Co na talíř...

3. března 2015 v 18:45 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


... o tom,co na talíř přemýšlím dost často.
Vymyslet jídelníček na celý týden dá docela zabrat,co si budeme povídat.
V týdnu na žádné velké vyvařování není čas ani chuť,to pak vznikají jen rychlovky,které jsou hotové v cuku letu.Ideální je nachystat jídlo,šupnout do trouby a jít dělat cokoliv jiného.Mrkající


Plněné brambory máme moc rádi,do náplně už nějakou dobu nedávám obvyklou šunku.Vyzkoušela jsem místo ní pikantní klobásu...maďarskou,gombazeckou,nebo klidně čabajku.Dále strouhaná mozzarella,nakrájený řapíkatý celer...to je zelenina,kterou jsme si velice oblíbili...to vše smíchat s vnitřkem vydlabaných,na loupačku uvařených brambor.
Osolíme,opepříme,okořeníme...já dávám koření na americké brambory.
Jako příloha v osolené vodě vařená brokolice.

Hadače nás učila péct Peťa z Pucíkova,je to dobrota a další z jídel,které se strčí do trouby a pak třeba nožky nahoru a odpočívat...



Na alobal dáme kousek papíru na pečení,na něj slaninu,na slaninu nakrájené brambory,které nezapomeneme posolit,pak maso...já dávám vepřový plátek,ale můžem dát jakékoliv maso,okořeníme,na masíčko dáme nakrájenou cibulku.
Alobal zabalíme,dáme péct...ke konci alobal rozbalíme a necháme masu udělat trochu kůrčičku.

No a ideální rychlovkou na talíř jsou třeba špagety.
Troška kuřecího masa...do měkka,pak zelenina...řapíkatý celer,lilek,paprika plus já přidávám pár lžíček zeleninové směsi,které se u nás říká taťkova majda,během chvilky máte oběd na talíři...


A další těstoviny...
Není to tak dávno,co jsem vkládala recept na lasagne s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou.
Chtěla jsem vyzkoušet i lasagne klasické,tak jsem se do nich pustila také.
Nejdřív si připravíme maso...nakrájíme cibulku,kterou osmahneme,přidáme mleté maso,které si osolíme,opepříme,přidáme koření,kterým jsme zvyklí ochucovat mleté maso,taky česnek.Masíčko podusíme,ochutnáme...maso nesmí být bez chuti,přidáme rajčatový protlak,podlijeme malinko vodou a pak ještě chvíli dusíme.
Mezitím si připravíme bešamelovo-sýrovou omáčku...Do hrnce si dáme dvě lžíce másla,necháme rozpustit,přisypeme 3 lžíce hladké mouky,rozmícháme,přidáme 500 ml mléka,pořádně rozmícháme.Osolíme,opepříme,přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku asi 100 gramů strouhaného sýra...jakéhokoliv...já jsem dala eidam a balkánský.
Do zapékací misky si nalijeme trochu omáčky,pak dáme vrstvu lasagní,pak masovou směs,strouhaný sýr,lasagne,omáčku,masíčko...končíme lasagnemi,zalijem zbytkem omáčky,posypeme sýrem a dáme péct do trouby...
Mňam,chutnalo nám moc,nikdo z nás nebyl schopný říct,která varianta lasagní byla lepší,takže u nás budeme střídat.


No a aby to dneska nebylo jenom o jídle,přidám pár kytiček.
Krokusy už krásně kvetou...


A aby těch kytek u nás nebylo málo,nadělila jsem sama sobě kytici tulipánů...


Moc vás zdravím,děkuju za vaše návštěvy a za vaše meily,vzkazy a komentáře díky tuplované !!!

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 3. března 2015 v 18:58 | Reagovat

Blani, kytičky ti parádně kvetou. :-) Tato barva krokusů se mi vždycky líbila, ale nikdy se mi nepodařilo ji koupit. Vždy z toho nakonec byla světle fialová nebo žíhaná. Tulipány jak jinak - bílé. ;-)
Pečící papír pod anglickou slaninu je výborná vychytávka. Dělám něco podobného a vždy musím dobývat brambory z alobalu, protože se připečou. Kolikrát nejde alobal vůbec odstranit.
Plněné a zapečené brambory jsou mňam. V neděli je vařila jedna herečka v Hobby magazínu.
Přeji hezké skoro jarní dny. :-)

2 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. března 2015 v 19:04 | Reagovat

[1]: Jarmilko,z krokusů mám radost a doufám,že příští rok na jaře se vyklubou ze země.
U tulipánků jsem si všimla toho šklebícího se smajlíka :-D ...já z nich mám ale velkou radost,protože jsem na ně měla konečně štěstí. :-)
Plněné brambory máme moc rádi a od té doby,co jsem do nich šupla pálivější klobásu nemají chybu.NO a papír na pečení je bezva vynález! :-)

3 vsechnymelasky vsechnymelasky | 3. března 2015 v 19:31 | Reagovat

Teda Blani, jsem sice už po večeři, ale mám nepředstavitelnou chuť na některou z tvých dobrot. Miluju rychlovky, se třema díťátkama to v týdnu ani jinak nejde, než vymýšlet rychlovečeře. ;-) Hned zítra vyzkouším nějaký z tvých tipů :-D . Krásný večer. Petra

4 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. března 2015 v 19:44 | Reagovat

[3]: Tak u nás Peti jde spíš o pozdní rychloobědy.Všichni jíme až po příchodu domů. I Naty odmítá chodit do jídelny,protože jí tam nechutná.Vařím buď den dopředu,anebo nějakou fofrovku po práci.
O víkendech se to snažím vynahradit a dohnat :-)

5 Jitka Jitka | E-mail | Web | 3. března 2015 v 19:48 | Reagovat

Všechny dobroty které jsi nám nabídla bych mohla. Mám ráda všechno, co se dá zapéct v troubě a co nedá moc práce.Příležitostně něco vyzkouším. Zítra u nás bude kapusta s hovězím plátkem a brambory jako příloha.

6 Blanka Blanka | E-mail | Web | 3. března 2015 v 20:04 | Reagovat

Tak Jituš,kapustu bych si dala.Už na ni myslím delší dobu,jen nevím,co na to muž :-)

7 Květa Květa | Web | 3. března 2015 v 20:12 | Reagovat

Blani, ty mi tedy děláš chutě. je to pravda, že nejlépší a nejpohodlnější je všechno strčit do trouby a zapéct...
Musím taky zítra něco takovéko vykouzlit...
Pozdravuju! :-D

8 Helena Helena | E-mail | 3. března 2015 v 20:17 | Reagovat

Blani, vždycky když u tebe vidím ty brambory, mám na ně hroznou chuť a ještě jsem je nedělala...
Hezký večer, Helena

9 Jana H. Jana H. | Web | 3. března 2015 v 20:51 | Reagovat

Ahoj Blani,
vařím každý den, většinou večer a inspiraci kterou nabízíš fakt oceňuju. Čím rychlejší, tím lepší, přes týden hold žádné lukulské hody nepořádám.
Zdravím!

10 Šárka Šárka | 3. března 2015 v 20:56 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
No teeeeda! Tak, plněné brambory máme moc rádi, hadače zbožňujeme, špagety jsou u nás také dost oblíbené a lasagne nám také moc chutnají, jen jsme je dlouho neměli. ;-) Úplně se mi sbíhají sliny. :-)
My budeme mít zítra sekanou s bramborovou kaší - mňam! :-)

Jůůů, tulipány a ke všemu bílé! :-)

Blaní měj se krásně! :-) Ahoooooooooooj! :-)

11 Evička Evička | E-mail | 3. března 2015 v 21:42 | Reagovat

Ahoj Blani. Mňam, aj v túto neskorú hodinu si mi narobila chute :-) . Tvoj blog ako vždy hýri dobrými a zaujímavými nápadmi.  Ja praktizujem v nedeľu variaci den, kedy si pripravujem "polotovary" na nasledujúci týždeň, a pred použitím dováram len prílohy. Pri novej práci ešte stále hľadám systém v čo najkratšom čase vykúzliť dobré jedlo vo veľkom množstve :-D . Úspešný zvyšok týždňa. :-)

12 Ema Ema | E-mail | Web | 3. března 2015 v 23:23 | Reagovat

Pááánečku, to je dobrůtek! :-P  :-)
Dobrou noc, Blani.:-)

13 Luďka Luďka | Web | 4. března 2015 v 0:28 | Reagovat

Blani a můžu Ti poděkovat budu mítna dv dny co vařít! :-)

14 Libuše Libuše | E-mail | 4. března 2015 v 7:14 | Reagovat

Blani, jste tedy kouzelnice! Lasagne miluji, ale zatím jsem se neodhodlala k jejich přípravě - teď už jste mě tedy nakopla! :-) Takové dobrůtky tvoříte, máte můj obdiv (a to nejsem zrovna nešika v kuchyni..).
Ještě bych prosila, návod na dečku v minulém příspěvku, by nebyl? Je krásná a jako běhounek na stůl - ach! Jste velká šikulka, Libu

15 renuška renuška | Web | 4. března 2015 v 8:10 | Reagovat

Blani, to máš pravdu, že vymýšlet, co pokaždé uvařit, není někdy jednoduché. Těstoviny jsme měli zrovna včera, oblíbili jsme si "Babiččiny špecle", a maso v alobale - tomu u nás říkám "živáňská" a naučila mě ji tchýně. Fakt, že už jsem ji dlouho nedělala, mě přivádí k myšlence se k ní o víkendu vrátit ;-). Díky za krásné tipy i za voňavý závěr a vařečce i kvítkům zdar!

16 Jarka Jarka | Web | 4. března 2015 v 8:51 | Reagovat

Plněné brambory už jsem nějaký čas neděla, díky za připomenutí a maso v alobalu taky dělávám, ale i tady díky, za nápad s pečícím papírem. ;-) Moc dobré budou i špagety a taky lasagne (ty jsem ještě doma nezkoušela) a musím pochválit i tvou stále okytičkovanou domácnost. Potěšila mě barva krokusu, můj foťák taky mění fialovou na modrou a jsem ráda, že v tom nejsem sama. :D

17 Majka Majka | 4. března 2015 v 11:22 | Reagovat

Blani, samé dobroty tady máš. Plněné brambory mám moc ráda a už jsme je dlouho neměli, tak díky za tip.
krásný den Majka

18 Jarmila* Jarmila* | Web | 4. března 2015 v 13:13 | Reagovat

[2]: Smajlík mrká, protože zná tvoji slabost pro bílou. :-) Rozhodně se nechce šklebit. Tak zlomyslná nejsem. :-D
Máš to doma krásné.

19 Intuice Intuice | E-mail | Web | 4. března 2015 v 15:07 | Reagovat

Ještě, že jsem po obědě! Určitě bych si tady vybrala! Kytičky jsou moc hezké, líbí se mi bílé tulipánky. :-)

20 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. března 2015 v 17:01 | Reagovat

[7]: Květuš,já mám aření do trouby většinou na neděli...to odpoledne musím stihnout ještě pokaždé vyžehlit

[8]: Heli,tak šup pro brambory a jde se na to :-)

[9]: Jani,ano v týdnu není čas na vyvařování,není čas na nic :-)

[10]: Šári,sekanou máme taky moc rádi.Muž má nejraděj sekanou plněnou vajíčky natvrdo :-)

[15]: Reni,vůbec není zač :-)

[16]: Jaruš,u mně je to bleskem...já ho nepoužívám,nebo používám jenom v nejnutnějších případech.Chtěla bych si někdy od Táni půjčit blesk externí...ten bych vzala na milost,není tak ostrý.

[17]: Majko,není vůbec zač :-)

[18]: :-D Jarmilko,já si nakrásně můžu říkat,že jdu pro barevnou kytku,ale když ji budou mít v bílé barvě,tak je jasné,že sáhnu po bílé :-)
A samozřejmě nejde jenom o kytky :-)

[19]: tak to jsem ráda,že by sis vybrala :-D

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. března 2015 v 17:33 | Reagovat

[11]: Evičko,bylo by možná ideální mít neděli jako den,kdy si nachystám všechny polotovary na vaření na celý týden,ale...u nás je neděle většinou jediný den,kdy má muž volno,takže u nás raděj procházka,výlet...ale dopoledne taky i žehlení a kdybych ještě musela chystat jídlo na celý týden,nezbylo by mi z neděle nic.Takže já vařím v týdnu po práci...buĎ dopředu na další den,nebo rychlovku "na dnes"
NO a když mám odpolední,prostě uvařím a jdu do práce.
Evičko,moc zdravím !!!

[12]: Emi,tak to jsem ráda,že se ti dobroty líbí :-)

[13]: Ludi,vůbec není zač!

[14]: Libu,moc zdravím,děkuju za návštěvu a za pochvalu!
No a návod na dečku najdete v levém sloupci v rubrice HÁČKOVÁNÍ ve článku Háčkovaný běhoun na stůl z 1.února letošního roku :-)

22 Evička Evička | E-mail | 4. března 2015 v 21:50 | Reagovat

[21]: My si robíme pohodové soboty, kedy realizujeme výlety, prechádzky a pohodové stretnutia s kamarátmi. A tým pádom sa v nedeľu pripravujem na pracovný týždeň. Každému sa osvedčí niečo iné, podľa okolností. Víkend sa blíži, tak nech je čo najkrajší a najpohodovejší. :-D

23 Ajka Ajka | Web | 5. března 2015 v 0:00 | Reagovat

Týý jo, samá dobrota dneska ;-)  :-)

24 Lenka Lenka | E-mail | 5. března 2015 v 11:29 | Reagovat

Dobrý den,Blani,
vždy,když sem zavítám,( ,chodím sem často,i když pokaždé nepísnu),je to takové pohlazení po duši.Ať už kytičky nebo příroda,pokaždé krásné fotky.Taky vařím denně,inspirace se hodí,třeba ty brambory,mňam!hezký den,
L :-)

25 Blanka Blanka | E-mail | Web | 5. března 2015 v 18:05 | Reagovat

[22]: Evičko,jasně,každý si to zařídí podle svého.
Můj muž v sobotu pracuje většinou až do večera a já mám den víceméně taky pracovní...uklízím,peru,věším,vytírám,
vařím,peču...
Ven v sobotu vyrazíme jenom někdy s Natálkou-buĎ do města,nebo na procházku

[23]: díky :-) Fakt to byly dobroty :-)

[24]: Leni,tak to jsem ráda,i když fotky pokaždé nejsou úplně ťip ťop,jak bych si představovala.
NO a inspiraci co na talíř já oceňuju v časopisech,na jiných blozích,tak to tady oplácím.
Leni,děkuju za návštěvu,za to milé písnutí a přeju pěkný večer!

26 Jituš Jituš | 7. března 2015 v 16:33 | Reagovat

Páni, celý týden vyvařovat! Máš můj obdiv. Mě stačí vařit o víkendu. I když poslední dobou mě to i docela baví. Pečené brambůrky vyzkouším, bude to určitě dobrota. A pečeníčko v alobalu máme taky rádi. Pěkný víkend, my už byli poprvé pracovat na zahradě!
J.

27 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. března 2015 v 21:08 | Reagovat

[26]: Jituš,já doufám,že zahradu stihnu zítra aspoň pořádně obhlédnout :-)
NO a vaření každý den je nutnost.Naty odmítá chodit do jídelny,muž chce jíst taky doma a já nemám možnost chodit v práci na obědy :-)

28 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 8. března 2015 v 19:31 | Reagovat

Blani, tohle se mně hodí, tak si článek ukládám. Občas mám problém vymyslet, co honem ukuchtit dobrého. :-)

29 Coreydwemo Coreydwemo | E-mail | Web | 18. března 2018 v 19:21 | Reagovat

Kudos, Numerous info.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama