Zapékaný chřest

16. května 2015 v 21:47 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


Zatímco minule jsme zapékali brokolici,dneska jsme k ní přidali chřest.


Zelený chřest


Spodní část stonků oškrábneme škrabkou na brambory.Chřest opláchneme,nakrájíme na větší kousky a dáme do zapékací misky.Přidáme brokolici rozdělenou na malé růžičky,jarní cibulku nakrájenou na kolečka a menší mrkvičku...tu jsem do misky škrábala na tenké plátky škrabkou na brambory.
Zeleninu zamícháme.Její poměr záleží na vás,chřest by měl ale převládat.


Připravíme si bešamelovou omáčku...dvě lžíce másla necháme rozpustit v hrnci,vmícháme dvě lžíce mouky,přilijeme 200 ml mléka a mícháme.
Přidáme lžičku hořčice,hrst nasekané petrželky a mícháme.Pokud chceme připravit bešamelovo sýrovou omáčku,můžeme v téhle chvíli přisypat jakýkoliv sýr nastrouhaný na jemno...ten jsem já tentokrát nedávala.Pokud se pro sýr rozhodneme,omáčku mícháte tak dlouho,až se sýr rozpustí.
Omáčku nalijeme na zeleninu,osolíme a pořádně promícháme.


Dáme péct...přikryté,do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
Občas promícháme.Když je zelenina měkká,máme hotovo.


Kdo nedával sýr do bešamelové omáčky,může si ho přisypat teď...jako já...a dobrou chuť!


Hnedka po ránu jsme s holkama vyrazily "na šmajd " do města a než otevřeli ve Zdravé výživě,zašly jsme jen mrknout na trh.


Plnokvětým petůniím a surfinkám jsem neodolala.



Přeju pěknou neděli VÁM VŠEM !!!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ohnice ohnice | Web | 16. května 2015 v 22:00 | Reagovat

Chřest s brokolicí mě láká, chřest jsem ještě nikdy nejedla, a proto ten recept určitě vyzkouším, Blani koupila jsi krásné petuňky nejvíce se mi líbí tá růžová nevím možná je to surfinie ,ale jsou nádherné.Krásné dny.  Luďka. ???

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 16. května 2015 v 22:03 | Reagovat

Blani, zapékaná zelenina vypadá báječně :-), ale ten můj by to nejedl. Škoda chřestu. :-D
Úžasné jsou druhy a barvy petúnií. Doufám, že jsi některé pořídila do truhlíků.
Přeji hezkou neděli. :-)

3 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. května 2015 v 22:38 | Reagovat

[1]: Ludi,ta růžová je vážně petunka.Surfínie jsou ty fialkové.
Teď už jsou všechny zasázené a doufám,že hezky porostou.
NO a chřest vyzkoušej,je moc dobrý. :-)

[2]: Jarmilko,tak ten můj by to taky nejedl :-D ,ale jeho škoda,my jsme si s holkama MOC pochutnaly a určitě to brzy zopakujeme.
Muž ale hlady neumřel,jemu jsem udělala kuřecí rarášky se zeleninou a taky si pochutnal :-)
NO a kytičky už jsou zasázené...vyšly na jeden truhlík a dva květináče :-)

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 16. května 2015 v 22:38 | Reagovat

Ahoj Blani, chřest jsem jedla jenom syrový rovnou ze zahrádky, do tepelné úpravy jsem se ještě nikdy nepustila. Plnokvěté petůnky jsou krásné, ale mě se moc neosvědčily asi chtějí větší péči než jakou jsem jim schopná dát :-D

5 Blanka Blanka | E-mail | Web | 16. května 2015 v 22:49 | Reagovat

[4]: Vlasti,tak to jsem zvědavá,jak se jim u nás bude dařit.Obyčejné petunky mívám každý rok v květináčích a velkých nádobách u bazénu a vždycky bývají pěkné.Plnokvěté mám poprvé,tak uvidím.
No a chřest doporučuju,je fakt výborný :-)

6 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 17. května 2015 v 7:28 | Reagovat

Já si chřest ještě nekoupila, jenom pro mě se mi to zdálo dost peněz....Kytičky krásné :-)  :-)

7 babička babička | 17. května 2015 v 7:32 | Reagovat

Ahoj Blani,na chřest jsem se dívala v Kauflandu,měli bílý tak možná se dáme nalákat.Dnes máme opět toho lososového pstruha,ten nám zachutnal.A kytky máš krásné. :-)  :-D

8 Květa Květa | Web | 17. května 2015 v 8:38 | Reagovat

Blani, chřest jsem ještě nezkusila, ale já se polepším, vypadá totiž náramně. Kytičky máš pěkné. Já každý rok mám tu fialkovou surfinku. Ona i moc krásně voní. Pozdravuju při neděli! :-D

9 Helena Helena | E-mail | 17. května 2015 v 10:39 | Reagovat

Blani, to vypadá jako velká pochoutka, mňam!
Přeji krásnou neděli, Helena

10 Šárka Šárka | 17. května 2015 v 11:34 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Teda jo! :-)
Recept vypadá úžasně. Já chřest ještě nikdy nejedla, tak by mne zajímalo jakou má chuť. A četla jsem, že zelený má úplně jinou chuť než chřest bílý (nebo to byl žlutý?).

Kytičky jsi si pořídila úžasné! :-)

Krásnou neděli přeji a ahoooooooooooj!

11 Jana Jana | Web | 17. května 2015 v 19:08 | Reagovat

Blani, s chřestem nemám ani nejmenší zkušenost. Na tvých fotkách to vypadá lákavě, ale to u tebe asi všechno. :-) A to, že jsi neodolala tak pěkným petunkám a surfinkám,se vůbec nedivím. Já,kdybych to měla kam dávat, tak nakupuju kytičky snad každý den. :-)Měj se hezky, pěkný nedělní večer.

12 Jana H. Jana H. | Web | 17. května 2015 v 21:20 | Reagovat

Ahoj Blani,
myslím, že jsem někde četla, že chřest se u nás jedl nejvíc za první republiky. Já ani nevím, kde bych ho sehnala, ale podle tvého receptu bych si dala hned.
Mávám!

13 Jarka Jarka | Web | 18. května 2015 v 8:28 | Reagovat

:-D No to jsem si myslela, že to tvoje "je mrknout" na trh, se neobejde bez nákupu. :-D Vybrala jsi krásné barvičky květinek. ;-) Chřest jsem ještě doma nikdy nepřipravovala a takto zapečený bude jistě moc dobrý. :-P

14 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 19. května 2015 v 12:48 | Reagovat

Chřest miluju. Takto upravený jsem ho ještě asi neměla, ale vypadá velmi lákavě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama