Červen 2016

S vůní levandule

30. června 2016 v 0:54 | Blanka |  Naše zahrádka



Tohle levandulové období mám fakt ráda.Na naší zahradě je levandulových keříků hned několik a každý rok nějaký nový přibude.
Nakvétají postupně a pěkně postupně je pak taky sklízím.Nestříhám všechny stonky,vždycky jich po sklizni na keřích dost zůstane...pro včelky,pro motýly i pro mne,abych si tu voňavou nádheru mohla užívat co nejdýl.

Voňavá je teď i naše chata,kde se všechna ta levandule postupně suší.


A další voňavá sklizeň...


Někdo se v komentářích ptal,co s levandulí dělám.
Většinou čekám až je levandule usušená a teprve pak se pouštím do jejího zpracování.
Ale třeba na výrobu paliček je právě teď ten správný čas,protože ty se vyrábí z levandule čerstvé...dokud jsou stonky ještě pružné a nelámou se.



Vyrobit si levandulové paličky zvládne každý...ať už ty s mašličkami,ze kterých sušené květy nevypadávají a nebo ty přírodnější.A do těch jsem se pustila letos i já.
Stačí jen stonky pod květy stáhnout provázkem,stonky přehnout přes květy a pod nimi zase stáhnout.


Tady jsou loňské paličky,které taky ještě pořád krásně voní.Postup při výrobě je stejný,jen stonky navíc provlékáme mašličkou,krajkou...tím,co máme zrovna po ruce.



a paličky loňské s letošními...




Jak jsem psala,k dalšímu levandulovému tvoření se dostávám až je levandule usušená,takže co se dá ještě s levandulí dělat si ukážeme zase někdy příště.


Od nás

27. června 2016 v 23:58 | Blanka |  Naše bydlení


Zatímco na začátku víkendu jsme měli pořádný hic,v noci ze soboty na neděli nám trošku sprchlo a docela hodně se ochladilo.
Rozhodli jsme se od zahrady si trošku odpočinout a konečně domalovat obývák,což nám zabralo s přestávkami celý týden.Bylo potřeba vzít to pěkně z gruntu,zdi poctivě oškrábat,jednu z nich znovu omítnout,všechny napenetrovat,vymalovat,nalepit lišty kolem stropu,posunout radiátor...


Já jsem si pak na bílo přetřela všechny rámečky,které jsem doma našla a zarámovala jsem fotky.Což mi připomíná,že bych měla fotit víc svou rodinu.
Obývák jsme hodně odlehčili,ubylo pár skříněk,hodně věcí,ale i světlejší barva místnost dost zvětšila.Šedobílou kombinaci mám fakt ráda,v těchto barvách mám i dost deček,polštářů a dekorací,ale úplně poprvé jsem se rozhoupala nechat namíchat šedou i na stěny.


Na parapetu rozkvetly gloxínie...





Na zahradě ještě pořád vládne levandule,kterou postupně sklízím.


V sobotu jsem ostříhala další várku...


A pod oknem na dvorku zase rozkvetla hortenzie...


Z chaty

25. června 2016 v 23:17 | Blanka |  Naše zahrádka


Toho tepla už bylo trošku moc a tak malé schlazení nám všem přišlo vhod.
Koupací sezónu jsme zahájili o hodně později,než třeba vloni.Bazén letos prošel rekonstrukcí,bylo potřeba vyměnit fólii,opravit filtraci a připojit solárko,takže včera jsme se koupali letos úplně poprvé a dnes jsme z bazénu vylezli až navečer.


V tom teple se nic moc dělat nedá,jen odpočívat,relaxovat,číst....
Až když se k večeru sluníčko schovalo,aspoň malinko jsem pouklízela chatu.Nějaký větší úklid je zbytečný,protože se v chatě pořád něco dodělává a úplně hotovo ještě pořád není.Takže v podstatě jenom vymést piliny,odnést třísky na podpal a utřít prach.
Přestavba chaty je nejspíš delší,než by byla stavba nové,ale nás nic moc netlačí a ke konci se snad jednou taky dopracujem.Takhle to před 11 lety všechno začalo...



Vnitřní zdi chaty z měkké hobry jsme tehdy očesali až na jejich dřevěnou podstatu...


Na řadu pak přišlo zateplení,izolování,zvednutí střechy a znovuobložení stěn celého přízemí...


V další etapě se svařovalo a natíralo schodiště do podkroví a v podstatě celé přízemí šlo na bílo...


Postupně se přízemí zabydlovalo...


Uběhlo pár let až přišla řada na podkroví.
Zase se začalo izolováním...


a pokračovalo se obkládáním...



Po lištování přijde stejně jako v přízemí na řadu natírání a pak nějaké to zařizování,ale o tom zase někdy jindy.


Začalo nám léto...

22. června 2016 v 16:28 | Blanka |  Naše zahrádka


...a všude kolem je to znát.
Blíží se prázdniny,ve školách už se přestává učit a víc se výletuje a chodí na procházky a myslí se už i na dovolené,na koupání,na moře...
Někteří z nás už nějaký ten pobyt na jihu stihli,Táňa se z Itálie vrátila v neděli...odpočatá,opálená a spokojená.


I my už docela brzy vyrazíme.Letos jsme se rozhodli po letech udělat změnu a do Caorle už se nepodíváme.Na jaře jsme si v Toskánsku uvědomili,jak je prima poznávat nová místa.Zamíříme o kus jižněji,Itálii ale i letos zůstaneme věrní.O našem cestování si určitě napíšem,ale do té doby nás čeká ještě spousta práce...doma,na zahradě i v chatě.

Tam se to mění ze dne na den a pokaždé,když na zahradu přijedem,hned mířím do chaty mrknout,co se zase změnilo.Podkroví je obložené,teď se pracuje na dveřích.Docela jsme řešili,jestli ty staré vyhodit,nebo renovovat.
Kamarád mého muže se rozhodl využít materiál,který zbyl z obkládání a ze starých dveří nám právě vyrábí,originální,bytelné vchodové dveře.Díky němu chata prošla velkou změnou a my nějakou dobu jen navážíme materiál,šroubky,hřebíky a vše,co je potřeba a hodně a moc chválíme.
Do chaty určitě nahlédneme v některém z příštích článků...


Jak jsem psala,to že začalo léto je už hodně znát.Dozrává ovoce.Jahodová sezóna je u konce,ale už je nahrazují maliny...


Ochutnáváme už i dozrávající borůvčí a přitom sledujeme ostružiny,které jsou ještě v květu,ale už je na nich i spousta zatím zelených plodů...



Vypadá to,že už docela brzy se budu moct pustit do další marmelády...


Angrešt ale určitě stihneme zase všechen sníst přímo ze stromků...


Ale i zeleninové záhony slibují úrodu...


A barevnou podívanou už zase rozehrály letničky...


V květu je už i gerbera,kterou jsem dostala v zimě a zjara ji přesadila ven...


Moc vás všechny zdravím a děkuju za vaše návštěvy,komentáře a meily,které mi píšete !


Jahodový topping s růžovým vínem

20. června 2016 v 20:32 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně

Až se zima zeptá,co jsem dělala na konci jara,odpovím,že když jsem měla chuť,čas,energii a dostatek surovin,dělala jsem sirupy a marmelády.


Nevím,jak u vás,ale u nás na jihu už pomalounku končí jahodová sezóna.


Teď už nám budou muset stačit jen měsíční jahůdky,které na rozdíl od těch zahradních ještě nějakou dobu budou plodit.
Ale na trhu a v obchodech se jahody samozřejmě koupit pořád dají a tak je ještě dost času aspoň malinko té prima jahodové chuti uchovat na později.


Udělat marmeládu není žádná věda a zvládne to určitě každý.Ale chuť si můžem i malinko ozvláštnit,když kromě jahod přidáme i nějakou jinou přísadu,jiné ovoce,bylinky,nebo třeba levanduli,které je teď všude dost...


Já do marmelády dávám levanduli sušenou.Prostě k jahodám přihodíte pár sušených květů...pokud vám vadí zrníčka,proženete levanduli pár pulsy v mixéru...


Nám zrníčka nevadí,takže dávám nemleté květy.Jahody taky nemixuju,ale krájím je pěkně na kousky...


A pokud by jste měli chuť vyzkoušet ještě něco jiného,doporučím vám jahodový topping z růžového vína.


Na značce vína myslím až tak nezáleží,ale já jsem použila slaďoučké italské víno,650 g nakrájených jahod,1 balení želírovacího cukru EXTRA 2:1 Dr. Oetker

V hrnci si promícháme jahody s 200 ml vína a přidáme želírovací cukr.Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě minimálně pět minut.
Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do skleniček až po okraj.Sklenice uzavřeme,obrátíme dnem vzhůru a necháme asi pět minut stát na víčku...a máme hotovo.
Co teď ?...vylízat hrnec a dopít zbytek vína Mrkající !!!


Když kvete...

19. června 2016 v 0:14 | Blanka |  Naše zahrádka


...levandule.


Dneska jsme toho stihli hromadu...vybrali jsme a nechali namíchat barvu do obýváku,ten jsme stihli oškrábat,muž vypustil topení a posunul radiátor,kvůli výměně okna,která bude brzy následovat.My s Naty jsme mezitím zpracovaly jednu velkou dávku jahod,uvařily oběd a po něm jsme se pak rády nechaly odvézt na zahradu.
Trochu jsme odpočívaly,ale stihly jsme i sklidit první maliny,ochutnaly jsme naše úplně první borůvky,otrhaly asi jedny z posledních jahod.
Večer jsme si pak už i s mužem ugrilovali večeři a poklábosili s návštěvou...docela náročný den to byl...ale i hodně provoněný levandulí.


Po týdnu odpolední vždycky žasnu,co všechno rozkvétá,kvete a mezitím dokvetlo...zkrátka pozoruju tu velkou změnu,která se vždycky mezitím odehraje.
Léto je ve vzduchu,ovoce zraje a další a další kytky kvetou.
Moc ráda to pozoruju z různých koutů zahrady.Ráda sedávám na obrubníku bylinkového záhonu,kde jsem dneska vázala první kytky levandule.


První letošní voňavé svazečky levandule se nastěhovaly na sušení do chaty...





Jahůdkobraní...

17. června 2016 v 9:52 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


...teď probíhá na dvou frontách.
Nějakou dobu už plodí měsíční jahůdky.Letos poprvé máme půdokryvné,které od podzimu,kdy jsem je zasadila vytvořily pěkný kobereček.Hůř se plejí a musí se hlídat,protože pořád mají snahu se víc a víc rozpínat,ale vypadá to,že na nich jahod bude víc,než na keříčkových.


A pokračuje i sklizeň klasických jahod.Takhle to vypadá,když doma zapomenu misku...


Jahody stíháme jíst většinou hnedka na zahradě,některé si ale doneseme i domů.Na marmeládu si je ale budu muset nejspíš koupit na trhu a ještě je potřeba nějaké nasyslit do mražáku,protože takové jahodové knedlíky uprostřed zimy,to je něco Mrkající .

A nebo jahůdková bublanina...hmmm


Tu si můžem udělat třeba hned.
Co budeme potřebovat....
hrnek hladké mouky...já jsem dala mouku pohankovou
hrnek polohrubé mouky
prdopeč
půl hrnku,až hrnek cukru...dala jsem třtinový
vanilkový cukr
půl kostky másla...rozpuštěného a schladlého
hrnek mléka
2 lžíce bílého jogurtu
2 vajíčka


Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.Menší,vyšší plech vyložíme papírem na pečení.
Omyjeme jahůdky a necháme okapat.
Do mísy nasypeme mouky s prdopečem,přidáme cukry,vmícháme máslo,mléko,jogurt a vajíčka.
Umícháme hladké těsto a vlijeme je na plech.Přidáme jahůdky a dáme péct na 20 až 30 minut dozlatova.


Když už se nám urodilo,je potřeba si té chuti pořádně užít.
Co třeba jahodová snídaně ?

Já už dlouho začínám každý den stejně...s vločkami,bílým jogurtem,lžičkou domácí marmelády a nějakým ovocem.
Ve velké plechovce mám namíchané vločky ovesné,pohankové a žitné.Do nich přimíchávám i ovesné otruby a v poslední době chia semínka...


Po ránu pak stačí jen trochu nasypat do misky,přidat lžíci marmelády,bílý jogurt a třeba jahody.Není lepší start do nového dne !


Salát z kuskusu

16. června 2016 v 0:43 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně




Mám ráda saláty ovocné i zeleninové.Je to prima volba na rychlou večeři,nebo třeba svačinu do práce.
Když chci změnu,přidám těstoviny,nebo třeba kuskus.
Co je kuskus ? ...jemnozrnná těstovina ve tvaru drobných kuliček,která se vyrábí ze semoliny-druhu tvrdé bílé pšenice.
Pšenice je často zbavována svého obalu,čímž ztrácí množství výživných látek...proto je mnohem lepší používat kuskus celozrnný.
A úplně nejlepší je sehnat si celozrnný bio kuskus,u kterého je pšenice,ze které je kuskus vyráběný pěstovaná ekologickým způsobem.


Kuskus nasypeme do misky,zalijeme vroucí vodou v poměru jeden díl kuskusu na dva díly vody a necháme pod pokličkou 10 minut.Hotovo,uvařeno.
Trochu osolíme,pořádně promícháme,přidáme balkánský sýr nakrájený na kostičky,rukolu natrhanou na kousky,rajčata a olivy.Posypeme chia semínky...já jsem si zvykla si je sypat už i do jogurtu...jsou zdrojem proteinů,antioxidantů,nenasycených mastných kyselin a mnoha minerálních látek.
Tak a máme hotovo a skvělá svačina,nebo zdravá večeře je na světě...dobrou chuť !!!


Meduňkový sirup

14. června 2016 v 11:08 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně




Meduňka se krásně rozrostla a tak je nejvyšší čas ostříhat ji a zpracovat.
Na zahradě mám dva keře...jeden už hodně letitý,který zpracovávám právě do sirupu a druhý menší,ve vloni vybudovaném bylinkovém záhonku,ten si nechávám do všelijakých domácích limonád.


Minule jsem si v komentářích všimla otázky,jak můžou být domácí sirupy zdravé,když obsahují tolik cukru.
Nejdřív si připomenem, že SIRUP je koncentrovaný roztok cukru s vodou a jinými přídavnými látkami.

V dávce sirupu,která má nakonec několik litrů je většinou okolo kila cukru.My tuto dávku ve finále při přípravě nápojů pak ještě hodně rozředíme.Do podobného džbánu nalijeme štamprličku sirupu a zředíme vodou,takže toho cukru,který vypijeme je vážně minimum a rozhodně míň,než kolik by jsme jej našli u sirupů kupovaných.Navíc jako bonus v domácích sirupech máme zdravé bylinky.


A tady už je jedna várka,ve které je ono kilo cukru...


Co potřebujeme...
20 delších stonků meduňky s listy,které natrháme a zalijeme 1 a půl litrem převařené a vychladlé vody,přidáme buď šest bio citronů nakrájených na tenké plátky,nebo jeden sáček...20 g... kyseliny citronové.
Necháme louhovat v lednici až dva dny.


Přecedíme,vymačkáme,přisypeme kilo třtinového cukru,zahříváme na mírném plameni tak dlouho,dokud se nám všechen cukr nerozpustí,kdo chce,může přidat jeden sáček konzervačního prostředku od Dr.Oetkera,plníme do sklenic a uchováváme na tmavém místě.



O knížkách jsem dlouho nepsala...

11. června 2016 v 23:17 | Blanka |  Knížky

...a teď to pro změnu vypadá,že se s nima roztrh pytel.


...jídlo jako životní styl blogerky Elly Woodward,která se i s pomocí zdravé stravy zbavila své nemoci.
Můžete mrknout na její blog Deliciously Ella plný krásných fotek jídla.


Knížka o jídle,o receptech,o životním stylu,o pozapomenutých surovinách,které sice už i v našich obchodech můžeme sehnat,ale většinou stále ještě nevíme,jak s nimi správně zacházet.
Jídla z této knížky jsou nejen zdravá,mají málo kalorií a navíc se připravují relativně krátce,což v dnešní uspěchané době je nesporné plus.
Skvělé čtení na doma i na garden...dneska jsme tam moc nepracovali,s Naty jsme si tam četly...


...počasí nic moc,střídavě oblačno a trocha slunce,které se nám k večeru úplně schovalo.Nu což,zahřáli jsme se u ohně.Zkoušíme stojan na grilovací kámen,který nám svařil náš šikovný svářeč.
S Naty jsme hodně "sýrové" a otestovaly jsme grilovací Hermelín s brusinkovou omáčkou a President s provensálskými bylinkami.
Hermelín je dřív hotový,roztékací a skvělý.Vyhrál na celé čáře.


Tady jsem jej z grilu vytáhla dříve.V příštím grilovacím kole prubnem určitě ten se švestkovou omáčkou.


Muž sýrový rozhodně není,tak pro něj masíčko s rozmarýnem.


A trocha jídla budoucího...doufám...dýně už vypochodovaly z kompostu.
A další příslib do budoucna...tady roste a začíná se červenat naše marmeláda...


A zpět ke grilu.S Naty milujem kukuřici ! Tu grilovanou asi ještě víc,než vařenou...


Sehnala jsem skleněný krýglík,který je skvělý nejen na zahradu...



A to už je pro dnes všechno,pěkný večer vám přeju !

Babky na divoko

10. června 2016 v 23:17 | Blanka |  Knížky




Další přečtená,byla vážně skvělá,doporučuju všem !










Bezový sirup

9. června 2016 v 19:33 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



Zrovna teď je to období,kdy je všude venku cítit bez.
Mám tu vůni ráda a ráda mám i všelijaké bezové limonády,kdy se květy naloží do džbánu s vodou a spolu s citrónem a meduňkou nechají uležet.Mám ráda i bezový sirup,se kterým si klidně i v zimě můžeme připomenout vůni a chuť bezu.


Na netu je k dohledání spousta různých receptů.Já jsem si pro letošek vybrala tenhle.
Chtěla jsem vyzkoušet recept skoro zastudena,který je šetrný k vitamínům a ostatním látkám,které bez obsahuje.


Co budeme potřebovat...
25 bezových květů
2 litry vody
40g kyseliny citronové
2 citrony
konzervační přípravek od Dr.Oetkera
2 kg cukru


Ze všeho nejdřív si dáme převařit 2 litry vody a necháme ji úplně vychladnout.
Do hrnce dáme bez a přelijeme jej vodou,přidáme kyselinu citronovou a nakrájené citrony,necháme v lednici louhovat 24 hodin.



Na druhý den všechno scedíme,vymačkáme,přidáme 2 kila cukru...můžem dát třtinový,mícháme a malinko zahřejeme,aby se nám všechen cukr rozpustil.
No a protože nic nezavařujeme,nenecháváme projít varem,ale přitom chceme,aby nám sirup vydržel,přidáme konzervační přípravek od Dr.Oetkera,rozmícháme a plníme do sklenic.Já dávám do šroubovacích zavařovaček,uložíme do sklepa.
Načlou sklenici pokaždé přeliju do skleněného džbánečku a zbytek načlé sklínky skladuju v lednici.


Ode všeho něco

6. června 2016 v 17:16 | Blanka |  Naše zahrádka




Před časem jsem se tu zmínila o "zelenějším myšlení" a tady je další krok.Spotřebovávám domácí zásoby a obměňuju je ekologickými přípravky.Přípravky britské rodinné firmy BIO D jsou bezfosfátové,hypoalergenní,s minimálními dopady na životní prostředí,jak během výroby,tak při používání,netestované na zvířatech,bez geneticky modifikovaných i živočišných surovin,balené do recyklovatelných obalů.
Nejen tyto výrobky je možné koupit na e-shopu s ekologicky šetrnými výrobky www.econea.cz ,který založili dva kluci s krédem "Nemusíte hned měnit celý svět,stačí začít malými kroky u sebe"


Doma jsem míchala novou várku pleveložroutu a taky zpracovávám nasušené bylinky.


Zmiňovala jsem se o tom,že ráda používám směs libečku s oregánem a protože obě bylinky se často suší v chatě,mám jich už docala slušnou zásobu.


Bylinky odrhnu ze stonků,smíchám a zpracuju buď v hmoždíři,nebo v elektrickém sekáčku.
Na fotce je i meduňka a fígl,jak ji lehce uchovat doma.Kytička,kterou si přinesu ze zahrady ve sklenici přežije klidně i celý týden.Její lístky si pak můžu postupně házet do džbánu s vodou.


Pomleté bylinky uložíme do kořenek.Před použitím je dobré je chvilku promnout v hmoždíři,pak se krásně rozvoní.



Co počasí u vás ?
U nás po slunečném dopoledni docela slušně sprchlo,takže zahrada bude zase pořádně zalitá.
O víkendu jsem docela žasla,jak se to tam po občasných deštících rozbujelo.Docela zásadní změnu prodělal i kompost,který se začíná krásně zelenat...teda vlastně jeho půlka s loňským kompostem,který bude celý letošní rok ležet laden a sloužit k osázení.


Zkouškou při deštích prošly i jmenovky z překližky...někdo se mě ptal,jestli neoprší...vypadá to,že lihová fixa na překližce drží docela dobře...


Sazeničky podestýlám vrstvou posekané trávy z koše sekačky.Vyčetla jsem,že aby nezahnívala,nesmí být příliš vysoká.Dávám ji i do vyvýšeného záhonu.kde líp udržuje vlhko.

Naše úplně první sazenička melounu.Nemám s jeho pěstováním vůbec žádné zkušenosti,sazenici jsem dostala a proto se v kompostu i ocitla.Až čas ukáže,jestli něco sklidíme.


Cukety už jsou v květu.Někde jsem četla,že ve Francii platí smažené cuketové květy za velkou delikatesu.


No a dýně nezůstávají pozadu a taky kvetou...


A k mému překvapení už rozkvetlo ještě něco...


Moc zdravím a děkuju za všechny vaše návštěvy na mém blogu !!!

Zrají jahody a kvete bez

4. června 2016 v 22:55 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně

Konečně dozrává první ovoce a na zahradách už je i po téhle stránce co zobnout.
A kvete taky bez a všude nádherně voní a Taťána se Zuzkou mi připomněly,že je nejvyšší čas konečně z něj něco udělat.


První,určitě ne poslední letošní bezovička...


Bez,meduňka,citron a jahody taky nechyběly,protože mám pocit,že si je teď musíme pořádně užít...


A lehoučký dortík pro moji dvacetitříletou bio dceru...korpus bez mouky,hodně tvarohu,trocha šlehačky a znovu jahody...






Co takhle trocha čtení

3. června 2016 v 0:09 | Blanka |  Knížky



Pokud je na záhonech relativně hotovo,zbývá i na zahradě trocha času na lenošení,někdy i čtení,nebo aspoň listování časopisem.


Vyšlo nové číslo Krásného venkova...



A naposled přečtená...




...moc dobře se četla,byla hodně o lásce,o jídle i o lásce k jídlu.

Zahájili jsme grilovací sezónu.
Ohlédnutí ještě za minulým víkendem a doufám,že i příslib víkendu nového,bude-li počasí přát...


A pár kytičkových fotek na závěr...