Pohankový kontrabáš,dýňový kompot a jablečný koláč

3. října 2015 v 20:13 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Pěkný večer přeju !
Dneska jsme měli krásný,slunečný den...vypadá to na návrat babího léta.
Teď odpočívám s nožkama nahoře,máme za sebou totiž pořádný výšlap...dvouapůlhodinovou komentovanou prohlídku předměstí Znojma.Byla to procházka s průvodci v programu sdružení Umění do Znojma ve kterém se hodně angažují Taťána s Vaškem,i když momentálně nebydlí ve Znojmě,ale v Brně.
Taťána coby fotografka pořizovala fotodokumentaci,Vašek natáčel,my s Natálkou jsme poslouchaly zajímavý výklad.

Minule jsem vám slíbila nahlédnutí do kuchyně...
Muže sklátila rýmečka,proto se nezúčastnil ani procházky.Včera si požádal o dobrůtku z jablíček...


...dostal chuť na jablečný kompot.Na podzim ho hodně děláme a máme rádi,tak marodovi přišel vhod.
A protože jablíček bylo dost,upekla jsem koláč,který teď taky hodně dělávám.
Je to rychlovka z lístkového těsta...to si rozválíme do formy...já dělávám pokaždé z půlky těsta slaný koláč pro Naty,která vůbec nejí sladké a z druhé půlky jablečný.
Slaný koláč byl tentokrát s opraženou slaninou,špenátem a kukuřicí...


Na lístkové těsto ve formě rozprostřeme pořádnou vrstvu z nahrubo nastrouhaných jablíček...do kulaté formy jich strouhám alespoň šest,přidáme rozinky,které můžeme namočit v rumu.Jablka posypeme skořicí a na ně dáme drobenku...tak,jak jsme zvyklí ji dělat...hrubá mouka,máslo,třtinový cukr a přidáme ještě skořici.
Dáme péct na 200 stupňů.


Na podzim už několik let vařím dýňový kompot.V oblibě jsem jej až donedávna měla jen já,ale o pár sklenic si požádala už i Taťána.Pro mne je tohle dobrota,kterou si dopřávám moc ráda.


Díky suchu,které jsme letos měli se nezadařilo,dýni jsem nevypěstovala,musela jsem si ji koupit,ale nevadí.


Semínka z dýně už se suší,část jsem jich už i rozdala,část si nechám na sázení na příští rok...


Tak dýně je nakrájená a můžem se pustit do vaření kompotu...


A recept,ten najdete TADY


A zásoba na zimu...



A nakonec dnešní oběd...pohanku asi nemá rád každý.
Já mám štěstí,že u nás s ní nemá problém nikdo a tuhle superzdravou potravinu všichni jíme.


Pohankový kontrabáš
Pohanku si povaříme a necháme "dojít"
Uvaříme klobásu a nakrájíme na kostičky.Brambory nakrájíme na kostky a dáme uvařit.
Pohanku s bramborami a klobásou smícháme,osolíme,opepříme,přidáme česnek,pořádně zamícháme,dáme zapéct.
Podáváme se zeleninou a nějakým kyselejším salátem...my jsme měli zelný s koprem...


A to je pro dnešek všechno.
Užijte si všichni pěknou neděli !

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 3. října 2015 v 20:43 | Reagovat

Samá dobrotka. Dýňový kompot mám ráda s ananasovou příchutí, ale jím ho jen já sama a ve špajzu mám ještě 5 skleniček.

2 Hannah Hannah | E-mail | 3. října 2015 v 21:21 | Reagovat

Je fajn,kdyz maji vsichni v rodine stejne chute.Ja napriklad pestuji dyni hokkaido,ale krome me a dcery batolete ji temer nikdo neji.Skoda,takova krasna barva,jemna chut a tech zdravi prospesnych latek!Delam z ni napr. pyre se zazvorem.Nedelate z ni nekdo nahodou marmeladu?Diky!

3 Ema Ema | E-mail | Web | 3. října 2015 v 22:05 | Reagovat

Někde jsem četla, že kukuřice je velmi zdravá, ale protože je geneticky upravená, je vlastně jedovatá. V několika zemích už její pěstování zakázali. Ale dobrůtek jsi navařila! :-P :-)
Pěknou neděličku ti přeji.:-)

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. října 2015 v 22:53 | Reagovat

[1]: Já dýňový kompot vážně můžu a nakonec vždycky pochybí.Sním ho i sama :-)

[3]: Tak co už v dnešní době není jedovaté?
Já mám kukuřici moc ráda,ale zas tolik jí nesním,takže myslím,že i tak si ji neodepřu :-)

5 Jitka Jitka | Web | 3. října 2015 v 23:20 | Reagovat

Blani to je zase dobrot. Přeji pěkný víkend. :-)

6 Věrka Věrka | E-mail | Web | 3. října 2015 v 23:25 | Reagovat

Opět krásné čtení i fotky. Na ty jedovaté potraviny pozor. Když mě propouštěli z onkologie dostala jsem školení co jíst a co ne. Je špatné jíst mutanty. Tzn. pomelo, nektarinka atd. atd. vše co je vyšlechtěné. Věrka

7 Libuše Libuše | E-mail | 4. října 2015 v 7:56 | Reagovat

Blani, radost pohledět - je vidět, že Vás to opravdu baví..Už jsem se chtěla dříe zeptat, jaké používáte listové těsto. Takové to na papíru anebo to v kostce? Je to skvělý nápad půl na půl - sladký koláč a druhý naslano.
Mohu-li, moc prosím o popis na větší dečku, mail.adresu jsem poslala :-D . Možná ale nedošla, ráda pošlu znovu. Velké díky, Blani. Libuš F.

8 Šárka Šárka | 4. října 2015 v 8:42 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Teda teda, ty mi tu děláš chutě!! :-)
Dýňový kompot jsem měla taaaaak dávno, to ještě když babička žila. Ten byl lahodný! :-) Jablečný kompot, no mňam mňam. :-)
No a na konci fotka lampiónkú, taková krása! :-)
Blaní, přeji pochodovou neděli! :-)
Ahooooooooooooooooj! :-)

9 Janka Janka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 9:19 | Reagovat

Krásně jsi to všechno popsala a zdokumentovala. Dýni jsem také dříve zavařovala, ale vím, že to bylo dosti zdlouhavé. U nás frčí více nakládané okurky, cibulky a zeleninka. Kompoty méně. :-) Z listového těsta dělávám s jablky klasický závin, také je hned hotový. Pěknou neděli a nový týden přeje Janka :-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 4. října 2015 v 9:27 | Reagovat

Díky za připomínku kompotů. Dlouho už jsem žádný nejdela ani nedělala. A jablečný vychlazený z lednice - mňam! Taky jsem dělala dýňový, má zvláštní chuť. Ale zahrádku už nemám a kupovat ho nechci, tak třeba někdy... Listový koláč napůl, to mne nenapadlo, ale je to dobré. Pro nás už je klasická buchta hodně, dělávám poloviny, a slané a sladké by bylo dobré, dík za tip!

11 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 4. října 2015 v 11:09 | Reagovat

Luxusní článek. Děkuji za recept na zajímavé jídlo, které neznám a jelikož jsou tam i brambory a vše je zapečené, musí to být dobré. Moc se mi líbí ta fotka na závěr. Dýňový kompot také dělávám, ale ještě máme z předloňska, doma to našim moc nejede, manžel většinou ke všemu jen červenou řepu. :D To jablíčko je nádherné. Naše jsou drobná a většinou červivá. :-( Ale tu práci s čištěním na koláč jsem si už párkrát dala, protože je mi to líto vyhodit. Znojmo je také pěkné město. Sice jsme tamtudy jen projížděli, ale kdybychím měli více času, měla jsem na mapě vyznačené, co bych chtěla vidět. Přeji hezký zbytek neděle. :-)

12 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 13:23 | Reagovat

Blani, taky dost často dělám slaný i sladký koláč, ale né z listového těsta ;-)  :-) No dýni tu kupuju na polévku, udělat z ní kompot to by mě Naty hnala :-D  :-D No a s pohankou trochu problém mám, ale naslano jsem ji snědla ;-)  :-) Já tu mám Lexíka, tak jsem pekla mrkvový dort v pátek, moc mu chutnal a dnes olejovou s pudingem z jablíček, sladké to my můžeme :-P Krásný zbytek neděle ;-)  :-)

13 Jarka Jarka | Web | 4. října 2015 v 13:43 | Reagovat

Ta komentovaná prohlídka předměstí Znojma, musela být báječná. Je to výborný nápad, něco takového pro lidi uspořádat, určitě jste se dozvěděli spoustu zajímavostí. ;-) Pokračování článku z tvé kuchyně bylo taky prima. Opět mě oslovil ten sladký a slaný koláč na lineckém těstě a protože tentokrát v lednici těsto mám, tak můžu konečně i vyzkoušet. :-P  :-)

14 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 13:46 | Reagovat

[5]: Jituš,děkuju a moc zdravím.
Doufám,že jsi taky měla pěkný víkend

[6]: Věruš,je to tak,že člověk se asi v jídle špatně orientuje.Jasně,měli bychom se stravovat zdravě a regionálně.Problém je i s tím,že nikdo z nás netuší,jak byla ošetřena,hnojena zelenina,kterou kupujeme,jestli ovoce nebylo něčím stříkané atd.
Myslím,že spousta informací chybí.

[7]: Libuško,nákres na dečku ráda pošlu.Nevím,kde se stala chyba,myslím,že meil od vás v té záplavě,co nacházím v meilové schránce nebyl,ale napravíme to.
Lístkové těsto používám v kostce...babiččino-jsou v něm tři plátky a prodává se buď klasické,nebo cereální.Je k mání v Albertu.
S papírem beru jen když čekám nějakou návštěvu a potřebuju udělat nějakou rychlovku...na šneky je ideální,ale jinak je ho v balení strašně málo.
Moc zdravím a přeju pěknou neděli!

15 Oli Oli | 4. října 2015 v 20:15 | Reagovat

Páááni to je dobrot. :-) Dýňový kompot milujeme. Na zahrádce nám taky letos uschla, ale nekupovala jsem ji. Kompoty jsem udělala třešňové a možná udělám ještě hruškové.
Příjemné babí léto, Blani. :-)

16 Radka Radka | Web | 4. října 2015 v 20:52 | Reagovat

Ještě že (na rozdíl od Natálky) jím sladké i slané - oba koláče vypadají skvěle a určitě se nechám inspirovat!

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:00 | Reagovat

[7]: Libuško,meil s návodem jsem poslala,tak doufám,že na správnou adresu.

18 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:04 | Reagovat

[8]: Šári,když jsem si kupovala dýni,paní v obchodě se mě ptala,jakou bych chtěla a na co ji mám.Když jsem řekla,že na kompot,odpověděla...aha takový ten kompot,co se dřív dělával... :-D Tak nevím,já ho dělám každý rok.
Do polévky jsem zatím nešla,tu jsem jednou ochutnala a vůbec mi nejela.Myslím,že byla špatně udělaná.Možná se do ní pustím,abych ochutnala jaká je.
Šári,doufám,že jsi měla pěknou neděli!

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:06 | Reagovat

[9]: Janko,tím,že se dýně v tomhle receptu nenamáčí do druhého dne,ale nechává jenom odpočinout dvě hodiny,tak se mi recept nezdá nijak zdlouhavý.Je to docela rychlovka.A já jsem ochotná do toho jít i když vím,že to je jenom pro mne :-D

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:08 | Reagovat

[10]: Pro nás je klasická buchta taky hodně,protože Naty sladké nejí a s mužem je to pro nás dva moc.Buď teda vytáhnu menší formu,anebo formu kulatou,nebo takhle dělám půl na půl.Když ale přijedou mladí,sní se všechno.Včera jsem pekla slanou,jablečnou a dneska kynutou na velký plech a nemám ani kousíček :-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:11 | Reagovat

[11]: Já jsem si dýni zavařila hlavně pro sebe,i když pár skleniček chtěla i Táňa.Uvidím,jak jim bude šmakovat a když tak zavařím ještě jednu dávku.
Jinak červenou řepu miluju,ale jen kupuju.Nedávno jsem se na tohle téma dala do řeči s jednou kolegyní,která si řepu zavařuje sama.Myslím,že si řeknu o recept.

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:14 | Reagovat

[12]: Zdeni,já pohanku jím jenom na slano.
Kašičky já moc nemusím.Nesnědla bych ani klasickou krupičnou kaši,tak ani pohanková mě moc neláká.Ale pohanku naslano mám fakt moc ráda.I Naty se sháněla,jestli ještě nezbylo.
Nebaví mě vařit pořád maso a tohle je skvělé jídlo,i když kvůli muži tam teda nechabí aspoň ta klobása :-)

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:15 | Reagovat

[13]: Budu si hlídat a až bude zase nějaká podobná procházka,určitě vyrazím.Překvapilo mně kolik lidí se zúčastnilo,bylo nás přes osmdesát a fakt to bylo fajn :-)

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:16 | Reagovat

[15]: No tak hruškový kompot bych si nechala líbit.Já teda dělávám hlavně ten jablíčkový.Pokaždé do velikého hrnce.

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:19 | Reagovat

[16]: S Natálkou je trochu problém.Ona prostě něco jí a něco do ní člověk nedostane a nejede přes to vlak,takže ji do ničeho nenutím...nebo se o to aspoň snažím. :-D
Ale slané koláče a štrůdly na slano má moc ráda

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. října 2015 v 21:26 | Reagovat

[2]: Hani,marmeládu z dýně nedělám,ale umím si ji představit,určitě by to byla moc zajímavá chuť.Hokaido jsem zasadila vloni,ale nic moc mi nevyrostlo.Já kompot dělávám z klasických dýní,které se používají na vyřezávání.

27 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 4. října 2015 v 22:24 | Reagovat

[21]: Červená řepa není náročná na pěstování a dá se sklízet dvakrát do roka a nebo ji dát jako druhou plodinu třeba po hrášku či cibuli. Kdysi jsem si ji i lisovala syrovou. Šťáva je hustá a prý zdravá.
Dýni maminka také kandovala a to jsem milovala jako bombóny a ona ji dávala i do domácího perníku nebo všude tam, kde se dává kandované ovoce. Ale je s tím dost práce, tak já to nedělám. :-)

28 Melissa Melissa | Web | 7. října 2015 v 1:15 | Reagovat

Dýňový kompot jsem jedla naposledy před několika lety a moc mi chutnal.Brambory s pohankou a klobáskou vypadají na talíři dobře,budu to muset vyzkoušet:)A oranžové lampiónky jsou krásné:) :-)

29 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. října 2015 v 10:53 | Reagovat

[27]: Zeleninové šťávy já bohužel nemusím.Vím,že jsou zdravé,ale prostě mi nechutnají a mám raději ty ovocné.
Kandovaná dýně musí být dobrá,já mám kandované ovoce moc ráda,ale měla bych se sladkým krotit :-)

30 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. října 2015 v 10:55 | Reagovat

[28]: Takhle upravená pohanka je vážně moc dobrá.Musí se ochutit,osolit,nesmí být planá,bez chuti

31 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 19. října 2015 v 16:00 | Reagovat

Blani, přiznám se, že dýňový kompot jsem ještě nechutnala, ale ráda bych zkusila. Raději jsem si tvůj recept uložila. :-)

32 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. října 2015 v 23:19 | Reagovat

[31]: Heli,dýně má svoji chuť a né každému chutná.Já ji mám moc ráda.
Chce to vyzkoušet :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama