Pampeliškový med

15. dubna 2014 v 17:34 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



Zatímco v sobotu bylo krásně a teploučko,v neděli se počasí pokazilo.
Od rána jsme měli i u nás na jihu pořádně zakaboněno a taky nám spadlo pár kapek.
I doma bylo to ochlazení pořádně znát,tak jsme si zapli topení a chystali se prolenošit den doma "za pecí" Překvapený.
Odpoledne se ale docela vyčasilo,dokonce se ukázalo i sluníčko a my jsme přestali lenošit a konečně se vypravili na pampelišky.
Říkala jsem si,že bude docela problém natrhat tři sta pampelišek...Nerozhodný
Což o to,ono se to teďka žlutí všude,ale ono to chce pampelišky čisté,nezaprášené od aut,nepočůrané od pejsků...Mrkající

Nakonec by nebyl problém natrhat jich i tisíce Líbající
Zajeli jsme za město...na louku,na kopec,kam jsme chodívali s holkama sáňkovat,když byly malé a tři sta žluťoučkých pampelišek na zkušební várku jsme s mužem posbírali během pár minut.

Pokud by měl někdo chuť uvařit si pampeliškový med,nabízím recept.Těch jsem od vás dostala meilem hnedka několik.... a znovu děkuju vám všem !!!
Tak zatím tenhle vyzkoušený.Dávka z tří set pampeliškových hlaviček vystačí na toto množství.Největši sklenice už je otevřená a testovaná Usmívající se...






Jsme zvyklí medem sladit čaj a velkou sklenici máme v zimě,kdy se čajíkuje vydatně tak na čtrnáct dnů.Bohužel zásoby od včeliček jsou dávno spotřebované.Nechtělo se mi med kupovat v obchodě a také proto jsem se rozhodla vyzkoušet med z pampelišek.

PAMPELIŠKOVÝ MED

300 květů pampelišek si pořádně opláchneme,necháme okapat,zalijem 1 a půl litrem vody...








Přidáme 3 na plátky nakrájené citrony...








A 10 minut povaříme.
Pak necháme 24 hodin louhovat...







Přecedíme přes plátno,nebo hustější cedník a trochu vymačkáme.Přisypeme 2 kila cukru,zamícháme a za občasného míchání vaříme.
Je důležité vařit ve větším hrnci,protože tekutina obzvlášť ke konci vaření dost pění,tak aby nám z hrnce nepřetekla...







Pohlídat si musíme hustotu medu.Dlouho vypadal docela řídký,ale po vychladnutí pak ještě zhoustne,tak po dvou hodinách vaření je třeba hustotu zkoušet na keramickém talířku.Když nestéká,je nejlepší čas vypnout sporák a med nalít do sklenic Smějící se
Musím říct,že mě mile překvapila barvička.Med je krásně tmavý,proti světlu má nádech do červena...






Muž ochutnával a říkal,že zajedem pro další pampelišky Usmívající se.







To si ale budem muset počkat na lepší počasí.
Dneska máme brrrr,zimu velikánskou.
Byli jsme na otočku na zahradě pozalívat skleník a hnedka jsme utekli domů do tepla.Na žádné zahradničení to tenhle týden zatím není.Ani šeříkům se venku nechce kvést,ale doma v teple nám snad rozkvetou...








A jeden pro vás pro všechny... za Vaši přízeň,komentáře,meily a čas,který tomuto blogu věnujete.
Za návštěvy,kterých bylo za těch X let,co tenhle blog funguje už víc než 550 tisíc....DÍKY VELIKÁÁNSKÉ VÁM VŠEM !!!
MOC ZDRAVÍM A PŘEJU KRÁSNÉ....a hlavně teplejší Smějící se dny !!!




 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Šavrda Šavrda | 15. dubna 2014 v 17:51 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Panečku to je ale barva medu! :-)
Moc se mi líbí, jak je proti světlu dočervena! :-)

U nás od rána padá sníh! Ale je to mokré, tak to i hned taje. :-)

Blaní měj se moc hezky a ahooooooooooooooooooj! :-)

2 Blanka Blanka | Web | 15. dubna 2014 v 17:57 | Reagovat

[1]:Šári,u nás včera padaly chvilku kroupy...ale zahrada je v pohodě.No a dneska je vážně pořádná zima :-)
Tak nevím,kde se nám to jaro toulá :-)

3 Dáša Dáša | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 18:27 | Reagovat

Blani, dělám pampeliškový med stejným způsobem :-D U nás je dnes opravdu zima a studený vítr, no jo," březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem" ;-)
Blani, měj se moc hezky :-)

4 Alis Alis | Web | 15. dubna 2014 v 18:31 | Reagovat

Ahoj Blani, na pampeliškový med se také chystám a tak jsem ráda, že jsi ho vyzkoušela. U nás ještě pampelišky nekvetou, tak mám čas ;-) Blani, měj se moc hezky :-)

5 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 18:33 | Reagovat

Ahoj Blani, u nás ještě pampelišky nekvetou, jenom tu a tam na sluníčku no a koukám na šeřík a úplně cítím tu vůni, ale i na ten si ještě nejméně dva týdny počkáme. Dneska jsou u nás tři stupně, docela mám strach i o sazenice ve skleníku. Med vypadá dobře já podobně dělám sirup ze smrkových výhonků a ten je zase výborný do čaje :-)

6 Blanka Blanka | Web | 15. dubna 2014 v 18:48 | Reagovat

[3]:Dáši,receptů na med jsem dotsla meilem víc,ale jsou podobné.Vlastně se liší jen v množství pampelišek a přísad :-)
No a dneska jsem vážně taky zalezlá doma v teploučku :-)

[4]:Tak u nás pampelišky už nějakou dobu kvetou,tak jsem měla starch,abych tu dobu kvetení nepropásla :-)

[5]:Vlasti,u nás byly tři stupně ráno v pět,kdy jsem mazala do práce,tak jsem byla docela zvědavá na přísadu ve skleníku,ale vypadá to zatím dobře,sazenice přežily.Dokonce i kytky před skleníkem vegetí zatím v pohodě :-)
Na med ze smrčkových výhonků jsem dostala meilem recept od jedné ochotné čtenářky,tak uvidíme,jestli se do něj taky pustím :-)

7 Helena Helena | E-mail | 15. dubna 2014 v 19:30 | Reagovat

Blani, chtěla jsem ti pochválit tu barvu - vypadá fakt nádherně. Máš pravdu, je jich všude spousta, ale najít ty čisté...
Koukám na ten šeřík...všechno je letos dřív...
Hezký večer, Helena

8 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 19:50 | Reagovat

Blani, med se ti opravdu povedl :-) Vypadá báječně, možná ho taky zase letos vyzkouším :-)U nás je počasí taky dokonale aprílové :-D hezký večer :-)

9 Jarmila* Jarmila* | Web | 15. dubna 2014 v 19:58 | Reagovat

Blani, med má krásnou barvičku. :-)
Líbí se mi šeřík. Cítím vůni až sem.
Máš moc hezkou dekoraci v záhlaví. :-)
Gratuluji k návštěvnosti. :-)

10 Jarka Jarka | Web | 15. dubna 2014 v 20:23 | Reagovat

Med opravdu vypadá moc pěkně a je určitě i výborný, když se tvůj manžel chystá na další sběr. :-P  :-D A šeřík jsi sice nenatrhala úplně rozkvetlý, ale stejně si myslím, že by jsme jím letos ty rudoarmějce už v květnu nepřívítali, protože předpokládám, že bude už všechen po odkvětu. :D

11 Blanka Blanka | Web | 15. dubna 2014 v 20:52 | Reagovat

[7]:Heli,tak sbírat někde u silnice bych si netroufla :-) Myslím,že takhle na louce by to mělo být v pořádku.Tak kdoví,možná se do další várky ještě pustím :-)

[8]:Zdeni,to počasí je hrozné.A navíc je jako naschvál hnusně pokaždé,když mám ranní :-)

[9]:Jarmilko,velikonoce v záhlaví jsou loňské.Letos nic velikonočního netvořím :-)

[10]:Jaruš,vypadá to,že v květnu už nebude kvést vůbec nic :-)

12 Helena Helena | Web | 15. dubna 2014 v 21:12 | Reagovat

Jé Blani, určitě ho ještě přidělej, není nad vlastní zásoby. :-)U nás je od neděle taky chladno, ale na víkend má být hezky. :-)

13 eva eva | Web | 15. dubna 2014 v 21:41 | Reagovat

Ahoj med vypadá moc dobře asi bude mnam :-) My máme včely ,ale manžel říká že medu moc nebude.Hezký večer  Eva

14 ajka ajka | Web | 15. dubna 2014 v 23:48 | Reagovat

Taky jsem dělávala, ale takhle tmavý nebyl .... byl světlounký... asi záleží kde pampelišky rostou :-?  ;-)  :-)

15 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 16. dubna 2014 v 8:37 | Reagovat

Blani, pampeliškový med jsem dělala kdysi hodně dávno, ale byl hodně řídký a světlý - asi jsem neměla ten správný recept. S dovolením si ten tvůj opíšu a možná uvařím, jestli najdu dobrovolníka, který mi nasbírá 300 květů. :-D

16 Oli Oli | 16. dubna 2014 v 10:31 | Reagovat

Nadhera, Blani, ten medik voni az k nam. Ja si zvykla delat smrkovy, ale ten doopravdicky od vcelicek stejne od soukromnika kupujeme. Rozkvetly bez mne prekvapil. U nas jeste neni.

17 renuška renuška | Web | 16. dubna 2014 v 15:19 | Reagovat

Úplně tu vůni cítím - na šeříku si zakládal děda, úplně ho miloval. A pampelišák zase vařila babička. A taky šťávu z bezu, to jsme k ní vždycky chodily buď na teplou nebo na studenou. A jak to vonělo :-)

Teď si dědovy šeříky užívám už bez něj a pampeliškový med už jsem neměla ni nepamatuju. stejně tak tu bezovku. Ale přece děkuji za návrat do dětství, bylo krásné ho takhle znovu "očuchávat" :-)

18 ohnice ohnice | Web | 16. dubna 2014 v 18:01 | Reagovat

Blani připomněla jsi mi to chcci také letos pampelišák udělat kdysi když byli kluci malí jsem to vše dělávala teď už nemám pro koho,ale letos si udělám pro taťku a sebe do čaje. Ať kvetou pampelišky!!! :-D

19 Janka Janka | Web | 20. dubna 2014 v 21:47 | Reagovat

Ahoj Blani, tak dnes jsem vařila pampeliškový med podle tvého receptu. A musím říci, že je nadmíru lahodný. Uvařím asi ještě jednu várku, protože na zahradě máme pampelišek na 100 dávek medu. Vyzkouším do něj přidat trochu meduňky a místo citronu pomeranče a uvidím, jak se změní chuť. :-)

20 hanafee hanafee | 21. dubna 2014 v 10:56 | Reagovat

Ahoj Blani. Pampeliškový med je velká dobrota :-). Přeju pěkný zbytek velikonočních svátků.

21 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 22. dubna 2014 v 14:10 | Reagovat

ahoj Blani, zdravím po svátcích a věřím, že sis je s rodinou náležitě užila.
Pampeliškový med jsem minulý týden taky dělala, ale nestihla jsem zatím dát na blog. Mám ho podle stejného receptu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama