Kvašáky,bylinky,hummus a dalamánky

6. srpna 2016 v 15:39 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně

Dnešní post bude opět celý o jídle Mrkající


Především jsem tady s receptem na kvašáky,který jsem slíbila vložit.
Kvašáky mi dělávala moje babička a já jsem je milovala,bohužel podle jakého receptu se už nedozvím.V poslední době jsem si na ni vzpomněla hned dvakrát...

Když nám na zahradě úplně poprvé dozrála letní jablíčka,na která jsem se u ní vždycky těšívala.Říkala jim žňůvky,protože dozrávaly v době žní a já jsem je měla s prázdninami vždycky hodně spojené.
Podruhé právě nad receptem na kvašáky,který mi napsala kolegyně Lenka a zároveň zapříčinila kvašákománii u nás v práci.Nevím,kolik z nás už se do jejich výroby pustilo.
V pátek jsme s holkama chutnaly Lenčiny už měsíc naložené kvašáky a i proto vím,že si už můžu dovolit vložit recept...jsou výborné.

Jistě i receptů na kvašáky bude mraky,ale u nás v práci se momentálně nakládají takto...
Potřebujeme okurky,mraky kopru,vinný list...kdo chce,může přidat klidně i višňový,křen,česnek,pár kuliček nového koření.

Křen oškrábeme a nakrájíme na špalíčky...samozřejmě se řídíme množstvím okurků...já jsem dala množství,které je vidět na fotce.
Všechno dáme do hrnce,nebo větší sklenice a zalijeme vodou,tak aby bylo všechno ponořené.Vodu jsem nepřevařovala.Odměřujeme a na jeden litr vody dáváme 1 polévkovou lžíci soli a 1 lžíci DEKA.
Zajistíme,aby opravdu všechno bylo pod vodou...já jsem okurky zatížila talířkem.
A pak už jenom čekáme a ochutnáváme a čekáme...


My budeme kvašáky ochutnávat i k dnešní večeři...


... k dalamánkům s cizrnovým hummusem.Ten mám hodně ráda.Pokud neznáte,můžete si jej na ochutnání hotový koupit v Albertu,kde mají všelijaké dobré Bio pomazánky.
Já jsem hummus dělala z konzervované cizrny,kterou scedíme,nasypeme do mixéru,přidáme trochu prolisovaného česneku,drceného kmínu,zelené petrželkové nati a pár lžic olivového oleje,sůl a rozmixujeme.Do pravého hummusu sice patří pasta tahini a římský kmín,které jsem neměla po ruce,ale i bez nich mi chutná.


Dalamánky jsou z půl kila hladké mouky...půl na půl pšeničné a špaldové,300 ml vlažné vody,půl kostky droždí,2 lžic olivového oleje a lžičky soli.
Neděláme žádný kvásek,všechno jednoduše smícháme v míse a necháme aspoň hodinu kynout.Uděláme dalamánky,dáme na plech vyložený papírem na pečení,pomašlujeme vodou a posypeme semínky.Pečeme na 180 stupňů dozlatova.


Olivový olej,který právě v kuchyni používám jsem si přivezla přímo od výrobce bodrého signora Silvestriho,který nás jednoho letního večera pohostil na své farmě.Zúčastnili jsme se i degustace všech olivových olejů,které se na farmě vyrábí,z nichž jsme si pak mohli vybrat ty,co nám chutnaly nejvíc.Vůbec jsem netušila,co všechno se z oliv dá vyrobit...šampóny,krémy,různé pomazánky,čokoláda,marmeláda,oleje různých příchutí vyrobené tradiční,starou i moderní metodou.Tohle všechno jsme na farmě,kde se olivy zpracovávají mohli také ochutnat a trošku i nahlédnout do výrobního procesu,což byla skvělá zkušenost,prima podívaná a omlouvám se za ten výraz...fakt výýýýborná žranice...


Na zahradě pořád sklízím bylinky,kterým letošní časté zahradnické deštíky dělají moc dobře.Dosušila jsem i další várku libečku,tak byl nejvyšší čas jej zpracovat.K libečku s oblibou míchám oregáno,ale vyzkoušela jsem,že i spolu s usušenou celerovou natí jim to pěkně ladí.


Míchám poměr zhruba jedna ku jedné...samozřejmě bylinky musí být odrhnuté od stonků...takže pouze listy.
Všechno proženu elektrickým sekáčkem a tady už je výsledek...


Smícháním libečku a celerové natě získáme směs,kterou můžeme používat ke kořenění polévek,všelijakých jídel z brambor,já ji přidávám s oblibou i do bramboráků,cukeťáků i jinam.



Pěkný víkend vám všem přeju !

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | Web | 6. srpna 2016 v 16:09 | Reagovat

Libeček i oregáno mám nasušené. Oregáno používám na pizzu a libeček do polévek.Já dělám rychlokvašáky tak, že horkým nálevem na sterilované okurky zaliju přerostlé okurky, přidám koření, mrkev a cibuli a za pár dnů už chroustám. :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 16:57 | Reagovat

Tady je dobrot! Nevím, co dřív vybrat.  Asi nejvíc mne zaujala cizrnová pomazánka, ukládám, asi je zdravá. :-) Rychlokvašky dělám stejně jako Jitka. Oregano, libeček, celerovou nať a mátu mám také a využívám nastejno. :-)

3 Blanka Blanka | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 19:18 | Reagovat

[1]: Kvašáky jsou okurky,které projdou procesem kvašení.Nálev vážně kvasí,někdo ten proces podpoří ještě tím,že přidává kousek chleba v plátýnku.Nálev se nejdříve malinko zakalí a postupně se vyčistí...tím se prý i pozná,že jsou kvašáky hotové.

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 19:20 | Reagovat

[2]: Hummus je zase jiná alternativa na téma pomazánka.Už jsme po večeři,jedli fakt všichni a chutnalo.

5 Jarka Jarka | Web | 6. srpna 2016 v 19:20 | Reagovat

Jejda, dalamánky už jsem docela dlouho nedělala a protože jsem kynuté těsto vzala na milost a od posledního pečení Honzových buchet mi zbyla půlka droždí, určitě je upeču. :-P Okurky moc nemusím, ovšem manžel by si určitě dal, zvlášť ty kvašáky, na které vzpomíná z dětství. :-D

6 Kája Kája | 6. srpna 2016 v 20:35 | Reagovat

Dalamánky určitě vyzkouším, je to dobrý nápad k pomazánkám. My máme rádi tvarohovou - s česnekem, s tuňákem, se zeleninou .. Velmi zdravé prý je přidat do tvarohové pomazánky 2 lžíce bio lněného oleje, tak jsem ho koupila a děláme si.
Bylinky se taky snažím sušit. Nejdřív jsem je vázala do kytiček, ale pak jsem objevila ještě jiný způsob - na rozkládací sušák natáhnout starou záclonu a bylinky suším rozložené. Moc díky za všechny dobré tipy a recepty. Krásnou neděli.

7 IVETA IVETA | 6. srpna 2016 v 20:51 | Reagovat

Ahoj Blani tak kvašáky bych si hned dala,ale nedělám je,protože je jím jen já,kdysi je dělával můj tatka to byla dobrota.Krásný večer a neděli.

8 Blanka Blanka | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 22:15 | Reagovat

[5]: My jsme okurkoví a spořádáme za rok docela dost sklenic.Myslím,že i ta várka naložených kvašáků bude brzy pryč

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 22:18 | Reagovat

[6]: Kájo,lněný olej je zdravý a je prima nápad přidávat jej i do pomazánek.Já mám právě tyto dalamánky posypané semínky...je to loupaná slunečnice a právě  lněné semínko.
Z pomazánek u nás jednoznačně vede česneková se sýrem,ale dneska si muž zamluvil na příště pomazánku rybí...docela překvapil :-)

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 6. srpna 2016 v 22:19 | Reagovat

[7]: Iveto,pokud něco jím jen já,taky to nedělávám,protože se mi do toho nechce,ale s kvašáky je to jiná,má je rád i muž a Táňula určitě taky ochutná...pokud na ni teda zbudou :-)

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 9:07 | Reagovat

Tak to je moc pěkný příspěvek, vypadá chutně :) Hummus bych ráda vyzkoušela, díky za tip na Alberta, určitě se tam po něm podívám. Pokud zachutná, zkusím si ho pak taky udělat :)

12 Mirka Mirka | Web | 7. srpna 2016 v 14:51 | Reagovat

To je taková paráda, ty kvašáčky úžasný, mám na ně obrovskou chuť. Ovšem i další dobrůtky...jen zírám!

13 Šárka Šárka | 7. srpna 2016 v 15:03 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Co ty mi to jen provádíš? Takové chutě!!! :-)
A poslední kytičková fotka je nádherná! Tak krásné barvy. :-)
Blaní měj se moc krásně a ahoooooooooooooj! ♥

14 Helena Helena | E-mail | 7. srpna 2016 v 21:52 | Reagovat

Tak jsem si u tebe hezky zavzpomínala - jablkům se u nás říká skleněná a okurkám močáky, ale jinak - prázdniny a vzpomínky, moc hezké...
Blani, měj hezký večer, Helena

15 dáša dáša | 8. srpna 2016 v 6:01 | Reagovat

Blani, ty vždycky tak inspiruješ! Hned provedu sušení petržele a libečku a udělám jako ty a koupím si nějaký dobrý olej do pomazánek. Mějte se všichni moc krásně.

16 dáša dáša | 8. srpna 2016 v 6:02 | Reagovat

Jo a dalamánky hned dnes vyzkouším :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 9:17 | Reagovat

[11]: Šárko,k mání tam mají například i moc dobrou bio pomazánku s olivami a rajčaty :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 9:18 | Reagovat

[12]: Naložit si kvašáky není nic složitého a člověk si je pak může dopřávat pěkně dlouho :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 9:18 | Reagovat

[13]: Šári,tak třeba jsem tě nalákala něco vyzkoušet :-D

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 9:19 | Reagovat

[14]: Heli,když nad tím tak přemýšlím,vážně ta jablíčka vypadají trošku jako skleněná :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 9:21 | Reagovat

[15]: Dáši,bylo by škoda těch darů,co zahrady dávají nevyužít,takže bylinky sbírat,sušit a používat.Člověk má i dobrý pocit z toho,že zužitkuje to,co vypěstuje :-)

22 MarijaKes MarijaKes | Web | 10. srpna 2016 v 10:49 | Reagovat

S kvašáky jsi mne potěšila. Já je dělávám a když jsem dala na stránky recept, mnoho lidí se ptalo, že do nich nedávám ocet. Ale ocet přece do pravých kvašáků nepatří. V osolené vodě nastane tzv mléčné kvašení a to dodá okurkám právě tu opravdovou chuť.
Já jsem už dělala i Velehradské kvašáky do sedmiček, které se po kvasném procesu sami uzavřou a jsou trvanlivé. Ověřeno ke spokojenosti
http://marijakesfoto.blog.cz/1307/velehradske-kvasaky

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:41 | Reagovat

[22]: Přesně tak,spousta lidí si kvašáky zaměňuje s klasickámi nakladačkami,ale jsou to dvě úplně rozdílné věci.

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:44 | Reagovat

[22]: Na recept na Velehradské kvašáky jsem se hnedka dívala a docela by mně lákalo si na kvašácích pochutnávat třeba i v zimě.Moc ti děkuju!

25 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:03 | Reagovat

Blani, představ si, že hummus jsem jedla poprvé před týdnem (domácí, ne kupovaný) a jsem z něj nadšená, takže taky zkusím. :-)

26 ZilliamPar ZilliamPar | E-mail | Web | 15. března 2018 v 14:36 | Reagovat

http://viagrawithoutdoctor.org - viagra without a doctor prescription usa
<a href="http://viagrawithoutdoctor.org">viagra without a doctors prescription
</a>

27 JohnzyKit JohnzyKit | E-mail | Web | 18. března 2018 v 4:36 | Reagovat

http://sildenafilwithoutadoctor.com - viagra without a prior doctor prescription
<a href="http://sildenafilwithoutadoctor.com">viagra without a doctors prescription
</a>

28 JohnzyKit JohnzyKit | E-mail | Web | 18. března 2018 v 22:43 | Reagovat

http://sildenafilwithoutadoctor.com - viagra without a doctor prescription usa
<a href="http://sildenafilwithoutadoctor.com">viagra without a prior doctor prescription
</a>

29 Jazeshoalt Jazeshoalt | E-mail | Web | 18. března 2018 v 22:52 | Reagovat

http://viagra-withoutdoctor.org - viagra without doctor prescription
<a href="http://viagra-withoutdoctor.org">viagra without a doctor prescription
</a>

30 ZilliamPar ZilliamPar | E-mail | Web | 19. března 2018 v 21:10 | Reagovat

http://viagrawithoutdoctor.org - generic viagra without prescription
<a href="http://viagrawithoutdoctor.org">generic viagra without prescription
</a>

31 Jazeshoalt Jazeshoalt | E-mail | Web | 21. března 2018 v 21:47 | Reagovat

http://viagra-withoutdoctor.org - generic viagra without prescription
<a href="http://viagra-withoutdoctor.org">viagra without a doctor prescription usa
</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama