Chleba a zelný salát

27. října 2016 v 16:47 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně



Začnu poslední přečtenou knížkou...


...knížka o tom,jak se "vzbouřit soumraku" a velká dávka stříbrovlasého humoru.Zábavné a místy i hodně bolestné čtení.
A protože se mi knížka hodně líbila,půjčila jsem si od této autorky další,kterou louskám teď...


Dnešní článek bude hlavně o jídle,ale než se k němu dostaneme,mimo jiné jsem uvařila i další mýdlo.Tohle je měsíčkové...


Včera nás překvapila Taťána,když se tady zničehonic objevila.Na její návštěvy mám pokaždé vymyšlené nějaké zdravé pohoštění,ale ona většinou překvapuje tím,že "doma" si chce pro změnu užít něco míň zdravého.Takže jsme se tady například už společně cpaly pohárem se zmrzlinou,do kterého nám Naty nasypala lentilky.K obědu pak chtěla bramborové lupínky,které jí vždycky dělává táta,trochu jsem to dohnala aspoň zdravou oblohou...


Zelný salát teď máme v lednici skoro pořád.Střídám červené a bílé zelí,jinak postup je úplně stejný.
Nastrouháme,nebo nakrájíme půlku hlávky zelí a jednu menší cibuli.Já k tomu používám elektrický sekáček na cibuli,který naseká zelí pěkně nadrobno.Zakápneme dvěma lžícemi olivového oleje,pořádně promícháme a necháme chvilku uležet.
Pak už jen přisypeme lžičku soli,nalijeme trochu octa a osladíme podle chuti.Pořádně promícháme a dáme do misky s víčkem,ze které salát budeme postupně odebírat tak dlouho,dokud ho nespotřebujeme.V lednici vydrží tak týden...děláváte taky,máte rádi?



Zase pravidelně peču chleba.


Dávám pět hrnků mouky... z toho tři celozrnné žitné mouky a dva hrnky mouky špaldové,nebo jeden špaldové a jeden hrnek hladké pšeničné...záleží,jakou mám po ruce.
Přidám hrst ovesných vloček smíchaných s pšeničnými otrubami,dvě lžíce olivového oleje,lžičku kmínu...je jedno jestli mletého,nebo celého,zarovnanou lžíci soli,rozdrobím půl kostky čerstvého droždí.Nakonec přijde voda...tak hrnek a půl.Zamícháme,zpracujem těsto.Můžem přidat vodu,nebo naopak mouku.
Necháme hodinu kynout a pak upečeme při 180 stupních asi 50 minut.


Nedávno se mi podařilo rozbít aromalampu a nějakou dobu jsem hledala nějakou,co by se mi líbila a nahradila tu původní.
Tuhle srdíčkovou jsme objevily dneska s holkama ve znojemské Stele.


Pěkné odpoledne přeju a já jdu pokořit tu obr hromadu žehlení,co tady na mne čeká.Další várka prádla se natřásá v sušičce a taky musíme ještě stihnout nakoupit a zabalit se na výlet,který nás čeká.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 IVETA IVETA | 27. října 2016 v 17:00 | Reagovat

Ahoj Blani,dík za tip na zelný salát.Chleba taky peču pravidelně.Aroma lampička je hezká.Užijte si výlet a mějte se moc hezky.

2 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. října 2016 v 17:09 | Reagovat

[1]: Iveto,nejdřív jsem přemýšlela,že si naložím na zimu zelí.Pak jsem si říkala,jestli plný hrnec sníme,vzhledem k tomu,že většinou jíme bez příloh.
Nakonec jsem to vyřešila takhle.Dělávám pokaždé z půl hlávky zelí,salátu je větší miska,kterou mám pořád v lednici a během týdne jej celý sníme.Pak vytáhnu zase hlávku jiné barvy,aby byla změna a nachystám další várku :-)
Moc zdravím a teď jdu na to žehlení :-)

3 Zdeňka Zdeňka | 27. října 2016 v 17:16 | Reagovat

Blani, děkuji též za receptík na zelný salát, určitě vyzkouším....
Aroma lampička je nádherná....
Krásný výlet.... ;-)
Také konečně budu mít přes svátek volno, tak si snad někam vyrazíme...začneme hned dnes večer koncertem skupiny Jelen...určitě nás nabijou svou energií...krásné dny... :-)

4 dáša dáša | 27. října 2016 v 17:50 | Reagovat

Blani, ty jsi včelka, takové dobroty, salát zelný mám moc ráda, nenapadlo mě, že vydrží až týden v lednici, vyzkouším. Mýdla máš krásné. Aromalampiček máme několik, právě jsem si zapálila vedle pc a koupila jsem si nový olejíček s názvem Štěstí, nádherně voní. Tvůj chléb určitě vyzkouším. Užijte si výletu.

5 Radka Radka | Web | 27. října 2016 v 21:00 | Reagovat

Jak ty to, Blani, všechno stíháš!!! Zelný salát si budu muset hned udělat - pro toto roční období je to ideální volba (na rajčata a okurky už nějak nemám chuť).

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. října 2016 v 21:09 | Reagovat

[3]: Zdeni,Jelen u nás byl na vinobraní,takže jsem jejich koncert viděla a mám je hodně ráda.Dokonce je mám v empétrojce jako hudbu ke cvičení.
Užij si koncert!

7 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. října 2016 v 21:16 | Reagovat

[4]: Dáši,my jsme dneska k aromalampičce s holkama vybraly taky nějaké olejíčky.Večer jsme si do lampy daly červený pomeranč a taky jsme si vzaly mátový olejíček a jablíčko se skořicí,což je moje moc oblíbená podzimní a zimní vůně.

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. října 2016 v 21:20 | Reagovat

[5]: Radko,já nemám pocit,že bych toho stíhala nějak moc,spíš mám často pocit,že nestíhám :-D
S tou zeleninou taky jde o to,že třeba ta rajčata už teď skoro žádnou chuť nemají a zelí je skvělá volba.U mně teď v zelenině vládne právě zelí a z ovoce jablíčka a citrony

9 Vilma Vilma | 27. října 2016 v 23:01 | Reagovat

Ahoj líbí se mi měsíčkové mýdlo a aroma lampička. Ve Stelle jsem dneska odpoledne byla taky přinesla jsem si malinkou sněhovou vločku a vzpomínala tam na tebe mají dřevěné koníky:) škoda že  jsme se nepotkaly, s
Salát neznám ale zkusím, od Tebe mám už spoustu dobrot :)měj krásný prodloužený víkend ahhooooj

10 Libuše Libuše | E-mail | 28. října 2016 v 6:55 | Reagovat

Blani, máte tolik energie - je moc fajn, že ji předáváte dál, vaším skvělým blogem..Na zelný salát jsem dostala velkou chuť! Chlebík nemá chybu, určitě ho vyzkouším - potíráte ho před pečením vodou? Přeji krásný výlet a pohodu při nádherných aromalampičkách :-)  :-) Moc zdravím.

11 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 28. října 2016 v 7:47 | Reagovat

Blani, obě knížky jsem četla a jsou nádherné :-) Vřele je doporučuji kamarádkám ;-)  :-) Mýdlo máš krásné :-)Na pickles nemám nádobu, ale ochutnala jsem ve středu u kamarádky a naložím si ;-)  :-) Užijte si výlet :-)

12 Šárka Šárka | 28. října 2016 v 9:50 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Aroma lampa je krásná! A vlastně jsi mi připomněla, že jí mám stále uklizenou! Hned to jdu napravit!! :-)
U nás dělávala babička zasmažené zelí. To ti byla neskutečně krásná vůně. :-) Ale bohužel, recept si nepamatuji. Tak si užijte výlet. Ahoooooooooooj!<333

13 Lucia R. Lucia R. | E-mail | 28. října 2016 v 11:28 | Reagovat

Ahoj Blani, dávno som nepísala, ale články mám prečítané všetky. Chlebík vyzerá úžasne, musím ho aj ja vyskúšať, takže týmto ďakujem za recept. Len by som sa ešte chcela opýtať, v čom ho pečieš. A aroma lampa je nádherná. My teraz tiež veľa svietime, lebo nášmu malému Jarkovi sa horiace sviečky páčia a stále si pýta ohníky :-). Už si len musím dokúpiť vonný vosk do mojej aroma lampy, aby nám to tu aj voňalo. Prajem krásne dni. Lucia R.

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. října 2016 v 18:51 | Reagovat

[9]: Ahoj Vilmo!
Mně překvapilo,kolik už ve Stele mají vánočních věciček.Holky si tam braly konopnou mast.
Až mýdla dozrají,určitě ti nějaké podaruju.Zdravím a měj se prima!

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. října 2016 v 18:55 | Reagovat

[10]: Libuš,chlebík mašluju vodou a sypu semínky.Tenhle jsem sypala slunečnicí,ale hodně používám i dýňová semínka,sezamová anebo třeba posypu ovesnými vločkami.Doma si na celozrnný chleba zvykli a teď jej už nepeču jen o víkendu,ale i během týdne.
Moc zdravím a pěkný večer přeju!

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. října 2016 v 18:58 | Reagovat

[11]: Zdeni,tohle není pickles,tenhle zalný salát neprochází žádným kvašením.Je to pouze nastrouhané zelí,osolené,oslazené,okyselené octem a pro chuť se přidává ještě olivový olej.
Nádobu můžeš použít jakoukoliv,já dávám do mísy s víkem,abych jej mohla mít v lednici více dnů :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. října 2016 v 19:00 | Reagovat

[12]: Šári,my si dáváme zase ve skanzenu v Rožnově zelíčko se špekem a škvarkama a to je taky hrozná dobrota.Tohle zelíčko je spíš tak na načerpání vitamínů v době,kdy už třeba rajčata nemají žádnou chuť

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. října 2016 v 19:03 | Reagovat

[13]: Lucie,chleba se dá péct v čemkoliv.Já dávám většinou do kameninového pekáče a peču bez poklice.Už jsem jej pekla i v keramické misce.Akorát je dobré nádobu vymazat a vysypat,nebo vyložit pečícím papírem

19 Jarka Jarka | Web | 29. října 2016 v 8:42 | Reagovat

Do domácího chleba jsem se ještě nikdy nepustila, ale chleba máme rádi a jíme ho vlastně každý den. Ten tvůj vypadá náramně, hned bych ochutnala. :-P Náramně vypadá i talíř s nachystaným obědem a moc se mi líbí srdíčková arolampa. Díky srdíčku je universální a může svítit od podzimu do jara. :-D

20 renuška renuška | E-mail | Web | 30. října 2016 v 13:37 | Reagovat

Blani, mně se teď doma rozbíjí pořád něco, za 14 dní už 8 věcí přišlo k újmě. Něco jsem spravila, něco vyhodila ... náhrady zatím nebudou. Ale ty sis poradila moc dobře a musím říct, že aromalampa vypadá skvěle :-). Stejně jako chleba, který teď také podle tebe často peču. Jsi prostě můj velký vzor!

21 maca maca | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 21:41 | Reagovat

Dobrý večer chléb jsem pekla tento týden už dvakrát, je opravdu vynikající a hlavně hrozně jednoduchý, takže moc děkuji za recept :-), váš blog sluduji už delší dobu a hlavně kvůli vám jsem začala pořádně háčkovat :-D

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:17 | Reagovat

[19]: Jaruš,tejhle chleba je úplně jednoduchý.U nás jej často zadělává Natálka.Třeba jej taky vyzkoušíš

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:18 | Reagovat

[20]: Renimjejdá,tak to mě těší a jsem ráda,že chlebík i u vás chutná.Je moc dobrý :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. listopadu 2016 v 23:19 | Reagovat

[21]: Tak to jsem ráda,že jsem vás inspirovala k háčkování.A taky jsem ráda,že tenhle chleba nepečeme jenom u nás.Moc zdravím!

25 windows product key windows product key | E-mail | Web | 7. června 2018 v 10:36 | Reagovat

Good post!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama