A zase ta mýdla

26. listopadu 2016 v 17:05 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika




Slíbila jsem návod na výrobu,tak tady je.

Určitě pro dnes vynechám,proč domácí mýdla ano a že se nevyrábějí jen na ovonění prádelníků,ale na skutečné používání,ale budem se zabývat způsobem,jak se vyrábějí.

Co potřebujeme...nádobí.
Potřebujeme vyšší nádobu na šlehání,potřebujeme hrnec,který v kuchyni oželíme,zavařovací sklenici,skleničku,misku,něco na míchání a potřebujeme ponorný mixér a přesnou váhu.


A samozřejmě k výrobě potřebujeme i všelijaké ingredience.Na základní recept to budou...

sušené bylinky
destilovanou vodu
olivový olej
kokosový tuk
palmový tuk
hydroxid sodný

A začínáme se základním postupem...


Navážíme si přesná množství všech tuků...

olivového oleje
palmového tuku
kokosového tuku
popřípadě šlechtících = pěstících olejů


Všechny je dáme do hrnce a necháme rozpustit nad mírným plamenem,za stálého míchání,odstavíme a necháme vychladnout na 27-30 stupňů.
A máme hotovou olejovou fázi.


A jdeme na tu vodní.
Mýdla můžem vyrábět z čisté destilované vody,ale nás je na kurzu učili vyrábět z bylinných výluhů.Do mýdel se tímto způsobem dostane z bylinek co nejvíc a i barva je hned jiná.To znamená,že si do vody nasypeme sušené bylinky a připravíme si bylinkový odvar...v podstatě čaj,který ale nevaříme,jen zahřejeme a necháme odstát a louhovat klidně i přes noc.
Potřebné množství si pak odměříme a nalijeme do zavařovací sklenice.


Mezitím pošleme pryč malé děti a domácí mazlíčky a navážíme si potřebné množství hydroxidu sodného.Postupujeme VELMI OPATRNĚ !!!
Pokud máte hydroxid v kuličkách,dáváme pozor aby nám ani jedna z kuliček ze sklenice při přesypávání nevyskočila!!!


Pokud máme odvar z bylin vychlazený,postavíme zavařovačku s ním do většího hrnce se studenou vodou a navážený hydroxid do zavařovačky pomalu za stálého míchání vsypeme.POZOR,VŽDYCKY SYPEME HYDROXID DO VODY,NIKDY NAOPAK !!! Došlo by k velmi bouřlivé reakci s vřením,prskáním a pravděpodobným úrazem.
Hydroxid po vsypání prochází reakcí,při které vzniká teplo,proto jej musíme chladit v hrnci se studenou vodou.Nad hrnec se nenakláníme,ani nevdechujeme výpary!!!Jen mícháme.



Opět počkáme,až se směs vychladí a tím máme hotovou i vodní bázi...ta je stále v zavařovačce.
Ve vysoké nádobě máme olejovou bázi s tuky a už si nachystáme jen esenciální oleje,popřípadě sušené bylinky a ponorný mixér.


Znovu musíme dodržet správně postup,kdy DO OLEJOVÉ FÁZE vlijeme fázi vodní s hydroxidem NIKDY NAOPAK !!!!
A ve vyšší nádobě šleháme ponorným mixérem,dokud nám směs nezačne houstnout.V této chvíli přidáváme bio esenciální oleje,které nám mýdlo ještě více provoní a přisypáváme bylinky.
Rozdíl mezi průmyslově vyráběnými a domácími produkty je i ten,že ty průmyslové musejí vydržet ležet na regálech obchodů i několik let a proto jsou nacpané chemií a škodlivými konzervanty.Do těch domácích nic takového nedáváme.Pokud ale máte pocit,že třeba mýdla nezpracujete třeba do roku,můžete přidat pár kapek extraktu z grepových jadérek.
Promícháme a nalijeme do formy...


Necháme chvilku stát a když mýdlo začne tuhnout,přikryjeme formu a dáme někam do tepla...ideální je zabalit celou formu do deky a mýdlo necháme odpočívat 24 hodin.
Na druhý den mýdlo z formy vyklopíme a nakrájíme,popřípadě orazítkujeme.


Do začátků nepotřebujeme žádné speciální formy,stejně nám poslouží i krabice vyložená pečícím papírem,nebo nějaká forma na pečení.
Samozřejmě můžem všelijak obměňovat ingredience,pěstící oleje,můžem přidat jiná másla,přizpůsobovat si bylinky,esenciální oleje a vyrábět si mýdla na míru.
Po uvaření a nakrájení necháme mýdla zrát nejméně 6-8 týdnů.
Pokud máte strach z práce s hydroxidem sodným,poradím vám přihlásit se stejně jako já do nějakého kurzu,kde vás strachu zbaví a vysvětlí vám,že po zmýdelnění a zrání dojde k chemickým reakcím na konci kterých v mýdle nezůstane ani jedna jeho molekula.


A nakonec to nejdůležitější...recept.V kurzu nás naučili tento,který stačí asi na 4 mýdla...samozřejmě záleží na použité formě a tloušťce hmoty

144 g OLIVOVÉHO OLEJE Z POKRUTIN
108 g PALMOVÉHO TUKU
108g KOKOSOVÉHO OLEJE
130 g DESTILOVANÉ VODY,NEBO VÝLUHU Z BYLINEK
50 g HYDROXIDU SODNÉHO
10 ml ŠLECHTÍCÍCH OLEJŮ
ESENCIÁLNÍ OLEJE
SUŠENÉ BYLINKY


ale na internetu koluje spousta receptů,které se dají použít.Záleží jen na vás,který si vyberete,co budete chtít doplnit,vynechat,čím ovonět,co přisypat.Zvolený recept a gramáž je pak třeba dodržet.
Pokud vás trápí používání palmového tuku,můžete použít třeba tento recept

190 g DESTILOVANÉ VODY
70,6 g HYDROXIDU SODNÉHO
250 g OLIVOVÉHO OLEJE
150 g KOKOSOVÉHO TUKU
75 g BAMBUCKÉHO MÁSLA
15 g MANDLOVÉHO OLEJE
10 g AVOKÁDOVÉHO OLEJE
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 17:23 | Reagovat

Tak jsem to prolítla: chválím za pracovní postup: Sice se to učí už na základce, že vždy kyselinu nebo louh do vody - ale mnoho lidí to neví. :-)

Hele já chemikálie nesnáším, praktika na medině byly pro mě vždy horor, mně by asi kurz nepomohl. ;-) Teoreticky jsou mi všechny chemické pochody jasné, ale já u nich fyzicky být nemusím. ;-) :D

2 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 17:31 | Reagovat

[1]: Já jsem se sice neučila nijak špatně,ale chemii jsem fakt nemusela a zřejmě proto si na spoustu věcí zřejmě nevzpomínám.
Raděj si tedy píšu :-)
No a tyhle kurzy jsou zaměřené na lidi,které výroba domácích produktů zajímá a dobrovolně se jich zúčastňují,takže pro ty jsou návody určené. :-)  :D

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 17:45 | Reagovat

[2]: Víš, kdyby to bylo bez toho hydroxidu (a bez něho mýdlo prostě nevznikne), tak bych to aspoň jednou chtěla zkusit... :-)

4 Zdena Zdena | Web | 26. listopadu 2016 v 17:48 | Reagovat

Blani já ti moc děkuji za návod, postup mydlového tvoření.. Jen co nám uteče ten krásný adventní čas moc ráda vyzkouším..
Blani přeji ti krásný, začínající advent. Z❤❤

5 Alena Pojerová Alena Pojerová | E-mail | 26. listopadu 2016 v 17:58 | Reagovat

Blani díky,určitě vyzkouším,mám jen bylinky,ostatní postupně pořídím.Alibabka :-)  :-)  :-)  :-)  :-)  :-)

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 18:14 | Reagovat

[3]: Ano,správně,bez hydroxiu mýdlo prostě nevznikne.
Je tady spousta holek,které mně v komentářích a meilech žádaly o zveřejnění postupu,takže tohle je hlavně pro ně.Nejsem sice žádná chemička,hydroxidu jsem se bála do té míry,že jsem se raděj zapsala do kurzu,abych strach překonala.
Momentálně mi prostě přijde lepší se pokoušet něco plácat doma,nebo používat bio přípravky,než na sebe patlat chemii.A při ceně bio přípravků si tedy raděj něco vyrobím.Našlehat si třeba nějaké tělové máslo je určitě levnější,než si ho kupovat.Takže takhle to já teďka mám :-)  :D

7 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 18:16 | Reagovat

[4]: Zdeni,vím,že ty jsi jedna z těch,co už strach z hydroxidu taky překonala,takže se na tvém blogu budu těšit na fotky domácího mýdla.Pokud by jsi měla zájem o další návody,určitě se tady zase nějaký objeví.
Moc zdravím a pěkný večer přeju!

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 18:18 | Reagovat

[5]: Ali,v některém z dalších článků vložím odkazy e-shopů,kde je možné jednotlivé ingredience pořídit.
Moc zdravím!

9 Lucia R. Lucia R. | 26. listopadu 2016 v 18:34 | Reagovat

No páni, hotová alchýmia :-). Úžasné, čo sa dá vyrobiť. Mne chémia celkom šla, ale toto je už iný level :-). Krásne mydielka a dokonalý návod. Možno sa niekedy odhodlám a vyskúšam si niečo vyrobiť aj ja :-). Prajem krásne dni. Lucia

10 Alena Pojerová Alena Pojerová | E-mail | 26. listopadu 2016 v 18:50 | Reagovat

Blani,to budu moc ráda,díky.Alib. :-)  :-)  :-)  :-)

11 IVETA IVETA | 26. listopadu 2016 v 19:20 | Reagovat

Ahoj Blani,moc zajímavé určitě po vánocích vyzkouším.Přeji krásný večer.

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:24 | Reagovat

Moc zajímavý článek a ty mýdla vypadají úžasně :)

13 Iva Iva | 26. listopadu 2016 v 19:31 | Reagovat

Blani, díky,hodně holkám jste pomohla:-) Iva :-)  :-)  :-)

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:35 | Reagovat

[9]: Alchimie to trošku je,na první pohled to vypadá složitě,chce to prostě vyzkoušet :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:36 | Reagovat

[10]: Není vůbec zač! :-)

16 Zuzana Jakubíková Zuzana Jakubíková | E-mail | 26. listopadu 2016 v 19:36 | Reagovat

[7]: ďakujem pani Blanka aj ja a úplne s Vami súhlasím. Tiež sa toho hydroxidu bojím, ale bála som sa aj toho, že sa nenaučím háčkovať, takže určite vyskúšam. Ďakujem Zuzana

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:38 | Reagovat

[11]: Iveto,tak to jsem ráda,že se taky přidáš! :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:40 | Reagovat

[12]: Šári,tak to jsem ráda,že článek zaujal! :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:41 | Reagovat

[13]: Ivo,není zač a pěkný večer přeju!

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 19:48 | Reagovat

[16]: Paní Zuzano moc zdravím a ještě jednou děkuju za moc hezký vzkaz,který jste mi nechala minule...až jste mě dojala :-)
Vím,že jste na návod taky trochu čekala a tuším,že jste žena činu a že do toho půjdete stejně jako do háčkování! :-)

21 Terka Terka | Web | 27. listopadu 2016 v 8:10 | Reagovat

Podobně to dělávala moje babička, teď tady mám před sebou Váš recept a ráda bych se do mýdla pustila!

22 Šárka Šárka | 27. listopadu 2016 v 8:20 | Reagovat

Blaní, to je hotová alchymie! ;-)  Ale vznikla z toho všeho úžasná mýdla. :-) Blaní, krásnou adventní neděli a ahooooooooooooooj! <333

23 Eva Eva | Web | 27. listopadu 2016 v 21:11 | Reagovat

Ty mýdla máš vždy moc hezká ale nevim kde bych ty igredience koupila není něco bez těch oleju Hezký advent přeji :-)

24 Jarka Jarka | Web | 28. listopadu 2016 v 9:59 | Reagovat

Vidím, že tě výroba domácího mýdla chytila a daří se ti. Tvá mýdélka vypadají krásně, jsou barevná a taky pěkně popsaná a omašličkovaná. :-) Kdyby mě popadly výrobní choutky tak vím, kam jít na recept! :-D

25 Šárka Šárka | 29. listopadu 2016 v 22:11 | Reagovat

Dobrý večer Blanko. Je od vás moc hezké že jste se podělila o své zkušenosti. To se tak často nevidí. Mám v plánu mýdla vyzkoušet a díky vašemu návodu a receptu se snad do toho brzy pustim. Jen jsem se chtěla zeptat, když používáte ponorný mixér, může se potom použít i dále v kuchyni? Děkuji Šárka

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 30. listopadu 2016 v 9:34 | Reagovat

[21]: S chutí do toho a půl je hotovo!

27 Blanka Blanka | E-mail | Web | 30. listopadu 2016 v 9:34 | Reagovat

[22]: Šári,alchimie to trošku je,ale je to i hodně zábavné čekat,co z toho vznikne,jaká bude barva atd.

28 Blanka Blanka | E-mail | Web | 30. listopadu 2016 v 9:35 | Reagovat

[23]: Evi,všechny tyhle složky jsou potřeba,aby vzniklo mýdlo,ve kterém je glycerin a všechno,co tam má být :-)

29 Blanka Blanka | E-mail | Web | 30. listopadu 2016 v 9:36 | Reagovat

[24]: Jaruš,část mýdel bude sloužit i jako dárek,proto taky značení a popisky.A jo,fakt mě to chytlo a baví mě to.Mýdla jsme začali používat a já jsem spokojená :-)

30 Blanka Blanka | E-mail | Web | 30. listopadu 2016 v 9:40 | Reagovat

[25]: Šári,nedělám jenom mýdla,ale začala jsem si šlehat třeba i tělové máslo a míchat krémy,takže já jsem si těmto účelům.Po důkladném umytí by asi nejspíš použít znovu v kuchyni šel,já to ale fakt nedoporučím.Na drogerii jsem si vyhradila nádobí,ponorný mixér a pomůcky,které používám jen k tomuto účelu

31 Šárka Šárka | 30. listopadu 2016 v 18:44 | Reagovat

Blani děkuji, chtěla jsem to vědět, protože se mi nechce kupovat nový ponorný mixér. Co kdyby mi to nešlo

32 Eva Macková Eva Macková | E-mail | 18. ledna 2017 v 9:43 | Reagovat

Dobrý den, Blanko, ráda bych zkusila vyrobit mýdlo, ale přemýšlím, kde ho potom nechám zrát. Bydlíme v paneláku. Jak to děláte Vy? Děkuju za odpověď!
Eva

33 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 15:42 | Reagovat

[32]: Mýdla se nechávají zrát někde,kde mají přístup vzduchu ze všech stran a kde není vlhko...ideálně na nějakém roštu.Ale určitě i v paneláku najdete nějaké místečko.Já pokládám na ratanovou truhlu,kde je nechávám položené nějakou dobu,pak sklidím do proutěného košíku.V létě dávám do balkonových dveří...prostě někde,kde vám nebudou zavazet :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama