Rozmarýna

15. září 2016 v 20:02 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně




Ještě pořád se dají sklízet bylinky a pořád ještě je čas je pořádně sestřihnout,usušit a zpracovat.
Já jsem tentokrát pěkně "oholila" rozmarýnu.
Tuhle bylinku mám moc ráda pro její vůni.Ráda ji v kuchyni používám hlavně na jakékoliv maso.
Je součástí i skoro každé mojí marinády na naložení masa před grilováním a když už náhodou v marinádě přece jen není,při grilování odběhnu pro pár větviček na záhon a na maso je jen tak pohodím.
Co vy a bylinky?
Pěstujete si je také?
Používáte je čerstvé,nebo sušené?
Mrazíte je?
A která je ta vaše nejoblíbenější?
A tady už je cesta rozmarýny ze záhonu přes sušení,drhnutí,mletí až do skleničky na koření...








 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | 15. září 2016 v 20:10 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Bylinky mám moc ráda! Miluji jejich vůni! :-)
Já mám moc ráda tymián, bazalku, majoránku, medvědí česnek . . . asi bych mohla psát až do rána! :-D
My tedy nejvíce používáme sušené bylinky. Ale tymián jsme si jedním časem pěstovali a k masíčku, no mňam mňam! :-)
Blaní měj se krásně a ahooooooooooooj! ♥♥

2 Anna Anna | E-mail | 15. září 2016 v 20:25 | Reagovat

Blaničko..dnes jsi mi kápla do noty.Mám velký květináč rozmarýny na balkoně a nikdy jsem jí ještě nesušila.Tak zkusím.
Miluji všechny zelené bylinky a nejraději v čerstvém stavu.Letos jsem udělala i meduňkový sirup.Pa.Anna♥

3 IVETA IVETA | 15. září 2016 v 20:44 | Reagovat

Ahoj Blani,rozmarýn taky pěstuji a ráda ho používám.Letos tolik bylinek nemám,usušila jsem si taky oregano,nat petržele a celeru,bobkový list pažitku dám do mrazáku.Vyzkoušela jsem majdu a je opravdu vynikajicí ještě budu dělat jednu várku.Měj se moc hezky.

4 Jitka Jitka | Web | 15. září 2016 v 20:58 | Reagovat

Blani, v každé rodině, kde mají dceru nesmí rozmarýna chybět. Ty už to máš ošetřené. Až se budou jednou děvčata vdávat, máš vystaráno. ;-)

5 jana jana | E-mail | 15. září 2016 v 22:19 | Reagovat

AHOJ BLANI,TAK JSEM SI PODLE TVÉHO NÁVODU USUŠILA BAZALKU A SMÍCHALA S MOŘSKOU SOLÍ, VYPADÁ TO DOBŘE, A U SOUSEDA SI TED NATRHÁM ROZMARÝNU, NĚJAK SE MI ŠPATNĚ UJALA A MÁM KEŘÍČEK NIC MOC,TAKY NASUŠENOU MAJORÁNKU TO JE VŮNĚĚĚ TO SE NEDÁ PŘIROVNAT KE KUPOVANÉ,AT ŽIJOU BYLINKY MĚJ SE HEZKY :-) JANA

6 Hannah Hannah | 15. září 2016 v 22:46 | Reagovat

Bylinky, to je zatím moje hlavní zahradnická činnost.Rozrůstá se mi levandule, do které jsem zamilovaná a letos mám konečně trochu větší sklizeň.Je skvělá na čaj, což není až tak známé.Dělala jsem letos sirup meduňka- levandule -máta a je to BOŽSKÉ!!! Mrazím kopr a někdy celerovou nať, ale hlavně suším.Čerstvá domácí majoránka je geniální,škoda jen, že není vytrvalá a každým rokem ji piplám ze semínek.Výsledek ale stojí za to.Zasadila jsem letos nové sazeničky rozmarýnu, protože ten můj vypiplaný ze semínek jsem dala přezimovat do sklepa a pak zapomněla zalévat a chudák uschl.Takže jsem se rozhodla jej nechat celoročně v záhonu, žádné kruté zimy stejně už nejsou vzhledem ke globálnímu oteplování.Tak uvidíme.

7 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 16. září 2016 v 10:55 | Reagovat

Blani, máš krásné dózičky na bylinky. :-) Máš všechno hezky upravené a označené.
Na cedulky používáš tabulovou tapetu?
Mám rozmarýnu v květináči, tak ji nemusím sušit ani mrazit.
Příští rok si chceme s mužem udělat pěkný bylinkový záhon.
Měli jsme ho letos, ale nešlo tam moc slunce, tak bylinky zkomíraly. :-( Musíme vybrat lepší místo.

8 Kája Kája | 17. září 2016 v 7:49 | Reagovat

Bylinky jsou fajn. Zaujal mě nápad se sirupem meduňka- levandule -máta od Hannah. Nevíte někdo, jaké poměry těch bylin, jestli jedna ku jedné ..? Já jsem letos dělala jen samotný mátový a samotný meduňkový. Ta kombinace tří mě zaujala, bude asi velmi dobrý. Blani, ty jsi taková šikulka, zkoušela jsi něco takového?

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 13:53 | Reagovat

[1]: Šári,taky mám ráda maso na tymiánu,ale tymián je moc dobrý i v pečivu.
Já bych si taky neuměla vybrat jenom jednu bylinku,mám jich ráda hodně...levanduli,pažitku,mátu,libeček.... :-)

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 13:54 | Reagovat

[2]: Aničko,rozmarýna je skvěla a úplně nejvíc se rozvoní,když ji sušenou drtíš v hmoždíři,nebo v mixéru,to je pak síla :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 13:55 | Reagovat

[3]: Iveto,jsem ráda,že majda chutná.Bobkový list jsem si teď přivezla z Valtic a doufám,že se mi podaří z něj vypěstovat stejný stromek,jaký má sousedka.
Moc zdravím a pěkný den přeju!

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 13:56 | Reagovat

[4]: Jituš,tak to jo,jsem připravená aspoň po téhle stránce :-)

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 13:59 | Reagovat

[5]: Jani,souhlasím ať žijí bylinky :-D
A úplně nejlepší jsou ty vlastnoručně vypěstované :-)

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 14:03 | Reagovat

[6]: Hani,levandulový čaj znám,dostala jsem jej od Táni.
Já mrazím jen pažitku a petrželovou nať,ostatní bylinky suším.
Letos tady mám nachystanou pořádnou várku meduňky na usínací polštářek,jen si najít čas se do něj pustit.
A levandulovou sklizeň postupně zpracovávám do voňavých pytlíčků,které postupně rozdávám.
Hani,moc tě zdravím a pěkný den přeju!

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 14:07 | Reagovat

[7]: Jarmilo,tohle není tapeta,ale jen tužší černý papír popsaný lihovým fixem.
Já mám bylinkový záhon na sluníčku a bylinkám se v něm líbí...samozřejmě potřebují pravidelně zalévat.

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. září 2016 v 14:08 | Reagovat

[8]: Kájo,já dělám jednodruhový sirup,ale asi bych dala stejné díly bylinek,můžu se zkusit Hanky zeptat

17 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 18. září 2016 v 10:48 | Reagovat

Bylinky si pěstuju, ale rozmarýnu ještě ne. Kupuju ji sušenou v obchodě. Tahle bylinka je i okrasná v čerstvém stavu. Vnukla jsi my myšlenku, dát ji do svého záhonku. :-D

18 Melissa Melissa | Web | 18. září 2016 v 17:37 | Reagovat

Bylinky mám taky ráda,nejradši je používám sušené,ale zmrazené jsou taky fajn,uchovají si krásně zelenou barvu a jsou jak čerstvé:) :-)

19 Dana Dana | E-mail | 18. září 2016 v 22:49 | Reagovat

Rozmarýna? Copak ta může přezimovat venku? Nezmrzne?

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. září 2016 v 10:37 | Reagovat

[17]: No tak neváhej,je to krásná bylinka s nádhernou vůní.Pěkná bude i v květináči na parapetu :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. září 2016 v 10:38 | Reagovat

[18]: Já mrazím pouze pažitku a petrželovou nať...abych měla vždycky čerstvou do pomazánek :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. září 2016 v 10:45 | Reagovat

Danuš,rozmarýnu jsem vždycky brala na zimu buďto domů,nebo do sklepa.Několikrát se mi stalo,že zimu nepřežila,nejspíš uschla.Vloni jsem ji poprvé nechala v záhonu a přezimovala.Říkala jsem si,že to bude nejspíš mírnou zimou.Ale nedávno jsem se bavila se sousedkou a ta prý má rozmarýnu venku každou zimu a má z ní už velký stromek.
Ta moje bude zimovat taky zase venku.Pro jistotu ji přihrnu listím a možná přykryju netkanou textilií a vyzkouším,jak to dopadne.Hned vedle na záhonku mám italský smil...karí bylinku...kterou jsem chtěla na zimu vytáhnout ze záhonu a vzít domů,ale tak se rozrostla,že nakonec taky bude zimovat venku.

23 Hannah Hannah | 19. září 2016 v 17:44 | Reagovat

Kájo, taky jsem původně chtěla dělat jen meduňkový, ale po cestě ze záhonku mě napadla tahle kombinace.Dělala jsem to cca 3:1:1- meduňky jsem měla nejvíc.Máty stačí troška, je hodně výrazná.Dohromady mi to moc chutná.

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. září 2016 v 23:35 | Reagovat

[23]: Hani,byla jsi rychlejší...děkuju za zodpovězení :-)

25 renuška renuška | E-mail | Web | 20. září 2016 v 12:02 | Reagovat

Rozmarýnku jsme zasadili už minulý rok, krásně přezimovala v zahrádce a letos jsem sklidila první malou úrodu. Plánuju ji podle tebe udělat v kombinaci se solí stejně jako tymián. Zatím se mi obojí suší, ale už brzy začnu zpracovávat. Vánoce se blíží :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama