Bezový sirup

9. června 2016 v 19:33 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně



Zrovna teď je to období,kdy je všude venku cítit bez.
Mám tu vůni ráda a ráda mám i všelijaké bezové limonády,kdy se květy naloží do džbánu s vodou a spolu s citrónem a meduňkou nechají uležet.Mám ráda i bezový sirup,se kterým si klidně i v zimě můžeme připomenout vůni a chuť bezu.


Na netu je k dohledání spousta různých receptů.Já jsem si pro letošek vybrala tenhle.
Chtěla jsem vyzkoušet recept skoro zastudena,který je šetrný k vitamínům a ostatním látkám,které bez obsahuje.


Co budeme potřebovat...
25 bezových květů
2 litry vody
40g kyseliny citronové
2 citrony
konzervační přípravek od Dr.Oetkera
2 kg cukru


Ze všeho nejdřív si dáme převařit 2 litry vody a necháme ji úplně vychladnout.
Do hrnce dáme bez a přelijeme jej vodou,přidáme kyselinu citronovou a nakrájené citrony,necháme v lednici louhovat 24 hodin.



Na druhý den všechno scedíme,vymačkáme,přidáme 2 kila cukru...můžem dát třtinový,mícháme a malinko zahřejeme,aby se nám všechen cukr rozpustil.
No a protože nic nezavařujeme,nenecháváme projít varem,ale přitom chceme,aby nám sirup vydržel,přidáme konzervační přípravek od Dr.Oetkera,rozmícháme a plníme do sklenic.Já dávám do šroubovacích zavařovaček,uložíme do sklepa.
Načlou sklenici pokaždé přeliju do skleněného džbánečku a zbytek načlé sklínky skladuju v lednici.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | 9. června 2016 v 19:40 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Jojo! Bezový sirup je velká lahoda. On je tak osvěžující a voňavý! :-)
Ten jsme také dělávali (my ještě i bezovou limonádu) a vždy byl rychle fuč! :-)
A nejlahodnější byl u babičky, neb jí z kohoutku tekla (vždy) ledová a velmi chutná voda! :-)
Také jsme se s mamčou pokoušely dělat bezovou marmeládu, ale bohužel, bez nám přes noc zplesnivěl (?). I když už byl uvařený. :-( Tak na ní nedošlo (joj, to ti byl puch!). ;-)
Blaní měj se moc krásně a ahooooooooooooooooj! ♥

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. června 2016 v 19:59 | Reagovat

Dělala jsem šťávu, i letos, sirup ještě ne. :-)

3 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 9. června 2016 v 20:00 | Reagovat

Tak letos jsem ji dělala taky zhruba tak ;-)  :-)

4 Jana H. Jana H. | Web | 9. června 2016 v 22:37 | Reagovat

Bezový sirup dělám ve velkém, letos 20 litrů, ale my to během roku fakt spotřebujeme! Žádné konzervanty nedávám, možná 2 malé lžičky kys. citronové na 5l sirupu, a nikdy se mi nic nezkazilo.
Krásné dny přeju!

5 Ema Ema | E-mail | Web | 9. června 2016 v 23:40 | Reagovat

Zrovna dneska jsem si naložila dávku na sirup. Včera jsem dělala meduňkový s heřámánkem. Byla to premiéra, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat.:-)
Dobrou noc.:-)

[1]: Šárko, také jsem zkoušela dělat marmošku. Bezúspěšně! Vše se pokazilo, i když jsem naloženou směs uložila do chladného sklepa. 'Puch jak od roupch'.:-(

6 Dagmar Dagmar | E-mail | Web | 10. června 2016 v 7:14 | Reagovat

Ahoj Blani, moc hezky nafoceno. Vůni bezu také miluji. Já vždy převařovala, bála jsem se, aby se mi to nekazilo... Pěkný den. :-)

7 renuška renuška | E-mail | Web | 10. června 2016 v 7:33 | Reagovat

Bezový sirup dělávala moje babička, já se do toho moc nehrnu, i když musím přiznat, že je luxusní a zalít teplou vodou, ani si člověk nemusí dělat čaj, jaká je to lahoda. Na to jsem právě vždycky k babičce chodívala. Teď se o černý bez spolehlivě stará mamka - zrovna včera nám připravila kosmatice - obalené květy v těstíčku. A to je taky dobrota náramná :-). Mňam.

8 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 10. června 2016 v 7:48 | Reagovat

Blani, ty nejenom  pěkně píšeš, ty i krásně fotíš. Radost pohledět na tvůj blog. :-)

9 Jarka Jarka | Web | 10. června 2016 v 8:06 | Reagovat

Při venčení Peginky chodíme kolem velikánského keře bezu, který teď krásně kvete. Nasbírat 25 bezových květů, by nebyl vůbec žádný problém, jen se rozhoupat k činu. Na těchto domácích sirupech a taky třeba medech, mě ale vždycky udiví to obrovské množství cukru. Na jeden litr vody, jedno kilo cukru! To si pak vždycky říkám, jestli je výsledek opravdu tak zdraví, jak by se na první pohled mohlo zdát?! :-P  :-D

10 Jarka Jarka | Web | 10. června 2016 v 8:08 | Reagovat

[9]: ...výsledek je zdravý... :-x

11 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 10. června 2016 v 9:59 | Reagovat

Blani, loni jsem sirup dělala poprvé a chuťově byl vynikající, jen se mi v dalších lahvích postupně udělal takový šlem a tak jsem vše vylila.
Asi letos vyzkouším tady ten tvůj recept.
Krásné dny přeji.
Ála

12 Helena Helena | E-mail | 10. června 2016 v 17:32 | Reagovat

Blani, snad to ještě stihnu, taky mám ráda tu vůni a chuť.
Přeji hezký víkend, Helena

13 IVETA IVETA | 10. června 2016 v 22:45 | Reagovat

Ahoj Blani,loni jsme ho dostali a strašně nám chutnal.Zítra ženíme syna tak hned po neděli vyrazím na bez a vyzkouším tvůj recept.Měj se moc hezky a krásný víkend.

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:32 | Reagovat

[1]: Ahoj Šári!
Bezobou marmeládu jsem ani nikdy nezkoušela,ani nikdy nejedla.Moc by mě zajímalo,jak chutná,ale když tak čtu,jak to u vás dopadlo,asi se do toho pouštět nebudu :-D

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:33 | Reagovat

[2]: Tak bezu je pořád ještě všude dost,je dost času se do toho pustit :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:33 | Reagovat

[3]: Tak snad chutná :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:34 | Reagovat

[4]: Jani,přes dvacet litrů.to už je pořádná dávka :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:35 | Reagovat

[5]: Emi,já jsem se do meduňkového pustila dneska :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:36 | Reagovat

[6]: Dáši,vyčetla jsem,že zavařovat netřeba :-)

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:37 | Reagovat

[7]: Reni,já jej mám ráda nejvíc do studené vody s meduňkou a kolečky citronu,nebo do sifónu

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:37 | Reagovat

[8]: Heli,jsem ráda,že se ti fotky líbí :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:41 | Reagovat

[9]: Jaruš,jde o sirup,což je koncentrovaný roztok cukru ve vodě s přídavkem ovoce,bylinek atd.Z této dávky se sirupu udělá 3 a půl až čtyři litry.
Do sklenice se dává asi lžíce sirupu.

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:43 | Reagovat

[11]: Álo,doufám,že v mých sklenicích se žádný šlem neudělá.Skladovat se má ve tmě.
Moc zdravím!

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:45 | Reagovat

[12]: Heli,určitě to stihneš :-)

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. června 2016 v 23:46 | Reagovat

[13]: Iveto,tak to máte zítra velký den!
Pěkně si to všichni užijte !!! :-)

26 Melissa Melissa | Web | 11. června 2016 v 1:59 | Reagovat

Super receptík,určitě vyzkouším:) :-)

27 Joina Joina | Web | 11. června 2016 v 11:18 | Reagovat

Tento sirup, je užasné pochutnáníčko, taky ho doma děláme :)

28 MarijaKes MarijaKes | Web | 11. června 2016 v 18:33 | Reagovat

Úplně ho cítím vonět. :-)

29 bankosa bankosa | 5. června 2018 v 10:43 | Reagovat

oblíbili jste si také přírodní a zdravé sladidlo stévii? tak ji zakomponujte do sirupu..zde nějaká inspirace-

https://www.mojestevie.cz/sirupy/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama