Bazalková sůl

24. srpna 2016 v 11:09 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Čerstvě zasázená bazalka v novém truhlíku za oknem je ještě malinko pomuchlaná,ale i tak už je hodně využívaná.
Je to kytka,která u nás nemá šanci moc vyrůst,protože ji stíhám jíst.Ulamuju lístek po lístku,pak ji nechám malinko vzpamatovat a jede se nanovo.


Bazalka skvěle doplňuje rajčata.Kdo by neznal salát caprese.Protože jsme ze zahrady právě skvěle rajčaty zásobení,můžu si jej dělat vážně často...


...mozarella,rajčata,trocha olivového oleje,bazalka.
No a abych si mohla podobné dobroty dopřávat i v zimě,bazalku si suším a vyrábím si z ní bylinkovou sůl.
Co potřebujeme.
Sušenou bazalku odrhnutou ze stonků.Popřípadě můžeme promnout v hmoždíři,nebo bylinky proženem v elektrickém mlýnku.Mně se osvědčil elektrický sekáček na cibuli.


Dále si připravíme sůl...já míchám půl na půl hrubější mořskou sůl s obyčejnou kuchyňskou.


Všechno promícháme.Vždycky dáváme víc bazalky,než soli,bylinka má převládat.


A máme hotovo,teď už jen směs nasypeme do skleniček a uzavřeme.
Stejně si můžem připravit bylinkové soli z čeho jen chceme.
Při přípravě jídla pak zároveň kořeníme i solíme a samozřejmě i sůl získá intenzivní bylinkovou chuť.
Takhle můžem připravit i jedlé dárky třeba pro milovníky grilování,nebo nějakou kuchařinku.


Pěstování bylinek,jejich sušení a používání mě vážně chytlo.Chtěla bych ale zajít i trošku dál a proto jsem se přihlásila do kurzu,kde se budu učit vyrábět z bylinek kosmetické přípravky bez chemického balastu,ale o tom budu psát,až to bude aktuální.


To,že doma přestáváme používat chemické přípravky jsem už psala.Právě testuju výrobky české firmy FEEL ECO,která vyrábí ekologickou drogerii ze snadno odbouratelných ingrediencí rostlinného původu.
Zrovna jsou to prostředek na nádobí s vůní malin,aviváž s vůní ovoce,sůl a leštidlo do myčky,ekologické bělidlo na prádlo a odstraňovač skvrn,čistič WC a univerzální čistič.
Pokud by někdo chtěl vykročit taky touhle cestou,tyhle výrobky jsou k dostání TADY .
O ECONEE a o tom,že není nutné hned měnit celý svět,ale stačí začít malými kroky u sebe jsem už tady psala.

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 11:17 | Reagovat

Blani, bazalku nějak neumím pěstovat ;-)  :-D Ale bazalková sůl se mi moc líbí ;-)  :-) Já ty bylinky asi víc používám v létě, když vyběhnu ven a natrhám :-D , ale mám i něco nasušené a něco zamražené :-) Já už používám eko prostředky spoustu let, poslední rok si gel dělám sama, ale na bílé prádlo bych něco potřebovala, přece jen ty košile do práce jsou zaprané :-? Zkusím teď něco koupit v Německu, tam to mají levné ;-)  :-) Hezký den :-)

2 Jana K. Jana K. | E-mail | 24. srpna 2016 v 11:21 | Reagovat

Blani,

jestli jsem to dobře pochopila, tak sušíte u bylinek celý stonek a teprve potom trháte a drtíte?
Ta bylinková sůl mě moc zaujala:-)

Díky Jana

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 11:22 | Reagovat

Blani, zajímavý článek. :-)
Líbí se mi tvoje nasušené bylinky.
Bazalku také neumím nějak pěstovat. Zatím jsem měla vždy koupenou ze supermarketu a ta brzy odejde.
Musím si koupit na jaře semínka a zkusit v truhlíku nebo v květináči jako ty.

4 IVETA IVETA | 24. srpna 2016 v 11:27 | Reagovat

Ahoj Blani,letos moc bylinek nemám,tam kde jsem měla zahrádku bude syn stavět a tak se stěhuji se zahrádkou jinam,už to máme vymyšlený tak snad příští rok.Eko prostředky jsou zajímavé začnu určitě prostředkama na praní.Dík za tip.Měj se moc hezky.

5 renuška renuška | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 11:31 | Reagovat

Blani, za všechny tvé počiny klobouk dolů. A co se týká sušených bylinek - ještě jsem se k tomu nedopracovala, ale nápad použít je jako bylinkovou sůl coby dárek, to vůbec nezní zle. Díky za tip!

6 Jarka Jarka | Web | 24. srpna 2016 v 12:02 | Reagovat

Mě bazalka nevadí, dokonce bych řekla, že mi chutná, ale manžel ji nemůže cítit, takže si nemusím lámat hlavu tím, kde ji sehnat, protože tu bylinkovou sůl bych stejně nedělala. :-P  :-D A teď se jdu mrknout, na tu ekologickou drogérii. :-)

7 Jana K. Jana K. | E-mail | 24. srpna 2016 v 13:51 | Reagovat

Blani,

ještě mě zaujal ten levandulový olej co máte na fotce ve skleničce v poličce. Poradíte jak ho vyrobit? Levanduly mám na balkoně a tak bych to chtěla vyzkoušet.

Díky moc
Jana :-)

8 Ala Ala | E-mail | 24. srpna 2016 v 15:08 | Reagovat

Blani domácí bylinky jsou skvělé, také se snažím ale hlavně mě u tebe zaujaly ceduličky na skleničkách. Možná, že se někde na blogu o jejich výrobě zmiňuješ ale nemohla bys zopakovat? moc prosím

9 Šárka Šárka | 24. srpna 2016 v 16:00 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Hmmm, tak to jsi mi udělala chutě! :-)
Tento salát mám také velmi ráda. :-)

Ta sůl vypadá úžasně! :-)
Vše je velmi zajímavé. :-)
Jsem moc zvědavá, co budeš vyrábět, až to bude aktuální! :-)

Blaní měj se krásně a ahooooooooooj!♥♥

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 21:09 | Reagovat

Koupila jsem si bazalku už několikrát a vždycky jsem utrhla pár lístků a bazalka odešla. Neumím to s ní. :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:01 | Reagovat

[1]: Zdeni,já bylinky používám celý rok.V zimě sušené,jinak čerstvé.Do mražáku dávám jen petrželku a pažitku...těch si dělám zásobu třeba do domácí lučiny a jiných pomazánek

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:05 | Reagovat

[2]: Jani,jasně,bylinky se sklízí tak,že se odstřihnou celé stonky a v kytičce je nechám sušit pověšené na hambalce v chatě.Ze všech stran k nim může vzduch,v chatě při odjíždění zavíráme okenice,takže je tam úplná tma.Bylinky tak pěkně uschnou a nezhnědnou.Potom se lístky otrhají od stonků,odrhnou,rozmělní buď v hmořdíři,nebo se proženou sekáčkem a hotovo.

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:08 | Reagovat

[3]: Jarmilo,právě tahle bazalka je taky ze supermerketu.Je to asi nejrychlejší způsob,jak si bylinky opatřit a taky možná i nejlevnější.Bohužel si takhle můžem opatřit pouze bylinky základní,které se takhle prodávají.Do truhlíku jsem dávala jen bylinky z obchodu a jedou.Na zahradě mám bazalku vypiplanou ze semínek.

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:09 | Reagovat

[4]: Iveto,není zač.No a napřesrok to s bylinkama určitě doženeš :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:10 | Reagovat

[5]: Reni,není zač a jako jedlý dárek se toho dá použít spousta...třeba dobrá marmeláda,domácí kečup... :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:18 | Reagovat

[6]: No tak s mužem to mám podobně...jsou jídla,která já mám ráda a mu nechutnají.Pokud by šlo třeba o hlavní jídlo,asi by mě taky nebavilo vařit dvojmo a každému něco jiného.Pokud jde ale o nějaký salát,který je hotový coby dup,tak to teda fakt neřeším a pokud mi jako jediné chutná,klidně si jej nachystám.

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. srpna 2016 v 23:21 | Reagovat

[7]: Jani,zase je ze sušené levandule...ta se dá do skleničky a jen se zalije olejem...neměl by být olivový,protože ten je sám o sobě hodně aromatický.Celá levandule musí být ponořená,pokud něco vyčnívá,může začít třeba plesnivět.Nechá se uležet,pak se levandule vytáhne a je hotovo.

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. srpna 2016 v 0:16 | Reagovat

[8]: Ali,je to obyčejná černá čtvrtka...tvrdý papír...nasříhaný na kousky a popsaný bílou lihovou fixou.Všechno se dá koupit v papírnictví.Dírku dělám klasickou děrovačkou,provlékám provázkem,nic na tom není. :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. srpna 2016 v 0:18 | Reagovat

[9]: Šári,salát caprese si dělám docela často.Někdy na večeři,občas na svačinu do práce.Rajčat máme zatím dost,tak to není žádný problém. :-)

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. srpna 2016 v 0:19 | Reagovat

[10]: Jituš,já ji vždycky přesadím.Ta hlína,co v ní bylinky mívají bývá často úplně přemokřená.Tahle bazalka je normálně ze supermarketu a "jede" dobře

21 helena helena | E-mail | 25. srpna 2016 v 11:46 | Reagovat

Blani, taky už začínám míchat :o) Většinou tedy jen směsi bylinek bez soli, ale proč ne!
Moc zdravím, Helena

22 Jirka Jirka | E-mail | Web | 26. srpna 2016 v 10:21 | Reagovat

Šikovná kuchařka!

23 Melissa Melissa | Web | 27. srpna 2016 v 0:28 | Reagovat

Super nápad s tou bylinkovou solí:)Nedávno jsem četla jak si vyrobit bylinkové máslo,ale ještě jsem to zatím nezkoušela. :-P

24 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. srpna 2016 v 22:26 | Reagovat

Blani, u nás bazalka taky nemá šanci. Nám s ní totiž pomáhá i náš králíček. :-)

25 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 29. srpna 2016 v 15:21 | Reagovat

Skvělé nápady, jak s bylinkami, tak českým výrobkem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama