Levandulová bábovka

2. srpna 2015 v 15:01 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně

Předpokládám,že i u vás je levandulová sklizeň u konce a vy máte nasušenou levanduli,kterou ládujete do polštářků a pytlíčků,ve skříních už máte umotané levandulové paličky,možná jste se pustili i do levandulového oleje.
Co takhle si vyrobit ještě levandulový cukr?
Hrst nasušené levandule nasypeme do dózy ke krystalovému cukru...je úplně jedno,jestli použijete klasický krystal,nebo třtinový.Cukr pak můžete používat k pečení,nebo k výrobě drobenky na koláče.
Já dávám pár kvítků sušené levandule i do cukřenky k moučkovému cukru na posypávání buchet...cukr krásně ovoní,květy přitom zůstanou v cukřence...


Už jste jedli levandulovou bábovku?
Pokud ne,radím určitě vyzkoušet.


Budeme potřebovat
300 g mouky...já dávám směs mouky polohrubé pšeničné,hladké pšeničné a hladké špaldové
170 g cukru...dávám třtinový krystal
250 g tvarohu...dávám polotučný
4 vajíčka...pokud možno domácí...společně se třtinovým cukrem dají bábovce krásně tmavou barvičku
200 g změklého másla
prdopeč
vanilkový cukr
hrst sušené levandule...já ji na chviličku nechávám prohnat mixérem


Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem.Přidáme žloutky a promícháme.
Pokud jsme si vyráběli levandulový olej,v téhle chvíli přidáme pár kapek...bábovku ještě více provoní.Přimícháme tvaroh.
Po částech přidáváme mouku smíchanou s prdopečem a sušenou levandulí.
Na závěr přidáme sníh našlehaný z bílků...opatrně promícháme.
Bábovkovou formu vymažeme máslem,vysypeme hrubou moukou,těsto do ní napatláme...nelekáme se toho,že je těsto hustší.
Dáme péct při 180 stupních asi na 45 minut.


Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout,pak teprve vyklopíme z formy.
Pocukrujeme...pokud máme v cukřence levandulový cukr,tím líp...


Přeju vám pěkný zbytek víkendu.
U nás je po včerejšku,kdy jsme měli sluníčko,docela teplo,ale jako na větrné hůrce dnes hodně podmračený den.
Mějte všichni pěknou letní neděli...navzdory počasí !

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | Web | 2. srpna 2015 v 15:16 | Reagovat

To může být zajímavá chut někdy to vyskouším Měj se hezky a užívej slunka :-)

2 Šárka Šárka | 2. srpna 2015 v 15:39 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
U nás je dnes také tma. :-) Ale tak nějak dusno. :-)

Páni, levandulová bábovka, tak to čtu poprvé! ;-)

Blaní měj se moc hezky a ahooooooooooj! :-)

3 Blanka Blanka | Web | 2. srpna 2015 v 16:40 | Reagovat

[1]: Evi,sluníčka si dneska teda moc neužiju.Máme pod mrakem a před chvílí nám i sprchlo :-)

[2]: Šári,teď po dešti jsem byla s Maxem a zima u nás taky není,ale je to takové nějaké ospalé a nic a nikam se mi dneska ani nechce.Asi si někam zalezu a budu si číst :-)
Levandulová bábovka je moc dobrá,tím tvarohem krásně nadýchaná a levandulí voňavá a ochucená :-)

4 jana jana | E-mail | 2. srpna 2015 v 16:57 | Reagovat

AHOJ BLANI U NÁS TAKY PODMRAČENO A NA VĚTRNÉ HŮRCE. JÁ JSEM DĚLALA UŽ PYTLÍČKY , POLŠTÁŘKY I PALIČKY , ROZDÁNO JAKO VŽDY TAK TED BUDU PRO SEBE. PŘEJI HEZKÝ ZBYTEK NEDĚLE :-) JANA

5 JANA JANA | E-mail | 2. srpna 2015 v 16:58 | Reagovat

ZAPOMNĚLA JSEM DODATEK , BÁBOVKU URČITĚ VYZKOUŠÍM MNAM :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. srpna 2015 v 19:34 | Reagovat

Levandulovou bábovku teda neznám, a ani nemám jak zkoušet, kupovat jen pro bábovku levanduli tedy nebudu! :-D

7 Jarka Jarka | Web | 2. srpna 2015 v 20:01 | Reagovat

Jsem na tom stejně, jako Intuice, levanduli nemám a proto bábovku nevyzkouším, i když jsem buchtová a docela bych ráda voňavě zaexperimentovala. :-P  ;-) U nás byla neděle taky podmračená, ale já si to užívala, protože má přijít tropický týden a to nám bude v bytě opět ouvej. ???

8 Helena Helena | E-mail | 3. srpna 2015 v 9:28 | Reagovat

Blani, už jsem pekla levandulové sušenky a ta tvoje bábovka se mi taky moc líbí, ráda vyzkouším!
Posílám pozdravy, Helena

9 renuška renuška | E-mail | Web | 3. srpna 2015 v 9:36 | Reagovat

Tak tedy levandulovou bábovku, to by mě nenapadlo. Asi budu jednou z mála, ale i když levanduli na zahrádce mamka má, nesuším, neolejuju, nepaličkuju, nic. Prostě se jen k ní chodím podívat do záhonu, ale dál ji nevyužívám. Asi jsem ostuda, ale je to prostě tak :-).

10 Radka Radka | Web | 3. srpna 2015 v 11:40 | Reagovat

Teda, to je nápad. A voní ta bábovka i po upečení levandulí?

11 Lucia R, Lucia R, | 3. srpna 2015 v 12:31 | Reagovat

Ahoj Blani, vďaka za recept. Levanduľové som doteraz jedla iba macarons, ale už dávno sa chystám na niečo, čo upečiem aj sama :-).

12 Janka Janka | Web | 3. srpna 2015 v 13:10 | Reagovat

Vidím, že u vás jsou levandulové hody. Vše ve znamení LEVANDULE!!!! :-)
To asi zavinila tvá láska k Provence, žeee??? :-)  :-)

13 Blanka Blanka | Web | 3. srpna 2015 v 21:30 | Reagovat

[4]: Jani,klasicky nejhezčí počasí bylo až dneska,kdy jsem víc,než půl dne strávila v práci.Včera nám i zapršelo,dneska už byl hic :-)

[6]: Tak to je jasné,že kvůli bábovce levanduli kupovat nebudeš.Já bych z kupované asi ani nepekla :-)

[7]: Jaruš,vážně to byl voňavý experiment a pokud levandule zbude,ještě si bábovku z ní upečeme :-)

[8]: Heli,taky jsem sušenky pekla a aky byly moc dobré.Bábovku vyzkoušej,nám vážně moc chutnala :-)

[9]: Reni,nejde jenom o levanduli,chci používat a využívat to,co vypěstuju,vařit marmelády,sirupy,šťávy...jde o bylinky,o ovoce,zeleninu.Zpracovat všechno,co jde.Něco už umím používat,něco se učím,něco ještě vůbec neznám :-)

[10]: Raduš,bábovka voní při pečení a i hotová vážně voní po levanduli.Já mám tuhle vůni hodně ráda,takže paráda :-)

[11]: Luci,tak ať chutná!!!!

[12]: Myslím,že Provence za to až tak nemůže,i když pravda je,že ji mám ráda.
Momentálně zpracovávám i ostatní bylinky,nejen levanduli.Určitě si napíšem i o ostatních. :-)

14 MarijaKes MarijaKes | Web | 6. srpna 2015 v 14:20 | Reagovat

Levandulový cukr je zajímavý. levanduli nemám, takže sklizeň zatím žádná. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama