Cizrnový hummus

18. května 2015 v 11:31 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


O cizrně si budete-li chtít můžete najít spoustu informací.
Každopádně je to luštěnina hodně zdravá,bohužel tak trochu opomíjená,neobsahuje cholesterol,zato je v ní spousta vitaminů a říká se jí taky římský hrách.

O hummusu z cizrny jsem se tady zmiňovala v souvislosti se slaným koláčem,který nám upekla jednoho dne Táňa.Psala jsem,že se k hummusu ještě vrátím.
Jsem tady s receptem na hummus,který může posloužit jako pomazánka,příloha...každý si využití najde podle svého.


Cizrna se musí dlouho namáčet...nejlépe přes noc.Ve vodě asi dvakrát zvětší svůj objem,proto dáváme vody dostatek.
Ráno vodu slejeme,nalijeme novou a cizrnu vaříme,dokud nezměkne.


Cizrnu rozmixujeme,na 100 gramů cizrny přidáme dva menší stroužky česneku,sůl,nakrájenou zelenou petrželku,jednu lžíci pasty tahini...je to pasta připravená z rozemletých sezamových semínek a je k dostání v prodejnách zdravé výživy...trochu citronové šťávy,pár lžic olivového oleje a trochu mletého římského kmínu.Zamícháme a máme hotovo.


Já jsem do hummusu přidala dvě vajíčka navtrdo,zamíchala a měli jsme výbornou pomazánku k večeři.Mužovi jsem samozřejmě nehlásila cože to jí Mrkající.
Že právě snědl cizrnu se dozvěděl až poté,co večeři dojedl a pochválil Smějící se.


Pomazánku jsem mazala na domácí dalamánky.
Pekla jsem z půl napůl namíchané mouky pšeničné hladké a celozrné špaldové.Sypala jsem slunečnicí a lněným semínkem.



Muž se vždycky o víkendu shání po něčem sladkém ke kafíčku a už docela dlouho měl slíbenou roládu...dostal kokosovou.

Jinou už nepeču,tahle jde krásně sundat z papíru.
Akorát si přidávám,nebo ubírám množství,podle plechu na který dávám.
Je to velice jednoduché.Tentokrát jsem pekla ze sedmi vajec.
Sedm celých vajec si ušleháme se sedmi lžícemi cukru...dávala jsem třtinový krystal...roláda je po něm sice trošku tmavší,ale nevadí.
Vařečkou vmícháme sedm lžic polohrubé mouky a přidáme jednu lžíci olivového oleje,aby nám těsto šlo pěkně z papíru.
Pečeme na 200 stupňů asi deset minut.Vyndáme z trouby a hned srolujeme.Při rolování už si sundávám pečící papír.
Necháme vychladnout,pak pomažeme marmeládou...já jsem dala malinovou,aby roláda nebyla až tak sladká.Pak dáme krém,srolujeme,povrch pomažeme také a posypeme kokosem.
Já trochu kokosu přidávám i do krému.Necháme uležet.
Samozřejmě můžeme obarvit těsto kakaem,nebo dát do rolády tmavý krém,přidat ovoce...pokaždé může být roláda jiná.


Knížka na fotce není náhodou,pár jsem jich zase přečetla a brzy si uděláme zase "knížní článek"

Čas strašně letí,brzy se nám květen přehoupne do června a bude tady léto.
Včera jsme už odváželi část Tániných věcí z koleje,aby toho pak nebylo najednou moc,protože školní rok brzy skončí a budou tady prázdniny.
Co vy a léto ? Těšíte se ? Už plánujete prázdniny a dovolené ?

Moc VÁS VŠECHNY ZDRAVÍM A PŘEJU PRIMA NOVÝ TÝDEN...já už teda zase začínám vyhlížet netrpělivě další víked a na závěr tip...pokud si chcete pořádně poplakat,doporučuju film HVĚZDY NÁM NEPŘÁLY.

Jo a u nás už kvetou kopretiny...

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 renuška renuška | E-mail | Web | 18. května 2015 v 12:06 | Reagovat

Blani, cizrnu si doma "suším" už řadu měsíců a pořád plánuji, jak ji udělám v troubě s grilovacím kořením a kapkou oleje na zobání ... ale jaksi jsem se k tomu pořád nedostala a tím pádem ani nevím, jak chutná. Ale  určitě se jí nebráním.
Jinak také hodně čtu, ale musím postupně vracet do knihovny, takže to vidím jen na jeden článek, který bude zadanou recenzí a to snad během týdne zvládnu :-).
Přeji krásné dny a hodně pohody s rodinou!

2 Ajka Ajka | E-mail | Web | 18. května 2015 v 12:53 | Reagovat

Jsem si oddechla, že nejsem sama ... mužovi a synům taky nehlásím co jí, páč by to hned odmítli :-D Ale pro jistotu jim to nehlásím ani potom :-D

3 Rija Rija | Web | 18. května 2015 v 14:04 | Reagovat

Blani pomazánka z cizrny z ní hodně zajímavě a asi brzy vyzkouším. Já o víkendu pekla domácí pečivo hned dvakrát. V sobotu ráno domácí kváskový chleba a včera jsem měla v plánu upéct k večeři rohlíky, ale nějak se mi podařilo zapomenout na kynoucí těsto a tak místo rohlíků jsem uplácala jen bulky. Byly dobré i tak. Číst teď nezvládám, usínám snad u prvního slova. A dovolenou letos neplánujeme. Chtěla bych si co nejdříve splnit sen, pořídit si novou kuchyň na chaloupce. Stejně nejkrásněji je tam. Měj se hezky. Pa Rija

4 dáša dáša | 18. května 2015 v 15:25 | Reagovat

blani, ta tvoje zdravá výživa vypadá super, dnes se chystám (jestli mě nepřepadne lenora) udělat tvůj kinder řez. ten nám moc chutná. před chvíli jsem si donesla plno knih z knihovny - nevím, co dříve, či jít na zahrádku nebo se začíst, nebo ten kinder řez - ale asi udělám dobrý skutek a odnesu knížky z knihovny kamarádce, která si zlomila rameno. hezké dny přeji.

5 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 18. května 2015 v 16:17 | Reagovat

Hummus už jsem několikrát chtěla zkusit, tak snad konečně na to dojde, ale musím koupit tahini :-D  :-D

6 Ema Ema | E-mail | Web | 18. května 2015 v 17:24 | Reagovat

Páááánečku, tolik báááječných mňamek! :-P  :-)
Přeji ti příjemný májový podvečer.:-)

7 Káťa Káťa | Web | 18. května 2015 v 19:01 | Reagovat

Roláda vypadá úžasně, určitě někdy vyzkouším. Kopretiny? U nás teprve začal kvést šeřík :)
Hezký večer, Káťa

8 Radka Radka | Web | 18. května 2015 v 19:54 | Reagovat

Hummus jsem dřív milovala, ale pak jsem zčista jasna dostala na cizrnu alergii - takže já se tentokrát nechám inspirovat jen roládou :-)

9 Eva Eva | Web | 18. května 2015 v 20:25 | Reagovat

Zdravé dobroty taky  mě to někdy přepadne zdravě žít ale ovšem ta kopretina je ze všeho nejkrásnější V novém týdnu se měj taky moc hezky :-)  :-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. května 2015 v 21:06 | Reagovat

Cizrnový hummus jsem nikdy nedělala. Určitě je to zajímavá dobrota. :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 18. května 2015 v 23:03 | Reagovat

[1]: Reni v troubě s grilovacím kořením?
Docela by mě zajímal recept.Taky teprve zkoumám,co se z ní dá dělat.
No a ke knížkám se taky brzy dostanu,nějak o nich nestíhám vůbec psát :-)

[2]: Já potom,co to všechno sní většinou oznámím,co právě zkonzumoval,ale někdy taky né.Chci aby si udělal na jídlo názor,až ho sní,ne aby se řídil nějakými předsudky,nebo špatnou zkušeností z dřívějška :-)

[3]: Jaruš,věřím,že na chaloupce je ti nejlíp.Taky se na zahradu vždycky těším,akorát,že já potom musím utíkat domů.
Domácí pečivo teĎ dělávám docela často a stejně jako ty,pokud se mi nechce motat pletýnky,nebo rohlíky,udělám dalamánky,nebo bulky se sýrem.
Jaruš,měj se prima!

[4]: Dáši,zdravá výživa nás celkem vzala.Slíbila jsem si,že se polepším a budu trošku víc dbát na to,co dávám na talíř.Když máme doma Táňu většinou se snažím víc,protože chci,aby jedla.
NO a knížky...chtěla bych mít víc času na čtení :-)

[5]: Zdeni,jsem zvědavá,jak ti bude chutnat,má zajímavou chuť.
Táňa ho posledně zjemnila strouhanou mrkví,já jsem přidala vajíčko.

[6]: Emi,děkuju a moc zdravím!

[7]: Šeříky už jsou u nás bohužel odkvetlé,i když nějaký opožděný by se možná taky ještě našel.A na zahrádce mi kvete náš zakrslíček...ten je hodně opožděný :-)

[8]: Alergii může mít člověk na cokoliv,takže se nedivím.Je to škoda,ale co se dá dělat.

[9]: Evi,u nás to všechno odstartovala Táňa,její problémy,nemoc,vegetariánství,snaha zdravě jíst.Všimla jsem si,že dnešní mladí hodně dbají na to,co jí a já se o to taky malinko snažím.

[10]: Je to takové zpestření jídelníčku a musím napsat,že včerejší večeře nám moc chutnala :-)

12 Jarka Jarka | Web | 19. května 2015 v 8:51 | Reagovat

Cizrnu jsem ještě nikdy nevařila a ani ještě nikdy nejedla, ale luštěniny máme rádi, tak by nám to mohlo chutnat. :-) Roládička vypadá moc dobře, bude to jistě mňamka, hned bych si nabídla, jak domácí dalamánek s pomazánkou, tak i tu sladkou dobrůtku. :-P

13 Irena Irena | Web | 19. května 2015 v 10:35 | Reagovat

Cizrna je opravdu super a stojí za ochutnání. Na roládu se sbíhají sliny :-)

14 Vilma Vilma | E-mail | 19. května 2015 v 12:19 | Reagovat

Ahojky, cizrnu taky zkouším propašovat do jídelníčku, ale dělám ji v tlakovém hrnci a nemusím ji tak dlouho namáčet stačí půl hodinky namáčet a tak 35minut vařit:) přeji pěkný týden.

15 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 19. května 2015 v 12:42 | Reagovat

Blani, zajímavý článek. Přiznám se, že cizrna na našem jídelníčku chybí. :-)

16 Helena Helena | E-mail | 19. května 2015 v 12:54 | Reagovat

Blani, hummus dělám často a ráda, pokud ho chci trochu zlejčit, přidám pár lžic bílého jogurtu.
A ta tvoje roláda vypadá skvěle!
Prázdniny plánuji a každou chvíli mi ty plány někdo zhatí :o), je už ale opravdu na čase!
Posílám pozdravy, Helena

17 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. května 2015 v 22:55 | Reagovat

[12]: Jaruš,taky máme rádi všechny luštěniny,nejvíc asi čočku.TeĎ si áňa koupila tu červenou,tak jsem zvědavá,jaká bude.

[13]: Já s cizrnou teprve začínám.Musím ji vyzkoušet na víc způsobů,ale zatím mi chutná :-)

[14]: Já nemám tlakový hrnec,takže smůla.Ale nechat ji přes noc máčet mi nevadí,protože většinou mám dopředu naplánované,co budu vařit.

[15]: Heli,já jsem se z ní ještě taky moc nenavařila :-)

[16]: Heli,taky už plánuju.Dneska jsem si v práci zapsala do kalendáře termín dovolené a meilovala do cestovky.Je nejvyšší čas a začínám se těšit :-)
NO a bílý jogurt na zjemnění hummusu je prima nápad,díky!

18 Hannah Hannah | E-mail | 20. května 2015 v 19:05 | Reagovat

Cizrnu mám ráda a dělám i hummus.Ale poslední dobou mám chuť na luštěninu,
kterou si člověk vaří většinou jen na Vánoce a je to škoda.Hrách-  jemňoučká hrachová kaše s osmaženou křupavou cibulkou.Mňam- a nějaké to domácí pečivo k tomu.Párek už k tomu nemusím a stejně se maso s luštěninami nemá kombinovat(moc bílkovin),ale muž by to asi samotné nejedl- no, zkusím zítra,třeba překvapí :) zrovna jsem si hrách namočila.Pěkné jarní dny a dobrou chuť!

19 Blanka Blanka | E-mail | Web | 20. května 2015 v 23:16 | Reagovat

[18]: JÁ mám hrachovou kaši moc ráda,bohužel jsem skoro jediná.
Táňa ji nechce vůbec,muž ji sní,ale prý si nepochutná,Natálka se mnou drží basu.Dělávám ji teda jenom občas.Zato čočku máme rádi všichni a tu dělám docela často.
Přeju dobrou chuť a na tu hracovku bych zaskočila :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama