Špagety Aglio olio peperonico,pizza a rybízová marmeláda

10. července 2015 v 11:44 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


Dneska to bude hlavně o jidle a o letním jídelníčku.

Mám tady tip na lehké italské jídlo,které jsme ochutnali v restauraci u nás i v Itálii a které jsem pak vyzkoušela už i ukuchtit doma.
Špagety Aglio olio peperonico...
Základem jsou špagety,olivový olej,feferonky,jarní cibulka,česnek a sýr podle naší chuti.


Špagety uvaříme v osolené vodě.
Nachystáme si česnek...na jednu porci asi dva stroužky,které nakrájíme na tenké plátky,dále feferonky...podle chuti.Já jsem si z Itálie přivezla zásobu opravdu hodně pálivých sušených malinkatých feferonek.Na jednu porci pak stačí půlka papričky...tu rozkrojíme,zbavíme zrníček a nakrájíme ji na malinkaté kousíčky.Jarní cibulku si taky nakrájíme.
Na trošce olivového oleje orestujeme česnek,feferonky i cibulku,nakonec přimícháme uvařené špagety...jak jednoduché...HOTOVO
Na talíři posypeme ementálem,nebo jiným sýrem,který máme v oblibě.Já v poslední době do všeho sypu italské Grana Padano.
S feferonkami šetřete v závislosti na tom,jak pálivé jídlo jste schopni sníst Mrkající
V restauraci se vás většinou zeptají,jestli chcete víc,nebo méně pálivé.
V obchodech se tam dají mimo feferonek sehnat i lahvičky olivového oleje s naloženými feferonkami.
Mě hodně zaujal mlýnek na ementál,který nám k tomuto jídlu přinesli.
Já si na talíř samozřejmě přihodím ještě olivy,na kterých si hodně ujíždím.
Muž tohle jídlo vyzkoušel také,ale na rozdíl od nás mu na talíři pořád něco chybělo Překvapený...MASO.
Přihodila jsem mu do špaget k jeho spokojenosti tedy čabajkuUsmívající se

Pokud máte doma taky vegetariánku,připravte špagety Aglio olio peperonico,pokud máte masožrouta,tak pro něj špagety s masovou směsí a vy si můžete vybrat...já volím rozhodně bezmasou,tak akorát pálivou variantu...


Jak jsem psala,letos jsme si u moře poprvé vařili sami...hlavně kvůli naší vegetariánce,protože zajistit pro ni polopenzi prostě nebylo možné.
Moc se nám zamlouvalo,že nás neomezoval čas podávaného jídla.Nemuseli jsme nikam pospíchat,s mužem jsme se ve vaření střídali,holky se postaraly o nádobí.Samozřejmě na talíři nebyla žádná česká klasika,ale rychlovky.Trochu nás omezovalo,že v apartmánech bohužel většinou chybí trouba na pečení.Ceny za suroviny v obchodech nejsou nijak přemrštěné.Možná překvapí,že například snad veškeré pečivo se neprodává na kusy,ale na váhu a překvapivě třeba i hlávkový salát.
A pár našich jídel plus právě špagety tak,jak je podávají v Itálii a klasika pizza...


Pizzu máme moc rádi a i když jsme si na ní u moře pochutnávali docela často,hnedka jsme si ji zopakovali i doma na táce,který s náma přicestoval z dovolené.Receptů na pizzu jsem tady vkládala už víc,tak nějak je doma střídám a když nemám čas dělám i pizzu z lístkového těsta.
Recept na kynuté těsto najdete TADY...doporučuju těsto rozválet hodně na tenko.


Protože je léto,dál si užíváme jídla lehká,místo příloh máme většinou zeleninové saláty.
Oblíbila jsem si hodně lilek,který griluju,přidávám pod maso i zapékám s ostatní zeleninou.Vyzkoušela jsem nově i zapékaný,plněný sekanou a sypaný sýrem...moc doporučuju !!!
Protože je právě snadno k sehnání květák,máme jej často na talíři...včera jako placičky.Určitě je taky znáte...květák uvařit doměkka,rozmačkat,osolit,opepřit,posypat majoránkou,přidat hrubou mouku,vajíčka,zamíchat,osmažit...



No a protože jsme se vrátili do doby,kdy toho na zahradě hodně dozrává,je čas sklízet...


Rybíz dobře želíruje,proto do marmelády nemusíme přidávat zbytečně želírovací cukr.Poprvé jsem vyzkoušela tento recept na rybízovou marmeládu...

Rybíz povaříme,propasírujeme.Šťávu odměříme.přidáme cukr...v poměru 4 ku 3....4 díly rybízu,tři díly cukru...já jsem dávala třtinový.
Dáme vařít,sbíráme případnou pěnu.Nalijeme do skleniček,uzavřeme,otočíme dnem vzhůru na pět minut,necháme vychladnout.

Přeju vám všem prima den !!!
U nás svítí sluníčko,i když žádné závratné teplo není.Běžím naložit ryby na večerní grilování.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 renuška renuška | E-mail | Web | 10. července 2015 v 11:56 | Reagovat

No super, ještě že jsem po obědě .-). Měla jsem těstovinový salát :-D, takže docela trefa. Zelenina, nudle, mňamka. Stejně jako obrázky dobrot, které jste si dopřávali na prázdninové dovolené - ať už jste kuchtili sami nebo se nechali obskakovat - ono je totiž docela dobře si občas "odfrknout" a nechat kuchyň na starost jiným, užít si to opravdické volno. Já se na to naše těším čím dál tím víc :)
Blani, krásné dny plné léta a sluníčka!

2 Blanka Blanka | E-mail | Web | 10. července 2015 v 13:28 | Reagovat

:-D
Těstovinové saláty mám taky moc ráda.
Přivezla jsem si pesto,které teď všude cpu :-) a do těstovin je úplně super.
No a nedivím se,že už se moc těšíš,pomalounku se ti to blíží a určitě to s klukama bude moc fajn :-)

3 babička babička | 10. července 2015 v 13:40 | Reagovat

Ahojky Blani,jak vidím Itálie opět nezklamala,fotky máš krásné no a ted ten článek o jídle tak to nemá chybu.Zitra máme rybu ale po neděli určitě něco z toho co jsi tu ukázala. :-)  :-D  :-P

4 Šárka Šárka | 10. července 2015 v 16:32 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Při dnešním článku mi tečou sliny - nevíš čím to může být?? :-D
Tolik lahůdek!!!! A jsem na tom jako ty, také miluji olivy!!!! A lilek jsem měla jednou jedinkrát - dodnes si pamatuji, že mi šíleně moc chutnal! :-)
Já miluji zeleninu a ovoce. A v létě si obojího (zejména zeleniny) dopřávám fakt hodně!!! Třeba takový šopák mám teď celkem často - jenže mě se neomrzí! ;-)

A recept na květákové placičky jsem si opsala. Květák s majoránkou jsem ještě nejedla. ;-)

Blaní a koukám na marmeládu - rybíz a levandule. Tak to by mne zajímalo, jakou to má společnou chuť! ;-)

Opět fantastické fotky. To je pošušňáníčko procházet si u tebe fotku po fotce. ♥

Blaní měj se krásně a ať se grilovačka vydaří! Ahooooooooooj!!!!!! ♥

5 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. července 2015 v 20:15 | Reagovat

Blani,  pálivé moc nemusím, ale ostatní bych si dala :-)

6 bichlicka bichlicka | Web | 10. července 2015 v 20:30 | Reagovat

Úplně slyším svého muže - Miláčku, a je v tom maso???? :-D  :-D
ve špagetách jsou Italové špičky, ale mě nejvíc chutnaly špagety ala carbonara :-) jen když jsem si je po měsíci dala i v Čechách, tak jsem byla dost naštvaná - smetana a zase jen smetana!!!!
Marmeláda je super - rybíz želíruje skvěle i tam, kde nemá, takže z naší šťávy se loni stalo želé :-D

7 MarijaKes MarijaKes | Web | 10. července 2015 v 20:55 | Reagovat

Chutný článek. Já u rybízové marmelády pěnu nesbírám, to dělám jen u malinové šťávy a rybíz lisuju za syrova a pak používám jen protlak a cukr. 1 díl cukru na 2 díly protlaku. Svařím je rybír, pak ještě provařím s cukrem a dám do vyhřátých skleniček. Skleničky jsem nikdy nepřevracela a marmeláda se mi nikdy nekazila (neplesnivěla)

8 Lucia.R Lucia.R | E-mail | 10. července 2015 v 23:04 | Reagovat

No a už mi tečú slinky :-D. Ja som tiež milovník olív a pridávam ich do všetkého, čo nebude jesť môj muž, ktorý ich neznáša a zo všadiaľ ich vyberá :-D. Ale feferónky si teda nedávam, nejako som si rozmaznala jazýček. No a tá marmelada... Mňam!!! A s levanduľou to musí byť luxus. Prajem krásne letné dni :-).

9 Blanche Blanche | Web | 11. července 2015 v 8:32 | Reagovat

Ted Bláni, děláte mi hned po ránu ohromné chutě :) Spaghetti aglio olio mám taky moc ráda, a to v jejich nejryzejší podobě, v jaké se dělají. Rychlé jídlo, ale plné chutí. Krásný slunečný víkend a pusu Maxíkovi :-)

10 intuice intuice | E-mail | Web | 11. července 2015 v 10:18 | Reagovat

Tou pizzou jsi mne inspirovala, asi dnes zkusím. :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 11. července 2015 v 12:05 | Reagovat

[3]: Ahoj mami. :-)
Tak to jsem ráda,že jsem tě možná něčím inspirovala.
Dneska vařím těstoviny z Itálie s masovou směsí a na svačinu jsme si s Naty daly vařit kukuřici.K večeři budou buřty :-D

[4]: Ahoj Šári!!!
Já jsem lilek poprvé ochutnala právě v Itálii...grilovaný v zeleninovém salátě a moc mi zachutnal.Má ho ráda,i když muž jej zařadil do "rozblemcané"zeleniny a odmítá ho jíst.Nevadí,jím ho sama :-) Dávám ho i pod maso,tam se muž vždycky ptá,co je to to fialové :-D ... a sní ho :-D
Šopák mám taky moc ráda a ještě si velice často dávám i caprese salát...mozarellu,rajčata,bazalku.Sýr si mažu ještě pestem...mňam !
Jinak levandule je jedlá,spousta holek ji dává i do buchet,chlebíčků,sušenek.
Vloni jsem dělala levandulový cukr,který jsem pak přidávala do drobenky.Pěkně to vypadá.Marmeládu levandule ovoní je to dobré.Já ráda přidávám i všelijaké bylinky.Vloni jsem hodně do marmelád dávala meduňku a často se přidává i máta.
Šári,moc zdravím a přeju prima den! :-)

[5]: Zdeni,samozřejmě to jde i bez pálivé chuti,chce to vyzkoušet a případně dát feferonek míň :-)

[6]: Skutečně rybíz želíruje spolehlivě :-D
NO a s jídlem se to má prostě tak,že člověk občas narazí na dobrou restauraci,kde mu chutná a jindy je to úplně jinak.To platí všude :-)
Špagety milujem,Naty si dává i boloňské.
Já si je ale většinou raděj dělám doma :-)

[7]: Já jsem rybíz nejdřív povařila,protože neodstopkovávám při sbírání.Prostě jsem povařila a stopky jsem pak posbírala nahoře s hrnci...odstopkoval se sám,zbytek jsem prolisovala :-)
Obracím skoro vždy,někdy také zapomenu a je pravda,že se nic neděje :-D

[8]: Luci,olivy já miluju a často si koupím sklenici,nebo plechovku a sním je jen tak.Přidávám si je do salátu,do obloh,do špaget,na pizzu....všude
Mám raděj olivy černé,Táňa zase raději zelené.Ta chuť se mi nikdy neomrzí :-)
Moc pálivé jídlo nemusím,proto píšu,že já volím "tak akorát pálivou variantu".
Samozřejmě tohle jídlo by se dalo udělat úplně bez feferonek,ale to už by nebylo ono :-)

[9]: Mně u tohoto jídla překvapuje,jak málo stačí...surovin,času energie...k tomu,aby bylo dobré.Je to skvělá rychlovka.Mám ráda chuŤ oblíbeného sýru,který se roztaví a obalí špagety. :-)

[10]: Tak to nezbývá nic jiného,než popřát dobrou chuŤ ! :-)

12 Eva Eva | 14. července 2015 v 21:18 | Reagovat

Dobrý večer,

krásný a inspirativní článek. Mohu se zeptat, kde jste pořídila ty krásné malé zavařovací skleničky? Děkuji Vám mockrát! :-)

Přeji krásný večer! :-)

13 Blanka Blanka | Web | 14. července 2015 v 22:40 | Reagovat

[12]: Zavařovačky jsem koupila u nás v domácích potřebách.Je to velikost asi jako skleničky od přesnídávek...i ty na marmelády běžně používám...tyhle mají taky šroubovací víčka a prodávají se v balení po šesti kusech. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama