Pavlova

8. června 2015 v 18:04 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


...bylo na čase ji vyzkoušet.
A konečně byl důvod.
Posloužila jako narozeninový dort...rychlý,nadýchaný,lehký,osvěžující,letní...v době,kdy na klasický dort bylo velké teplo,holky si před dovolenou hlídají figuru a oslavenkyně...Taťána...hned následujícího dne odjížděla pryč...


...PAVLOVA...dortík,který byl kdysi vytvořen na počest ruské primabaleríny Anny Pavlove má tu výhodu,že je poměrně jednoduchý,není v něm ani gram mouky,zdobení zvládne každý a pokaždé můžeme použít jiné ovoce.Já jsem dávala jahody a nektarinky.


A recept...
Troubu si předehřejeme na 140 stupňů.
Do mísy dáme čtyři bílky,které šleháme a přitom k nim po částech přisypáváme celkem 140 gramů cukru...já jsem dávala třtinový.Když máme zašlehaný cukr,přidáme lžičku škrobu se dvěma lžičkami octu...kdo má použije ocet balzamikový,kdo nemá,dá obyčejný.
Šleháme,až je sníh tuhý a vytváří "špičky".
Na plech si dáme papír na pečení,troubu v této chvíli stáhneme na 100 stupňů,sníh navrstvíme na pečící papír a lžící uhladíme.
Dáme do trouby a na dvě hodiny máme pokoj.
Já jsem mezitím,co se dortík pekl stihla vyžehlit Mrkající
Troubu NEOTVÍRÁME !!!


Pavlova se nepeče,spíš se suší a po dvou hodinách máme hotovo.Troubu vypneme,pootevřeme a Pavlovu necháme v troubě zvolna chladnout.
Mezitím si připravíme šlehačku...úplně stačí jedna.Vyšleháme,sladit nemusíme,korpus je sladký dost sám o sobě.Do šlehačky jsem dala ztužovač.
Šlehačku navrstvíme na vychladlý dortík a už zbývá jen ovoce...je lepší použít nějaké né moc sladké...ideální jsou maliny,lesní ovoce,kivi...
Necháme uležet alespoň hodinu v lednici...aby šlehačka malinko vsákla do korpusu.

A ještě jeden dort Taťána dostala od kamarádky...


...jednoduše,ale moc nápaditě a roztomile zdobený lehoučký tvarohovo citronový cheesecake...samozřejmě jsem ochutnala...Zuzko byl výborný !!!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | 8. června 2015 v 18:20 | Reagovat

blani, teda u vás se hodovalo! zabydlel se u nás tvůj valentýnský kinder řez (dotaz - opravdu tam nepatří mouka vůbec?) - dělám to bez mouky, minule jsem přidala trošku polohrubé a byl vyšší - jde obojí.
pavlovu určitě vyzkouším a ten druhý moučník taky vypadá krásně. hezký večer.

2 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. června 2015 v 18:28 | Reagovat

[1]: Dáši,do kinder řezů opravdu mouku nedávám,ale pokud je chceš mít vyšší,proč ne.Já jsem to nikdy nezkoušela :-)

3 renuška renuška | Web | 8. června 2015 v 18:30 | Reagovat

O "Pavlově" vím dlouho, ale pořád nemám odvahu do něj "jít". Ale když to u tebe čtu, tak to safra přece nemůže být tak těžké! Možná jednou posbírám všechnu poztrácenou kuráž a vyzkouším a pak se teprve uvidí!

PS: Oslavenkyni jen to nejlepší a ať je moc a moc spokojená se svým životem :-)

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. června 2015 v 18:49 | Reagovat

[3]: Reni,jdi do ní :-D
Není jednodušší dort.
Pokud si budeš chtít od pečení a zdobení tvých krásných dortů odpočinout,Pavlova je myslím dobré řešení :-)

5 Ajka Ajka | Web | 8. června 2015 v 18:57 | Reagovat

Tééda ... fakt bych si dala ;-)  :-)

6 Eva Eva | Web | 8. června 2015 v 18:58 | Reagovat

Bude dobrý a to se tak dlouho peče?Jahody u nás ještě nejsou ale určitě ho vyzkouším Měj se :-)  :-)

7 Jarmila* Jarmila* | Web | 8. června 2015 v 19:00 | Reagovat

Všechno nej, nej oslavenkyni. :-) ☼ ♥
Dort vypadal báječně.

8 Blanche Blanche | Web | 8. června 2015 v 19:40 | Reagovat

Blani oba dortíky vypadají přímo mňamózně! Docela jste mi udělala chutě :-x

9 Jarka Jarka | Web | 8. června 2015 v 20:09 | Reagovat

O dortu Pavlova, slyším poprvé a ta kombinace lehkého korpusu, šlehačky a čerstvého ovoce mě moc láká. Recept si zaznamenám a co nejdřív musím vyzkoušet. :-P  :-D

10 Dana Dana | E-mail | 8. června 2015 v 20:17 | Reagovat

Tak když to vidím, tak ho určitě vyzkouším. Vím o něm už dlouho (nebo o ní?), ale vždycky jsem si myslela, že musí být strašně sladký!Ale je zas fakt, že záleží na ovoci, a taky tu šlehačku nemusím už sladit vůbec...Táničce přeju jen to nejlepší! :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. června 2015 v 20:26 | Reagovat

[5]: :-D

[6]: Na Pavlovu samozřejmě existuje receptů víc.U tohoto je korpus opravdu tak dlouho v troubě.Jak píšu,spíš se suší,než se peče...trouba je jen na sto stupních a sněhu je docela silná vrstva.Rozprostře se na velikost dortového tácu,nebo velkého talíře.
No a může se dát jakékoliv ovoce :-)

[7]: Jarmilko,díky!

[8]: NO tak to jsem moc ráda :-)

[9]: Jaruš,vyzkoušej...je to v podstatě velká pusinka se šlehačkou a ovocem.Anebo pokud máš ráda rakvičky se šlehačkou a přidáš k tomu ovoce.Šlehajdu už ale neslaď,bylo by to moc :-)

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 8. června 2015 v 20:28 | Reagovat

[10]: Přesně tak,nesladit šlehačku a dát nějaké kyselejší ovoce.Popřípadě dát míŇ cukru do korpusu.

13 Jitka Jitka | E-mail | Web | 8. června 2015 v 21:04 | Reagovat

Grtatulace oslavenkyni. Dortíky vypadají velmi chutně. Oba. :-)

14 intuice intuice | E-mail | Web | 8. června 2015 v 21:09 | Reagovat

Tedy ten jsem ještě nedělala! Ale docela by mne zajímalo, jak by to chutnalo! :-)

15 Luďka Luďka | Web | 9. června 2015 v 0:13 | Reagovat

Blani recept naPavlova jsem si konečně opsala ,je to teď hodně aktuální tak ho chci vyzkoušet.Měj se krásně! :-)

16 Helena Helena | E-mail | 9. června 2015 v 12:21 | Reagovat

Blani, Pavlovu dělám docela často, hlavně v létě, když je čerstvé ovoce. Je to prostě dobrota!
Táničce přeji všechno nej, hlavně hodně zdraví!
Pa, Helena

17 Šárka Šárka | 9. června 2015 v 13:10 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Pavlova bych chtěla moc ochutnat. To vypadá tak úžasně! A to ovoce nahoře! No úplně se mi sbíhají sliny. :-)

A cheesecake jsem už měla, ten je fakt výborný! Ten mi chutná strašně moc. :-)

Tak tedy oslavenkyni přeji hodně ZDRAVÍ - to je to nejdůležitější, všechno ostatní přijde samo. :-)

Blaní měj se krásně a ahoooooooooooooooooooj! :-)

18 Ema Ema | E-mail | Web | 9. června 2015 v 14:07 | Reagovat

Přidávám se ke gratulantům a přeji Táničce všechno nej, hlavně zdravíčko a štěstíčko.:-)
Dortíky vypadají mňamkově. :-P  :-)
Pěkné odpolko ti přeji.:-)

19 Jana Jana | Web | 9. června 2015 v 14:32 | Reagovat

Blani, i já se přidávám ke gratulantům a Táničce přeji hlavně hodně zdravíčka a štěstíčka :-)
Dortíky vypadají báječně :-)
Pavlovu jsem ještě nezkoušela :-( ale určitě vyzkouším, příští měsíc má dcera svátek ;-)
Měj se krásně :-)

20 Janah Janah | Web | 9. června 2015 v 22:40 | Reagovat

Také mne to láká, ale bojím se té cukrové nálože :-?
Na druhou stranu, nejím to každý den, že? :-)

21 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. června 2015 v 8:45 | Reagovat

Také dodarečně přeji vše nej nej ;-)  :-)  :-)
Já dělala Pavlovu loni a nějak se mi nepodařilo sundat z papíru :D  :D , ale přesto byla vynikající a určitě ji zase letos zkusím :-D  :-D

22 marketa marketa | E-mail | 10. června 2015 v 16:32 | Reagovat

óóó blani - tak to musím vyzkoušet. Vypadá to naprosto famózně a protože nemáme rádi takové ty máslové dorty, tak by mohla chutnat :-) babička má v so narozeniny, tak jsem koupila mango, broskve a uvidíme ;-)

23 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 11. června 2015 v 23:35 | Reagovat

Hmmm. tak to jo. to by se mohlo vyzkoušet. vypadá náramně. :-)

24 Nikita Nikita | Web | 20. července 2017 v 21:45 | Reagovat

Každý z nás tak či onak aspoň raz tvárou v tvár s akciami, ktoré sľubujú veľké ocenenie - televízory, autá, chladničky alebo iPhone5S. Ale je to naozaj - získať zdarma iPhone? Detailov WEB!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama