Nadýchaná bublanina a levandulový olej

21. července 2015 v 17:16 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Příznám se,že v teplech,které nám panují se sporáku hodně vyhýbám.
Naštěstí to vůbec nikdo neřeší,protože chuť k jídlu se u nás s teplotami,které se drží hodně nahoře snížila.Hodně u nás teď frčí o víkendech grilované dobroty a špekáčky,v týdnu pak zeleninové a těstovinové saláty,všelijaké rychlovky a hlavně ovoce a zelenina.Tuhle mňamku,máme taky teď docela často na talíři,coby večeři,nebo svačinu...

Troubu taky moc často nezapínám,leda na nějaké rychlé ovocné koláče.
Rádi máme nadýchanou bublaninu,do které se může přidat jakékoliv ovoce.Já mám moc ráda černý rybíz a tahle bublanina byla právě s ním.


A recept...

1 a půl hrnku polohrubé mouky
půl hrnku cukru moučky
půl hrnku mléka
půl hrnku oleje
1 vajíčko
1 prdopeč
1 vanilkový cukr

Všechno dáme do mísy a vyšleháme šlehačem.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem,poházíme ovocem a pečeme při 180 stupních.

A nakonec další využití levandule,ze které si můžeme připravit levandulový olej...


Olej jsem dělala ze sušené levandule,kterou si dáme do lahvičky,kterou pak dolijeme kvalitním olejem.Já jsem dávala panenský olivový.Všechny části levandule musí být ponořené.Levanduli necháme při pokojové teplotě v oleji asi měsíc,občas protřepeme.
Využití si jistě každý najde sám...od masáží,až po konzumaci.


Já jsem vloni olej spotřebovala právě v kuchyni...pár kapek můžete přidat do koláčů,do marinád na nakládání masa,do zeleninových salátů...

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | 21. července 2015 v 18:24 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
U nás je stejně!!!! Je tu vedro k zalknutí! :-) Bráška říkal, že se cítí jako v prádelně! A já s ním souhlasím! 8-O

Jak koukám na tu kukuřici, hned bych si dala! :-) U nás na jídlo (kromě taťky :-D) také nemá nikdo ani pomyšlení! ;-) Já bych teď nejraději pořád jedla pořádně vychlazený meloun! :-D

Bublanina vypadá skvěle a ten olej je dost dobrý nápad. :-)

Blaní měj se moc hezky (já jdu odpadnout!!) a ahoooooooooooooj! :-)

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 21. července 2015 v 18:40 | Reagovat

Blani bublanina se v tomto období hodí s jakýmkoliv ovocem. Levanduli mám jen jednu rostlinu a skomírá. Ještě nekvete, jsem zvědavá, jak to s ní dopadne.

3 Jarka Jarka | Web | 21. července 2015 v 19:27 | Reagovat

My zahradu nemáme, ale dostala jsem červený rybíz a z toho byl drobenkový koláč a ještě jsem dostala pár třešínek a z těch se chystám udělat taky bublaninu. Jenže nechci doma zatápět troubou a tak třešně čekají v lednici až se trochu ochladí. Doufám, že se mi do té doby nezkazí. 8-O :-)

4 intuice intuice | E-mail | Web | 21. července 2015 v 19:28 | Reagovat

Vařenou kukuřici miluji, ale kupovat ji v supermarketech za nekřesťanskou cenu se mi nechce. :-)

5 Luďka Luďka | Web | 21. července 2015 v 22:15 | Reagovat

Blani obá recepty jsem si opsala,a mám dotaz tu levanduli v tom oleji necháváš nebo jí po určité době odstraníš,ještě jsem to nikdy nedělala. PáPá. ;-)

6 Dana Dana | E-mail | 22. července 2015 v 7:53 | Reagovat

Ahoj Blani, vařenou kukuřici máme taky moc rádi, zkoušeli jsme i tu právě utrženou na poli, ale nebylo to dobré, asi se fakt musí koupit. Levandulový olej se taky chystám dělat, našla jsem ale recept na olej za tepla.Ale vzhledem k tomu, že ho nechci na vaření ale jen na masáže, nemuselo by to vadit.Měj se pěkně!

7 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 22. července 2015 v 9:45 | Reagovat

Vařenou kukuřici má hrozně ráda má prostřední ;-)  :-) Trochu oleje bych si mohla udělat a vyzkoušet a zrovna přemýšlím co z meruněk, už mám nepečený dortík :-D Blani, krásné letní dny :-)

8 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 22. července 2015 v 13:35 | Reagovat

Blani, u mamky ještě levandule kvete. Myslíš že to není pozdě a i teď bych mohla zkusit olej???

A jinak s vařením je to u nás podobné. Mám skoro zákaz vařit, když je tak teplo, aby tu nebylo ještě víc teplo :-)

9 Melissa Melissa | Web | 23. července 2015 v 0:36 | Reagovat

Bublanina-mňam a dobré využití levandule:) :-P

10 Helena Helena | E-mail | 23. července 2015 v 11:10 | Reagovat

Vůně bublaniny a levandule - to je opravdové léto!
Blani, nádhera!
Měj hezký den, Helena

11 Majka Majka | 23. července 2015 v 12:49 | Reagovat

Bublaniny s ovocem jsou u nás teď taky pořád. a levandulový olej mám naložený, už se nemůžu dočkat až ho použiju.
krásný den. Majka

12 Blanka Blanka | Web | 23. července 2015 v 14:22 | Reagovat

[1]: Šári,ano,pravda,je jako v prádelně,nebo jako ve skleníku.
Už se nemůžu dočkat,až se nám aspoň o trochu ochladí :-)

[2]: Jituš,u nás na zahradě se levandulím daří,máme tady pořádné sucho a sluníčko a to jim vyhovuje :-)

[3]: Jaruš,vypadá to,že dneska by mohlo bý snad o fous líp,tak možná už v kuchyni "zatápíš" troubou :-)

[4]: Já ji zase miluju natolik,že jsem těch patnácti korun nelitovala a koupila si ji :-)

[5]: V návodech se píše,že se má levandule v oleji nechat minimálně dva,tři týdny.Má být celá ponořená,aby neplesnivěla.To znamená,že když olej začneš používat a odlévat,měla by jít levandule ven

[6]: Danuš,já jsem na masážní olej nijak nepomýšlela.Nějak si nedovedu představit,že bychom se tady navzájem patlali.Masáž realizujem jen když nás z práce chytnou záda,jinak né.My ten olej raděj sníme :-D

[7]: Zdeni,my moc meruněk mít nebudeme,takže z toho,co sklidím udělám marmeládu :-)

[8]: Heli,nikdy není pozdě...psala jsem,že jsem olej dělala ze sušené levandule,takže kdykoliv

13 bichlicka bichlicka | Web | 27. července 2015 v 19:05 | Reagovat

hmmmm, levandulový olej :-) já dělám pažitkový přímo z rozkvetlé pažitky a taky vypadá i chutná skvěle :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama