Marmeládování a bylinkové soli

29. července 2015 v 11:28 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně

Mečíky od holek ještě pořád zdobí stůl.
Naše babičky věděly,s kterými kytkami do váz.Mečíky vydrží opravdu dlouho...


Když už nám na zahrádce dozrává nějaké to ovoce,je potřeba toho využít.
Pořádnou ostružinovou sklizeň máme letos úplně poprvé.Nově zasázené ostružiníky začaly plodit už vloni,ale bylo to jen pár plodů,které vystačily akorát tak na pár buchet,teprve letos ostružiní ukazuje,co umí.
Píšete mi,že u vás ostružiní ještě neplodí a na sklizeň se vám zdá hodně brzy.
Nám plodí ranná odrůda bezrtrnného zahradního ostružiníku.
Tuto rostlinu vřele doporučuju,je krásná když kvete a láká když plodí.


Péče o ostružiník...už při výsadbě musíme počítat s tím,že potřebuje dost místa.Sice nepodrůstá jako maliny,drží se poslušně v řádku,ale vytváří dlouhatánské šlahouny až pět metrů dlouhé.Ty je potřeba vyvázat na opory.My máme ostružiník vypnutý vodorovně u plotu,což oceňuje i náš soused Smějící se,navíc nám dělá zčásti i optickou clonu u bazénu,což zase oceňujeme my.
Ostružiník si můžete rozmnožovat tím,že vrcholky výhonů ohnete a zahrábnete do země...ochotně vám zakoření.
V době sklizně samozřejmě zaléváme,aby plody nebyly seschlé.
A jinak už jen stříháme...pokud šlahouny překročí místo jim vyhrazené a došplhají tam,kde už je nechcete...prostě ŠMIK.


Odměnou vám budou krásné,velké,slaďoučké plody.
No a protože letos už máme konečně ostružin hodně,mohla jsem z nich uvařit první marmeládu...


Často se v meilech i komentářích ptáte na cedulky kterými všechno značím...je to buď nastříhaná obyčejná černá čtvrtka,někdy tabulová samolepící fólie,popsaná lihovou fixou.


Hodně otázek jsem dostala k bylinkovým solím...jestli bylinky sušené,čerstvé,jaká sůl,jestli pomlet,podrtit...


Bylinky vždy dobře usušené,sůl jakákoliv,kterou solíte...klasická,mořská...jak kdo chce.
Bylinková sůl je směs,se kterou zabijete dvě mouchy jednou ranou...osolíte i okořeníte zároveň.Bylinek musí být ve směsi proto o hodně víc,než soli.
Bylinky můžete promnout v rukách,ve hmoždíři,nebo prohnat na chviličku mixérem...jak chcete.
Můžete dát jednu bylinku,nebo víc,záleží na vaší chuti,u nás je čerstvě favoritem směs libečku a dobromysli.


Suším i další bylinky,ze kterých budu míchat další soli i směsi bez ní.
Například květ měsíčku,který je jak známo nejen krásný,ale i jedlý a zdravý...


Moc vás všechny zdravím a přeju pěkný den!

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 29. července 2015 v 12:05 | Reagovat

Ostružinová marmeláda je výborná. Také jsem ji jednou dělala. Pak už nebylo tolik ostružin.
Těším se na ně, už pomalu zrají. :-D
Moc se mi líbí tvoje vázičky. Mečíky v džbánku jsou krásné. :-)
Soli bych asi neužila. Manžel nemá některá koření rád. Ale děkuji za návod. :-)

2 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 29. července 2015 v 12:28 | Reagovat

Blani, u nás ostružiny teprve začnou zrát. I letos jich bude u našich hodně. Tak se těším. A mečíky mám ve váze teď taky. Dovezly mně je holky z práce, které přišly na návštěvu. :-)

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 29. července 2015 v 12:53 | Reagovat

Plánuji si ostružinovou marmeládu, ale protože tam nemáme rádi zrníčka, která lezou do zubů, nejdřív je odšťavím a potom ze šťávy vařím rosol. To už můžou všichni. ;-) Jen si na ostružiny musím ještě chvíli počkat. Teprve budu dodělávat rybíz á la brusinky a rybízový rosol. mezitím dozrají ostružiny.letos to vypadá na bohatou úrodu. :-)

4 Milka Milka | 29. července 2015 v 13:26 | Reagovat

Blani  moc se mi líbí ty černé popisky na kořenky,dají se  koupit a nebo  si je vyrábíš sama. Krásný den všem. :-)

5 Jarka Jarka | Web | 29. července 2015 v 14:10 | Reagovat

To jsou pořádné ostružiny, ty divoké se s těmito nedají srovnat! ;-)  :-D Marmeláda je určitě výborná, já dostala tři skleničky rybízové, od naší Marušky a je taky moc dobrá. Musím si aspoň jednu schovat na vánoční linecké cukroví. :-) Bílé mečíky jsou opravdu krásné, předpokládám, že postupně rozkvétají poupata a kvetou a kvetou...

6 Šárka Šárka | 29. července 2015 v 19:27 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
A co teprve, když mečíky pěkně rostly na zahrádce! :-) To byla skvostná podívaná! :-)
Moje babička je pěstovala a dorůstaly jí fakt vysoko! :-)

Blaní, když se dívám na plody ostružin, tak tu jen slintám! Miluji jejich vzhled, miluji jejich vůni i chuť a jsou strašně příjemné na dotek! :-) A ostružinová marmeláda!!!! No to musí být mňamka!!!!!!! :-)

Blaní měj se moc krásně a ahoooooooooooooooooooj! ♥

7 zembi zembi | E-mail | 29. července 2015 v 20:06 | Reagovat

Blanka, si veľmi šikovná, kreatívna a vôbec celá Tvoja rodinka je super. Robíte všetci samé pekné a dobré veci :-)

8 Dana Dana | E-mail | 29. července 2015 v 21:39 | Reagovat

Mečíky mám taky moc ráda,na zahradě je ale nemám. Ty bílé jsou nádherné. Bylinkovou sůl dáváme na co se jen dá, projedu ji mixérem a je tam skoro všechno, co mi poskytne mé "bylinkárium".Ale takhle krásně ji označenou nemám. A ostružiny jsou u nás ještě zelené, místy lehce fialoví, to si ještě počkám, ale úroda bude opět velká. Dělám z nich i kompot. Měj se krásně ! :-)

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 29. července 2015 v 23:03 | Reagovat

[1]: Já jsem ostružinovou marmeládu taky už jednou dělala...z lesních ostružin.Tehdy jsem se pěkně namakala,abych natrhala potřebnou dávku :-D

[2]: Mečíky jsou fakt hodně vděčné.Vydrží dlouho ve váze.Heli,měj se prima!

[3]: Z Itálie jsem si přivezla marmelády,ve kterých semínka byla a protože už nemám ani jedinou,usuzuju,že semínka v nich nikomu u nás nevadí.
Pokud se mi chce,odšťavňuju...například rybíz.který má semínka větší.V ostružinové marmeládě ,kde jsou semínka menší jsem je klidně nechala,jen jsem ostružiny rozmixovala :-)

[4]:Tak na tuhle otázku,kterou dostávám docela často,jsem odpověděla přímo ve článku :-)

[5]: Srovnat se jistě dají,i ty divoké jsou moc dobré :-)
Tyhle nemají trny,sklízejí se líp.
Rybízová marmeláda je na linecké úplně nej.Já mám ještě hodně ráda malinovou a obecně ty marmelády,které jsou z trochu kyselejšího ovoce.Asi nejlepší marmeláda,kterou jsem kdy dělala byla z červeného angreštu.Ten jsem tenkrát dostala.Kvůli marmeládě jsem si pořídila dva angreštové keře.Letos na nich zatím bylo jen pár bobulek.
Mečíky postupně zkracuju a zespodu odtrhávám zvadlá poupata :-)

[6]: Šári,ono,že ty mečíky rostou tak vysoko je jejich nevýhoda.Musejí se podepírat,aby se neulomily :-)
Ale jsou krásné.Já mám zatím jen ty obyčejné,tak třeba se mi podaří sehnat taky nějaké střapaté :-)

[7]: Ale to jen tak vypadá,někdy děláme i pěkné voloviny :-D ...bez vyjímky a všichni :-D
Jsme úplně obyčejní :-)

[8]: Danuš,teda ostružinový kompot,to musí být něco.Nevím,jestli mi na něj něco zbude.Já si dávám ostružiny i do mrazáku na buchty,pečený čaj a na poháry.Letos ještě chci vyzkoušet ostružinovou šťávu :-)

10 Melissa Melissa | Web | 30. července 2015 v 0:30 | Reagovat

Gladioly jsou nádherné:)A ty ostružiny to je paráda!Tohle u nás ze zahrádek neznám,aby měl někdo takovou úrodu,že by z toho mohl dělat ještě marmeládu...A ty bylinky,to je taky moc pěkné:) :-)

11 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 30. července 2015 v 9:28 | Reagovat

Blani, letos asi ještě marmeládu z vlastních ostružin neudělám, ale já mám hodnou kamarádku, od ní jsem dostala jak sazenici ostružiny beztrnné, tak i ostružiny :-D  :-D , včera jsem si od ní přivezla bedýnku broskviček, malých, ale moc dobrých, tak budu dělat broskvovou marmeládku :-P

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. července 2015 v 13:15 | Reagovat

Mečíky vypadají ve váze krásně, ale nikdy jsem je tam neměla, ze své zahrádky jsem je netrhala. Bylinkové soli mne zajímají, asi nějaké vytvořím. :-)

13 MarijaKes MarijaKes | Web | 31. července 2015 v 12:20 | Reagovat

Zajímavý článek. Vůbec jsem nevěděla, že existují beztrnné ostružiny. nedávno jsem vytrhávala ze skalky ostružinu, ale tu lesní trnitou. letos se nám urodilo strašně moc mirabelek a nechce se mi pálit...Na marmeládu je to moc. Tak to budu asi rozdávat a nabízet. Moc se mi líbí označené zavařeniny, ale já je ukládám v paneláku do regálu do sklepa a tam by ta krása byla zbytečná. Pěkně si s tím vším vyhraješ.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama