Focaccia a frgále

20. srpna 2016 v 13:32 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně

Moc zdravím při sobotě !
K minulému článku...nestihla jsem ani odepsat na komentáře...


...ano,skutečně jde o jakési "francouzské okno".Jirko,bohužel nejde o "barák",bydlíme v bytě.Sice muž docela nedávno říkal,že se mu zdálo o tom,že jsme prodali byt i zahradu a odstěhovali se do domku.
Myslím ale,že zůstane jen u snů a necháme to tak,jak to je.
Z minulých fotek se zdálo,že spodní kytky stojí na zemi,zdání ale klame,truhlíky visí na spodním okraji zábradlí několik metrů nad zemí,stejně tak cihlová zeď naproti je pěkných pár metrů daleko.
Výhled do dvora,kam nikdo nechodí je fajn a když se po ránu "rozvalí dveře",prostor se s venkem pěkně propojí.
Zábradlí je tady aby jsme nevypadli my,nebo zvědavý Max a doufáme,že na jaře se ještě o pár metrů dál posune.
To ale bohužel nezáleží je na nás.
Do truhlíků jsem zasázela krom kytek...Ludi,jsou tam cínie a gerbery... i ty úplně nejzákladnější bylinky...pažitku,naťovou petržel,bazalku a libeček.Konečně mám bylinky hnedka po ruce a můžu si pro ně odbíhat a házet je hnedka na talíř,nebo do hrnce.Ostatní okna máme do ulice,tak tam to nešlo...tolik k oknu.


U nás se před chviličkou zpoza mraků konečně prodralo sluníčko a vypadá to,že naše plány na odpoledne by mohly vyjít.Dneska jsem pro návštěvu sice upekla něco jiného,ale minulý víkend jsme po nějaké době měli domácí focacciu.Je to italské chlebové pečivo,které se peče s různými bylinkami.V podstatě to bývá velká placka,která se i všelijak obkládá a plní.Já ji mám nejraděj s tymiánem,nebo rozmarýnem,přímo do těsta si přimíchám nakrájené olivy,nebo sušená rajčata a to je potom bašta.
Recept na focacciu už mám TADY ,tak ještě jeden,zase trošku jiný...


FOCACCIA

350 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné mouky...já jsem dala žitnou chlebovou
400 ml vody
půlka kostky droždí
50 ml olivového oleje
zarovnaná lžíce soli
lžíce bylinek...rozmarýna nebo tymián...nebo všechno,co si v pečivu umíme představit ...dávám sušené


Zamícháme,uděláme těsto.necháme kynout,uděláme placku,dáme na plech s papírem na pečení,vtlačujeme do plechu prsty...z toho jsou ty dírky ,polijeme trochu olivovým olejem a dáme péct na 200 stupňů.
Konzumujem s čím chceme.V Itálii vám facacciu pěkně obloží mozarellou,rajčátky,posypou bazalkou a zakápnou olivovým olejem.My ji můžem klidně i s domácí lučinou.


Jsme oba z Valašska,takže frgály dobře známe.Ty nejlepší jsou Cyrilovy z Hrachovca,to dá rozum,ale domácí taky nejsou k zahození...



Prý jsem je nepekla tak dlouho,že muž úplně zapomněl,jak chutnají,tak aby si chudák vzpomněl...jo a recept najdete TADY .Je staršího data,tehdy jsem těsto zadělávala ještě v domácí pekárně a používala pouze sušené droždí.Pekárna se s námi časem rozloučila a sušené droždí jsem už dávno vyměnila za čerstvé.Na uvedené množství mouky dávám půlku kostky.Upečené frgály nezapomenu nikdy pořádně polít rozpuštěným máslem.


Pěknou sobotu vám všem přeju!
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | 20. srpna 2016 v 13:54 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Aaaah!Úplně jsi mi nakrmila moje oči! ♥
Tolik krásy a nádherně zachycené! Tak takhle bych chtěla umět fotit! :-)
Francouzské okno je fajn. ;-) A já budu držet pěsti, aby to na jaře vyšlo a ještě se rozšířilo. :-)

A nebudeš mi to věřit, ale obojí jsme nedávno měli! Focaccia byla domácí (podle tvého receptu a všem nám tak moc chutná! Dokonce i mamce, která si na tato jídla nepotrpí ;-)) a frgále byly kupované, ale také tuze dobré! :-)

Blaní měj se krásně a ahooooooooooooooj! ♥♥

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 14:23 | Reagovat

Samé dobroty, já mám teď taky sladkého doma dost - zbytek borůvkového koláče, borůvkové knedlíky a jablečný koláč kynutý! Já, které tolik sladké nemusím! :-D

3 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 16:46 | Reagovat

Tak já můžu obojí, focacciu i frgále :-) Okno máte moc pěkné, já jsem teda ráda, že mám dřevěná a francouzké okno si nemůžu vynachválit, tak přeji, ať vám prodloužení výjde ;-)  :-)

4 Jarka Jarka | Web | 20. srpna 2016 v 17:50 | Reagovat

Když není balkon, je i to francouzské okno fajn, je to něco jiného když se otevřou dveře až dolu, než pouze okno. :-D Frgále vypadají senzačně. Já pekla jen Honzovy buchty, ale dobré jsou též. Na žádost manžela je peču snad každé dva týdny, kynuté jsem nedělala léta a teď se jich nemůžeme nabažit. :-P

5 IVETA IVETA | 20. srpna 2016 v 20:47 | Reagovat

Ahoj Blani,oba dva recepty určitě brzo vyzkouším,já kynutý moc ráda.Francouzké okno je supr.Měj se moc hezky.

6 jana jana | E-mail | 20. srpna 2016 v 21:06 | Reagovat

AHOJ BLANI, MÁŠ TO V KUCHYNCE MOC PĚKNÉ S TÍM OKNEM, ANO MÁŠ PRAVDU KDYŽ NENÍ BALKON TAK ASPON NĚCO. JÁ MÁM Z KUCHYNĚ DVEŘE NA VELKOU TERASU KDE RÁDA SNÍDÁM . ZASE TI TO VYNAHRADÍ VAŠE KRÁSNÁ CHATA, JÁ CHCI ZÍTRA FOCCACIU ZKUSIT JEŠTĚ JSEM JI NEPEKLA A MÁM VŠECHNY INGREDIENCE TAK JI UDĚLÁM .HEZKOU NEDĚLI PŘEJI :-) JANA

7 dáša dáša | 21. srpna 2016 v 2:51 | Reagovat

Blani, máš moc pěkný byt a zahrádku, já bych nic neměnila. Díky za recepty, určitě vyzkouším. Měj se moc hezky.

8 Radka Radka | Web | 21. srpna 2016 v 7:20 | Reagovat

Frgále vypadají skvěle - díky za recept, ráda je vyzkouším. A ten balkonek máš moc pěkně osázený :-)

9 renuška renuška | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:06 | Reagovat

Blani, až se mi sbíhají sliny. Slupla bych oboje, mňam.

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:31 | Reagovat

[1]: Ahoj Šári!
My jsme se focacciu naučili jíst v Itálii.Je to skvělé jídlo,které si vychutnáš jak na procházce po městě,tak si ho třeba sebou odneseš k moři,nebo k bazénu.Nikdy ti ho tam nezapomenou polít olivovým olejem,to musí být.Vůbec s olejem nešetří.Letos jsem na ochutnávce poznala,jak dobré můžou být suché,trochu opečené chleby,veky,nebo i zbytky rohlíků jen tan zakápnuté dobrým olejem.
Šári pěknou neděli přeju!

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:32 | Reagovat

[2]: No vidíš to a určitě ti chutná :-)
Já jsem včera pekla taky kynutou buchtu a naházela jsem na ni směs ovoce ze zahrady...ostružiny,maliny,borůvky

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:34 | Reagovat

[3]: Zdeni,bude se kolem toho jednat už tenhle týden,ale stejně by to byla akce až na příští jaro.Nevadí,ráda si počkám,ale i kdyby to nevyšlo a zůstalo to jen tak,jak to je,jsem spokojená.

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:35 | Reagovat

[4]: Na kynutém těstu není nic složitého ale taky jsem se mu dlouho vyhýbala,protože jsem si myslela,že je to piplačka.Honzovy buchty mám moc ráda. :-)

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:36 | Reagovat

[5]: Iveto,vyzkoušej.Frgály můžem...tyhle dvě náplně jsou naše nej,ale hruškový taky miluju a takový ořechový taky není k zahození :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:38 | Reagovat

[6]: Jani,dej vědět,jak ti chutnalo.No a k balkónu...pokud to vyjde,tak si ho celý osázím bylinkama,kytičkama,mini rajčátky :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:41 | Reagovat

[7]: Dáši,myslíme,že ten čas na změnu už jsme propásli.Ten domeček necháme na mladých,kteří o něm začínají uvažovat a já jim v tom hodně fandím.V bytě jsem docela spokojená a na zahradě to miluju,takže měnit nebudu :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:42 | Reagovat

[8]: Radko,vyzkoušej,frgále jsou skvělé!

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 10:43 | Reagovat

[8]: Reni,dneska už bych ti nemohla nabídnout ani jedno,ale pokud máš ráda kynutou buchtu s malinami,borůvkami a ostružinami,tak se klidně stav ! :-)

19 Lada Lada | Web | 21. srpna 2016 v 14:24 | Reagovat

Jo, frgále, ty jsou opravdu parádní...ty dělala moje babička na Slovácku, dala bych si!!!!!

20 Helena Helena | E-mail | 21. srpna 2016 v 14:45 | Reagovat

Blani, focacciu podle tohoto receptu jsem zrovna včera pekla ke grilování a návštěva se jen oblizovala. S frgály je to jiné, ale měla jsem tu čest ochutnat ty Cyrilovy a byla to dobrota...
Měj se moc hezky, Helena

21 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 13:05 | Reagovat

Chléb i dvoubarevný frgál vypadá náramně. Jen mi v některých receptech dělá problém to určení množství droždí. Dříve bylo v receptech třeba "droždí za padesát hal." U nás v pekárně se droždí rozvažuje na kostky tak přibližně 6-8 dkg. Kvasnice balené již od výrobce jsou jen taková malá kostička. Odhaduji tedy v tvém receptu na množství mouky asi 3 dkg? :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 23:43 | Reagovat

[19]: Jo,frgále jsou moc prima :-)

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 23:45 | Reagovat

[20]: Cyrilovy frgály jsou asi úplně nejlepší,co jsem kdy jedla a do Hrachovca to z Jablůnky,kam jezdíme naštěstí není nijak daleko.

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 23:48 | Reagovat

[21]: Já kupuju kvasnice balené přímo od výrobce.Všimla jsem si,že na některých kostkách je psáno množství droždí na množství mouky.
Ale i pokud není,vždycky dávám na půl kila mouky půl kostky droždí,na kilo mouky kostku celou

25 JosephThorn JosephThorn | E-mail | Web | 11. července 2019 v 18:21 | Reagovat

Maths homework sheets . . " . # ? . > . . < > . # \ > $ . , @ - < > " . = % http://essay-for-your-day.gq/13/ Idea @ * ^ - Assign formal charges * - , < . : . < > , , < . ^ . & . . . . ( . ^

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama