Jahodový topping s růžovým vínem

20. června 2016 v 20:32 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně

Až se zima zeptá,co jsem dělala na konci jara,odpovím,že když jsem měla chuť,čas,energii a dostatek surovin,dělala jsem sirupy a marmelády.


Nevím,jak u vás,ale u nás na jihu už pomalounku končí jahodová sezóna.


Teď už nám budou muset stačit jen měsíční jahůdky,které na rozdíl od těch zahradních ještě nějakou dobu budou plodit.
Ale na trhu a v obchodech se jahody samozřejmě koupit pořád dají a tak je ještě dost času aspoň malinko té prima jahodové chuti uchovat na později.


Udělat marmeládu není žádná věda a zvládne to určitě každý.Ale chuť si můžem i malinko ozvláštnit,když kromě jahod přidáme i nějakou jinou přísadu,jiné ovoce,bylinky,nebo třeba levanduli,které je teď všude dost...


Já do marmelády dávám levanduli sušenou.Prostě k jahodám přihodíte pár sušených květů...pokud vám vadí zrníčka,proženete levanduli pár pulsy v mixéru...


Nám zrníčka nevadí,takže dávám nemleté květy.Jahody taky nemixuju,ale krájím je pěkně na kousky...


A pokud by jste měli chuť vyzkoušet ještě něco jiného,doporučím vám jahodový topping z růžového vína.


Na značce vína myslím až tak nezáleží,ale já jsem použila slaďoučké italské víno,650 g nakrájených jahod,1 balení želírovacího cukru EXTRA 2:1 Dr. Oetker

V hrnci si promícháme jahody s 200 ml vína a přidáme želírovací cukr.Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě minimálně pět minut.
Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do skleniček až po okraj.Sklenice uzavřeme,obrátíme dnem vzhůru a necháme asi pět minut stát na víčku...a máme hotovo.
Co teď ?...vylízat hrnec a dopít zbytek vína Mrkající !!!

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Melissa Melissa | Web | 20. června 2016 v 20:54 | Reagovat

Teda,ty se činíš!Jahody mám taky ráda,ale ty zrníčka mi docela vadí,takže jahodové džemy mám ráda pouze samotné,jemné,bez jakýchkoliv přísad:) :-)  :-P

2 Vilma Vilma | 20. června 2016 v 21:27 | Reagovat

Ahoj to voní až k nám :) já mám zatím jen šalvějivý sirup a bezový jsme dostala. Blani jak se množí mateřidouška? a pomoc po malování pořád platí. Měj se moc krásně

3 MarijaKes MarijaKes | Web | 20. června 2016 v 21:31 | Reagovat

Ty jsi sikulka. já dělám marmeládu jen rybízovou, mirabelkovou a dříve meruňkový džem. Jahody spíš mrazim. Rybízu mám vždycky hodně. :-) Tvoje spajzka je nádherná výstavní místnost.

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 20. června 2016 v 21:33 | Reagovat

[1]: nám zrníčka v džemech nevadí.Z Itálie si vozíme džemy,kde je zrníček spousta...nejraděj máme lesní směs a malinové.Taky mám moc ráda pomerančový džem,ve kterém je spousta pomerančové kůry :-)

5 Blanka Blanka | E-mail | Web | 20. června 2016 v 21:37 | Reagovat

[2]: Vilmo,ty jsi zlatíčko,díky,ale ještě vůbec nemáme hotovo.Včera jsme výletovali,protože jsem chtěla vidět Táňulu,která se včera vrátila z Itálie a pak jsme se zasekli na návštěvě a práce nám doma stála.Dneska muž došel až pozdě...snad zítra teprve budem penetrovat a pak se teprve dostaneme k malování.Ale nechci tě vykořisťovat nějakou prací u nás...spíš tě pak pozvu na kafčo a mateřídoušku ti můžu vyrýt,protože jí mám moře :-)
Co mamina,je to lepší?

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 20. června 2016 v 21:40 | Reagovat

[3]: Já mám taky jahody i zamrazené a teď jsem začala do mražáku cpát takovou směsku,co zahrada dá...rybíz,maliny,borůvky,brzy přibudou ostružiny.
Džem budu dělat taky určitě malinový,rybízový a ostružinový.No a část džemů vždycky vezu do Brna mladým,oni mají marmelády taky moc rádi. :-)

7 Jitka Jitka | Web | 21. června 2016 v 6:52 | Reagovat

Blani ty jsi pilná a až se zima zeptá, můžeš hrdě odpovědět. ;-)  :-D

8 IVETA IVETA | 21. června 2016 v 6:55 | Reagovat

Ahoj Blani,moc se mi líbí jak máš popsané  a nazdobené sklenice.Marmelady dělám ze všeho možného ovoce,zatím mám jen 10litrů bezové štávy.Ovoce taky mrázím.Měj se moc hezky.

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. června 2016 v 8:04 | Reagovat

Blanko, příjemná pozvánka, určitě přijedu! :-D

10 Jarka Jarka | Web | 21. června 2016 v 8:25 | Reagovat

Mě semínka a různá zrníčka vadí i z krajíce chleba si napřed vyšťourám kmín, než si ho namažu. ???  :D Takže já bych musela levanduli rozšmelcovat, ale marmeládka to bude jistě voňavá a lahodná. :-D

11 Šárka Šárka | 21. června 2016 v 17:10 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Povím ti, že to všechno vypadá fantasticky! :-)
Jahody s levandulí jsem ještě nikdy nejedla, ale zní to skvěle! :-)
A ty fotky! Moje srdce plesá radostí! To je krása, představ si, že tu vůni jahod cítím až sem! :-)

A víš co? Koupili jsme kuskus, opsala jsem tvůj recept a až si ho uděláme, tak ti pak napíšu jaký měl úspěch! :-)
Já věřím, že úplně stejný jako brokolicové placky. :-)

Měj se krásně a ahooooooooooooooj! ♥

12 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 22. června 2016 v 17:08 | Reagovat

Blani, ty jsi kouzelnice! :-) Máš nachystaných na zimu takových dobrot. Jen se mi sbíhají sliny. :-D

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. června 2016 v 15:42 | Reagovat

Tak to je krásný článek :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama