Taťkovu majdu...

31. srpna 2016 v 19:45 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně




...vařím každý rok,tak i letos na ni došla řada.
V čase,kdy je dostatek rajčat,paprik,cuket i ostatní zeleniny je třeba myslet i na "horší časy" a část úrody nějak zakonzervovat.Určitě zas nezůstane jen u jedné dávky,prozatím je tedy hotová aspoň ta letošní první.
Taťkovu majdu,kterou vaříval jsme doma používali fakt často a i já ji v kuchyni ráda a často používám...pod maso,na topinky,na chleba,ke špekáčkům...I při jejím vaření si na něj vzpomenu...dneska by měl narozeniny







Dneškem končí prázdniny,všem školou povinným přeju šťastné vykročení do nového školního roku !!!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kája Kája | 31. srpna 2016 v 19:55 | Reagovat

Máte pěknou zeleninu, Blani. Já jsem "majdu" vařila minulý týden, první dávku podle receptu, do druhé jsem přidala místo hřebíčku a skořice trochu kari koření a víc česneku. Je také dobrá a má barvičku. Papriky, česnek a cukety se nám letos vydařily. I všechny bylinky. Zato s okurkami a rajčaty končíme. Přišla plíseň a konec, nepomohl ani postřik. Tak uvažujeme o skleníku. Osvědčil se vám? Máte výplň skleněnou nebo plastovou?

2 Blanka Blanka | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 20:22 | Reagovat

[1]: Kájo,jsem ráda,že majda chutná i u vás.Určitě se fantazii meze nekladou a lze do ní přidávat cokoliv,od bylinek po jiné ingredience.Skleník se osvědčil,výplň máme z polykarbonátových desek...tedy plast.Ale u nás skleníková sezóna shodou okolností dneska skončila,když jsem už všechno vytrhala.Rajčátka i okurky už plodily přece jenom dlouho a teď už výnosy nebyly takové,aby se nám vyplácelo jezdit na zahradu za každého počasí denně právě kvůli zalévání skleníku.
Plno rajčat mám i venku,takže určitě přísun vitamínů nekončí.Do skleníku chci teď vysét nějaké zelené hnojení a až sklidím z kompostu všechny dýně,bude se hnojit a zlepšovat půda.

3 IVETA IVETA | 31. srpna 2016 v 20:38 | Reagovat

Ahoj Blani,pořád máme spousty rajčat a paprik,majdu určitě vyzkouším.Měj se moc hezky.

4 Vilma Vilma | 31. srpna 2016 v 20:45 | Reagovat

Ahoj Blani jak zítra?

5 Šárka Šárka | 31. srpna 2016 v 20:47 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Vypadá to fakt dobře a na topinkách si to umím představit! Mňam! :-)
No jo, zítra to dětem zase začíná! Naše holky už jdou obě dvě! Už i ta mladší nastupuje a vůbec se netěší! :-) Ale "zdědí" třídní učitelku po té starší a ta je super! :-)
No já jsem na ní tak zvědavá! :-D

Blaní měj se krásně a ahoooooooooooooooooj! ♥♥♥

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 21:19 | Reagovat

[3]: Iveto,vyzkoušej a dej vědět,jak vám chutná :-)

7 Blanka Blanka | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 21:22 | Reagovat

[4]: Ahoj,dojedu jak jsme se domlouvaly...nějak po čtvrté hodině.Bus jsem zatím nezjišťovala,určitě něco pojede,nebo mě muž hodí autem.Kdyby byla změna,písni mi na mobil :-)

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 21:27 | Reagovat

[5]: Majda je univerzální,takže se v kuchyni hodí a já ji mám moc ráda a používám ji docela často.
No a škola...děti potřebují nějaký řád,ale já ten konec prázdnin sama nemám vůbec ráda,takže děckám dobře rozumím :-)

9 malinska malinska | E-mail | 31. srpna 2016 v 23:22 | Reagovat

Prosím,  kde najdu recept na majdu.
vypadá moc dobře

10 Marie Marie | 1. září 2016 v 9:22 | Reagovat

Taky určitě zkusím :-)

[9]: Blanička se snad nebude zlobit, najdeš recept tady
http://tocomebavi.blog.cz/1308/tatkova-univerzalni-majda-a-zahradnicka-bublanina

11 Jarka Jarka | Web | 1. září 2016 v 9:30 | Reagovat

Tatínek by měl radost, jak jeho recept stále žije a ono není divu, podle ingrediencí to musí být velká dobrota! :-P  :-)

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 1. září 2016 v 14:51 | Reagovat

[9]: přímo v článku jen stačí kliknout na barevně odlišený text a rozbalí se stránka s receptem.Nebo v komentáři níž pohotově odpověděla Maruška :-)

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 1. září 2016 v 14:52 | Reagovat

[10]: Maruško,děkuju,není proč se zlobit,naopak a moc zdravím

14 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 1. září 2016 v 16:28 | Reagovat

Podobnou majdu dělám také. Zdědila jsem ji po mamince, ale více mixuju, konzistenci má spíše jako hořčice. Také ji používám jako hořčici k uzeninám nebo pod maso. Majda je plná chutí. Jen jsem nedávala česnek. Včera jsem vařila kečup. :-)

15 Jitka Jitka | Web | 1. září 2016 v 16:47 | Reagovat

"Taťkova majda" vyhrála nad rajčaty s česnekem, které se nezavařují. Zítra se do ní pustím. :-)

16 Jitka Jitka | Web | 2. září 2016 v 12:38 | Reagovat

Blani "majda" už je v hrnci. Já jsem všechno předem pomlela na masovém strojku. Rajčata jsem oloupala a krom pepře jsem přidala i trochu kurkumy.

17 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 2. září 2016 v 22:14 | Reagovat

Blani, dělám něco podobného a využití je opravdu mnohostranné, už mám zase ve sklepě nachystáno na další várku :-)

18 Alena Alena | E-mail | 13. září 2016 v 0:19 | Reagovat

Dobrý večer, Váš blog sleduju už dlouho a moc se mi líbí. Jste nesmírně šikovná a činorodá. Dnes jsem udělala Vaši majdu a je naprosto skvělá. Až na to, ze jsem ji musela zavařit do sklenic od okurek , neb nemám skleničky a zde v pražském Tescu měli skleničky bez víček. Co mi to jen připomíná ? :-) . Díky moc za recept, je to fakt dobrota. Přeji hodně zdaru ve všem , co tak báječně děláte :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 13. září 2016 v 15:39 | Reagovat

[18]: Aleno,tak to jsem ráda,že majda chutná i vám a taky moc děkuju za napsání!
Moc zdravím!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama