Zasněžený koláč,brokolicové válečky a slaninovky

9. ledna 2016 v 15:41 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Dneska jsem tady zase s pár nápady co na talíř.Z vlastní zkušenosti vím,že inspirací na tohle téma není nikdy dost...obzvlášť tedy pro nás,co vaříme denně.
Snažím se vařit,péct a nakonec samozřejmě i jíst zdravěji,ale klidně si dopřejeme i naše oblíbené slaninovky...hlavně coby víkendovou večeři.Před časem jsem začala používat zdravější mouky.Pšeničnou míchám půl na půl s celozrnnou,hodně používám mouku špaldovou a na tuhle várku jsem sáhla po mouce pohankové.


Připravit kynuté těsto zvládne úplně každý.Není potřeba se toho bát,nebo se vymlouvat,že nemáme domácí pekárnu...i nám se pokazila,takže těsto zadělávám už docela dlouho ručně a opravdu nic na tom není.
Potřebujeme 175 ml vlažné vody
120 ml vlažného mléka
lžičku cukru
lžičku a půl soli
2 lžíce bramborové kaše v prášku
400 g hladké mouky...já doporučuju zkoušet různé poměry pšeničné mouky s jinými moukami
půl kostky čerstvého droždí
Do hrníčku nalijeme trochu mléka,nebo vody,rozdrobíme do něj droždí a necháme chvilku droždí pracovat.
Všechny ostatní suroviny si mezitím připravíme do mísy a asi po deseti minutách přilijeme z hrníčku droždí.Zamícháme,uhněteme těsto a máme skoro hotovo.Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout...hodinka by měla stačit.Umotáme rohlíky,potřeme olejem,posypeme grilovacím kořením,dáme slaninu,sýr a pečeme na 200 stupňů.

Zmínila jsem pohankovou mouku,ale i pohanka si k nám na talíř našla cestu a máme ji moc rádi.


Zrovna tady mám na víkend Táňu,takže jsem zase vymýšlela,co vegetariánského bych mohla připravit.
Inspirovala jsem se v časopise Alberta a vyzkoušeli jsme pečené brokolicové válečky.
Jídlo,které jsme měli k dnešnímu obědu můžu vřele doporučit všem,kteří mají brokolici taky rádi.
Nám opravdu moc zachutnalo a budeme vařit určitě často.Jako varianta místo brokolice se nabízí třeba květák,možná celer.


Potřebujeme 340g brokolice...což je asi jedna hlávka
1 velké vejce
půlka cibule nakrájené nadrobno...já jsem dala zelenou jarní cibulku
50 gramů sýru čedar...ten nám zbyl od včerejší večeře,kdy jsme dělali u nás oblíbený "trhací chleba"
Sýr si nastrouháme na jemno
60-100 gramů strouhanky ochucené sušeným česnekem
nadrobno nasekanou petrželovou nať...já jsem dala čerstvou kudrnku
sůl,pepř


Brokolici si rozdělíme na růžičky a dáme na chvilku vařit do vroucí vody.Scedíme,nasekáme na drobno a smícháme se všemi ostatními přísadami.Pořádně promícháme,osolíme...opatrně,protože sýr je slaný,opepříme.
Lžící odebíráme kousky těsta a rukama tvoříme malé válečky.Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme asi 25 minut při 200 stupních.V poločase válečky otočíme.
Jako přílohu můžeme mít jen zeleninu,nebo salát.Já jsem ještě upekla brambory.


Předpokládám,že vánoční cukroví už máte dávno snězené.Ale pokud máte chuť na něco dobrého a taky míváte pro všechny případy doma lístkové těsto,můžete si vyrobit rychlý koláč.


Kromě těsta už potřebujeme jen asi tři jablíčka a mletou skořici.S cukrem šetříme,můžem dát pár lžiček třtinového.
Jablíčka nastrouháme,smícháme se skořicí a s cukrem,já jsem přidala ještě pár nasekaných ořechů z našeho ořešáku a hrst rozinek namočených v rumu.
V nadpisu jsem psala,že jde o "zasněžený koláč a na ten náš spadlo i pár sněhových vloček...


a při jeho pečení se nám na něm dokonce vytvořily i nadýchané závěje...


A to je pro dnešek z naší kuchyně všechno...už vám popřeju jen dobrou chuť a prima víkend!

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | 9. ledna 2016 v 16:12 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Už při čtení nadpisu se mi začaly sbíhat sliny!!!! :-)
My tedy ještě cukroví máme. Ale slaninovky či brokolici bych fakt dala! :-)
Vypadá to naprosto fantasticky. :-)
A koláč samozřejmě také! :-)
My jsme dnes měli (na taťkovo přání) bramborové placky plněné mákem. :-)

Blaní měj se moc hezky a ahoooooooooooooooj! ♥

2 EvaLuna EvaLuna | Web | 9. ledna 2016 v 16:23 | Reagovat

Mňam, slaninovky bych si dala. My ještě pár zbytků vánočního cukroví máme takže jsem se rozhodla do doby dokud se nesní nepéct. :-)

3 dáša dáša | Web | 9. ledna 2016 v 16:30 | Reagovat

:-) Blani, mezi po Vánocích jsme byli v Brně a švagr přinesl z Alberta velký leták s receptama. Zaujaly mě nejen ingrediencemi i barevností :-). Jíme také i očima, že?
Mám leták doma, ale ještě jsem nic nedělala, protože na mě skočil vytrvalý moribundus :-( Ale už se těším, až něco udělám :-) Ty už jsi vyzkoušela a nebyla zklamaná :-P Nahoře vidím u Šárky napsané bramborové placky s mákem,
ty miluju, neměla jsem je ni nepamatuju :-? Až budu cítit, co jím, tak se i na ně vrhnu ( no, i když bych měla 3 kg schudnout!) :-P
Přeji Ti krásné a radostné dny :-)

4 Ema Ema | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 17:05 | Reagovat

To je moc prima mňamková inspirace.:-)
Dobré odpolko ti přeji..-)

5 Jitka Jitka | Web | 9. ledna 2016 v 17:25 | Reagovat

Vy tedy jíte zdravě.Brokolici mám ráda a tak taky ráda vyzkouším ty tvé válečky. :-)

6 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 18:44 | Reagovat

Blani, brokolici mám ráda, tak tvůj recept vyzkouším. Díky za něj. :-)
Muž si občas upeče kroupy s krví od zabijačky (já to nejím), tak já si udělám něco zdravého.
Koláč vypadá také dobře.
Přeji hezkou neděli. :-)

7 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 19:42 | Reagovat

Tedy Blani to je dobrot! Taky máme rádi pohanku a brokolici, zrovna v týdnu jsem dělala zapečenou pohanku s brokolicí a kuřecím masem :-)
Blani, přeji ti krásný zbytek víkendu!

8 IVETA IVETA | 9. ledna 2016 v 19:54 | Reagovat

Ahoj Blani,brokolici jíme tak určitě vyzkouším tvůj recept,pohanku jsem ještě nikdy nevařila.Taky jsem dnes pekla jablkový koláč.A určitě taky vyzkouším trhací chleba.Přeji krásný večer a neděli.

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 19:56 | Reagovat

[1]: Šári,my už máme cukroví snězené.Zbylo mi jen maĺičko lineckého a to jsem dala v krabičce do mrazáku.
Šári,pokiud máte brokolici rádi,tak vyzkoušejte.Nám to teda vážně moc chutnalo.Muž brokolici nejí,talíř měl teda stejný jako my,ale místo brokolice na něm stejk :-)

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 19:59 | Reagovat

[2]: Slaninovky jsem dělala hlavně mezi svátky.Je to výborná večeře,když člověk přijde zmrzlý z venku,zapne troubu,strčí do ní plech s nachystanou dobrotou.Doma teploučko,od trouby jde taky hic,uvaří se čajík,nebo svařák a slaninovky k tomu...hmmm

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:02 | Reagovat

[3]: Dáši,já hodně jím očima.Talíře chystám,aby byly i hezké napohled.Hodně jíme zeleninu,takže všelijaké saláty a oblohy fakt dělám denně,ne kvůli focení.
Pro časopis Alberta si chodím na začátku měsíce pravidelně a moc se mi líbí i fotky v něm.
Dáši,přeju ti,ať tě moribundus co nejdřív opustí :-)

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:03 | Reagovat

[4]: Emi,děkuju a taky tě moc zdravím! :-)

13 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:05 | Reagovat

[5]: Jituš,já brokolici miluju.Dáváme si ji s Natálkou i místo příloh.Uvařím ji v osolené vodě.

14 Dana Dana | E-mail | 9. ledna 2016 v 20:05 | Reagovat

Všechno to vypadá úžasně lákavě, a určitě to všechno vyzkouším. Brokolici budeme mít jako přílohu zítra k obědu, a nově jsem si koupila špaldovou mouku, takže se chystám na nějaké trochu zdravější pečení, i když se mi pokaždé povede propašovat do jídla i celozrnnou.Manžel o tom nemusí pokaždé vědět, chlapi to prostě asi mají jinak :-D Pěknou neděli!

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:06 | Reagovat

[6]: Můj muž je taky masožravec,místo brokolice měl stejky,protože brokolici on vůbec nejí.Jen v polívce je ochotný ji sníst a to mu tam nesmí "plavat" moc velký kus.Co se dá dělat. :-)

16 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:09 | Reagovat

[7]: Vlasti,pomalu se k nám do kuchyně dostávají věci,které jsme dřív neznali a nevařili.Je ale fajn zkoušet něco nového. :-)

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:10 | Reagovat

[8]: Iveto,tak hlavně,ať vám doma chutná!!!! :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 20:15 | Reagovat

[14]: Danuš,já ty mouky většinou nějak namíchám.Půl napůl,nebo nějak přibližně a zkouším,jaké to bude.
Bílé pečivo kupované už nejím a doma peču většinou jen o víkendu a fakt se snažím to dělat trochu zdravěji :-)
Brokolice jako příloha je naprosto úžasná.My ji s Naty máme hodně často.A vůbec přílohy teďka často vynecháváme.Místo nich je častěji zeleninová obloha,nebo salát.

19 vsechnymelasky vsechnymelasky | 9. ledna 2016 v 21:17 | Reagovat

Krásný večer, Blani. Teda mně se sbíhají sliny. Brokolici miluji, ovšem rodinka už méně. Ale recept určitě vyzkouším, protože válečky vypadají naprosto skvěle. Koláček je také jako z pohádky. Děkuji za inspiraci, už se těším, až tvé recepty vyzkouším. ;-) Krásný večer. Petra

20 Helena Helena | E-mail | 9. ledna 2016 v 21:58 | Reagovat

Blani, ty válečky se mi fakt líbí, děkuji za typ a zdravím!
Helena

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 22:01 | Reagovat

[19]: Petruš,moc zdravím a doufám,že ti bude chutnat.Brokolici u nás nejí jenom můj muž,takže pro něj vždycky vyrobíme nějaké náhradní řešení,aby nebrblal a neumřel nám hlady :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 9. ledna 2016 v 22:03 | Reagovat

[20]: Heli,nemáš zač a válečky vyzkoušej...je to fakt dobrota!
Pěkný večer přeju! :-)

23 Janka Janka | Web | 9. ledna 2016 v 22:37 | Reagovat

Tolik dobrot najednou.... :-)  :-)

24 Libuše Libuše | E-mail | 10. ledna 2016 v 7:14 | Reagovat

Blani, válečky z brokolicí vypadají báječně..ale i další Vaše nápady na pečení, také ráda míchám mouky, dělám ráda francouzské bulky ze špaldové. Většinou v létě, při posezení venku, mizí neskutečně rychle. Časopis Albert si také vyzvedávám, válečky z brokolice mě zaujaly - určitě udělám, brokolici miluje i manžel. Osvědčila se mi i zapečená se sýrem a šunkou, s brambory na plátky a šlehačkou s vejci, ale teď nám víc chutná nahradit brambory těstovinami. Leták Albertu je možné (i starší fantastická vydání) si stáhnout na netu pod www.albert.cz/magazin-albert.
Blaničko, přeji hodně tvořivých dnů, vaše inspirace je vždy skvělá. Moc zdravím, Libuš :-)  :-)

25 Libuše Libuše | E-mail | 10. ledna 2016 v 7:16 | Reagovat

oprava - samozřejmě válečky "S brokolicí"..

26 Jarka Jarka | Web | 10. ledna 2016 v 8:27 | Reagovat

Patřím mezi ty, které kynuté těsto nedělají rády, ale když píšeš, že je to jen výmluva, tak já teda ty lákavé slaninové rohlíčky zkusím. :D Co taky určitě zkusím, to jsou ty brokolicové válečky a protože jsem brokolici včera koupila, budou k obědu hned v pondělí. :-P Díky za skvělé inspirace, je fakt, že když člověk vaří každý den, není jich nikdy dost. ;-)

27 Jana Jana | Web | 10. ledna 2016 v 8:54 | Reagovat

Blani, to jsou dobroty...mňam ;-)
Ty brokolicové válečky vyzkouším ;-) Brokolici máme rádi, děkuji za recept.
Měj se krásně a přeji prima neděli :-)

28 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 9:21 | Reagovat

Blani, spousta dobrot a já děkuji za inspiraci. Určitě vyzkouším ty brokolicové válečky.. :-)

29 Jitka Jitka | E-mail | 10. ledna 2016 v 9:35 | Reagovat

děkuji za další inspiraci,Váš blog sleduji asi už tři roky,tak pár receptů už mám vyzkoušených.Slaninovky vedou,kuřecí roláda taky,nyní vyzkouším brokolicové válečky.Děkuji za inspiraci.Jitka Turnov

30 Kája Kája | E-mail | 10. ledna 2016 v 16:21 | Reagovat

Díky za bezva tipy na zdravé vaření.
Už jsme taky ve věku, kdy musíme přemýšlet, co dát do hrnce a do pusy, aby jídlo bylo nejen chutné, ale zároveň tolik neútočilo na zdraví. Vypadá to dobře, určitě vyzkouším.
Líbí se mi taky zasněžený koláč. Mám ráda jednoduché a efektní nápady, jako je tenhle, který koláč pozvedne o třídu výš .. :-)
Hezký a pohodový příští týden, Blaničko.

31 MarijaKes MarijaKes | Web | 10. ledna 2016 v 17:17 | Reagovat

No teda super. To je inspirací. Pohankovou dělám jen polévku. Slaninovky by u nás také uspěly. A i ty brokolicové válečky. Možná, že by se dal použít i nastrouhaný patyzon a pro doplnění barvy s nasekaným listovým špenátem. :-)

32 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 18:38 | Reagovat

Blani,hned jak jsem četla v nadpisu,mě slaninovky zaujaly :-)Určitě budeme mít někdy k večeři,nebo svačinku. Moc dobře vypadají i brokolicové válečky,to určitě vyzkouším,protože brokolici u nás můžou všichni :-)Samozřejmě máš úžasný i koláč a ty vločky z těsta jsou na něm bezva :-)
Každou chvíli u tebe nakouknu a vždycky je mi tu moc fajn :-) Alena

33 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 18:56 | Reagovat

Blani, samé dobroty jsi dělala :-P Mě by nejvíce chutnaly ty brokolicové válečky ;-)  :-) Koláč vypadá s vločkami hezky, no a pohankovou mouku na rozdíl od pohanky můžu :-)  :-) Já jsem v pátek pekla čokoládový dort s červenou řepou a červenou řepu si dávám i jako přílohu, Naty má americké brambory a já řepu :-D Měj se hezky :-)

34 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:36 | Reagovat

[23]: Janko,najednou to nebylo :-D
Články s recepty jsou vždycky takovým shrnutím jídel za delší čas :-)

35 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:40 | Reagovat

[24]: Libuško,já mám špaldovou mouku taky moc v oblibě...jen teda ta cena.Kupovávala jsem ji vždycky v Albertu,ale teď ji tam nějak nemůžu najít.Pokaždé prohlížím regál a nic.Musím si pro ni chodit do zdravé výživy a ta je ve městě a tam nijak často nechodím.Příští týden jdu do knihovny,tak se tam musím zastavit a udělat si zásobu.
Můj muž brokolici nejí.Bohužel nechce ani cukety,lilky a podobně. ;-)

36 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:41 | Reagovat

[24]: O tom,že je Albert i na netu vím a Libuško,moc Vás zdravím!

37 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:43 | Reagovat

[26]: Jaruš,to vymýšlení,co na talíř je někdy ubíjející.Já v týdnu vařím spíš všelijaké rychlovky,nebo si uvařím maso na víc dnů a pokaždé k němu udělám něco jiného.Někdy ale vaří muž...to mám ráda,protože on vaří dobře a rád.Bohužel na to ale nemívá moc často čas.
No a kynuté těsto je brnkačka :-D

38 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:44 | Reagovat

[27]: Jani,vůbec nemáš zač a hlavně,ať vám doma chutná! :-)

39 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:44 | Reagovat

[28]: Heli,není zač a určitě vyzkoušej.Válečky jsou moc dobré. :-)

40 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:46 | Reagovat

[29]: Jituš,nemáte zač a jsem moc ráda,že jste tady se mnou ty tři roky vydržela!!! :-)

41 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:49 | Reagovat

[30]: Kájo,určitě by člověk měl přemýšlet nad tím,co jí.Tohle bylo i moje přání do nového roku.My sice sníme spoustu zeleniny,dělám saláty,zeleninové oblohy a podobně,ale hodně často máme na talíři maso.Chtěla bych ho taky trochu omezit...muž se sice brání,ale snad to půjde :-)
Kájo,moc zdravím!

42 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:51 | Reagovat

[31]: Určitě by se dala použít i jiná zelenina.chce to jen vyzkoušet.Já mám ráda i kombinaci brokolice a špenátu,kterou používám do slaných koláčů a štrůdlů,určitě by se dal použít květák...ten vyzkouším,protože na rozdíl od brokolice květák jí i můj muž. :-)

43 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:53 | Reagovat

[32]: Ali,jsem ráda.když čtu,že je tu lidem dobře.To mě fakt moc těší a pokud tady někdo načerpá i inspiraci...třeba k vaření,tím líp :-)

44 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 20:56 | Reagovat

[33]: Zdeni,pokud myslíš řepu naloženou,tak tu já taky můžu.Naši mladí dělají hodně zeleninové šťávy...nedávno jsem jim přenechala náš odšťavňovač...a červenou řepu prý míchají se vším možným.
Zdeni,moc zdravím a pozdravuj Natálku!

45 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 21:00 | Reagovat

[44]: Tak naloženou tu moc nemusím :-D  :-D

46 Drahuš Drahuš | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 21:55 | Reagovat

Blani, brokolicové válečky vyzkouším, ale na koláč se budu u tebe jen dívat-Vánoce zanechali následky :-D
Hezký týden!

47 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 23:12 | Reagovat

Koukám se ráda na recepty, moc jich i sama vymýšlím, jen péci jakékoliv buchty odmítám. Co odešli synové z domu, je to rizikové jídlo. Brokolici máme rádi, vlastně všechnu zeleninu v různé podobě,  ty válečky by se daly péci i v remosce. Samozřejmě v menším množství. Třeba jen z růžiček a ze stvolů oloupaných a pokrájených na špalíčky vařím polévku. Samozřejmě přidávám i mrkev a zeleninu, co mám. :-)

48 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. ledna 2016 v 9:42 | Reagovat

[45]: Já ji mám moc ráda :-)

49 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. ledna 2016 v 9:43 | Reagovat

[46]: Drahuš,to vánoční lenošení muselo zanechat stopy snad na každém.
Já jsem oprášila rotoped,abych se vrátila k normálu :-)

50 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. ledna 2016 v 9:44 | Reagovat

[47]: Určitě by se remoska dala použít.Já ji ale bohužel nemám.Ale troubu mám taky elektrickou.No a zeleninová polévka u nás taky boduje.Moc zdravím! :-)

51 dadainka dadainka | Web | 11. ledna 2016 v 11:14 | Reagovat

Úžasné recepty.

52 renuška renuška | E-mail | Web | 11. ledna 2016 v 12:04 | Reagovat

No Blani, ještě že jsem čerstvě po obědě, protože jinak bych z těch vašich dobrot  slintala jak Pavlovův pes :-D.
Recept na rohlíky si půjčuji, asi ještě dnes vyzkouším. Díky za tip!!!

53 Melissa Melissa | Web | 11. ledna 2016 v 15:04 | Reagovat

Skvělé papání,hlavně ta brokolice a koláč:)Super! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama