Salát z bílé ředkve a bryndzová pomazánka

29. května 2015 v 20:03 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


Konečně je tady doba,kdy na zahradu nechodíme jenom pracovat,ale něco malinko už tam můžeme zobnout,nebo si přinést domů.


Letos poprvé jsem na zkoušku vysela bílou ředkev.
Už nějakou dobu ji sklízíme a jíme hlavně na chlebu s máslem.
Dneska jsem z ní udělala salát,který nás naučila na svém blogu dělat Radka.


Ředkve nahrubo nastrouhat,přidat nakrájenou pažitku plus zálivku z citronové šťávy,medu a špetky soli...Radka radila sůl bylinkovou,já jsem dala obyčejnou.
Tato jednoduchá úprava bílé ředkve nám moc chutnala,ředkev kupodivu snědla i Natálka,takže Radko,děkujem za recept !!!


Včera jsem psala o bryndze,kterou mi ze Slovenska přivezl mužův kamarád.
Mám ji ráda jen tak,ale pomazánka z ní taky není marná...


Bryndzu vymícháme s máslem,přidáme pažitku,osolíme...toť základní recept,který si můžeme obměňovat a cokoliv přidávat...cibulku,koření...já jsem přidala najemno nasekanou papriku a mazala jsem opět na domácí chlebík.Dneska jsem pekla z chlebové bio žitné mouky.


Všimla jsem si,že výrobci celozrnné mouky sami na některých obalech uvádějí,že by se celozrnná mouka měla míchat se světlou.Pečivo z celozrnné mouky není tak nadýchané,je hutnější a pro strávníky,kteří byli zvyklí na bílé pečivo je prostě úplně jiné.
Já jsem si oblíbila celozrnnou špaldovou mouku,která je ale hodně drahá,tu pak míchám půl na půl s moukou pšeničnou,nebo právě bio žitnou chlebovou mouku.

A co vy ? Pečete také domácí pečivo ?
Jaké mouky používáte ? Světlé,celozrnné,nebo mouky mícháte ? Používáte mouku pšeničnou,nebo jste ji vyřadili ? Kupujete mouky v běžných obchodech,nebo v prodejnách zdravé výživy ?...Budu ráda za Vaše názory a rady.
A ještě trocha kvítí....



Mějte prima večer a hezký víkend !
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 jana jana | E-mail | 29. května 2015 v 20:32 | Reagovat

AHOJ BLANI, MUSÍM SE SMÁT JAK JSME SE SEŠLI,JÁ DNESKA DO VÁZY DOSTALA KOPRETINA ,MNĚ JEŠTĚ NEKVETOU, ČERVEBÉ ŘEDKVIČKY JSEM MĚLA NA CHLEBU,MILUJU CHLEBA S MÁSLEM A NA TO SI JAKOUKOLIV ZELENINU DÁM, MOUKU MÍCHÁM NA CHLEBÍK JAK V TROBĚ TAK DO PEKÁRNY PŮL ŽITNÉ A PŮL PŠENIČNÉ. PROSTĚ UŽ TED NÁM ZAHRÁDKA DOPŘÁVÁ PLNO DOBROT AHOOOOJ :-)

2 JANA JANA | E-mail | 29. května 2015 v 20:33 | Reagovat

omlouvám se tři překlepy [:tired:]

3 Eva Eva | Web | 29. května 2015 v 20:59 | Reagovat

Opravdu překrásné fotky jsi užasná jak to umíš nafotit :-)  :-)

4 Evička Evička | E-mail | 29. května 2015 v 21:17 | Reagovat

Ahoj Blani, opäť si mi narobila chute. Bryndzu aj reďkovky mam veľmi rada. Teraz som domaródovala, takže tiež prišlo na knihy. Zamerala som sa na knihy s tematikou môjho milovaného Toskánska, historické aj romantické. Zaspomínala som si na minuloročnú dovolenku a aspoň v myšlienkach som sa poprechádzala po Florencii a okolí.:-)  Prajem veľa síl, nápadov a drž sa. Pekný víkend. :-D

5 Lucia R. Lucia R. | 29. května 2015 v 21:18 | Reagovat

Skvelý nápad na spracovanie redkvy. Môj muž ju miluje, takže mu tým určite spríjemním deň :-). No a tie nádherné kvety, och :-). Ja som doteraz doma upiekla len pletenky a to podľa tvojho receptu a musím uznať, že boli výborné. Teraz sa chystám piecť nejaké zdravšie pečivo, ale ešte som to nedomyslela do konca a zatiaľ len hľadám, čo by to mohlo byť. Prajem krásne dni.

6 Jindra Jindra | 29. května 2015 v 21:21 | Reagovat

Salát vypadá báječně, určitě vyzkouším. Brynza z obchodu není ta pravá, ale až na ní natrefím, pomazánku udělám. naposled jsem s ní zapekla brambory. Chleba peču občas, když čas dovolí :-)

7 Blanka Blanka | Web | 29. května 2015 v 22:00 | Reagovat

[1]: Jani,pěkně jsme se shodly. :-D
Já jsem si tedy kopretiny natrhala sama.Mám jich na zahradě hodně.
A taky mám ráda zeleninu na chlebě s máslem...ať jsou to rajčata,paprika,ředkvička,nebo jen pažitka :-)
Jani,měj se prima a užij si víkend!

[2]: A nějaké překlepy neřeš,děláme je všichni :-)

[3]: Evi,tak to jsem vážně ráda,že se ti fotky líbí :-)

[4]: Evičko,doufám,že už jsi v pořádku.Já si doma pobudu ještě jeden týden,takže ještě můžu v klidu číst.
Škoda,že jsi nenapsala,co jsi četla,mohla jsem se taky mrknout.
NO a dovolené budou brzy aktuální,už to taky malinko řeším.
Evičko,měj se!

[5]: Luci,tak doufám,že muži den vážně zpříjemníš. :-)
Pokud hledáš zdravější pečivo...minule jsem tady dávala recept na dalamánky.Ty jsem pekla z celozrnné mouky a sypala jsem je semínky.Dělám je docela často,tak zkus :-)

[6]: NO tak brambory s bryndzou musí být taky moc dobré...to je prima nápad na příště.Já dám nejspíš poslední kousek zítra na pizzu :-)
Moc zdravím a přeju pěkný víkend!

8 Radka Radka | Web | 30. května 2015 v 7:06 | Reagovat

Když peču chleba, přidávám také k žitné mouce hladkou pšeničnou - máš pravdu, že pouze žitný chléb by byl příliš hutný. A jinak: JDU NA KOPRETINY! :D

9 Majka Majka | 30. května 2015 v 7:37 | Reagovat

Blani,mňam, děláš mi po ránu chutě. a tvoje tořivky obdivuju vždycky.
přeji krásnou sobotu, u nás pěkně svítí sluníčko.Majka

10 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 30. května 2015 v 7:59 | Reagovat

Blani, teda salát z ředkve vypadá moc dobře a pomazánka taky :-) Já jsem teď dlouho chlebík nepekla, peče mi nějak špatně trouba a tak se bojím :-D Jinak já už mám doma bílou mouku jen jako pojistku ;-)  :-) , jinak dávám do všeho celozrnou a ani to nemíchám :-) Hutný chleba mě nevadí ;-)  :-)  :-)

11 intuice intuice | E-mail | Web | 30. května 2015 v 9:23 | Reagovat

Salát i pomazánka vypadají báječně. Je prima, když se jezdí na zahradu i sklízet! :-D Kdysi jsem v pekárně pekla, míchala jsem mouky žitnou i pšeničnou, celozrnnou. Dnes už pekárnu nemám.

12 Jarka Jarka | Web | 30. května 2015 v 9:45 | Reagovat

Musí být skvělé, zajít si na zahradu a domů odejít s košíčkem nasbírané vlastnoruční úrody. ;-) S moukami na pečení chleba nemám zkušenosti. Objevili jsme pekárnu odkud nám chleba moc chutná a tak nás nic nenutí k domácí výrobě. :-D

13 Blanka Blanka | Web | 30. května 2015 v 10:00 | Reagovat

[8]: Pekla jsem jenom žitný.Když ho předložím nachystaný,namazaný,obložený,nikdo nic neřeší.
Když si ho mají jedlíci chystat sami,tak se ptají proč je tak tmavý?Je takový jiný.
Když se mouky smíchají,nikdo nic neřeší a že půlka je žitná nikdo neřeší :-)

[9]: Majko,u nás se to tak nějak začíná honit.V noci nám sprchlo,po ránu svítilo sluníčko a teď jsou už mráčky,ale je teplo,už teď tam 17.
Tak uvidíme,co z toho bude :-)

[10]: Zdeni,což o to,mně by taky hutný chleba nijak nevadil,mám ho ráda,ale ostatní to trošku řeší.Musím na ně nějak vyzrát :-D
Né,že by ho nejedli,jen si musí zvyknout,že je jiný :-) Takže zatím budu mouky míchat :-)

[11]: Omyl,nepeču v pekárně,už ji nějaký ten měsíc nemám a novou jsem si zatím nepořídila.Ale i dřív jsem si nechávala v pekárně zpracovat jen těsto a chleba jsem pekla v troubě.

[12]: Jaruš,stajnou možnost mají i ti,co mají balkónky.
Naše sousedka si v truhlících dokáže vypěstovat i rajčátka a papriky.Taky má všelijaké bylinky a jen je chodí ulamovat a přidává si je do jídla.
Taky je u nás chleba,který nám chutná,ale když si můžu něco udělat sama,prostě pokud mám čas a chuť,tak to udělám. :-) Většinou z toho člověk má dobrý pocit...pokud se teda zadaří a taky víme,co jíme :-)

14 Helena Helena | E-mail | 30. května 2015 v 10:47 | Reagovat

Blani, dneska si nám ukázala opravdu dobroty! Mňam!
A ty mouky - míchám a nepíšu si to, a pak trochu tápu... Tmavé mouky kupuji v jedné "zdravé" prodejně.
Měj hezkou sobotu, Helena

15 Hannah Hannah | E-mail | 30. května 2015 v 12:57 | Reagovat

Blani, já mouky taky míchám.Úplně celozrnný chleba je i na mě moc hutný a hůř stravitelný a to já jsem zvyklá jíst všelijaké zrní :) Žitná mouka mi nedělá dobře- pálí mě s ní žáha.Takže používám nejraději špaldovou celozrnnou i bílou a chlebovou, bohužel vzhledem k vysoké ceně kupuji i různé druhy pšeničné mouky, snažím se v bio kvalitě.Jsem zvyklá nakupovat na www.bioweb.cz tzv. gastro balení mouky (4kg pytel) a nemusím tak často běhat do zdravé výživy.Krásné dny!

16 renuška renuška | Web | 30. května 2015 v 16:58 | Reagovat

Krásné kopretinky, krásné jidlo! A zdravé! Snažím se alespoň trochu zredukovat svůj jídelníček a vypouštím lepek, co to jde, a právě u chleba je to problém, protože si netroufám péct z jiné než z hladké. Jak vidím, dočtu se u tebe hromady rad, takže zkusím pátrat dál a třeba dojdu k nějakému zdravějšímu řešení.
Krásný víkend, Blani a ... ať vám chutná!

17 Šárka Šárka | 30. května 2015 v 18:14 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
My budeme mít zítra k obědu bramborový salát z ředkviček (z těch klasických). :-) A je to veliká mňamka! :-)

Kvítí jsi nafotila nádherně! :-)

My pečivo nepečeme. Ale když jsem jedla u kamarádky domácí dalamánky, to jsem měla boule až za ušima! :-D
Mouku kupujeme a kupujeme ji v klasických obchodech. ;-)

Blaní, užívej víkendu a doufám, že je už mnoooohem lépe. :-)

Ahoooooooooooooooj! :-)

18 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. května 2015 v 18:19 | Reagovat

Chleba jsem pekla většinou když na prázdniny jezdila vnoučata.Obchod tady nemáme a tak když došlo pečivo, peklo se domácí. Ty doby jsou dávno pryč.Obchod stále nemáme, ale jsme sami dva a já jsem většinou na kneckebrotu. Ne že by mně tak chutnal, ale když jím pšeničný chleba, hned se mně zvedne hladina cukru. Takže mám smůlu. Přitom chleba miluju. :-)

19 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 30. května 2015 v 22:33 | Reagovat

Blani, i já mám moc ráda bryndzu. Vždycky, když jedeme na Slovensko k Martinovým rodičům, tak nám nabalí čerstvou domů...:-)

20 Blanka Blanka | Web | 30. května 2015 v 23:26 | Reagovat

[14]: Heli,vypadá to,že mouky mícháme asi všichni,jen malá část z nás vážně peče jen z tmavých :-)
U nás jsem zjistila,že v obchodě se zdravou výživou jsou tmavé mouky o něco levnější,než v běžných obchodech.

[15]: Hani,já s žitnou moukou žádné problémy nemám.Dneska jsem zkoušela pšeničnou celozrnnou mouku.Ale stejně jako ty mi nejvíc vyhovuje špaldová mouka.Škoda,že je tak drahá :-)
Na odkaz mrknu,moc děkuju! :-)

21 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 31. května 2015 v 12:03 | Reagovat

Tak trochu závidím, že už na zahrádce něco sklízíte. U nás je to katastrofa. Co jsem zasela a vzešlo, to sežrali slimáci,, co jsem zasadila jako sazenice, sežrali slimáci. Bude brzy čas jahod a já mám teprve nové sazenice, takže úroda veliká nebude. Sypeme všude granule proti slimákům, ale oni si už asi zvykli a žerou i květiny. :-(

22 Blanka Blanka | Web | 31. května 2015 v 21:12 | Reagovat

[21]: Nechci to zakřiknout,ale se slimáky u nás na zahradě jsme ještě nikdy problémy neměli :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama