Zavařování a bylinková sklizeň

10. srpna 2014 v 11:15 | Blanka |  ze zahrádky



Všude se zavařuje a u nás tomu není jinak.
Dneska to byla marmeláda,taťkova majda a okurky.
Nakladačky nesadím,protože mně nebaví postupné nakládání...takhle je to u jednoho bince.Jsme na jižní Moravě a sehnat nakladačky není žádný problém.Já si dám ještě jednou repete a zásoba okurků na zimu bude hotová.
Léta letoucí používám hotový znojemský nálev a šetřím si tak práci.Máme rádi okurky hodně kyselé a tenhle nálev nám chutná,tak nemám důvod vymýšlet nic jiného.
Marmeláda je z našich ostružin a recept na "majdu mého taťky" najdete TADY.

Zavařování mi dalo docela zabrat,takže odpoledne jsem se na zahradě už moc nepředřela.
Naštěstí mám na nějakou dobu okopáno a vypleto,tak jsem si mohla dovolit trochu lenošit.

Deštíky minulých dnů prospěly i bylinkám.Pěkně pookřály a zase se hezky zelenají a rostou.
A některé z nich i začaly kvést,protože jsem je včas nezastřihla...třeba máta a saturejka.
Minule jsem zasela hladkou naťovou petrželku i kudrnku na zimu do mrazáku.Dneska jsem sklízela tu,kterou jsem sela už zjara.A sklízela jsem i ostatní bylinky.


V košíku určitě poznáte některé z nich...stříhala jsem oregáno,karí,rozmarýnu,tymián a majoránku...



Na záhonu pár květy znovu rozkvetl i jeden z levandulových keříků...


Bylinky už se suší a hambalka už je zase plná.Trošinku jsem pouklízela v chajdě...


A jak jsem psala,při zavařování a dopoledním úklidu jsem si dala do těla,tak jsem na zahradě docela lenošila...na lavičce a pak taky na terase...


Všechny MOC zdravím a děkuju za Vaše návštěvy a komentáře!
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 11:33 | Reagovat

Blani, jsi pilná jako včelička ;-)  :-) Já tu taky přemýšlím o marmeládě, ale bude to směska, mám všeho trochu :-D

2 Květa Květa | Web | 10. srpna 2014 v 11:35 | Reagovat

Blani, vidím, že stále pracuješ, je to za tebou vidět. Všechnu úrodu už máš pomalu pos střechou.
Zdravím, měj se fajn! :-)

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 11:59 | Reagovat

Když máš zahrádku, je tvým údělem zpracovávat.Mám to stejně jako ty. Já teď ale nakládám houby. Okurky bohužel docházejí postupně, což taky nesnáším, ale můj chlap si pokoj nedá a stále je sází.Doufala jsem, že mu je rozmlátily kroupy tak, že už z nich nic nebude a koupíme bednu a zavaříme na jeden zátah. nevyšlo to. ;-)Ale neteř slíbila, že tu bednu doveze z Hané, tak nakonec ty na záhonu necháme přerůstat na salát. mám je stejně raději než salátovky. Ostružiny u nás budou později a taky se chystám na marmeládu. Já to nejdříve odšťavím a pak už jen zahustím a dosladím. Nikdo to s pecičkami nechce.

4 Jarka Jarka | E-mail | 10. srpna 2014 v 12:36 | Reagovat

Tedy, to je hotové práce, to koukám. Chci se zeptat, kari se pěstuje na zahrádce?
Jinak fotky jsou parádní a lákavé.
Přeju krásné dny! Jarka :-)

5 Blanka Blanka | Web | 10. srpna 2014 v 13:18 | Reagovat

[1]:Zdeni,já jsem si ostružiny taky střádala po troškách do mrazáku.Ono jich ještě najednou tolik není,aby to vydalo na celou zavařovací dávku.
Píšeš,že máš směsku a ono ty směsky jsou někdy úplně nejlepší,ale bohužel nezopakovatelné :-D Já jsem vloni dělala z malin a rybízu a byla taky moc dobrá.Jinak marmelády já mám raději kyselejší...úplně nejraději angreštovou -ta byla vloni nejpovedenější.A jinak rybízovou,malinovou,ostružinovou.Moc nemusím takové ty hodně sladké.

[2]:Květuš,ještě chci vyzkoušet ty americké okurky...myslím,že ten recept pochází od tebe ??? :-)

[3]:Jituš ony tyhle beztrnné zase tolik peciček nemají.A u nás jsou zase víc žádané ne marmelády,ale spíš džemy,kde jsou kousky ovoce,takže mixuju jen část a část ovoce krájím na kousky,nebo nechávám celé.Pecičky neřešíme.Z Itálie si vozíme džemy,kde jsou jadérka i kusy ovoce a jsou mňam.
Houby se u nás buďto hnedka zpracovávají,nebo se suší.Nakládané je nikdo nechce.Dneska jsem byli taky v lese a o houbách se mi bude asi ještě i zdát...teď jsem to nadělení dočistila :-)

[4]:Jaruš,ano,kari se pěstuje na zahradě :-) Kari,neboli smil italský...v mém košíku je to ta úplně nejsvětlejší bylinka :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 13:29 | Reagovat

Makám, makáš, makáme - pěkně se na to kouká. Taky neznám kari - pěstovat si. Marmeládky z drobných plodů jsou nejlepší. Taky mám ráda meruňkovou, domácí jsem už hodně dlouho nejedla. :-)

7 Jituš Jituš | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 14:55 | Reagovat

Ahoj Blani,
krásné fotky, hlavně ty bylinkové se mi líbí.
Ostružinovou marmeládu bych si taky dala, ta musí být výborná. My vlastní ostružiny nemáme, ale při našich výletech na motorce jsme objevili u lesa ostružinový ráj. Na marmeládu to sice není, ale koláč nebo jen tak na zob je to bezva. Možná si nastřádám do mrazáčku jako Ty (i když spíš asi na tu buchtu).
Tak pěkný zbytek neděle,
J.

8 Ajka Ajka | Web | 10. srpna 2014 v 18:11 | Reagovat

Blani jsi pilná hospodyňka ;-) Mě ostružiny teprv čekají, ještě nejsou zralé. Bylinky nádhera, já to mám na záhoně skoro všechno ožraný a oslintaný, asi se vrátím ke květináčům a parapetům :-D

9 Stela Stela | 10. srpna 2014 v 19:08 | Reagovat

Vyzkoušela jsem tu majdu, dělala jsem ji z celé dávky, ale nic moc. I když jsem do ní podle receptu dala malinkatý kousek celé skořice, tak je tam dost cítit a tím pro moji rodinu zcela nepoživatelný...né že by neměli rádi skořici, ale v té směsi dělá  divnou chuť.Vloni jsem dělala  směs podle Verunky a ta byla vynikající....tak jsem docela zklamaná :-(  :-(

10 Blanka Blanka | Web | 10. srpna 2014 v 21:03 | Reagovat

[6]:Kari já pěstuju jako přenosnou kytičku,takže i na tvém balkónku by klidně mohla vegetovat :-)

[7]:Jituš,ostružinovou marmeládu já jsem začala vařit taky z obyčejných ostružin.Vždycky jsem je sbírala cestou na zahradu.Bohužel tyhle ostružiny někdo vykácel.Hlavně kvůli tomu jsem si pořídila svoje vlastní.Mám beztrnné,které nemají ani tolik jadérek :-)

[8]:Ajko,k nám slimáci nedorazili,ale čtu,že jsou snad všude.

[9]:Stelo,co říct,asi že co člověk,to jiná chuť a názor.Abych pravdu řekla,vyhledala jsem si kvůli vám Verunčin recept...dávají se tam navíc jen jablíčka :-)
V tom mém je pak navíc pět hřebíčků,malý kousek skořice a dvě feferonky.Pokud ten malinký kousek skořice způsobil,že v množství tří a půl kila zeleniny je natolik cítit,že se to celé stalo pro vaši rodinu nepoživatelné,tak je mi to líto :-)
Musím říct,že naše majda má chuť kterou si pamatuju z dětství a moc nám chutná :-)

11 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 21:18 | Reagovat

[10]: No ale já znám kari jako sypké žluté koření a toto je zelené, tak nevím, zda to má stejnou funkci.

12 Blanka Blanka | Web | 10. srpna 2014 v 22:03 | Reagovat

[11]:Sypké žluté koření kari je kořenící směs,která obsahuje víc bylinek a myslím,že barvičku téhle směsi dává hlavně kurkuma.

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 22:04 | Reagovat

[12]: Děkuji za vysvětlení. :-)

14 Blanka Blanka | Web | 10. srpna 2014 v 22:07 | Reagovat

[13]:néjni zač :-)

15 Helena Helena | E-mail | 11. srpna 2014 v 9:48 | Reagovat

Zase budeš na zimu vzorně připravená Blani, jako vždy. Pohled do toho hrnce plného marmelády je fakt moc pěkný!
Pohodový den přeji,Helena

16 Carlyle96 Carlyle96 | Web | 11. srpna 2014 v 14:22 | Reagovat

Domácí produkty jsou super. Bohužel jsem na takové věci dost líná.

17 Jan Jan | Web | 11. srpna 2014 v 14:43 | Reagovat

Letos pláču, každý rok se těším na zavařování višní a v době zrání a prodeje jsme zrovna měli dlouhou dovolenou. Něco za něco :)
Ale teď se trochu vyléčím na ostružinách, hlavně to půjde do sirupu :-D

18 Jana H. Jana H. | Web | 11. srpna 2014 v 14:56 | Reagovat

Blani, zrovna majdu zavařuju a je to velká dobrota, i když z technických důvodů jsem musela obrátit poměr cukety a papriky. Velká mňamka,díky.
Přeju krásné dny!!!
JH

19 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 17:09 | Reagovat

Ahoj Blani! I u nás se dneska začalo ve velkém zavařovat, po návratu z dovolené jsem otrhala kýbl paprik a kýbl rajčat a už to jede. Zarostlá zahrada musí počkat až přestane pršet, ale tvoje bylinková zahrádka nemá chybu :-)

20 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 18:17 | Reagovat

Ahoj Blani, já tomu zavařování moc nedám (to mamka frčí o sto šest), ale občas udělám nějakou marmeládu. Napíšeš mně recept na ostružinovou, prosím?
Na zahrádce máte krásné místo na relaxování a zasloužený odpočinek. Měj se krásně. :-)

21 Blanka Blanka | Web | 12. srpna 2014 v 0:49 | Reagovat

[15]:Heli,no mohla bych být na zimu připravená ještě líp :-)

[16]:Taky překonávám lenost a nechuť v teple něco "klohnit" :-D
Ale když se člověk přemůže,tak to většinou stojí za to :-)

[17]:Nó,tak ostružinový sirup bych si taky nechala líbit...stejně jako malinový,ale budu si muset nějaký ten rok počkat,až se nám maliní a ostružiní pořádně rozroste :-)

[18]:Jani,tak to se mi ulevilo a spadl mi kámen ze srdce.Po komentáři Stely jsem honem letěla jednu flašku otevřít a ochutnávat.Ale i mně se zdá všechno v pořádku a majda má stejnou chuŤ jako obvykle.Jani,jsem moc ráda,že jsi mi to potvrdila i ty.Na blog dávám jen recepty opravdu prověřené,vyzkoušené a jen ty,které nám chutnají.

[19]:Vlasti,ty už jsi doma?
To to uteklo.Doufám,že počasí přálo,jsi odpočinutá,plná dojmů a zážitků a budu se těšit,že se u tebe o tvé dovolené dočtu :-)

[20]:Heli,na marmelády používám Gelfix 3ku jedné.Je to velice jednoduché marmeládování.Přidává se už jen ovoce.Někdo dělá ze šťávy a má marmeládu bez zrníček.U nás jsou žádané spíš džemy a beztrnné ostružiny nemají moc jadérek,takže já chvilku povařím,pak ponorným mixérem rozmixuju část ovoce,část předám nakrájené buď na kousky,nebo celé.Jedu podle návodu A za chvilku je hotovo :-)

22 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 13. srpna 2014 v 7:41 | Reagovat

Blani, díky...je to tedy to samé, jako jsem dělala jahodovou atd...určitě vyzkouším. :-)

23 Tereza Tereza | E-mail | Web | 21. září 2017 v 12:17 | Reagovat

Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici těsně uzavřené víčkem ohřívá na teplotu kolem 85 °C nebo vyšší.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama