Zdravější pečení

14. listopadu 2015 v 19:49 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně



Na rozdíl od minula,kdy nám drak nechtěl vůbec lítat to dneska šlo parádně.
Než jsem já pohrabala listí a muž poryl záhon,Natálka dostala draka pořádně nahoru.
A po práci jsme si nakonec zalítali všichni.


Měli jsme pěkný,slunečný a docela i teplý den,ale když se sluníčko schovalo šlo to hnedka znát a hodně se ochladilo.Zatímco přes den jsme měli krásné modré nebe,navečer se krásně zabarvilo.


Tak rychle domů do tepla.

A dnešní večeře...


Celozrnné pečení...světlou pšeničnou mouku čím dál víc nahrazuju.
Co vy,pečete ze světlé mouky,nebo přesedláváte také na mouky celozrnné,mouku špaldovou,pohankovou,nebo jiné ? Jaké máte zkušenosti z pečení s nimi ?
Budu ráda za vaše názory !

Celozrné bochánky...


Na těsto smícháme
250 gramů celozrnné špaldové mouky
250 gramů chlebové žitné mouky
20 ml olivového oleje
260 ml vody
lžíce medu
2 lžičky soli
půl kostky čerstvého droždí

Těsto vypracujeme a necháme kynout pod utěrkou


Uděláme bochánky a necháme je na plechu ještě kynout


bochánky potřeme vodou a posypeme tím,co máme rádi...solí,mákem,slunečnicí,dýňovým semínkem...já jsem sypala lněným a sezamovým semínkem


dáme péct na 180 stupňů


Pěkný večer vám všem přeju !

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Melissa Melissa | Web | 15. listopadu 2015 v 1:05 | Reagovat

Jsi šikovná,ale já domácí pečivo nedělám.Připadalo by mi to jako bych se vracela do komunismu.A taky mi to přijde naprosto zbytečné,když jsou obchody plné výborných rohlíků,housek,kaiserek,apod. :-P

2 dáša dáša | 15. listopadu 2015 v 5:40 | Reagovat

blani, myslím, že si ve zdravé výživě zakoupím mouky a zkusím ty bochánky udělat. je fajn, že drak pěkně lítal. hezkou neděli přeji.

3 Jarka Jarka | Web | 15. listopadu 2015 v 8:41 | Reagovat

My jsme mělo azuro se sluníčkem jen dopoledne, pak se zatáhlo a od večera nám prší, prší, jen se leje. Ale i to je třeba, tak co s tím naděláme. :-) Vy jste pěkně využili krásný podzimní den, nejen k práci na zahrádce, ale i k pouštění draka. ;-)

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 9:52 | Reagovat

[1]: Nevím,ale všude čtu,že do toho "komunismu" se ochotně a dobrovolně vrací čím dál víc lidí.
Jsou domácnosti,kde se pečivo už vůbec nekupuje,ale peče.V dnešní době domácích pekáren není žádný problém si upéct cokoliv,o čem víme,co "tam" dáváme.
V mém případě platí,že aspoň občas si ráda řeknu,že domácí je prostě domácí.Denně asi péct nikdy nebudu :-)

5 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 9:54 | Reagovat

[2]: Dáši,všimla jsem si,že už ani nemusíme chodit do zdravé výživy.Celozrnné mouky jsou k dostání už i v některých běžných obchodech.

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 9:55 | Reagovat

[3]: Jaruš ani my už nemáme azuro.V noci nám taky sprchlo,máme všude mokro a na nebi zataženo.

7 K K | 15. listopadu 2015 v 14:12 | Reagovat

Peču koláče a buchty, vše hlavně ze špaldové mouky, někdy přimíchám trochu pohankové a lupinové. Bílou mouku už nepoužívám vůbec, ale pozor, důchodce tím neslníte, když 70 let jedí bílou, budou tvrdit jak je špaldová je hnus

8 Šárka Šárka | 15. listopadu 2015 v 15:43 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Koukám, jak jste měli draka vysoko! :-) Hmm, mňam! Bochánky vypadají tak lahodně! :-)
U nás dnes celý den prší. :-) Mě to tedy nevadí, já mám déšť moc ráda. :-)
Blaní měj se krásně a ahoooooooooooooooj♥

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 15:45 | Reagovat

[7]: U špaldové mouky je hrozná ta její cena,ale pečení z ní nám chutná.Do slaného míchám mouku žitnou.Je pravda,že pečivo není asi tak nadýchané,jako z pšeničné mouky,ale to mi vůbec nevadí.
No a mouku pohankovou teprve zkouším,takže uvidíme.
Díky za názor!

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 15:47 | Reagovat

[8]: Šári,i u nás prší,před chvilkou jsme se vrátili z Brna,kde jsme byli za mladýma.A teď už budeme jenom lenošit,takže ani nám déšť vůbec nevadí.
Moc zdravím a pěknou nedělní odpoledne přeju!

11 Helena Helena | E-mail | 15. listopadu 2015 v 20:02 | Reagovat

Blani, děkuji za recept, kde to jde, taky se snažím používat tmavší mouky.
Přeji hezký večer, Helena

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 21:11 | Reagovat

[11]: Heli,není zač.
A i tobě pěkný večer! :-)

13 Zdenka Zdenka | E-mail | 16. listopadu 2015 v 6:34 | Reagovat

Blani, ja pecu z celozrnne mouky uz leta :-D No skoro 15 let,bilou mam doma taky,tak kdyz je nejhure a celozrnou nemam....Je pravda, ze nejvice ji pouzivam na moucniky, pecivo pecu minimalne,kdyz jsme jen doma jen dve....Cukrovi i vanocku z ni pecu ;-)  :-)  :-) Hezky den :-)

14 Janah Janah | Web | 16. listopadu 2015 v 16:00 | Reagovat

Taky je peču a kupodivu chutnají i zapřísáhlým zastáncům bílých baget! :-)

15 Ema Ema | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 19:27 | Reagovat

Domácí je domácí. Nejen že vím, co jsem si "tam" dala, ale zanedbatelné nejsou ani náklady, takže ušetřím hafo pěněz. ;-)
Hezký večer, Blani.:-)

16 helena-b helena-b | 16. listopadu 2015 v 19:37 | Reagovat

Blani, recept mám opsaný a jenom co zakoupím špaldovou mouku, hned je upeču. Vypadají moc dobře. :-)

17 Janka Janka | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 22:04 | Reagovat

Měli jste krásný den. :-)
Já zůstávám staromódní a peču z klasiky. :-)

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 23:01 | Reagovat

[13]: Já jsem "jiné" mouky používala doteď hlavně na slané pečení.V tom sladkém teprve začínám a zkouším :-)

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 23:02 | Reagovat

[14]: U nás holky jí hlavně celozrnné pečivo,muž má rád světlé,ale tyhle bulky zblajznul taky :-)

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 23:05 | Reagovat

[15]: Emi,nevím,jestli se ušetří,když se spočítají náklady a energie,ale jak píšeš,domácí je domácí a hlavně víme,co jsme použili...kvalitní suroviny :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 23:06 | Reagovat

[16]: Heli,vypadají dobře a dobře i chutnají.Samozřejmě poměr mouky se dá upravovat podle chuti,anebo podle množství té které mouky,co máš zrovna doma :-)

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 23:09 | Reagovat

[17]: :-) Jasně,každý recept funguje i s použitím světlé mouky :-)

23 Eva Eva | E-mail | Web | 17. listopadu 2015 v 16:03 | Reagovat

Blani ahojky!!! Vypadá to skvěle! Ale mám strach aby to chutnalo. A aby se to povedlo. Nahradila bych ji ráda, zvláště po tom posledním testu na streamu, to už je dostatečný důvod. ale špaldovka těsto zhutní, nebo ne?Mám ji ráda, ale kamarádka co z ní peče, má tak hutný štrůdl, že dětem nechutná. A pohankovou jsem nezkoušela, pohanka mi "nevoní" , jaká je z ní mouka? Poradíš? Pomůžeš? Moc děkuji!!!! Doufám,že se máš dobře a krásně! :-) Já běhám po doktorech a pracuji...

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. listopadu 2015 v 18:20 | Reagovat

[23]: Evi,poradím ti mouku měnit postupně,aby měly dětičky čas si zvyknout.Prostě do světlé mlouky míchat celozrnnou,nebo pohankovou,špaldovou a přidávat,měnit poměr.
Pečení není tak nadýchané,jako ze světlé mouky,ale na to se dá zvyknout.Naše holky světlé pečivo moc není a tak jsou rády,že i já sem tam upeču něco zdravějšího.Muž si vesele kupuje světlé rohlíky,které u nás už jí jen on,ale když upeču celozrnné,zblajzne je také.
S pohankou problém nemáme,všichni ji jíme,ale pohankovou mouku teprve zkouším :-)

25 Eva Eva | E-mail | Web | 17. listopadu 2015 v 20:43 | Reagovat

Moc děkuji. Já pohanku asi neumím správně připravit. Strašně mi smrdí .... :-D

26 renuška renuška | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 8:25 | Reagovat

Blani, recept okamžitě opisuju, protože se sice málo, ale taky snažím trochu to pečení a vaření změnit. Ostatně například naše oblíbené chlupaté knedlíky, které milujeme, jdou taky docela dobře ze špaldové mouky. Sice jsou trochu tmavší, ale na chuti to nic nemění a je to zdravější. Takže díky za tip a taky za krásné fotky, vyšlo vám parádní počasí a určitě jste se skvěle bavili :-).

27 MarijaKes MarijaKes | Web | 21. listopadu 2015 v 10:20 | Reagovat

Bochánku vypadají náramně. Nemám pekárnu, tak jsem zkoušela jen jednou chleba z bílé mouky, protože jsem tenkrát žádnou jinou neměla. Prostě jsem chtěla vyzkoušet recept. Chleba se podařil, ale pak už jsem ho nedělala. asi z časových důvodů? Ale z té tmavé mouky bych mohla bochánky zkusit. Není potřeba těsto zpracovávat v pekárně? Tu totiž nemám a potíže s rameny mi nedovolí dlouhé hnětení vařečkou v míse. Spíš bych těsto mohla zpracovávat na vále jen rukama. Musím se ale podívat, jestli u nás prodávají i jinou mouku než bílou. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama