semínka, z dýně, kterou vydlabala ;-)  :-)

6 Libuše Libuše | E-mail | 3. listopadu 2016 v 16:12 | Reagovat

Blani, dýňovou polévku také miluji (manžel o ni nestojí), dělám ji většinou, když přijedou děti. S kopečkem smetany a dýňovými semínky, přiměřeně hustá - mňam, je to dobrůtka! Ještě se k Vám podívám na recept - věřím, že je, jak jinak, senzační!
Pomerančový olej jsem ještě nezkusila, pokusím se ho sehnat. Zatím jsem na svíčkách...Krásné dny přeji, Libuš :-)

7 Šárka Šárka | 3. listopadu 2016 v 17:35 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Já (doma všichni, až na taťku) miluji dýňovou polévku!!!! :-)
Už jsme jí letos také měli a hned jsme si dali repeté! :-D Ta patří do našich oblíbených podzimních jídel. ;-)
Dneska jsem byla u zubaře a venku tak mrazivě foukalo, že jsem říkala, že je dnes větší zima, než vloni na Vánoce! Brrr, zuby mi drkotaly ještě dlouho! :-)
My doma také svíčkujeme a zrovna nám tu voní svíčka lesní jahody! :-)
Blaní, měj se moc krásně a ahooooooooooj! ♥♥♥

8 Zdena Zdena | Web | 3. listopadu 2016 v 18:40 | Reagovat

Blani i já jsem závisláček na dýni.. Polívky jsem se zatím ještě nepřejedla a to ji máme opravdu často. A přišlo období jablíček v pícce.Voní a ještě moc chutná.. Podzim je parádní😉 a nejen na mlsání. Krásný večer. Z❤

9 Rena Rena | 3. listopadu 2016 v 19:23 | Reagovat

Dobrý večer Blanko, můžu se Vás zeptat, jak dlouho a na kolik stupňů dýni zavařujete? Dělala jsem kompot podle Vašeho receptu v loňském roce. Chuťově super, ale kousky nebyly tak měkké.
Děkuji.
Hezký podzim!

10 Jarka Jarka | Web | 3. listopadu 2016 v 19:45 | Reagovat

I v naší kuchyni se zabydlela dýňová polévka. Měla jsem strach, že nebude manželovi chutnat, ale oblíbil si ji tak, že je to on, který mi připomíná, abych koupila "hokaidici" a polévku zase uvařila. :-P Večery už se protahují a svícení svíčkami a arolampičkami přejí, tento čas mám moc ráda. :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:32 | Reagovat

[1]: Muž se na dýňovou polévku taky nehrne,stejně jako se nehrne na jakékoliv novinky,asi chce být přesvědčován a já s tím nepřestanu :-D
No a dýně rostou skoro samy,chce to jen vodu a kompost :-)

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:33 | Reagovat

[2]: Emi,já dělám polívku bez zázvoru.Zázvorovou jsem zatím nezkoušela,ale přidávám muškátový oříšek a česnek :-)

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:36 | Reagovat

[3]: Reni,tak doufám,že u tebe najdu fotky vydlabaných dýní.My dlabeme každý rok,jen letos jsme to kvůli Šumavě nestihli.

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:39 | Reagovat

[4]: Iveto,já mám dýňový kompot ráda odjakživa,ale třeba muž dýni taky nemusí.
K olejíčkům jsem se vrátila i kvůli domácí kosmetice,protože teď jich mám doma docela zásobu.Ale i pár vosků doma ještě mám,tak nejspíš je taky vypálím

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:42 | Reagovat

[5]: Já ji mám taky ráda,ale u nás nejoblíbenější je určitě valašská kyselice s klobásou. :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:48 | Reagovat

[6]: Libuško,u nás měli olejíček i klasika pomerančový,ale červený pomeranč se holkám líbil víc. :-)

17 Lucka Lucka | 4. listopadu 2016 v 12:32 | Reagovat

[1]:Zdravím Vás Blanko,Váš blog pravidelně čtu a ráda zkouším i zveřejněné recepty. Chtěla bych se podělit o svůj recept na dýňový kompot: dýni nakrájím na kostky a dám do většího hrnce, zaleju studenou vodou a obyčejným bílým vínem (kdysi jsme měli domácí jablečné) v poměru 1:1. Nechám máčet do druhého dne. Další den přidám citron nakrájený na kolečka a hřebíčky a vařím až je dýně sklovitá, osladím podle chutí a vlažný nebo studený kompot plním do sklenic a vařím 20 min. Je to dobrota,nádherně voní a všem chutná. Vyzkoušejte :-)

18 Oli Oli | 4. listopadu 2016 v 16:12 | Reagovat

Blani, nadhera jako vzdyvky. Dynove kompoty mame taky v oblibe. A moc. Zato o polevky nestojime.
Hezky vikend.

19 Janka Janka | Web | 5. listopadu 2016 v 16:38 | Reagovat

Dýňovou polévku jsem ještě nikdy nedělala, nevím, jestli by ji manžel jedl, ale já bych ji ráda ochutnala, takže možná podlehnu a vyzkouším. :-)Kompot z dýně dělávala moje maminka, protože ta dýně hojně pěstovala a já si vzpomínám, že to byl docela náročný proces. A já mám ráda rychlovky, takže dýně nepěstuji. :-)

20 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 5. listopadu 2016 v 18:39 | Reagovat

Moc pěkná podzimní výzdoba. Do aromalampy mám také nejraději vůni skořice a jablka a ještě vanilku :-)  :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:11 | Reagovat

[7]: Šári,tak snad jsi u zubaře dopadla dobře.No a u nás byla zima dneska brrr.No ,co se dá dělat :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:14 | Reagovat

[8]: Zdeni,nad píckou na jablíčka uvažuju také.Mám ráda kompot a takhle by byl v množství,které se dá v pohodě sníst a ještě to krásně provoní celý byt.Byl by to i moc prima vánoční dárek.

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:20 | Reagovat

[9]: Reny,neměříme teplotu,ale ochutnávám.Uvařím do sklovata a ochutnám :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:22 | Reagovat

[10]: Škoda,že můj muž si ji neoblíbil :-)

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:29 | Reagovat

[17]: Lucko děkuju za recept.S vínem mi radila i pod tím dýňovým receptem v minulých komentářích paní Irena.Moc zdravím a snad příště budu mít to víno po ruce :-)

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:31 | Reagovat

[18]: Oli,já o tu polévku fakt stojím.Dlouhé roky jsem ohrnovala nos,ale zachutnala mi. :-)

27 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:33 | Reagovat

[19]: Janko,ona s tím kompotem zas taková piplačka není a pokud jej má člověk rád,měl by jít do toho.Na dýňovou polévku se názory hodně různí.Já jsem ji ochutnala na kurzu o bylinkách,vařila ji dobrá kuchařka a byla výborná.Chce to vyzkoušet a samozřejmě záleží na kuchařce.

28 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2016 v 19:38 | Reagovat

[20]: Já se vanilce vyhýbám,ale jablíčko se skořicí je nej.Mám ráda ty podzimní vůně...svařáček,jablíčko, atd.

29 Kerstin Kerstin | Web | 18. července 2017 v 15:38 | Reagovat

Každý z nás tak či onak aspoň raz tvárou v tvár s akciami, ktoré sľubujú veľké ocenenie - televízory, autá, chladničky alebo iPhone6Plus. Ale je to naozaj - získať zdarma iPhone? Podrobností WEB

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama