Říjen 2016

Z lesa

30. října 2016 v 18:49 | Blanka |  Naše výlety



Všechny vás moc zdravím a ještě než se stihnu probrat fotkami z prodlouženého víkendu,který jsme celý strávili na Šumavě,mám tady ještě fotky z víkendu minulého,kdy jsme se vypravili na delší procházku do lesa.
Les miluju,jen lituju toho,že z domu to máme do lesa docela daleko.Musíme autem za město,takže courat se jehličím nemůžu tak často,jak bych chtěla.Houby u nás sice nerostou,ale to vůbec nevadí,i tak je procházka lesem vždycky moc fajn.

A pár fotek lesa...
Chodí mi meily a dotazy čím fotím...už několik let jsem věrná digitální zrcadlovce Nikonu D60,poslední dobou dávám přednost pevnému padesátkovému objektivu,který už téměř nesundávám...to znamená focení s pevným sklem,žádný zoom,žádné přibližování,ani oddalování,reálné vzdálenosti,hlavně žádné makro fotky,kterých je net plný,jen ostřící kroužek,toť vše.











Chleba a zelný salát

27. října 2016 v 16:47 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



Začnu poslední přečtenou knížkou...


...knížka o tom,jak se "vzbouřit soumraku" a velká dávka stříbrovlasého humoru.Zábavné a místy i hodně bolestné čtení.
A protože se mi knížka hodně líbila,půjčila jsem si od této autorky další,kterou louskám teď...


Dnešní článek bude hlavně o jídle,ale než se k němu dostaneme,mimo jiné jsem uvařila i další mýdlo.Tohle je měsíčkové...


Včera nás překvapila Taťána,když se tady zničehonic objevila.Na její návštěvy mám pokaždé vymyšlené nějaké zdravé pohoštění,ale ona většinou překvapuje tím,že "doma" si chce pro změnu užít něco míň zdravého.Takže jsme se tady například už společně cpaly pohárem se zmrzlinou,do kterého nám Naty nasypala lentilky.K obědu pak chtěla bramborové lupínky,které jí vždycky dělává táta,trochu jsem to dohnala aspoň zdravou oblohou...


Zelný salát teď máme v lednici skoro pořád.Střídám červené a bílé zelí,jinak postup je úplně stejný.
Nastrouháme,nebo nakrájíme půlku hlávky zelí a jednu menší cibuli.Já k tomu používám elektrický sekáček na cibuli,který naseká zelí pěkně nadrobno.Zakápneme dvěma lžícemi olivového oleje,pořádně promícháme a necháme chvilku uležet.
Pak už jen přisypeme lžičku soli,nalijeme trochu octa a osladíme podle chuti.Pořádně promícháme a dáme do misky s víčkem,ze které salát budeme postupně odebírat tak dlouho,dokud ho nespotřebujeme.V lednici vydrží tak týden...děláváte taky,máte rádi?



Zase pravidelně peču chleba.


Dávám pět hrnků mouky... z toho tři celozrnné žitné mouky a dva hrnky mouky špaldové,nebo jeden špaldové a jeden hrnek hladké pšeničné...záleží,jakou mám po ruce.
Přidám hrst ovesných vloček smíchaných s pšeničnými otrubami,dvě lžíce olivového oleje,lžičku kmínu...je jedno jestli mletého,nebo celého,zarovnanou lžíci soli,rozdrobím půl kostky čerstvého droždí.Nakonec přijde voda...tak hrnek a půl.Zamícháme,zpracujem těsto.Můžem přidat vodu,nebo naopak mouku.
Necháme hodinu kynout a pak upečeme při 180 stupních asi 50 minut.


Nedávno se mi podařilo rozbít aromalampu a nějakou dobu jsem hledala nějakou,co by se mi líbila a nahradila tu původní.
Tuhle srdíčkovou jsme objevily dneska s holkama ve znojemské Stele.


Pěkné odpoledne přeju a já jdu pokořit tu obr hromadu žehlení,co tady na mne čeká.Další várka prádla se natřásá v sušičce a taky musíme ještě stihnout nakoupit a zabalit se na výlet,který nás čeká.

Toskánsko

25. října 2016 v 19:57 | Blanka |  ...jen tak...


Za okny máme pravý podzim...šedavý,občas zamlžený,většinou bez sluníčka.
Určitě přijdou vhod Eviččiny prosluněné fotky ještě z léta.My dvě se spolu shodneme na tom,že Toskánsko je překrásný kout světa a kus Itálie a myslím,že hodně z vás nám dá za pravdu.
Já doufám,že se do Toskánska ještě někdy vrátím a snad uvidím i městečka a místa,která nafotila Evička.
Tímto jí moc děkuju za povídání o Toskánsku,které mi poslala meily a vás zvu na prohlídku některých z jejích fotek...











Štrůdl naplacato

23. října 2016 v 14:22 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



zdrojem fotografie Pinterest

...tak taková byla moje sobota.


A taky jsem stihla uvařit další mýdlo...


Neděle je víc odpočinková,ale doufám,že stihnem i nějakou procházku.



A buchta na neděli...


Štrůdl naplacato...


Cereální lístkové těsto,nastrouhaná jablka,nasekané ořechy,skořice,třtinový cukr,druhá vyválená placka těsta na přikrytí.Propíchat vidličkou,pomašlovat vajíčkem,ozdobit,dát upéct a hotovo,dobrou chuť!




Pěknou neděli vám všem přeju!


Mýdlo 2

21. října 2016 v 10:35 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika


Nakrájeno,orazítkováno,hotovo...





Mýdlo

20. října 2016 v 0:35 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika



Počasí,že by psa nevyhnal,akorát tak na to uvařit si třeba nějaké mýdlo...dělám si srandu,ale nakonec proč né.

Už na kurzu jsem chtěla vařit stejně jako všichni ostatní mýdlo levandulové.Nakonec ale vzniklo rozmarýnové mýdlo s růží...


Ale to první domácí už konečně voní po levanduli z vlastní sklizně.


Použila jsem kokosový tuk,palmový tuk,olivový olej z pokrutin,hydroxid sodný,spoustu levandule,levandulovou silici,destilovanou vodu a extrakt z grepových jadérek.
Postup jsem chtěla nafotit,ale vzhledem k tomu,že jsem mýdlo vařila doma úplně poprvé,raděj jsem se soustředila na dílo...takže někdy jindy.

A tady už je hotovo,mýdlo pod peřinou pěkně ztvrdlo a zítra se bude krájet...


Taky jsem se konečně dopracovala k tomu,abych odrhla poslední meduňkovou sklizeň.
Slíbila jsem polštářek na usínání s meduňkou a levandulí,ale třeba trochu meduňky zbude i na nějaké to mýdlo.



Povlak na polštář

16. října 2016 v 21:12 | Blanka |  Háčkování


Háčkování je bezva zábava na dlouhé podzimní večery a já se k němu proto zase ráda vracím.

Pomalounku přidávám čtverečky na polštářový povlak,který jsem tady měla v minulém článku,ale jeden povlak už doháčkovaný mi tady čekal poměrně dlouho na přišití zadní strany a dokončení.Aby z něj nebyl kostlivec,musela jsem se dokopat k vytažení mašiny,se kterou v poslední době moc nekamarádím...


A hotovo,došito.Zapínám na nekonečný zip,přední děrovanou stranu jsem podšila stejnou látkou z které je ta zadní.Látka je z Ikea,kde se dají najít látky za prima ceny.
Háčkovaná strana je z Ivanky z Niťárny v České Třebové,čtverec je doplněný několika řadami dlouhých sloupků a polosloupků.
Kdyby se do něj chtěl taky někdo pustit,vkládám návod...




Vypadá to,že povlaků na polštáře mám dost,ale vždycky jsou nějaké v koši na prádlo,nějaké čekají na vyžehlení a polštářů máme doma habaděj.





A když už jsem po nějaké době vytáhla mašinu,ušila jsem pod polštáře pytlíky na kaštany...


Podzimní háčkování

14. října 2016 v 19:16 | Blanka |  Háčkování


Stmívá se brzy,venku už se taky nedá být tak dlouho jako dřív,tak mi zbývá trocha času zas i na háčkování.
Potřebuju na výměnu nové povlaky na polštářky a tohle bude jeden z nich.
Čtverečky jsou hodně malé,takže jich bude potřeba docela dost..



Pokud by se někdo chtěl do čtverečkování taky pustit,vkládám nákres...




Háčku zdar a pěkný večer!!!

Domácí kosmetika

12. října 2016 v 16:39 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika


Slíbila jsem,že se vrátím k domácí kosmetice,kterou jsme se učili vyrábět.
Určitě vás tímto nenavádím k tomu,abyste se pustili doma na koleně do výroby,protože si myslím,že k tomu,aby se pak člověk nemusel bát domácí kosmetiku používat je nějaké to školení,nebo kurz docela potřebný.
Součástí kurzu byl studijní materiál,který obsahuje mimo jiné přehled všech možných přísad,jejich účinek,podrobný návod výroby i poměry jednotlivých složek,k tomu jsme dostali podrobné informace od lektorek a na závěr jsme si výrobu vyzkoušeli v praxi pod jejich dohledem...vše doprovázeno jejich radami a našimi otázkami.
Všechno,co jsme na kurzu vyrobili jsme si odvezli domů,ale na vlastní kůži jsme vyrobené zkoušeli už na kurzu.


Fotky jsem doplnila znovu o obrázky z bylinkové zahrady Tiree Chmelar.


U krému se přísady rozpouštějí v destilované vodě a všechno nádobí musí být sterilované buď varem,nebo dezinfikované alkoholem.Základ krému...másla,jsme měli stejné,ale přísady si každý volil sám p okonzultaci,vzhledem k pleti.Poslední dvě položky ve složení jsou moje volba vůní.Mezi všemi těmi olejíčky jsem objevila Litseu cubebu a růžové dřevo.


Dalším výrobkem,do kterého jsme se pustili byla bylinková zubní pasta.Tady jsme měli na výběr francouzský zelený jíl,jíl růžový,červený nebo bílý.Já jsem si vybrala ten bílý plus sušenou mátu.Všechny přísady se míchají v olivovém oleji...



Na výrobu nejjednodušším výrobkem byly tinktury.Tady se bylinky nechávají pěkně uležet v alkoholu.Posloužit vám může klidně slivovice,nebo jiný alkohol.Tinktury se dělají jednodruhové...to znamená,že bylinky nemícháme,ale vybereme si jen jednu podle použití.Tahle tinktura by měla později sloužit jako ústní voda.
Proto jsme vybrali šalvěj,která je dobrá např.na krvácející dásně.
Bylinka se natrhá na malé kousky,nacpe se do skleničky,zalije alkoholem a nechá se pěkně uležet při pokojové teplotě...občas protřepeme.Po dvou týdnech se scedí a je hotovo.Pokud jste vyráběli ústní vodu do sklenice vody kápnete pár kapek tinktury a běžně používáte.



Na kurz jsem se přihlásila hlavně kvůli výrobě přírodního domácího mýdla.Návod na výrobu jsem sice už měla,ale neznala jsem přesné poměry a hlavně jsem se bála žíraviny hydroxidu sodného,který se k jeho výrobě používá.Co dělá hydroxid sodný v přírodním mýdle?Je nutný k zmýdelnění.Tohle je ale už trochu alchimie,musí být dodržen přesný postup výroby a aby vám mýdlo ztuhlo i poměr surovin.Uvařené mýdlo zraje šest až osm týdnů a během této doby všechny složky pěkně zreagují,po zmýdelnění pak v mýdle nezůstane ani molekula hydroxidu sodného.
V praxi jsme si opět vyzkoušeli celou výrobu a ověřili jsme si,že pokud se dodrží návod,není třeba se bát.K žádnému poleptání nedošlo a mýdlo bylo uvařeno a tady je moje první vlastnoručně uvařené rozmarýnové mýdlo s růží z kurzu...



Když je cílem cesta...

10. října 2016 v 16:39 | Blanka |  Bylinky a domácí kosmetika



Když jsem se tady naposledy zmiňovala o Valticích,psala jsem,že se tam brzy vrátím...a stalo se.


Bylinkovou zahradu Tiree Chmelar jsem si ale protentokrát nechala až na úplný konec...tentokrát jsme měli prohlídku s výkladem,což bylo samozřejmě ještě mnohem lepší a zajímavější než minule.Mimochodem včera ve Valticích takhle svítilo sluníčko a zahrada je pořád ještě v květu...


Bylinky pěstuju už několik sezón a naučila jsem se je využívat hlavně v kuchyni.Doma jsem se pak začala snažit používat ekologicky šetrné a přírodní prostředky na úklid i praní,s čímž jde ruku v ruce i používání přírodní kosmetiky,s kterou se postupně seznamuju.A plynule se hnedka nabízela kosmetika z přírodních surovin se zapojením bylinek o kterou jsem se začala zajímat.Internet je sice plný návodů,ale chtěla jsem na to jít trošku jinak a nechat se proškolit...


Na intenzivním kurzu jsme se učili vyrábět několik kosmetických výrobků ke kterým se určitě ještě v nějakém článku vrátím.V praxi jsem si ověřila,že není potřeba se bát,ale je potřeba hledat a zkoušet.Měla jsem možnost na přítomných holkách omrknout,jak vypadá pleť po několikaletém používání doma vyráběných krémů,jak vypadají vlasy myté přírodním šampónem,vyměnit si zkušenosti z pěstováním a používáním bylinek.Kurz byl bezva zážitek,který ještě pořád postupně zpracovávám.

Naše lektorky...ing.Věra Žďárská,která vystudovala Zemědělskou a lesnickou univerzitu-obor zahradnictví,pracovala jako technický pracovník pro výuku Mendelovy univerzity v Brně,starala se o sbírkovou a sortimentální zahradu Zahradnické fakulty v Lednici.Publikuje v odborném tisku v oblasti zelinářství a přednáší o zdravém životním stylu a léčivých rostlinách a Xénie Bodorík Pilíková odbornice na masáže,aromaterapii ,homeopatii a výrobu domácí kosmetiky...


Věrka s Xénií nám vždycky nejdřív všechno vysvětlily a my jsme si pak v praxi vyzkoušely výrobu.Každá z nás si výrobky "kořenila" svými oblíbenými bylinkami,vůněmi,měly jsme opravdu z čeho vybírat a volit...


K výrobě domácí kosmetiky se používají všelijaké tinktury,oleje,olejíčky,tuky,másla...



A samozřejmě bylinky,čerstvé i sušené,jejich výluhy a odvary...


Velmi stylové bylo i občerstvení...ochutnali jsme různé květy ve vodě jsme krom jiného měli barevné květy krásenek,k obědu dýňovou polévku,grilovaný hermelín s cuketou,rozmarýnové brambory,zeleninový salát s ořechy a jakou moučník zdravý závin s jablky a ořechy.



Strávila jsem moc pěkný den s chutí a kouzelnou vůní bylinek ...



Podzimně kaštanový

8. října 2016 v 21:34 | Blanka |  Den za dnem




Už jsem tady měla článek šípkový,tak teď pro změnu ještě kaštany.
Ty taky rozhodně k podzimu patří.
A nejen si nějaký kaštan donést domů z procházky,ale taky si z nich třeba vyrobit nějaké kaštanové zvířátko...to k podzimu u nás patří už od dob,co byly holky malé.


Říká se,že kaštany mají v sobě velkou sílu a energii,která vytahuje z těla nemoci.Každý by měl mít pod polštářem v zašitém pytlíku tolik kaštanů,kolik je mu let a v kapse oblíbeného a často nošeného oblečení by měl mít taky kaštan.
Plody kaštanů prý z lidského těla vytahují negativní energii a proto by nás nemělo překvapit,že časem zčernají,popraskají,nebo se scvrknou.Následující sezónu by měly být nahrazeny novými a čerstvými.
Kdo chce,může taky vyzkoušet.


Ostatní si třeba aspoň vyrobí nějaké kaštanové zvířátko...





Všechny moc zdravím a všem vám přeju prima zbytek víkendu!


Podzimní zdobení,háčkování i čtení

7. října 2016 v 0:39 | Blanka |  Den za dnem


Hups a máme tady zimu,chlad,vítr,déšť,šedo a přesně ten podzim,který já až tak moc ráda nemám,ale co se dá dělat...snad jen malinko si to všechno zpříjemnit.
Doma jsme otočili knoflíkem od topení a "topíme" i pomocí svíček,což já fakt miluju.
A domů si zvenku z různých procházek i vyjížděk tahám podzim...šípky,kaštany,šišky,dýně,jablíčka...





A konečně je víc času i na klubíčka a já jsem doštrykovala přední stranu polštáře a momentálně se rozhlížím,do čeho se dál pustím...


A další dočtená knížka ...zajímavá a ze života a možná i trochu poučná...






Za vínem...

5. října 2016 v 0:15 | Blanka |  Naše výlety


...na kole.









Podzimně šípkový

3. října 2016 v 0:01 | Blanka |  Den za dnem











Dneškem...

1. října 2016 v 22:00 | Blanka |  Den za dnem


...nám začal říjen a my tady máme čas dýní,vřesů a rozsvícených svíček...


I více času na štrykování i na čtení knížek.


...moje letošní osmnáctá,kterou právě dočítám a hodně mě baví.
Začíná sametovou revolucí po které se otevřely hranice a Sonja začíná cestovat...tu do Řecka jako delegátka cestovky,tu do Londýna ke známými otce,tu do Švýcarska dělat pomocnou v hospodě,tu do Tunisu...pracuje,užívá si,cestuje,sbírá zkušenosti...




Od zítřka se má počasí pokazit a prý má začít pršet,což by bylo u nás vážně potřeba,protože je pořádné sucho.
Na druhou stranu se budem s krásným počasím asi těžce loučit.Dneska bylo ještě nádherně a já jsem si chtěla sluníčka pořádně užít.Zatímco včera jsem byla na dlouhatánské procházce s kamarádkou,dneska jsem pro změnu vyrazila na kole.Toulala jsem se v okolí naší zahrady,kam vlastně na kole nikdy nejezdím přímo,ale beru to pořádnými oklikami.
Dneska jsem vyrazila na šípky...






Pěkný večer vám všem přeju!