Trdelník,zapečená pohanka,moje první vánočka a lesní stromek

27. prosince 2014 v 18:57 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně

Co si budeme povídat,Vánoce jsou i o jídle a hlavně právě o něm si budem dneska psát.

Na vánočních trzích jsme si hodně kupovali trdelník,tak teď když už trhy nejsou se nám po něm někdy zasteskne.Nemám formu na velké trdelníky,tak většinou těsto namotávám na menší trubičky.Stejně tak i v tomhle článku,kde najdete i recept na těsto... KLIK
Tentokrát se mi těsto nechtělo motat na trubičky,ale stejně jako Na kopečku jsem z něj udělala věnec...těsto rozválet na tenko,potřít rozpuštěným máslem,posypat skořicí a cukrem...já jsem dávala tmavý třtinový cukr...těsto smotat do ruličky,rozříznout,zkroutit do věnce,péct.


Ve skanzenu v Rožnově jsem letos před Vánocemi ochutnala zapečenou pohanku.
No a protože mi moc chutnalo,rozhodla jsem se pohanku zapojit do našeho jídelníčku.
Recept je jednoduchý
Pohanku jsem propláchla,dala do pekáčku,zalila vodou,nechala na půl hodinky péct pod poklicí.Mezitím si uvaříme brambory...já jsem měla vařené ve slupce,co mi zbyly ze salátu...nakrájíme na kostky,přidáme nakrájenou cibulku...já jsem dala zelenou naťovou...osolíme,opepříme,přidáme česnek a pokod chceme aspoň malinko hřešit,osmažíme na kostky nakrájenou slaninu a přidáme ji k pohance.Pořádně zamícháme a necháme pod pokličkou ještě zapéct...

Pohanka u nás měla úspěch,radost jsem udělala hlavně Táni,díky jejímž omezením se u nás začínají jíst i jídla,na která jsme dřív nebyly vůbec zvyklí.Táňi varianta bez slaniny moc chutnala,zbytek si nechala zabalit na cestu sebou a překvapil i muž,kterému překvapivě pohanka chutnala taky.

Pokud máte nějaké recepty na úpravu pohanky,cizrny,nebo jáhel,budu ráda,když mi je napíšete buď do komentářů,nebo na můj meil blanka.m@volny.cz

A do třetice moje úplně první vánočka...mám radost,že jsem se do ní nakonec přece jen pustila,že jsem ji zvládla umotat,upéct a že je i dobrá.


A recept...
600 g hladké mouky
120 g krupicového cukru...já jsem dávala tmavý
1 vanilkový cukr
220 g mléka
30 g droždí
2 vajíčka
120 g másla
rozinky namočené v rumu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
citronová kůra
Zaděláme těsto,necháme kynout,rozdělíme jej na devět stejných částí,vyválíme copy.
Spodek vánočky je pletený ze čtyř,pak ze tří a nahoře jsou spletené dva copy.Necháme ještě kynout.Pak potřeme vajíčkem,posypeme nasekanými mandlemi.Já jsem pro jistotu fixovala špejlemi,aby mi vánočka nesjela.Pečeme na 170 stupňů 45 minut.Po 20 minutách pečení vytáhneme špejle.

No a malinko o jídle to bude i dál...

Lenošení je potřeba pořádně prokládat pohybem o což se docela snažíme a každý den si uděláme nějakou pořádně dlouhou procházku.
Venku nám hodně přituhlo,tak co takhle myslet na zvířátka?
Udělali jsme si výlet do "našeho" lesa...


Je fajn pořádně vymrznout a pak se z venku vracet pěkně domů do tepla,ke stromečku,k pohádkám...


Přeju Vám všem krásný večer !
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | 27. prosince 2014 v 19:01 | Reagovat

blanko, ty jsi šikovná. jídla vypadají vábně. procházky taky provozuji a dnes mě překvapil zamrzlý rybník, poprvé jsem viděla, jak k nám po ledu pracně kráčely labutě. krásný večer přeji.

2 eva eva | Web | 27. prosince 2014 v 19:09 | Reagovat

Nádherna vánočka :-) To se v lese budou mít dobře Měj se hezky :-)

3 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 19:29 | Reagovat

[1]: Dáši,taky jsme jeli kolem rybníku a dívali se,jak začíná zamrzat.Hlásí pořádné mrazy,tak uvidíme,co nás ještě čeká.Jinak na procházky chodíme každý den.Dáši,měj pěkný večer! :-)

[2]: Evi,díky,z vánočky má vážně radost,tancovala jsem kolem trouby :-D
Fakt to byla moje premiéra :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 19:41 | Reagovat

Trdelník jsem dělala jednou, a to na malé trubičky, samozřejmě chutnaly. Pohanku jsem už vícekrát zkoušela také, s cibulkou jako přílohu, jako Ty. Jinak mám dost stažených receptů na pohanku, zatím nevyzkoušených. Jáhly dělám ráda, není s nimi práce. Nejraději jako přílohu nebo jáhloto jako rizoto. Vánočku jsem dělávala, letos jsem nestíhala. Tobě se moc povedla. Že se staráte o zvířátka, to je moc príma. :-)

5 Šárka Šárka | 27. prosince 2014 v 19:41 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Mě trdelník také chutná a jak na trzích vždy voní! :-)
Ale na můj vkus je moc velký! Nikdy ho nedokážu sníst na posezení a druhý den už není tak lahodný. :-)

Vánočku máš úžasnou. :-)

My jsme dnes také byli venku a pěkně jsme zmrzli! :-P
Doma mě pak tváře a stehna pěkně štípala, když se začala zahřívat! :-D

Tak si představ, že nám dnes odešel vánoční řetěz! Zablikal, zhasl, naskočil a nadobro skončil! Já jsem říkala, že je štěstí, že nám na štědrý celý den vydržel. Jenže taťkovi stromek bez světel přijde smutný a tak zítra pojede koupit nový! :-D
Ptal se, zda chceme barevný a nebo bílý. Já jsem pro bílý řetěz! :-D

Blaní měj se krásně! :-)
Ahooooooooooooj! :-)

6 helena-b helena-b | Web | 27. prosince 2014 v 19:47 | Reagovat

Blani, díky za recept na trdelník, musím ho také někdy vyzkoušet. Pohanka se u nás celkem hodně konzumuje, také u syna, který bydlí ve Frenštátu a tam je, jak známo, pohankový mlýn pana Šmajstrly. Syn tak jezdí přímo do mlýna a zásobuje také nás. Pan mlynář vydal také knihu receptů "Pohanka", možná, že se dá sehnat i přes internet. Jsou tam recepty na polévky, hlavní jídla, pomazánky, pečivo i moučníky a také všechno o pohance a o historii jeho rodu. Naši mladí vaří pohankovou kaši i malému, sedmiměsíčnímu Staníkovi. Asi tak o pohance.
Měj se pěkně. ;-)

7 Eva Eva | Web | 27. prosince 2014 v 20:03 | Reagovat

Blani ty jsi šikula, vánočka je výstavní!!!!!! Trdelníky také rádi a moc .-) A poslední fotka stromečku.....nááádhera, dýchá z ní domácí atmosféra :-)
Moc děkuji za návštěvu u mne :-) Krásné posvátčí .-)

8 Rija Rija | Web | 27. prosince 2014 v 20:19 | Reagovat

Blani tedy samé dobrotky jsi připravila a vánočka je opravdu báječná. Já tu svou zapomněla vyfotit a už je o ní. Asi upeču ještě jednu, na snídani byla dobrá.
Moc krásný stromeček máte. Pa Rija

9 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 20:37 | Reagovat

[4]: Ono i na těch malých trubičkách je to dobrota a líp se to dělí mezi členy rodiny :-) Jáhly jsem myslím ještě nikdy nejedla,ale Táňula si je kupovala a brala si je sebou na chalupu do lesů,tak jsem zvědavá,co tam z ní vykouzlí :-)

[5]: Šári,tak bych taky hlasovala pro bílé světýlka...však víš :-D a vážně je štěstí,že světýlka vydržela na Štědrý den...to by byl pech.
Trdelník u nás nikdy nezbude...ten kupovaný s podělíme a ten mnou kuchtěný se taky snědl do posledního kousíčku :-)
NO a my jsme dneska taky pořádně venku vymrzli,tak návrat domů do tepla byl moc příjemný :-)
Šári,měj se prima!!!

[6]: Heli,hnedka jsem mrkla na netu a stránky pana Šmastrly jsem našla.Má tam i spoustu receptů...MOC DĚKUJU!!! Přečetla jsem si hodně o pohance...jaké má účinky na zdraví a myslím,že ji do našeho jídelníčku zapojím víc :-)

[7]: Evi,zdravím a k tobě se vždycky ráda mrknu...doufám,že už TAM zase budeš častěji :-)
Pěkný večer přeju!

[8]: Jaruš,u nás bude taky ještě k nedělní snídani.A na zítra mají moji jedlíci objednaný i domácí chlebík a k večeři slaninovky...jen je škoda,že mi odešla domácí pekárna a těsto musím teď zadělávat ručně :-)

10 Marťula Marťula | 27. prosince 2014 v 21:00 | Reagovat

Ahoj Blani
Samé dobroty jsou u tebe.Trdelník včera voněl po celém Staromáku.Procházka  byla bezva.Dnes jsem pro změnu byla v práci.Vánočka se ti moc povedla a určitě je móc dobrá.U nás dnes mrazivé počasí.Večer jsem trochu vytuhla když jsem čekala  na autobus :-D.Těšila jsem se domů.Stromeček v lese jste zvířátkům krásně připravili...to se budou mít.
Přeji hezký večer a pohodovou neděli Marťula :-)

11 Duffina Duffina | E-mail | 27. prosince 2014 v 21:02 | Reagovat

Pekný  večer prajem  Blani,  spomínaš  tu  trdelník a u nas  v kraji  je známy  Skalický trdelník a dokonca  v  Skalici, ktorá je cca 8 km od  Holíča býva   Trdlofest  a  pečie  sa   vždy  veľký  trdelník vždy  na rekord. Dopriala  by som Ti ochutnať  aj  túto  pochúťku je iný  ako  v  stánkoch na  jarmokoch  a  tiež  si tu gazdinky  recept  zjednodušíli  a robievajú takzvané  trdlové rožky,  len tu je  tradícia  sypať ich  sekanými vlašskými orechami  a  veeľa  cukrom :) Inak pekné  fotky z prechádzky :) a  stromeček je krásny... Vianočka  suprová  ja som  pomáhala  kamoške  motať  vianočku  no  veru   celá sa  nám  akosi  roztiekla  a  dostala úplne iný  tvar:)

Jana- Holíč

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 22:12 | Reagovat

[10]: Marti,já mám volno ještě zítra a pak jdu na dva dny na odpolední.Pak mám volno zase až do neděle a už se těším zase na to sváteční lenošení :-) Dostala jsem nějaké knížky,tak s tím čtením snad pohnu a taky pletu :-) Marti,tu procházku po Staromáku ti trochu závidím :-) Měj se hezky!

[11]: Jani,proto,aby se vánočka nerozjela,tak se do ní zapichují špejle.PO dvaceti minutách pečení se vyndají...pak už se vánočka nerozjede a dírky po špejlích se taky zatáhnou.
Trdelník já mám nejraději skořicový...ten si vždycky dávám a ten náš domácí byl taky skořicový :-)
Jani,prima večer přeju! :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 22:12 | Reagovat

Ahoj Blanko, já rodilá Valašska pohanku zbožňuji.U nás je oblíbený pohankový prejt.Pohanku (300g)opražím na sucho, zaliji asi dvojnásobným množstvím vody a dusíme pod pokličkou 10 minut.Na oleji osmažím 2 cibule přidám česnek, namočené houby (nemusí být).Smíchám s uvařenou pohankou a 2 vejci.Dochutím solí, majoránkou, pepřem, novým kořením. Do vymazaného pekáčku dám zapéct do zlatova.Podáváme s kysaným zelím. Chutná skoro jako zabijačkový prejt. :-)

14 renuška renuška | Web | 27. prosince 2014 v 22:50 | Reagovat

Blani, máš pravdu, jídla je teď hromada. Ale abychom to vyrovnali, dopřáli jsme si po dva dny slušnou vycházku a je to paráda - člověk se krásně unaví a pak se mu tak kráááásně spí.
A mmj. vánočku jsem ještě nidky nepekla a pořád mám před ní respekt, ovšem kdyby dopadla tak, jako ta tvá, tak jdu do ní hned :-). Jsi úplná kuchyňková kouzelnice!

15 Drahuš Drahuš | E-mail | Web | 27. prosince 2014 v 22:50 | Reagovat

Blani, všechny ty dobroty vypadají skvěle, trdelník asi zkusím, jen co zpracujeme všechno to cukroví :-). Vánočku jsem letos nepekla, ale dělala jsem štolu z tvarohového těsta, jen s rozinkami, vlaš.ořechy a mandlemi. Taky mňamka.Procházku jste si hezky všichni užili-i s Maxíkem. Měj se fajn a hezkou neděli.

16 Luďka Luďka | Web | 27. prosince 2014 v 23:12 | Reagovat

Blani tak na poprvé máš tu vánočku skvělou povedla se Ti bezvadně.Pohanku máme taky rádi dělám jí jako přílohu k masu nebo zelenině,po sladku,ale máme jí rádi polovinu pohanky a polovinu rýže jako přílohu,chutná nám ve všech variantách.Měla jsem doma celou knížku receptu z pohanky,jestli jí najdu tak Ti napíšu! :-D

17 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 28. prosince 2014 v 6:11 | Reagovat

Blani, vánočka vypadá úplně skvěle, jen se zakousnout. Je od vás hezké, že myslíte i na zvířátka a přilepšujete jim. U nás dnes do rána napadal sníh, všude je bílo. :-)

18 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 28. prosince 2014 v 8:35 | Reagovat

Blani, samé dobroty u tebe ;-)  :-D Trdelník mám ráda, ale doma jsem ho ještě nezkoušela, pohanku jsem taky dělala snad jen jednou, ale asi se k ní vrátím :-) A vánočku už peču spoustu let, bez ní nejsou vánoce :-D Měj se krásně :-)

19 Jarka Jarka | Web | 28. prosince 2014 v 8:43 | Reagovat

Domácí trdelník, pohanku s bramborem, ani vánočku jsem ještě doma nedělala, ale o vánočku na vánoce ochuzení nejsme, protože ji pro nás peče moje mamka. ;-) Zaujala mě ta pohanka a protože jsi u všeho přiložila i recept, určitě ji taky vyzkouším. :-) Zimní procházky jsou prima a my jsme dnes vstali do bílého a mrazivého rána, tak doufám, že to chvilku vydrží. :-)

20 Šárka Šárka | 28. prosince 2014 v 13:49 | Reagovat

[9]: Blaní, tak už máme světýlka doma a jsou bílá! :-) Na stromku vypadají nádherně! :-)
No právě! Jak jsem viděla váš osvětlený strom a nebo Peti (pucíkov), tak mne ty bílý žárovky nadchly, že už je máme také! A dokonce všichni říkají, že to vypadá lépe než s těmi barevnými. ;-)

21 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. prosince 2014 v 19:18 | Reagovat

[13]: Šári jako zabijačkový prejt říkáš?
Tak to teda musím vyzkoušet.
Já všechny zabijačkové dobroty miluju...bohužel jako jediná z rodiny.Tak čas od času si dopřeju nějakou tu jitrničku,nebo jelito,ale není to moc často.
Pohankový prejt učitě vyzkouším,takže moc děkuju za recept!

[15]: DRahuš,štolu mám moc ráda...tu marcipánovou,ale ještě jsem ji nikdy nepekla,tak třeba někdy se do ní taky pustím :-) JInak cukroví u nás už pomalounku dochází,ty nejoblíbenější druhy...medové trubičky,úly,karamelové rohlíčky už nejsou,takže na jiné pečení už je ten správný čas :-)

[14]: Reni,já musím mít pořádnou procházku každý den.Být celý den doma,lenošit a dívat se na televizi bych nevydržela :-) Dneska jsme měli pořádně ledovou prochajdu,tak ty návraty domů do tepla jsou vážně příjemné :-)
Reni,žádný respekt z vánočky neměj.Já mám pokaženou pekárnu,těsto jsem zadělávala ručně a dopadlo to dobře :-)

[16]: Ludi,já moc sladká jídla nemusím...jen jednou za čas,tak určitě i pohanku budu mít raději na slano.
Má ji ráda ochucenou solí a česnekem a určitě budu zkoušet další recepty,takže za každý nový budu moc ráda :-)

[17]: Babi,u nás je jen takový slabý poprašek,ale když se vyjde z města,tak je sněhu víc.Ale ochladilo se i u nás a konečně to vypadá i trochu víc zimně :-)

[18]: Zdeni,parádní vánočku jsem u tebe viděla.NO a pohanku já se budu snažit zařadit častěji do jídelníčku.Včera jsem si přečetla na co všechno je její konzumování dobré a myslím,že prospěje nám všem :-)

[19]: Jaruš,vím,že máš zimu ráda,takže věřím,že počasí ti udělalo radost.
Jen mohlo začít sněžit o pár dnů dřív...bylo by to prima :-)

[20]: Šári,no vidíš,světýlka jsou doma,stromeček už zase svítí,tak si můžete zase užívat vánoční pohodu.
Já teď na dva dny pomažu na odpolední,ale už se těším,jak se pak k lenošení zase vrátím :-)  :-D

22 Lukáš Lukáš | Web | 28. prosince 2014 v 19:38 | Reagovat

ó vypadá to velice lákavě, hned bych si dal :)

23 Jana Jana | 28. prosince 2014 v 19:51 | Reagovat

Ahoj Blani, krásné svátky jste měli ;-) A děkuji za recept na pohanku, mám na ni chuť hned :-)

24 Oli Oli | 28. prosince 2014 v 19:55 | Reagovat

Blani, posílám krásný povánoční pozdrav. Vánočka se ti povedla, určitě i chutnala. Přiznám se, že jsem netušila, že ji neděláš.
Trdelník dělal i Láďa Hruška a namotával těsto na všelijaké zavařovací sklenice omotané alobalem.

25 Dana Dana | E-mail | 28. prosince 2014 v 20:36 | Reagovat

Pohanku vyzkouším určitě,ten recept vypadá dost chutně.My zas děláme každé vánoce Kubu, je to výborné.Děláme ho do velikého pekáče a já pak objíždím příbuzné s porcemi pro každého.Váš výlet do lesa mi připomněl, když byla dcera malá,chodívaly jme spolu na Štědrý den do lesa a zvířátkům jsme nosily cukroví a jablíčka.      
Dělávala jsem jáhlovou polévku se sušenými houbami,jen už je to tak dávno,že si ten recept ani nepamatuju ,najdu ho a pošlu.Měj se pěkně :-)

26 Blanka Blanka | E-mail | Web | 28. prosince 2014 v 21:24 | Reagovat

[22]: Z nafoceného už můžu nabídnout jen kousek vánočky...jsme na ni jen dva,tak tu teda ještě máme :-)

[23]: Jani,není zač a doufám,že ti bude chutnat :-)

[24]: Oli,vánočku jsem nedělala,skutečně tohle bylo úplně prvně.
No a přiznám se,že Láďu Hrušku moc nesleduju :-)
Ale OLI,tebe moc zdravím a děkuju za návštěvu! :-)

[25]: Danuš,na Štědrý den by jsme les nestihli ani náhodou,ale takhle mezi svátky je času spousta.Kubu dělává moje sestra.Já z krup dělávám šoulet.
Houbovku miluje naše Táňa,tak jestli recept dohledáš,za tu jáhlovou budu moc ráda!

27 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 28. prosince 2014 v 21:48 | Reagovat

Blani, představ si, že i já letos dělala úplně prvně vánočku a byla tak moc dobrá, že ji budu dělat určitě častěji.
Výlet do lesa, nazdobit stromeček pro zvířátka, se mně líbí a určitě to navrhnu doma. :-)

28 Marie Marie | 29. prosince 2014 v 9:52 | Reagovat

Trdelník motám na umyté lahve od piva.

29 Amelie Amelie | Web | 3. ledna 2015 v 21:13 | Reagovat

Ten stromeček je nádhernej!! Trdelník milují i moje děti...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama