Vločkovo-semínkový chleba

10. září 2016 v 0:49 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Na Slavnostech chleba jsme si nemohli nechat ujít ochutnávku chleba z polní pekárny...


A taky jsme neodolali sýrům,které ve stánku prodávali Valaši ze Zašové,kteří nás pozvali na malou ochutnávku nabízených dobrot.
Vyzkoušeli jsme i sýrové oštěpky,které jsme si pak k chlebu upekli na večeři.


A taky jsme si přivezli krásné hrníčky od keramičky Ivany Snopkové...



A hned co jsme ten výborný chleba dojedli,tak jsem si řekla,že nějaký budu muset taky upéct.


Tak třeba tenhle hrníčkový vločkovo-semínkový.
Potřebujeme :
5 hrnků mouky...já jsem dávala půl na půl pšeničnou a celozrnnou chlebovou žitnou
necelé dva hrny vlažné vody
lžíci soli
lžíci octa
lžíci mletého kmínu
2 lžíce olivového oleje
půl kostky čerstvého droždí
dvě hrsti ovesných vloček


Všechno dáme do mísy,zamícháme,uděláme těsto,které necháme hodinu kynout.
Pekla jsem v kameninové formě.Pomašlujeme vodou,posypeme semínky.Já jsem dávala slunečnici,dýni a znovu ovesné vločky.Pečeme na 180 stupňů asi padesát minut.


Naklíčená řeřicha je teď u nás pořád k mání.Přidávám ji do salátů,sypu jako ozdonu na jídla i na chleba...


A u jídla ještě zůstanem.
Škola už začala a pokud dětem chystáte každý den svačiny,nebo chystáte jídlo pro sebe do práce,určitě se vám budou taky hodit tyto svačinové boxy a dózy,které jsou k dostání v Orionu...


Na zdravější varianty svačinek na sladko i na slano.
Ovesné vločky s jogurtem,malinami a pistáciemi,nebo celozrnný kuskus s pestem,šunka,rajčata,olivy a sýr.
A praktická dělená krabička ve které pečivo nenavlhne od pokrájené zeleniny...

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | 10. září 2016 v 5:16 | Reagovat

Blani, chléb určitě zkusím upéct. Hrníčky máš krásné a dózičky jsou fakt dobré. Měj se moc fajn. Minule jsem do kinder řezu dle tvého receptu přidala maliny, kamarádka říkala, že nikdy nejedla lepší moučník!

2 Jarka Jarka | Web | 10. září 2016 v 9:22 | Reagovat

Na slavnostech chleba musí být báječně. Nejen, že je na co koukat, ale dá se i ochutnávat a nakupovat. Chleba máme s manželem rádi a snídani si bez něj nedokážeme představit, ale ještě nikdy jsem ho nepekla doma. Tvůj hrníčkový recept se zdá jednoduchý, možná bych ho mohla vyzkoušet. :-P  :-)

3 Šárka Šárka | 10. září 2016 v 14:54 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Všechno to vypadá úžasně! Ten sýr bych tedy také ochutnala! :-)
A chleba, který jsi pekla ty, vypadá velmi lahodně! :-)
Jo, ty svačinové boxy jsou velmi praktická věc. :-)
Měj se moc hezky a ahoooooooooooooooooj! ♥♥

4 Pavla Pavla | Web | 10. září 2016 v 17:11 | Reagovat

Dobrý chlebík i ty boxy,hezký víkend :-)

5 Matěj Matěj | Web | 10. září 2016 v 17:22 | Reagovat

Není nad tradice a lidovou tvořivost

6 Lenka Lenka | 10. září 2016 v 18:00 | Reagovat

Blani, letos jsme poprvé jeli na Slavnosti později odpoledne a taky poprvé jsme odjížděli bez chleba :( pekaři už byli trochu společensky unaveni :-? ale nevadí, je to poučení pro příště .... a můj úlovek: modrý košík - honím s ním vodu v Jednotě :-D

7 IVETA IVETA | 10. září 2016 v 20:57 | Reagovat

Ahoj Blani,chleba doma peču pravidelně.Hrníčky jsou nádherné.Měj se moc hezky.

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:05 | Reagovat

[1]: Dáši,je to zase trošku jiný chlebík a já teď peču pouze tenhle.Chutná u nás všem a je dobrý i na druhý den.

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:08 | Reagovat

[2]: Já pečivu teda moc nedám,snídani si bez chleba klidně dovedu představit,protože snídám buď smoothie,anebo ovesné vločky s jogurtem a ovocem.
Ale tenhle chlebík doporučuju :-)

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:13 | Reagovat

[3]: Šári,sýry jsou boží.My si je vždycky od Valachů kupujem.Je to dobrota.
No a chlebík s vločkama je zase trošku jiný a u nás teďka právě hodně frčí.

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:13 | Reagovat

[4]: Pavli,děkuju za návštěvu a doufám,že ten víkend je prima i u tebe :-)

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:15 | Reagovat

[5]: Tak tak,řemeslo a tradice,to se cení :-)

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:17 | Reagovat

[6]: Leni,my jezdíme pokaždé dopoledne.Letos jsme vyrazili kolem desáté a už kvůli počasí,kdy sluníčko hodně hřálo jsme myslím udělali dobře.
A jak tak čtu,dopoledne byli pekaři ještě schopní chleba péct.Jako vždycky byl výborný.Na nás zbyl vícezrnný a jako každý rok se na něj stála dlouhatánská fronta.Moc zdravím!

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. září 2016 v 11:19 | Reagovat

[7]: Já teda spíš než pravidelně peču nárazově.Taky se to řídí podle toho,jestli se muž staví pro pečivo.
Iveto,zdravím a pěkný víkend přeju!

15 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. září 2016 v 20:13 | Reagovat

Na Slavnostech chleba by se mi určitě líbilo, vzorky dobrých sýrů bych ochutnala moc ráda. A keramické hrnečky jsi vybrala pěkné, sluníčka si v zimě moc neužijeme, tak budeš mít vlastní :-D  :D

16 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. září 2016 v 23:04 | Reagovat

Ty dozy se mi líbí! :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. září 2016 v 21:58 | Reagovat

Skvělý článek, chleba bych i ráda vyzkoušela. Odhodlávám se k tomu už dlouho, ale trochu se  bojím, že se nepovede :) Nejsem bůhvíjaká pekařka :))

18 MirekČ MirekČ | Web | 15. září 2016 v 10:06 | Reagovat

Krabičky jsou super, je vidět, že aspoň někdo u práce uvažuje.

19 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 16. září 2016 v 10:32 | Reagovat

Líbí se mi boxy na svačiny. :-) Je nápadité, že jsou patrové.

20 renuška renuška | E-mail | Web | 20. září 2016 v 12:00 | Reagovat

Blani, už dlouho jsem chleba nepekla a docela bych zase zkusila ... jen se k tomu dostat. Zatím mám troubu obsazenou formami s piškotem :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama