Ostružinová šťáva

25. srpna 2015 v 10:13 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Hlavní ostružinovou sezónu už máme bohužel za sebou.A letos byla ostružin už pořádná úroda,takže konečně už to nebylo jen na jídlo a sem tam nějakou buchtu,ale mohla jsem vyrobit i ostružinovou marmeládu...


Ale poprvé i ostružinovou šťávu...


Přemluvit ostružiny,aby se vzdaly zrníček a vydaly co nejvíce šťávy je docela tvrdý oříšek.
Já jsem mlela na odšťavňovacím mlýnku,nechávala přes noc odkapat přes plátýnko,pak vymyčkávala.


Použila jsem korunní cukr na výrobu sirupů,který v sobě už má i kyselinu citronovou.
Takže do ovoce už přišel jen onen cukr.
Nechávala jsem odstát přes noc,pak jsem přidala cukr,nechala povařit a plnila jsem do sklenic.


Sirup jsem nezavařovala,protože jsem správně předpokládala,že bude brzy pryč.
S výsledkem jsem spokojená,je to zaručené bio,bez barviv a éček,navíc vlastnoruční výroby a to pak chutná ještě víc.


Láhev s ouškem přicestovala v mém kufru z Itálie.Už jsem se zmiňovala,že mám pro pěkné sklenice slabost.
V téhle bylo víno,které jsme stihli vypít,tak jsem do kufru mezi oblečení zabalila prázdnou láhev.


A ještě jeden tip na něco dobrého...pro naši kuchyni jsem objevila BULGUR.
Novoty do našeho jídelníčku vnáší většinou naše BIO dcera,která si po velikánských problémech se slinivkou a víc,než roční přísné dietě opravdu hodně hlídá,co sní,ale bulgur jsem paradoxně neochutnala od ní,ale v IKEA.
Kde měli v jídelníčku míchaný zeleninový bulgur s kuřecím plátkem,který jsem prubla a moc mi zachutnal.
Kdo ještě neznáte,vyzkoušejte třeba bulgur se sušenými rajčaty a olivami.
Bulgur si dokonce oblíbil i muž...samozřejmě jsem mu napoprvé neřekla,že konzumuje nějakou novotu...to by ji nejedlMrkající
Pro něj to byla trošku jiná rýže,ale teď už je to i pro něj bulgur...drcená pšenice.


A nakonec dečka,kterou jsem minule vypínala...návod vložím hned,jen co se "domluvím" s technikou...


A nové štrykování zatím v "procesu výroby"...


Mějte prima den a užívejte si poslední prázdninový týden...u nás prší,ale vzhledem k tomu,že mám odpolední,tak mi to vůbec nevadí.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 25. srpna 2015 v 10:23 | Reagovat

možná, že by se dala ostružinová šťáva dělat stejně jako malinová. ovoce co nejvíce pomačkám i s pecičkami, zaliji trouchou vody, přidám trochu kyseliny citronové a nechám v kyblíku kvasit tak 2-3 dny. krásně se oddělí šťáva a vytvoří se vyšší škraloup plavající na šťávě. Teprve nyní se dá vše prokapat přes plátno. lisováním se do š´távy dostane hodně dužiny, která pak snadno rosolovatí. Tak to dělám třeba na marmeládu, ale šťávy jsou lepší kvašené. Opravdu se hezky oddělí a lépe kape. Pak už jen povařit, sbírat šum, přidat cukr a horké nalít do sklenic. pokud je šťávy hodně a ukládám ji do sklepa jako zásobu, pak nešpuntuju, protože ze špuntu se může dostat do š´távy nečistota, ale přikryji zavařovacím celofánem s petozou mezi dvěma vrstvami. :-)

2 Kamila S Kamila S | Web | 25. srpna 2015 v 10:30 | Reagovat

Opravdu nádherně nafoceno!! :-)

3 Blanche Blanche | Web | 25. srpna 2015 v 11:13 | Reagovat

Blani máte nádhernou lahev na sirup! :)

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 11:17 | Reagovat

[1]: Děkuju,znamenám si a příště určitě vyzkouším. :-)

[2]: Děkuji !!! :-)

5 Blanka Blanka | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 11:18 | Reagovat

[3]: Taky jsem ráda,že jsem ji v té Itálii nevyhodila :-)

6 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 11:34 | Reagovat

Blani, ostružinovou šťávu bych ráda ochutnala...u našich na zahradě ostružiny frčí, je jich dost, ale zas tak akorát na to, aby se stíhalo jíst. :-)
Do IKEA chodím moc ráda (to ty víš), tak si tam ten bulgur zkusím dát. :-) Předchozí dečka je moc pěkná a těším se i na novou. Měj se hezky :-)

7 Jitka Jitka | Web | 25. srpna 2015 v 11:35 | Reagovat

Rada od MarijaKes je výborná. Já šťávu nedělám, ale zpracovávám ostružiny v parním odšťavovači. Dřív se dostal koupit v hliníkovém provedení, to vyráběli soudruzi v NDR, ale dnes je k mání i nerez a s tím jsem nadmíru spokojená. Teprve tu šťávu bez zrníček zpracovávám s Gelfixem na marmeládu. Zrníčka tam všem vadí, tak proto ten postup. Totéž dělám s rybízem a na slepování lineckého mám krásný rosol. :-)

8 Šárka Šárka | 25. srpna 2015 v 13:13 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
No páni! Ostružinová šťáva! Tak tu bych si také s chutí dala! :-)

Bulgur vypadá hodně zajímavě. :-) A dečka je prostě nádherná! :-)

Tady je sice také zataženo, ale koncem týdne už mají zase přijít tropy. :-? Kdyby bylo pěkně, to by úplně stačilo. :-) Já ty tropy nějak nemusím. ;-)

Blaní, tak ať ti to v práci rychle utíká a měj se moc hezky. Ahoooooooooooooooooooj! ♥♥

9 Jarmila* Jarmila* | Web | 25. srpna 2015 v 13:15 | Reagovat

Blani, nejdříve ti musím pochválit krásnou lahev od vína i ostatní nádobí. :-)
Dečka je také nádherná. :-)
Kdysi jsem dělala marmeládu z ostružin i se zrníčky. Mě totiž nevadí. Byla výborná chuťově!
Hrnec na odšťavňování (jako má Jitka) mám také. Dělala jsem v něm bezinkový likér. Mám ruční i elektrický odšťavňovač, ale pražádnou chuť cokoliv vyrábět. Cukr nesmím, tak pro nás dva už nic nedělám. Dokud byly děti doma, zavařovala jsem fest. Manželovi občas koupím skleničku džemu a je vymalováno. ;-)  :-D

10 Libuše Libuše | E-mail | 25. srpna 2015 v 14:47 | Reagovat

Blani, ostružinová šťáva musí být bomba!! Ale je to dobrý nápad s tou kvašenou, jako se dělá malinovka. Pak to není šťáva, ale sirup. Je vynikající a osvědčený to starý recept našich babiček! Jen kvašení by (podle mého receptu) mělo probíhat více dní, někdy 5-7, t.j. dokud jde šťáva nahoru. Pak se scedí, na 1 kg vymačkané šťávy je kilogram cukru a povaří se cca do 5 min. Fantastický sirup a z malin jiný nedělám.
Blani, tolik toho stihnete, dečka parádní. Zdravím srdečně, Libuš :-)

11 dáša dáša | 25. srpna 2015 v 16:15 | Reagovat

blani, vše je úžasné. to jsi toho ale stihla - marmelády, štávu, dečky, jsi moc šikovná a krásně máš vyzdobený stůl - i hortenzie, bedýnka, jablíčka - vše moc pěkné. a krásná barva rozháčované dečky.

