Meduňkový sirup

14. června 2016 v 11:08 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně




Meduňka se krásně rozrostla a tak je nejvyšší čas ostříhat ji a zpracovat.
Na zahradě mám dva keře...jeden už hodně letitý,který zpracovávám právě do sirupu a druhý menší,ve vloni vybudovaném bylinkovém záhonku,ten si nechávám do všelijakých domácích limonád.


Minule jsem si v komentářích všimla otázky,jak můžou být domácí sirupy zdravé,když obsahují tolik cukru.
Nejdřív si připomenem, že SIRUP je koncentrovaný roztok cukru s vodou a jinými přídavnými látkami.

V dávce sirupu,která má nakonec několik litrů je většinou okolo kila cukru.My tuto dávku ve finále při přípravě nápojů pak ještě hodně rozředíme.Do podobného džbánu nalijeme štamprličku sirupu a zředíme vodou,takže toho cukru,který vypijeme je vážně minimum a rozhodně míň,než kolik by jsme jej našli u sirupů kupovaných.Navíc jako bonus v domácích sirupech máme zdravé bylinky.


A tady už je jedna várka,ve které je ono kilo cukru...


Co potřebujeme...
20 delších stonků meduňky s listy,které natrháme a zalijeme 1 a půl litrem převařené a vychladlé vody,přidáme buď šest bio citronů nakrájených na tenké plátky,nebo jeden sáček...20 g... kyseliny citronové.
Necháme louhovat v lednici až dva dny.


Přecedíme,vymačkáme,přisypeme kilo třtinového cukru,zahříváme na mírném plameni tak dlouho,dokud se nám všechen cukr nerozpustí,kdo chce,může přidat jeden sáček konzervačního prostředku od Dr.Oetkera,plníme do sklenic a uchováváme na tmavém místě.


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 14. června 2016 v 11:19 | Reagovat

Blani, taky jsem předloni nebo kdy dělala..je moc dobrý a možná udělám zase. Meduňky je u našich na zahradě hodně. :-)

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 14. června 2016 v 11:58 | Reagovat

Blani, sirup má nádhernou barvičku. :-) Máš krásně ozdobené skleničky. :-)
Že nedělám sirupy kvůli cukru, jsem psala.
Nemám ani meduňku, kdybych chtěla. Nemám na bylinky místo. Mám jen nějaké do polévky a rukolu.
A kupované sirupy u nás nemají místo už hodně let.
Pijeme s mužem čaj. Tedy, on ještě pivo. ;-)  :-D

3 Zdeňka Zdeňka | 14. června 2016 v 13:57 | Reagovat

Možná zkusím, děkuji za tip...nikdy jsem nedělala....

4 Alena Alena | E-mail | 14. června 2016 v 13:58 | Reagovat

Paní Blanko,velmi ráda si čtu ve Vašem blogu,je úchvatný.Dělám podle Vás úžasné sirupy,moc děkuji.Povidani o přečtených knihách je moc pěkné.Take hodně čtu a mám bylinkovou zahrádku,takze Vaše psaní blogu je mně blízké.Dale máme dva pejsky,kteri moc rádi pomáhají na zahradě. Přeji hezký slunečný den.

5 Zdena Zdena | Web | 14. června 2016 v 17:36 | Reagovat

Blani toto období sirupů a šťáv mám moc ráda. Meduňka na mne čeká zítra. Máme tento sirup každý rok a je doma oblíbený. Tvoje balení sirupů je dokonalé a moc pěkně nafocené. Měj se moc hezky, pa Z❤

6 Dana Dana | E-mail | 14. června 2016 v 18:17 | Reagovat

Ahoj Blani, tvé sirupy mají krásnou barvu, a máš moc hezky ozdobené lahve. Připomnělo mi to, že bych se do výroby sirupů měla pustit taky. Dělala jsem z meduňky i z máty, letos chci zkusit i ze směsi bylinek.Manželovi ale přišel ten meduňkový málo výrazný,(chlapi, no)tak jsem hledala a našla jiný recept. Měj se hezky! :-)

7 Ema Ema | E-mail | Web | 14. června 2016 v 19:20 | Reagovat

Kromě dvou kávových lžiček kyseliny citronové žádnou jinou "chemii" nedávám. To je další bonus domácích bylinkových sirupů.:-)
Hezký podvečer, Blani.:-)

8 Radka Radka | Web | 14. června 2016 v 20:07 | Reagovat

Meduňkový sirup jsem ještě nechutnala. určitě musí být dobrý a voňavý :-)

9 IVETA IVETA | 14. června 2016 v 20:27 | Reagovat

Ahoj Blani,dnes jsem tepr dělala bezový na medunkový se chystám.Máš hezky nazdobené sklenice.Mšj se moc hezky.

10 Janka Janka | Web | 14. června 2016 v 21:53 | Reagovat

Že bych vyzkoušela?? Meduňky mám na rozdávání.... :-D  :-)

11 Martina Martina | E-mail | 14. června 2016 v 23:00 | Reagovat

Ahoj Blanko,ja jeste nemam medunku, ale hned si ji pujdu poridit a uz se tesim az si ten medunkovy sirup udelam :) Diky za inspiraci :) Mej krasny den !

12 ohnice ohnice | Web | 14. června 2016 v 23:13 | Reagovat

BlaniDělám spoustu věcí až když si to přečtu u Tebe na blogu,totiž pořád mám čas až mi to odkvete,v loni jsem meduňkový dělala  ale já totižnesnáším kyselinu citronovou tak se mi zdál mdlé chuti ,letos by chtěla přidat i mátu.Máš moc pěkně nazdobené skleničky ty cedulky sis vyráběla? ;-)

13 Hannah Hannah | E-mail | 14. června 2016 v 23:46 | Reagovat

Já už mám udělaný bezový sirup, je to fantazie.S citronem krásně osvěží.Ale dělám variantu za tepla, protože nechci dávat kys.citronovou ani nic jiného.Jen voda, bez, cukr a sitrony.Bylinné čaje se taky spařují nebo i vaří a fungují, takže v tom nevidím problém.

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 14. června 2016 v 23:54 | Reagovat

[1]: Heli,meduňka je takový nezmar a když se jednou do zahrady zasadí,prostě jede.
Byla by škoda nechat ji ladem.
Moc zdravím! :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 14. června 2016 v 23:57 | Reagovat

[2]: U nás se už nějakou dobu pije jenom voda...buď z kohoutku,nebo přefiltrovaná z konvice,nebo sifón.Sirupy a sladké limonády jsme kupovat přestali.Jen muž si občas koupí kolu. :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 14. června 2016 v 23:57 | Reagovat

[3]: Není zač a radím vyzkoušet,protože domácí sirupy jsou prima :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 0:04 | Reagovat

[4]: Paní Aleno,moc zdravím a jsem ráda,že si ke mně chodíte číst a že se vám tu líbí.O bylinkách,o knížkách a zahradě si budem psát i dál,určitě přibude i nějaké letní cestování a o našem pomocníkovi...nejen na zahradě,ale i všude jinde bych měla taky napsat. :-)

18 Ivana Ivana | E-mail | 15. června 2016 v 8:22 | Reagovat

Ahoj Blani. I já jsem zastáncem domácích sirupů, ať už si říká kdokoliv cokoliv. To je asi jako s domácími marmeládami. Piji převážně vodu, ovocné čaje, občas magnesii a někdy, na zvýšení tlaku, trochu Coca-Coly =o). Mám v zásobě zázvorový, meduňkový, teď je na řadě bezinkový a ráda bych zkusila i bezinkovou limonádu. Zrovna popíjím čaj z meduňky, máty, medu a citrónu. ;-). Takže všem voňavým rostlinkám děkuji, že jsou, a že je mohu využívat. Přeji Ti krásný den a ať se Ti vše daří :-). Ivana

19 Jarka Jarka | Web | 15. června 2016 v 9:12 | Reagovat

Ten cukr zarazil mě, ale je fakt, že se sirup hodně ředí vodou a v konečném nápoji toho sladkého tolik není. :-P My šťávu do vody kupujeme, ale dává si ji jen manžel, já jsem od mládí zvyklá na čistou vodu a nic jiného by mi žízeň nezahnalo. Ovšem sirupy vyrobené doma a s přidáním bylinek, jsou jistě nejen dobré na chuť, ale i prospěšné pro zdraví. ;-)

20 Šárka Šárka | 15. června 2016 v 9:40 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Tak to vypadá absolutně báječně. :-)
Meduňku mám ráda, ta mi tuze krásně voní! :-)
A musím moc moc pochválit druhé foto - je úžasné! :-)
Ale jinak tvoje fotky zbožňuji všechny. :-)
Blaní měj se krásně a ahoooooooooooj! <333

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 10:56 | Reagovat

[5]: Zdeni,byla by škoda darů zahrady nevyužít a pokud nám bylinky narostou do takové velikosti,že se z nich dá udělat sirup,tak hurá do toho,že jo :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 10:58 | Reagovat

[6]: Mému muži chutná bezový sirup s ovocem...ovšem musím mu jej nachystat až pod nos :-D ,pěkně s citrónkem a meduňkou...to si říká i o přidání,ale sám si jej nevezme :-)

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:00 | Reagovat

[7]: Já jsem do bezového konzervační přípravek pro jistotu přidala,protože jej mám hodně a bude se skladovat nejspíš déle...tak pro jistotu :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:03 | Reagovat

[8]: Meduňkový sirup je na uklidnění,když má člověk stres,na spaní,když se nedaří usínat.Meduňka má krásnou citronovou vůni a stejná je i její chuť.Je to velice osvěžující pití,pokud se přidá citrón.Já mám moc ráda všechny sirupy se sifonem :-)

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:04 | Reagovat

[9]: Iveto,já se zase chystám na jahody.Je čas udělat nějakou marmeládu a mám tady recept na jahodový sorbet,do kterého bych se taky chtěla pustit :-)

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:04 | Reagovat

[10]: Janko,tak neváhej :-)

27 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:05 | Reagovat

[11]: Martino,není zač a pokud zasadíš meduňku teď,do podzimu se ti ještě krásně rozroste :-)

28 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:06 | Reagovat

[12]: Ludi,ano,cedulky jsou mojí výroby.Tvrdý černý papír a bílá tužka,nic víc :-)

29 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:10 | Reagovat

[18]: Ivano,pravda,domácí marmeládě se nic nevyrovná a člověk přesně ví,co si do ní dal.Já piju hlavně vodu a mám moc ráda čistý sifón,čajům teď moc nedám,jen večer si vařím hrnek čistícího s červenou řepou,pampeliškou a kopřivou.Colu si občas koupí muž a přiznám se,že skleničku si s ním klidně dám.Jinak se u nás cola odjakživa používá jako lék...po lžičkách,když je někomu špatně :-)

30 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:13 | Reagovat

[19]: Taky piju už jenom vodu...i když od mládí ne :-) Mám ráda čistý sifón.Domácí sirupy piju taky většinou s ním. :-)

31 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 11:14 | Reagovat

[20]: Šári,ahój!
Taky se mi líbí vůně meduňky.Myslím,že tahle bylinka je úplně nezaměnitelná,právě díky své vůni.Mám jí hodně,takže ji pořád házím do pití spolu s citronem a je to krásně osvěžující :-)

32 Helena Helena | E-mail | 15. června 2016 v 11:39 | Reagovat

Krásné fotky a ta chuť je jistě taky skvělá!
Blani, měj se moc hezky,  Helena

33 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 15. června 2016 v 17:06 | Reagovat

Neznám, ale určitě vyzkouším. Minulý týden jsme dělala bezinkový sirup, teď vyzkouším meduňku. Použila jsem také třtinový cukr, dává krásnou barvu. Máš nádherně zdobené sklenice, jednoduché ale nápad perfektní :-)  :-)  :-)

34 MarijaKes MarijaKes | Web | 15. června 2016 v 20:20 | Reagovat

Blanko dáváš louhovat i stonky nebo jen lístečky? To vyzkouším. S množstvím cukru máš pravdu. Pokud se jedná o sirup tedy vlastně koncentrát, tak je to určitě mnohem zdravější a také díky tomu, že víme, že jsem do sirupu nepřidali žádná barviva a konzervanty. já bych zkusila toho Dr. Oetkera vynechat. Malinový sirup konzervuji jen cukrem a kyselinou citronovou a nekazí a neplesniví. No je fakt, že sirupy vážu do sklenek od vína a zakrývám dvěma vrstvami celofánu, mezi který nasypu trochu kyseliny sorbové a ta chrání tekutinu uvnitř.

35 MarijaKes MarijaKes | Web | 15. června 2016 v 20:21 | Reagovat

Moc se mi také líbí, jak ty fotky aranžuješ. Prostě profi reklama. :-)

36 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 23:50 | Reagovat

[32]: Heli,chuť domácích sirupů to je léto ve sklenici :-) ,vždycky se na to těším.
Moc zdravím! :-)

37 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 23:51 | Reagovat

[33]: Pravda,třtinový cukr pěkně sirupy ztmaví.Mají pak lepší barvičku :-)

38 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 23:53 | Reagovat

[34]: Ono je to v podstatě jedno,můžou se nechat louhovat jak jen lístky,tak i stonky natrhané.Já jsem dávala jen listí.
Taky doufám,že malin bude dost,aby zbylo i na nějaký sirup :-)

39 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 23:53 | Reagovat

[35]: MOC děkuju za pochvalu !

40 Drahuš Drahuš | E-mail | 3. července 2016 v 9:42 | Reagovat

Dobrý den Blani, meduňkový sirup dělám a je vynikající ale proč píši četla jsem na vašem blogu recept na americké okurky ale nemohu jej najít mohla bych poprosit (jestli se teda nepletu četla jsem to na vašem blogu).Děkuji pěkný den D. :-)

41 Luďka Luďka | E-mail | Web | 23. srpna 2016 v 15:27 | Reagovat

Meduňkový sirup si dávám na spaní, usnu po něm jak miminko. Kdo hledá nějakou dobrou mlsku přes den, doporučuji karobový sirup čokoláda :-) https://www.bioaromakosmetika.cz/karobove-dobroty/kretsky-karobovy-sirup-s-cokoladou

42 payday_loans payday_loans | E-mail | Web | 27. května 2017 v 16:57 | Reagovat
43 here here | E-mail | Web | 28. května 2017 v 5:08 | Reagovat
44 cialis cialis | E-mail | Web | 28. května 2017 v 7:30 | Reagovat
45 Irishpet Irishpet | E-mail | Web | 7. června 2017 v 9:56 | Reagovat

cialis 100mg australia

      http://buycialisko.com/ - cialis 20mg

    <a href="http://buycialisko.com/">generic cialis online</a>

    take cialis best results 20mg

46 Iannpet Iannpet | E-mail | Web | 7. června 2017 v 12:51 | Reagovat

only now viagra 50 mg tablets

      http://viagragenonline.com/ - viagra online

    <a href="http://viagragenonline.com/">viagra generic</a>

    red viagra price in pakistan

47 Corepet Corepet | E-mail | Web | 8. června 2017 v 17:27 | Reagovat

cialis international shipping

      http://buyacialisonline.com/ - generic cialis

    <a href="http://buyacialisonline.com/">cheap cialis</a>

    compre cialis con el descuento

48 Corepet Corepet | E-mail | Web | 9. června 2017 v 4:24 | Reagovat

cialis en guatemal

      http://buyacialisonline.com/ - buy cialis

    <a href="http://buyacialisonline.com/">cialis 10mg</a>

    cialis preisvergleich

49 Moisespet Moisespet | E-mail | Web | 9. června 2017 v 20:04 | Reagovat

generic daily cialis 2.5mg

      http://buycialistonline.com/ - buy cheap cialis

    <a href="http://buycialistonline.com/">generic cialis online</a>

    generic cialis japan

50 generic generic | E-mail | Web | 16. června 2017 v 0:31 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama