Listopad 2016

Vločkové placičky

30. listopadu 2016 v 10:12 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně




Cítím se líp,dneska jsem sfoukla ještě nějaké odběry,testy a tetanovku u paní doktorky,krční páteř jsem si začala pravidelně protahovat v plavání,což mi dělá moc dobře...i tak si plním předvánoční resty.
Už jste se pustili do pečení?
Já ještě ani náhodou,ale snad o víkendu si všechno stihnu naplánovat,napsat seznam,nakoupit...
S pečením souvisí ochutnávání a já teda na sladké rozhodně jsem.
Máte to taky tak ?
Říkáte si jsou Vánoce,tak se nadlábnu a pak se budu zase víc ovládat?

Mám tady i pro vás jeden z receptů takových těch odlehčovacích,který mě osobně hodně chutná,i když se třeba zdá být docela netradiční.Může sloužit jako snídaně na slano,nebo večeře,když doplníte salát,může to být klidně i lehčí oběd.
Někteří namítnou,že je to smažené...já říkám,že rozhodně zdravější,než třeba vepřový řízek,nebo svíčková s pěti...


Na vločkové placičky budeme potřebovat samozřejmě vločky.V základním receptu jsou vločky ovesné.Já mám v plechovce k snídaním namíchané vločky pohankové a žitné,tak používám tuhle směs.
Dáme 3 hrsti a přidáme
půl kelímku sýru cottage...předtím z něj slijeme přebytečnou vodu
1 vajíčko
dýňová semínka
sůl,pepř
A promícháním vytvoříme základní těstíčko.
Přidat můžeme šunku,kterou si nakrájíme na kousky a necháme ji chvilku osmahnout na pánvi.
Přidat můžeme i sušená rajčata nakrájená na kousíčky.
Pokud máte rádi pálivé,přidat si můžete klidně i feferonku.
Tu jsem já vynechávám,ale jinak dávám všechno.


Na pánvi tvoříme malé bochánky,které zmáčkneme a vytvarujeme na placičky.Necháme osmažit z jedné strany a pak otočíme.Kdo chce,může v téhle chvíli na placičky nasypat trochu strouhaného parmezánu.
Jako příloha nám dobře poslouží jakýkoliv zelený salát.Já jsem dávala rukolu smíchanou s čerstvým špenátem.


Dobrou chuť !

Advent

28. listopadu 2016 v 10:47 | Blanka |  Vánoce a advent


Každý rok se o první adventní neděli rozsvítí i stromeček u nás na náměstí a my jsme pokaždé u toho.
Stejně tak i letos jsme si užili procházku,svařáček,koncert i stromeček.


A svítíme už i doma.Sice jsem kvůli nemoci ještě nestihla umýt všechna okna a nazdobené je tak vlastně jenom jedno.Mám spoustu restů,ani dárky ještě nemám a to jindy už jsem je touhle dobou balila a schovávala do skříní.Taky budu muset popřemýšlet nad pečením a nad spoustou dalších věcí.
Ze všeho nejdřív bych se ale měla dát trochu dohromady,protože v pohodě ještě pořád nejsem.
Venku se aspoň trošku ochladilo a tak i bez sněhu to snad vzbudí trochu zimní náladu.
A pár teď už adventních fotek od nás.







A zase ta mýdla

26. listopadu 2016 v 17:05 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika




Slíbila jsem návod na výrobu,tak tady je.

Určitě pro dnes vynechám,proč domácí mýdla ano a že se nevyrábějí jen na ovonění prádelníků,ale na skutečné používání,ale budem se zabývat způsobem,jak se vyrábějí.

Co potřebujeme...nádobí.
Potřebujeme vyšší nádobu na šlehání,potřebujeme hrnec,který v kuchyni oželíme,zavařovací sklenici,skleničku,misku,něco na míchání a potřebujeme ponorný mixér a přesnou váhu.


A samozřejmě k výrobě potřebujeme i všelijaké ingredience.Na základní recept to budou...

sušené bylinky
destilovanou vodu
olivový olej
kokosový tuk
palmový tuk
hydroxid sodný

A začínáme se základním postupem...


Navážíme si přesná množství všech tuků...

olivového oleje
palmového tuku
kokosového tuku
popřípadě šlechtících = pěstících olejů


Všechny je dáme do hrnce a necháme rozpustit nad mírným plamenem,za stálého míchání,odstavíme a necháme vychladnout na 27-30 stupňů.
A máme hotovou olejovou fázi.


A jdeme na tu vodní.
Mýdla můžem vyrábět z čisté destilované vody,ale nás je na kurzu učili vyrábět z bylinných výluhů.Do mýdel se tímto způsobem dostane z bylinek co nejvíc a i barva je hned jiná.To znamená,že si do vody nasypeme sušené bylinky a připravíme si bylinkový odvar...v podstatě čaj,který ale nevaříme,jen zahřejeme a necháme odstát a louhovat klidně i přes noc.
Potřebné množství si pak odměříme a nalijeme do zavařovací sklenice.


Mezitím pošleme pryč malé děti a domácí mazlíčky a navážíme si potřebné množství hydroxidu sodného.Postupujeme VELMI OPATRNĚ !!!
Pokud máte hydroxid v kuličkách,dáváme pozor aby nám ani jedna z kuliček ze sklenice při přesypávání nevyskočila!!!


Pokud máme odvar z bylin vychlazený,postavíme zavařovačku s ním do většího hrnce se studenou vodou a navážený hydroxid do zavařovačky pomalu za stálého míchání vsypeme.POZOR,VŽDYCKY SYPEME HYDROXID DO VODY,NIKDY NAOPAK !!! Došlo by k velmi bouřlivé reakci s vřením,prskáním a pravděpodobným úrazem.
Hydroxid po vsypání prochází reakcí,při které vzniká teplo,proto jej musíme chladit v hrnci se studenou vodou.Nad hrnec se nenakláníme,ani nevdechujeme výpary!!!Jen mícháme.



Opět počkáme,až se směs vychladí a tím máme hotovou i vodní bázi...ta je stále v zavařovačce.
Ve vysoké nádobě máme olejovou bázi s tuky a už si nachystáme jen esenciální oleje,popřípadě sušené bylinky a ponorný mixér.


Znovu musíme dodržet správně postup,kdy DO OLEJOVÉ FÁZE vlijeme fázi vodní s hydroxidem NIKDY NAOPAK !!!!
A ve vyšší nádobě šleháme ponorným mixérem,dokud nám směs nezačne houstnout.V této chvíli přidáváme bio esenciální oleje,které nám mýdlo ještě více provoní a přisypáváme bylinky.
Rozdíl mezi průmyslově vyráběnými a domácími produkty je i ten,že ty průmyslové musejí vydržet ležet na regálech obchodů i několik let a proto jsou nacpané chemií a škodlivými konzervanty.Do těch domácích nic takového nedáváme.Pokud ale máte pocit,že třeba mýdla nezpracujete třeba do roku,můžete přidat pár kapek extraktu z grepových jadérek.
Promícháme a nalijeme do formy...


Necháme chvilku stát a když mýdlo začne tuhnout,přikryjeme formu a dáme někam do tepla...ideální je zabalit celou formu do deky a mýdlo necháme odpočívat 24 hodin.
Na druhý den mýdlo z formy vyklopíme a nakrájíme,popřípadě orazítkujeme.


Do začátků nepotřebujeme žádné speciální formy,stejně nám poslouží i krabice vyložená pečícím papírem,nebo nějaká forma na pečení.
Samozřejmě můžem všelijak obměňovat ingredience,pěstící oleje,můžem přidat jiná másla,přizpůsobovat si bylinky,esenciální oleje a vyrábět si mýdla na míru.
Po uvaření a nakrájení necháme mýdla zrát nejméně 6-8 týdnů.
Pokud máte strach z práce s hydroxidem sodným,poradím vám přihlásit se stejně jako já do nějakého kurzu,kde vás strachu zbaví a vysvětlí vám,že po zmýdelnění a zrání dojde k chemickým reakcím na konci kterých v mýdle nezůstane ani jedna jeho molekula.


A nakonec to nejdůležitější...recept.V kurzu nás naučili tento,který stačí asi na 4 mýdla...samozřejmě záleží na použité formě a tloušťce hmoty

144 g OLIVOVÉHO OLEJE Z POKRUTIN
108 g PALMOVÉHO TUKU
108g KOKOSOVÉHO OLEJE
130 g DESTILOVANÉ VODY,NEBO VÝLUHU Z BYLINEK
50 g HYDROXIDU SODNÉHO
10 ml ŠLECHTÍCÍCH OLEJŮ
ESENCIÁLNÍ OLEJE
SUŠENÉ BYLINKY


ale na internetu koluje spousta receptů,které se dají použít.Záleží jen na vás,který si vyberete,co budete chtít doplnit,vynechat,čím ovonět,co přisypat.Zvolený recept a gramáž je pak třeba dodržet.
Pokud vás trápí používání palmového tuku,můžete použít třeba tento recept

190 g DESTILOVANÉ VODY
70,6 g HYDROXIDU SODNÉHO
250 g OLIVOVÉHO OLEJE
150 g KOKOSOVÉHO TUKU
75 g BAMBUCKÉHO MÁSLA
15 g MANDLOVÉHO OLEJE
10 g AVOKÁDOVÉHO OLEJE

Adventní svícení

25. listopadu 2016 v 22:24 | Blanka |  Vánoce a advent



Některé z vás mi psaly,že k vám předvánoční nálada ještě nedorazila,některým se zdají být Vánoce ještě hodně daleko,někomu připadá,že je venku velké teplo,jiný by bral sníh.
Ve studnici nápadů na Pinterestu jsem se dneska večer docela naladila já.Stačí tam zabrousit a prohlížet si zimní fotky,snímky vánočně laděných interiérů,adventního zdobení i svícení.
V neděli už budeme zapalovat první svíčku....a máte ji na čem zapálit?
Na Pinterestu jsem našla pár svícnů,které bych si na našem stole dokázala představit a pokud by mi je někdo přinesl,hned bych je tam s klidem a radostí šoupla.Třeba vám někomu poslouží ještě jako inspirace k výrobě...



Tak co,líbí ? Vybrali byste si ?
Náš letošní svícen se hodně podobá tomu loňskému,ale ten vám ukážu až na něm rozsvítíme první svíčku.
Prozatím tady mám naše adventní svícny z let minulých...







A úplně nakonec věnec,který se mi na pinterestu moc líbil...


Předadventní

24. listopadu 2016 v 11:56 | Blanka |  Vánoce a advent



Advent klepe na dveře.
Nejvyšší čas otevřít krabice,začít štrachat mezi vánočními ozdobami a vymyslet nějaké zdobení.
Je třeba si období plné svíček a světýlek užít,čím déle,tím líp.

Nejdřív přišel na řadu truhlík za oknem.
Vřesů jsem se chtěla původně zbavit,ale pořád jsou pěkné,tak zůstaly.
Samy o sobě jsou barevné až dost,takže k nim už jen pár šišek a ozdob v bílé barvě...


Všechno probíhalo za bedlivého dozoru starouše Maxe.
Né že by jej vánoční zdobení nějak zvlášť zajímalo,dokonce jej to všechno docela brzy uspalo,ale má rád společnost,rád se motá kolem,když se něco děje,rád pomůže a že občas zavazí si vůbec nepřipouští.


Na adventní svícen ještě nedošlo,ale rozhodla jsem se prozatím nazdobit aspoň jedno okno.



Stromeček je z Ikea,na něm hvězdičky vykrájené ze samotvrdky.


A včerejší vzpruha...




Mýdlový článek

22. listopadu 2016 v 14:05 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika



Ještě než začnu s vkládáním postů o domácí kosmetice a návodem na vaření mýdla,promíchaných nějakým tím adventním tvořením,třeba vás ještě trochu víc na výrobu domácího mýdla nalákám fotkami toho nejčerstvěji uvařeného...



Šípkové mýdlo s esencemi z růží,z vlastnoručně začátkem podzimu natrhaných šípků .
Bude peelingové mnohem víc,než všechny doteď vařené druhy.Člověk by nevěřil kolik semínek se uvnitř šípků schovává...



A všechny doteď uvařené druhy...




Po menším kolabsu mi paní doktorka pro tento týden vystavila stopku.Mám být doma a odpočívat.
Na druhou stranu je konečně čas přemýšlet nad vánočními dárky,začít s realizací jejich nákupu...aspoň tedy na netu,vymyslet adventní výzdobu,dočíst konečně knížku a třeba i uvařit nějaké mýdlo.
Moc vás všechny zdravím !!!

Úplně první letošní vánoční zdobení

19. listopadu 2016 v 22:27 | Blanka |  Vánoce a advent



Zdá se mi,že teprve nedávno jsem schovávala vánoční výzdobu a už je to zase tady.
Pomalu chystám tu letošní,protože už o příštím víkendu začíná advent,je třeba schovat listí,kaštany a šípky a vytahat všechna ta světýlka,lampičky,hvězdy,svíčky a spol.
Zdá se,že svítit u nás bude zase kde co,protože to k svátkům prostě patří a taky se mi zdá,že světla je poslední dobou hrozně málo
Úplně první vlaštovkou je závěsný věnec ověšený ozdobami ze samotrvdky...



Samotvrdnoucí směs jsem vyválela i dneska,ale prozatím všechno vyrobené schne...



Že se to všechno už zase blíží poznal i náš kaktus...



Pěkný večer vám všem přeju !

Dnešní počasí vůbec...

17. listopadu 2016 v 18:53



...sváteční nebylo.Ale nevadí,počasí,nepočasí,hlavně,že je volno.
Měli jsme a máme mlhu,co by se dala snad i krájet.
Ale i tak jsme se rozhodli,že doma za pecí sedět nebudeme a vyrazili jsme do lesa.








A šup domů do tepla.
I když jsem chtěla,tak dneska nepeču,napekli nám jiní...



Od Natálky jsem dostala originálního medvěda,který je poskládaný z malého ručníku...


A vzpomínáte na ozdoby ze samotvrdnoucí hmoty?Jsou domalované a čekají na zdobení.


Pěkný sváteční večer vám všem přeju!

Podzim na Šumavě 3

17. listopadu 2016 v 1:29 | Blanka |  Naše výlety


Zase se vrátím o pár dnů nazpátek k našemu šumavskému výletu a tentokrát i k tůře,kterou jsme podnikli.
Jedním ze symbolů Šumavy je řeka Vydra.Celková délka této slavné řeky je 11 kilometrů.Začíná soutokem tří potoků ...Roklanského,Modravského a Filipohuťského a končí na Čeňkově pile soutokem s Křemelnou..
Podél řeky Vydry vede naučná stezka Povydří,která začíná u Antýglu,což je autokemp s restaurací,infocentrem apod.Tam jsme odložili auto a dál pokračovali pěšky na zhruba patnáctikilometrovou tůru překrásnou přírodou.


Řečiště Vydry je plné vodou ohlazených kamenů




Pokud půjdete stezkou Povydřím po červené značce,nemůžete minout Turnerovu chatu.Určitě budete uchození a prokřehlí a tak vám zahřátí u krbu a odpočinek u něčeho teplého přijde jistě vhod.My jsme neodolali a dali jsme si výbornou šumavskou polévku s houbami a pečený jablíčkový čaj se skořicí...




Odpočinuli jsme si a jdeme dál...







A tady je náš cíl...dřívější sklad dřeva,vaziště vorů,místo soutoku dvou horských říček Křemelné a Vydry,místo zrození řeky Otavy,hájenka,vodní elektrárna...Čeňkova pila.A nás čeká po krátkém odpočinku zpáteční cesta a další výlet.


Z víkendu

13. listopadu 2016 v 21:15 | Blanka |  Den za dnem



Začnu nákresem čtverečků z minulého článku,o který jste si psali...pozorní si všimli,že už jsem je vkládala dřív.
Doufám,že tady je vidět,jak se napojují jednotlivé čtverce...první čtvereček se uháčkuje celý.Při poslední řadě dalšího čtverce se přidává ten předešlý v rožcích a v prostředních obloučcích.

Tolik k háčkování a jdeme dál.


Nebojte,nezbláznila jsem se a nepustila se předčasně do vánočního pečení.Tohle je samotvrdnoucí hmota,se kterou se ze začátku zachází přesně jako s těstem,ale péct nic nemusíte,nechá se prostě jen tak uschnout na vzduchu.Inspirace jak zabavit dětičky,ale klidně i jenom sebe,proč ne.A budete mít vykrájené motivky na vánoční zdobení,na dozdobení dárků,klidně i stromečku.Já s nimi ozdobím mimo jiné i závěsný věneček,který tady mám celoročně,jen na něm měním závěsné dekorace.Chvilku se mi tady houpou kohouti a zajíčci,pak je střídají miniháčkovaní ptáčci a kytky,pak se na něm houpou listy,které nakonec střídají baňky.Letos chci udělat trochu změnu.


Pěkně jsem si pohrála a už se docela těším i na to vánoční pečení.
V létě mi Naty natřela plechovky od Panetone na černo...pokud potřebujete taky něco přetřít,poradím vám použít eternal,který výborně kryje.Na ten černý se pak pěkně čmárá křídou,nebo bílou lihovou fixou.


A bílou lihovou fixu můžete klidně použít i tady...


A ještě trošku inspirace z jiného ranku...pokud nebudete vědět,kde se dobře najíst v Brně,nasměruju vás do restaurace Suzie´s na Údolní,kde jsme se dneska skvěle najedli i my.Příjemné prostředí šmrnclé vintage stylem,jídlo krásně naservírované,dobré,k mání jsou zde i domácí limonády s bylinkami a čerstvým ovocem,které já fakt můžu,takže doporučuju!!!


Všechny přijaté kalorie jsem se pokusili vychodit.Takže auto bylo "odloženo" a my jsme se po Brně pohybovali pěšky.



Pěkná zima dneska byla,i když sluníčko se činilo.Teď se zahříváme a já jsem se rozhodla,že si musím uplést šálu.


Tolik z víkendu a zítra nezapomeňte mrknout na nebe,čeká nás úplněk a superměsíc !

Podzimní háčkování

11. listopadu 2016 v 21:50 | Blanka |  Háčkování





Už i první sníh za sebou máme.Sice roztál,ale nevadí.Stmívá se brzy,večery jsou dlouhé a někdy zbude čas popadnout háček a klubko a uštrykovat pát oček.



Včera ušitý povlak na polštář s nedávno háčkovaným...


a využití loňského háčkovaného hvězdičkového a vločkového adventního kalendáře...



Blíží se advent a já pomalounku přemýšlím nad vánoční výzdobou.Prozatím jsem se zásobila svíčkami,světýlky a do oka mi padl i tento svícen.


Mýdla

9. listopadu 2016 v 17:11 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika



Domácí mýdlotéka nezahálí.
Zatím jsem uvařila tři druhy mýdla,ale chystám se na další.Vařím v malém množství...v jedné várce tak čtyři,maximálně pět kusů.
Někdo se mě ptal,jestli je hodlám používat,nebo je dám mezi prádlo do skříní.Používat je určitě budu, jsou přírodní a voňavá po bylinkách,které jsem si sama vypěstovala a usušila,není v nich žádná chemie ani konzervanty a vím co jsem do nich dala.
Další otázka zněla co všechna ta semínka,bylinky,kousky květů v mýdlech obsažená...asi znáte tělový peeling ...tak !
Většina mýdel zraje už čtyři týdny,tak minimálně ještě dva a budou hotová k používání.
Vařím podle receptu,který jsem se naučila na kurzu.Myslím,že už ho mám zažitý natolik,abych se podělila o návod,který se tu určitě co nevidět objeví.

mýdlo měsíčkové...


levandulové...


a meduňkové...





Podzim na Šumavě 2

7. listopadu 2016 v 20:42 | Blanka |  Naše výlety




A jsem tady s další várkou fotek ze Šumavy.
Bylo nám jasné,že o víkendu,byť prodlouženém toho asi moc nestihneme.Čas byl pak zkrácený i o přesun o asi 230 kilometrů od nás z domu,zpáteční cesta se pak prodloužila ještě o návštěvu na švagrově farmě.
Času tedy moc nezbývalo,ale myslím,že i tak jsme toho stihli vidět docela dost.
V pátek jsme se toulali v okolí Kvildy a Horské Kvildy.V předpovědi počasí se Kvilda hodně často zmiňuje...asi proto,že je to nejvýše položená obec v ČR a teploty tady bývají velmi často nejchladnější.
A tady Kvildu máte...


A trocha meteorologického měření z okolí Kvildy...



Nedaleko Kvildy je jelení výběh,kde se pěkně projdete přírodou,dozvíte se o ní něco nového a budete-li mít štěstí,uvidíte laně,srnce a možná i nějakého jelena.



Na některých místech mezi vámi a těmito "kousky" nebude ani žádný plot.


A nazpět do Kvildy...


Na netu jsem vyčetla,že Nesmíme vynechat návštěvu zdejší vyhlášené pekárny a pivovaru.
Protože muž řídil,zdejší pivo dvanácteráka ani třinácteráka neochutnal,ale pekárnu s restaurací jsme si ujít nenechali.Pokud máte rádi povidla,měli by jste vyzkoušet zdejší specialitu povidloň.My jsme se nechali nalákat na výbornou čočkovou polévku a ovocný dortík.


A zase nazpět do přírody...



Kynuté knedlíky

5. listopadu 2016 v 18:59 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Je víkend,máme návštěvu a to je kombinace nutící k trochu většímu pohybu kolem sporáku,než je obvyklé.
Pekla jsem náš v poslední době hodně oblíbený koláč z cereálního lístkového těsta s jablky.



Z toho samého těsta slaný závin s brokolicí a špenátem a na "doražení" čokoládové buchtičky.


Na Šumavě jsem se inspirovala kynutými knedlíky pro více strávníků...aby si paní domácí ušetřila práci,uválela knedlíky prázdné a na talíř je servírovala s borůvkovým přelivem a tvarohem.Byly skvělé a paní velmi vynalézavá...


A moje knedlíky...dávky si násobte podle počtu strávníků.Jedna dávka je tak na dvanáct knedlíků,samozřejmě pak záleží na velikosti.
Do mísy vysypeme půl kila hrubé mouky
Rozklepneme jedno vajíčko
přidáme 3 lžíce moučkového cukru
2 dcl mléka
špetku soli
a rozdrobíme půl kostky čerstvého droždí
Všechno zamícháme uhňácáme těsto a pod utěrkou ho necháme hoďku kynout.Uděláme knedlíky a znovu necháme kynout.Na závěr knedlíky naházíme do vřelé vody a necháme je vařit.Vyndáme,scedíme a můžeme podávat.
Borůvky miluju,ale nejí je ani Naty,ani muž.Naproti tomu se všichni shodneme na malinách,takže jsem dělala malinový přeliv ala horké maliny.
Na pánev s trochou másla nasypeme tmavý třtinový cukr a zahříváme až nám cukr začne zvolna karamelizovat,přisypeme maliny a mícháme.Zastříkneme citronovou šťávou,kdo má,přidá trochu griotky,zamícháme,necháme ještě prohřát a nalijeme na knedlíky.
Tvaroh ve vaničce promícháme pořádně s cukrem a pár lžic dáme na knedlíky...nic nevážíme,všechno ochutnáváme.
A máme hotovo...






Dýně

3. listopadu 2016 v 11:39 | Blanka |  Den za dnem




Dlabat a vyřezávat dýně jsem letos nestihla,ale kdoví,třeba se do toho ještě pustím,protože mi tady ještě pořád zbývají dva menší kousky z vlastní sklizně.Určitě ale uvařím dýňovou polívku,které jsem přišla na chuť.Letos jsem ji ochutnala úplně poprvé a už jsem ji vařila i doma a moc nám chutnala,recept jsem zatím vložit nestihla,tak třeba to napravím.


Tu větší a macatější dýni původně určenou k vydlabání a vyrobení nějakého ksichtíku ke svícení jsem nacpala do sklenic.


Všimla jsem si,že na článek s receptem na dýňový kompot klikáte poměrně často.Podle tohoto receptu "jedu" každý rok.Původně jsem dýni zavařovala jen sama pro sebe,ale teď už mám víc zájemců,tak asi chutná.Recept najdete TADY


Doma ladím ještě pořád podzimně,takže stále vládnou kaštany,šípky,okrasné dýně a bodláčí z procházek,ale už se docela těším,až se podzimní výzdoba plynule začne měnit v zimní a vánoční.
Všechno má ale svůj čas a teď je ještě pořád doba,kdy si máme užívat podzim,takže tak činím,zapaluju svíčky a do aromalampy kapu vonné olejíčky.Právě teď jsou moje nejoblíbenější vůně břečťan,červený pomeranč,máta a stále se vracím k jablíčku se skořicí.



Podzim na Šumavě 1

1. listopadu 2016 v 10:43 | Blanka |  Naše výlety


A jsem tady s první várkou fotek z našeho prodlouženého víkendu.
Vím,že některé moje čtenářky na Šumavě bydlí a proto budu ráda,když moje povídání doplní,popřípadě přidají nějaký další tip,kam na výlet,co nevynechat...

Víkend na Šumavě byl dárkem,který jsem nadělila muži k jeho půlkulatinám a musím říct,že jsem se trefila do černého.Zatímco moje cestovatelské sny se odehrávají převážně tam dole na jihu,kde se bohužel momentálně pravidelně chvěje zem,muže to táhne do hor,lesů,na vyhlídky...do Tater,Krkonoš i na Šumavu.
Ale samozřejmě jsme si výlet užili všichni,protože na Šumavě je moc hezky...moc krásné to tam máte !!!


Ubytování jsem sehnala přes Booking,kde si vyhledáte bydlení podle vašich nároků nejen v ČR,ale i v zahraničí.
Je dobré neotálet,protože čím dřív s hledáním začnete,tím víc možností máte.
Nám azyl poskytla Švehlíkova chata v Nových Hutích,kde jsme měli ubytování sice skromnější,ale k nocování plně dostačující,vzorně uklizené s milou paní domácí...


Paní Švehlíková hosty nejen sama ubytovává,vyřizuje meily,telefony,pere lůžkoviny,uklízí pokoje,ale i vaří a pak osobně jídlo v jídelně vydává a to všechno s úsměvem.S ohledem na její věk vážně klobouk dolů,měli jsme se u ní moc dobře.


K ubytování jsme měli domluvenou polopenzi,což byl skvělý tah,protože z paní Švehlíkové se vyklubala skvělá kuchařka.Musím moc pochválit její domácí kuchyni...výborné pomazánky,ale i domácí buchty k snídani a celkově bohatý výběr snídaňových jídel.
Výběr ze dvou polévek a dvou hlavních jídel k večeři.Já jsem ochutnala například výbornou kulajdu,zapečené těstoviny s uzeným masem a houbami,nebo skvělé knedlíky s borůvkami a tvarohem.
Paní Švehlíková vám na požádání připraví dokonce i svačinu na výlety.


Příjemně vyhřátý pokoj se stal po dobu našeho pobytu nejen výchozím bodem pro naše výlety,ale taky útočištěm pro Maxe.Jeho zdravotní stav a fakt,že už jej nechceme nikomu nechávat na hlídání nás hodně limituje,ale tady byla možnost cestovat i s ním.Sice žádnou tůru samozřejmě nepodnikl,ale byl rád,že může být s náma a nic mu nechybělo.


Skoro v každém jídle paní Švehlíkové se vyskytovaly houby,což znamená,že na Šumavě rostou.
My jsme měli program tak nabitý,že na houbaření bohužel čas nezbýval,ale kdykoliv jsme na chviličku odběhli do lesa,přece jen jsme něco našli.


Tolik na úvod a příště vás sebou vezmu na výlet do šumavské přírody.