12 zembi zembi | E-mail | 25. srpna 2015 v 19:49 | Reagovat

Blanka, džem aj šťavička je určite super. Aj ja som robila z čiernych malín džem, odšťavila som na odšťavovači. Dekoráciu na stole máš peknú, ako vždy.Aj dečky sú krásne. Ja som tento rok prvýkrát sušila kvet hortenzie a som veľmi spokojná :-), tak mám aj ja podobnú dekoráciu v džbane z IKEA. Aj u nás dnes prší, ale zajtra má byť už pekný deň :-) Jana

13 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 19:53 | Reagovat

Blani super úplně všechno a navíc nádherně nafoceno! Já šťávy nedělám, manžel má cukrovku a holky sladké nepijí, letos jsem nedělala kromě várky třešňové ani žádné marmelády. Zato okurková sezóna se letos protáhla na nějakých 200 sklenic :-D
Blani, ať ti to v práci uteče :-)

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 19:54 | Reagovat

Marmeláda i šťáva super. Ale co mne dostalo, je ta úprava obalů, nápisy, sklenice, prostě je to moc hezké napohled. :-)

15 Marťula Marťula | 25. srpna 2015 v 20:20 | Reagovat

Ahoj Blani,
no to je dobrot.já čekám až se mě ostružiny rozrostou.Měli jsme dost malin,ale ty stačil Adámek a i my sníst hned po utržení.
Koukám že jsi se dala také na dečky....moc pěkná.
Měj se Marťula :-)

16 Valerie Mourková Valerie Mourková | 25. srpna 2015 v 20:48 | Reagovat

Nenapsala byste mi prosím recept na marmeládu? Děkuji moc.. Valerie.Mourkova@seznam.cz

17 Jarka Jarka | Web | 25. srpna 2015 v 21:51 | Reagovat

Ostružinová marmeláda i šťáva v bio kvalitě, budou velká dobrota plná vitamínů. Já piju čistou vodou, ale určitě bych ochutnala a marmeládu bych brala taky. :-P Bulgur neznám a ani jsem ho neviděla nikde prodávat, zase jsem se u tebe něčemu přiučila. ;-)

18 Helena Helena | E-mail | 25. srpna 2015 v 22:19 | Reagovat

Blani, moc chválím dečku i tu šťávu! Marmeládu dělám, se zrníčky, odzrníčkování muselo být celkem náročné...
Bulgur mám ráda, vlastně ho jíme všichni a chutná nám.
Měj se moc hezky, pa Helena

19 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 7:12 | Reagovat

Blani, marmeládku z ostružin mám moc ráda :-)  :-)A šťáva musí být taky výborná ;-)  :-) No a bulgur, ten jsem letos taky objevila a strašně mi chutná i Natálii, u nás teda všem. I když ty recepty co píšeš,ty neznám, ani v Ikee jsem ho neviděla, včera jsem si dala zeleninové kuličky :-D  :-D Hodně jsem bulgur dělala s houbama a se smetanou :-P Krásný den :-)

20 Majka Majka | 26. srpna 2015 v 7:27 | Reagovat

Blani, taky jsem dělala ostružinovou marmošku a přidala jsem fíky, mňam. Mám ale ráda i semínka, takže jsem necedila.
a šťáva vypadá moc dobře, já jsem loni dělala zasyrova z černého rybízu a měla jsem krásně vymalovaný sklep :-!  a já prosím taky o předlohu na dečku, je překrásná.
jo a bulgur mám moc ráda, radši než kuskus.
hezký den Majka

21 Dana Dana | E-mail | 26. srpna 2015 v 7:46 | Reagovat

Máš to Blani všechno krásné, dečky se mi moc líbí. Krásné cedulky, je vidět, že si s tím opravdu vyhraješ.Já jsem ostružinovou marmošku dělala včera, u nás ostružky teprve dozrávají, a to jsem měla strach, že mi je dřív sklidí vosy, než to stihnu.Mlela jsem na el. odšťavňovači, ale byl to docela horůrek, mají tolik semínek ,že se to neustále ucpávalo, příště asi vytáhnu ruční mlýnek po babičce...Šťávu chci dělat v některém z příštích kol,ostružin budu mít ještě spousty. A korunní cukr znám, ale jen želírovací na marmeládu, je to ten samý anebo speciální na šťávu? :-) Pěkný den!

22 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 10:26 | Reagovat

[6]: Heli,tak třeba příští sezonu těch ostružin bude víc. :-)
NO a ikea...já vím :-D ,taky tam jezdím ráda :-)
Heli,moc zdravím

[7]: Jituš,já ovoce proháním odšťavňovacím mlýnkem.U ostružinové marmelády jsem zrníčka nechala,protože nikomu z nás nijak zásadně nevadí,u rybízu jsem dělala bez nich.I z Itálie si ale vozíme marmelády se zrníčky a jsou moc dobré.

[8]: Šári,sirup ještě je,tak se zastav na osvěžující bio ovocný nápoj :-)

[9]: Jarmilko,tedA,ty jsi po technické stránce skvěle vybavená :-D ,ale na druhou stranu chápu,že když nesmíš cukr,nemáš chuť se do něčeho podobného pouštět

[10]: Libuš,opravdu až tak dlouho 5 až 7 dní? Nezkazí se mi to všechno?

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 10:33 | Reagovat

[11]: Dáši,ona ta barva nové dečky je pro mne taková trošku nezvyklá,ale moji oblíbenou Denisu už měli jenom v tomhle odstínu...navíc se slevou,tak jsem po ní sáhla.Ono není na škodu vyzkoušet zase něco jiného :-)

[12]: U nás je s hortenziemi problém.Sušení se často nedaří a letos ani nebudu mít co sušit...o to se postaralo sucho tohoto léta.

[13]: Vlasti,teda 200 sklenic okurků to už je úctyhodný výkon :-D

[14]: Děkuju,snažím se,aby všechno nějak vypadalo a lahodilo i oku :-D

[15]: Marti,naše ostružiny už se rozrostly až moc.Budu je muset pořádně přistřihnout.Mám pět rostlin,ale šlahouny už mají pořádné.
Maliny teď měly mít letošní druhou sklizeň,ale jak jsem se dívala,suchem hodně utrpěly.
Marti,moc zdravím!

24 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 10:43 | Reagovat

[16]:Valerie,poslala jsem meil s receptem :-)

[17]: Jaruš,bulgur seženeš v obchodech se zdravou výživou,ale běžně ho mají už i v normálních obchodech.Bude v regálu poblíž rýže a kuskusu

[18]: Heli,já musím říct,že bulgur mi chutná asi víc,než kuskus a možná i víc,než rýže.A odrzníčkovávání ostružin byl opravdu zážitek :-D

[19]: Zdeni,to o čem jsem psala nejsou recepty...bulgur se prodává s kousky sušených rajčat a oliv,nebo posledně jsme měli zase s kousky sušené papriky.
S houbovou omáčkou musí být moc prima.Já většinou dělávám s kuřecím masem a šťávu z masa zamíchám do bulguru

[20]: Majko,taky mi bulgur chutná víc,než kuskus.Dečka bude,jen co se domluvím se skenerem.Mám nový pc a propojit ho se vším ostatním je pro mne problém.

[21]: Danuš,tohle je cukr speciálně na výrobu sirupů...zapomněla jsem ho vyfotit a už nemám.
Nepotěším tě...mlýnek se ti bude nejspíš ucpávat taky :-D Jestli není lepší ta semínka v marmošce raději nechat :-D

25 Šárka Šárka | 26. srpna 2015 v 14:17 | Reagovat

[22]: Blaní, uuuuuuuž letíííííííím!!!!! :-D

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 22:50 | Reagovat

[25]: Čekááám !!!! :-D

27 Marie Marie | E-mail | Web | 27. srpna 2015 v 6:45 | Reagovat

Ahoj Blanko,
ostružinová šťáva vypadá skvěle a podle toho jak popisuješ její výrobu si s ní dala pořádnou práci. Nedivím se, že potom sladce chutnala. :-) Naše ostružina plodí zatím málo, takže jenom zobem... ;-) Bulgur jsem objevila také nedávno, vlastně teprve minulý týden o dovolené. Koupili jsme si ho s manželem v akci, hned vyzkoušeli a také se pro něj hned nadchli. Je výborný. :-)

28 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. srpna 2015 v 11:04 | Reagovat

[27]: Maruško,pořádná práce byla jen s tím odšťavňováním,jinak už to šlo hladce :-)
No a bulgur je u nás teďka hodně v oblibě,je vážně moc dobrý.
Maruško,moc zdravím!

29 renuška renuška | E-mail | Web | 31. srpna 2015 v 8:13 | Reagovat

Ách, ty to máš vždycky tak krásně vymazlené - každou skleničku i lahvičku. To není jen o zpracování ovoce, ale i "zabalení" - lahodí to pak jazýčku i oku zároveň!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama