Plněné veky

22. února 2016 v 10:39 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


I když na blogu sem tam čtu,že u někoho z vás zase sněžilo,u nás na jihu máme už v podstatě předjaří,kdy se sice střídá sluníčko s deštěm,ale sníh tady nevídáme.
Asi proto sice akceptuju datum v kalendáři,ale letošní zimu-nezimu už jsem odpískala a raději netrpělivě vyhlížím jaro.Dnešních jedenáct stupňů,které tady zatím máme tomu nahrává.A i když jsem slyšela,že se má zase ochlazovat,doufám,že to zase bude jenom chvilková změna,která nás zase přiblíží k jaru.

Doma v kuchyni pořád vládnou tulipány a bílá gerbera...


A v kuchyni zůstaneme.
Všimla jsem si,že spousta z vás si oblíbila plněné dalamánky a zařadila je do svého jídelníčku.Vůbec se nedivím,protože je to dobrota a skvělá volba na to,co rodince "předhodit" k večeři.
Mám tady něco podobného a u nás asi ještě úspěšnějšího a oblíbenějšího než dalamánky...


Recept na plněné veky už jsem sice vkládala,ale všimla jsem si,že některé z vás se do kynutého těsta teprve začínají pouštět,tak určitě připomenutí přijde vhod.
Na čtyři veky potřebujeme 500 gramů hladké mouky...samozřejmě kdo chce si připraví zdravější variantu...můžem použít mouku pohankovou,špaldovou,žitnou celozrnnou...Jen z pšeničné mouky už nic nepeču,ale vzhledem k tomu,že mí strávníci ještě nejsou zvyklí na hutnější pečivo,míchám většinou pšeničnou mouku půl na půl s pohankovou,nebo špaldovou.Tady jsem použila mouku špaldovou.


Dále si připravíme 300 ml mléka
1 čajovou lžičku citronové šťávy nebo octa
1 lžičku soli
půl kostky droždí
Všechno smícháme...s kváskem se nemusíme zdržovat a droždí jen rozdrobíme k ostatnímu...někde jsem četla,že kvásek pekaři dřív museli zadělávat,protože droždí nebylo pokaždé kvalitní a tak měli kontrolu,že to jejich je v pořádku.Pokud máme droždí čerstvé,nemusíme se bát a s kváskem zdržovat.
Zaděláme těsto a necháme kynout na teplém místě...hodinka bude stačit.
Těsto si rozdělíme na potřebný počet dílů,rozválíme,potřeme hořticí a naplníme.Použijeme klidně zbytky sýrů,které najdeme v lednici.Já dávám většinou nivu,šunku,kousek mozarelly,klidně kukuřici,můžem přihodit natrhané lístky špenátu...co najdeme.
Pomašlujeme vajíčkem,posypeme semínky...my jsme si dali loupanou slunečnici a sezamové semínko a dáme péct při 180 stupních.
A večeře je hotová.My jsme k vekám popíjeli zázvorový čaj.


Na mouky jsem si pořídila průhledné šuplíčky,jaké mívaly hospodyně dřív běžně v kuchyních...


A to je pro dnešek všechno...příjemný start do nového týdne vám přeju !!!


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 IVETA IVETA | 22. února 2016 v 11:24 | Reagovat

Ahoj Blani,děkuji za zajímavý recept,určitě vyzkouším.Krásné fotky kytiček.Letos ta zima nezima mě už taky nebaví,už se těším až začnem dělat na zahradě,mám velké plány jak ji vylepšit.Šuplíčky jsou moc hezký,mám takový styl moc ráda.Měj se moc hezky.

2 Jarka Jarka | Web | 22. února 2016 v 11:26 | Reagovat

Je pravda, že se má zítřkem změnit počasí a únor se má zase trochu podobat víc zimě, než jaru. Nám po podmračeném víkendu svítí sluníčko a bude mě mrzet, jestli se to zase pokazí. Zimu, jako takovou, už jsem odpískala taky. :-) Dalamánky nám chutnají a tato varianta s vekami je dobrý nápad, příště se tedy pustím do větších kousků. :-P  :-D

3 renuška renuška | E-mail | Web | 22. února 2016 v 11:34 | Reagovat

Blani, máš pravdu, já jsem totiž jedna z těch nekonečných bojovnic s kváskem, která snad neupeče z kynutého těsta nic pořádně. A tak mi nezbývá než se kochat a doufat, že se jednou odhodlám nejen upéct, ale i sníst a pochutnat si ...

Mmj. chválím krásná kvítka a fotky jako takové - paráda, jaro z toho dýchá úplně nejvíc :-)

4 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 22. února 2016 v 11:39 | Reagovat

Blani, veky jsou dobrota. :-)
Moc se mi líbí tulipány, mají nádhernou barvu.
Ty neustálé změny počasí mě dost štvou, zlobí mě potom koleno. Mám ho jak barometr. ;-)  :-D

5 Ema Ema | E-mail | Web | 22. února 2016 v 11:45 | Reagovat

V jedné obci, kam každoročně vyrážíme na ples, mívají v tombole závin plněný mletým masem. Letos se ho poštěstilo vyhrát nám. Hned jsme se do něj celá banda pustili a jen se po něm zaprášilo. :-P :-)
I ten tvůj vypadá báááječně! :-P  :-)
Měj pohodový pracovní týden.:-)

6 Petra Petra | E-mail | Web | 22. února 2016 v 12:46 | Reagovat

Blani, zase takové dobrotky. Kynuté těsto jsem popravdě vždycky nesnášela. Málokdy se povedlo. Ovšem doba pokročila a já si asi před osmi lety poprvé pořídila domácí pekárnu. Tenkrát jsem si pořídila pekárnu z "druhé ruky". Byl to boom a dost kuchařinek je prodávalo jako nevhodný dárek. :) Tak já jednu takovou ukořistila a ejhle :) Koblížky, kynuté koláče, buchtičky s krémem ... nic nebyl problém ! Dnes už mám pekárnu novou a tohohle pomocníka bych nikdy nevyměnila :) Čerstvý chlebík, domácí rohlíky, dalamánky a všelicos jiného a skoro bez práce.:) Mám moc ráda recepty, ve kterých upotřebím "zbytky". Takže recept si ukládám a těším se na výbornou večeři ALA - CO DŮM DAL. Přeji krásný slunečný den. Petra

7 Zdeňka Zdeňka | 22. února 2016 v 14:40 | Reagovat

Děkuji za zajímavý receptík :-). Také chválím fotečky  a kytičky....dle tebe jsem si o víkendu pořídila hyacint - bílý :-), tak se těším, až rozkvete a provoní domov. Také tobě krásný a pohodový týden. :-)

8 Martina Martina | Web | 22. února 2016 v 15:04 | Reagovat

Blani to musím vyzkoušet...děkuju za inspiraci na večeři ;-) u nás v Podkrkonoší to zatím na jaro nevypadá vůbec :-?

9 Rija Rija | Web | 22. února 2016 v 15:52 | Reagovat

Blani děkuji za zajímavý recept. Určitě vyzkouším. Také pomalu přecházím na špaldovou mouku. Krásné kytičky máš doma. U nás bylo dneska skoro dvacet. Dokonce i včelky už jsou venku. Krásné dny. Pa Rija

10 Zdena Zdena | Web | 22. února 2016 v 15:57 | Reagovat

Blani i já jsem zimu odpískala a doma nám kvete co se dá :-D
Opět další vynikající receptík a už se těším až vyzkouším. Mouku musím bezlepkovou, ale určitě to bude dobroučké.
Krásný den,pa ❤❤

11 BEZD´A BEZD´A | Web | 22. února 2016 v 17:38 | Reagovat

Zase samé zdravé dobroty a ty překrásné tulipány to je barva Prosimtě nevíš jak se dá přeložit návod na pinteresu Měj se moc hezky :-)

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 22. února 2016 v 18:15 | Reagovat

Blani, Ty nám tedy dáváš! Takhle nás lákat! :-)

13 Amelie Amelie | Web | 22. února 2016 v 20:15 | Reagovat

Zajímavý receptík..děkuju.

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:28 | Reagovat

[1]: Taky mám nějaké plány se zahradou a už se moc těším,až tam vlítnu a začnu něco dělat :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:30 | Reagovat

[2]: I u nás bylo dneska úplně ukázkové počasí.Škoda,že jsem měla odpolední a nemohla jsem vyrazit někam na procházku. :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:35 | Reagovat

[3]: Reni,poradím jen držet se receptu a povést se to prostě musí :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:39 | Reagovat

[4]: Taky ty změny teplot nemám vůbec ráda.Dva dny teplo,pak zase ochlazení a tak pořád dokola...ať už je raděj jaro :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:40 | Reagovat

[5]: Tak mleté maso tam sice není,ale i šunka je dobrá :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:43 | Reagovat

[6]: Petruš,taky jsem přišla na chuť kynutému těstu s domácí pekárnou.
Nemám ráda zbytečné pomocníky v kuchyni,takže pokud si opravdu už něco pořídím,hledím to využívat.
S domácí pekárnou jsem byla spokojená.
Když se mi pokazila,začala jsem kynuté těsto dělat bez ní a vyzkoušela jsem si,že i tak to jde a nic na tom není.
Novou pekárnu jsem si zatím nekoupila,ale peču dál :-)

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:45 | Reagovat

[7]: Tak barevný hyacint by nejspíš domov provoněl ještě víc...možná až moc :-) Bílé voní o trochu míň.Ale já je mám nejraděj :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:46 | Reagovat

[8]: Martino,zdravím do Podkrkonoší a hlásím,že u nás dneska bylo krásně...vážně jako na jaře.Docela mně mrzelo,že jsem musela do práce :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:47 | Reagovat

[9]: Jaruš,já jsem zvědavá na to ochlazení,co nám zase slibují.To střídání teplot je už docela otravné.
Jaruš,moc zdravím!

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:48 | Reagovat

[10]: Zdeni,tak teď už se dají sehnat mouky všelijaké a bez lepku je prý všechno zdravější,tak si nech chutnat :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:50 | Reagovat

[11]: Přeložit návod na Pinterestu? Co třeba google  on line překladač ?

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:50 | Reagovat

[12]: Tak doufám,že vyzkoušíš :-D

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 22. února 2016 v 23:51 | Reagovat

[13]: Vůbec není zač :-)

27 Šárka Šárka | 23. února 2016 v 14:37 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Aaaaah! ♥ Pohled na tulipány je úžasný! Já je prostě miluji! :-)

Plněné veky mi dělají chutě! :-)
Já budu mít zítra (po dlouhé době!) Plněnou bagetu! To maminka udělá svojí salsu z rajčat, kterou natřu bagetu, nebudu šetřit :-D, přisypu trochu kukuřice, přidám sýr a šup s tím do trouby. To ti je taková bašta!!! Chutná to i za studena, ale sníst bagetu zatepla je ještě větší mňamka. :-D A už strašně dlouho jsme jí neměli. :-)

Průsvitné dózy na mouky jsme měli také, ony se tedy moc rády rozbíjí, nám už zbyla jen jedna, ale takto, jak je máš na poličce, to vypadá nádherně. :-)

Blaní měj se krásně a ahoooooooooooooooooooj! ♥

28 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 23. února 2016 v 17:14 | Reagovat

U nás je celkem oblíbený závin na slano z lístkového těsta. Je to hodně rychlé a náplň se může pokaždé trochu lišit. Používám salám, sýr, cibuli, kečup, koření, papriky, rajčata, nivu - zkrátka, co dům dá :-D

29 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 24. února 2016 v 13:58 | Reagovat

Prima článek. líbí se mi, že vždy k hlavnímu tématu přidáš i další fotografie, které zpestří tu náladu stolování s napečenou dobrůtkou. :-)

30 Jana Jana | Web | 24. února 2016 v 17:07 | Reagovat

Blani, gerbera i tulipány jsou nádherné :-) Moc se mi líbí jejich jemná barvička ;-)
Plněné veky jsou u nás ve velké oblibě :-) Přes víkend je určitě zase upeču, špenátu ve skleníku mám dost ;-)
Průsvitné dózy na potraviny mám dlouho a jsem s nimi spokojená ;-)
Líbí se mi Tvá polička :-)
Měj se krásně :-)

31 Oli Oli | Web | 24. února 2016 v 17:14 | Reagovat

Blani, kdykoli k tobě nakouknu, vidím na stole jaro a samé mňamky, až se mi sbíhají sliny.
S průsvitnými dózami na potraviny žiju celý život. Jako dítě u maminky a do své domácnosti jsem si je taky pořídila. Mouky nevysypávám, mám v nich cukry, sůl, meltu. ;-)

32 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 25. února 2016 v 11:09 | Reagovat

Blani, ještě jsem nezkusila dalamánky a už si píšu i veku :-D
Teď máme v oblibě slaný závin z listového těsta. :-)

33 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2016 v 23:00 | Reagovat

[27]: Nó,tak takovou plněnou bagetku bych si taky nechala líbit :-D

34 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2016 v 23:01 | Reagovat

[28]: Slané záviny z lístkového těsta dělávám taky.Muž má raděj sladký štrůdl,tak pro něj vždycky s jablíčky a my s holkama si dáváme slaný :-)

35 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2016 v 23:02 | Reagovat

[29]: Jenom s receptem by se mi to zdálo kratinké,tak vždycky k tomu něco připlácnu :-D

36 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2016 v 23:03 | Reagovat

[30]: Polička je z Ikea a dózy na mouky byly její součástí :-)

37 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2016 v 23:04 | Reagovat

[31]: Tyhle dózy mívala babička.Byly součástí kredence.Tyhle mají i deklíky,aby se do nich neprášilo a vzhledem k tomu,že cukr,strouhanku a jiné věci mám uskladněné zase jinde,tady jsem přesypala mouky.Vejde se tam celé kilo :-)

38 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. února 2016 v 23:05 | Reagovat

[32]: Heli,vyzkoušej a dej vědět,jak vám chutnalo :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama