Taťkova univerzální majda a zahradnická bublanina

24. srpna 2013 v 21:31 | Blanka |  Vůně z mé kuchyně


TAŤKOVA MAJDA

majda ?...dalo by se použít i slovo směs
univerzální ?...používali jsme ji na chleba s vajíčkem,na topinky,na špagety,pod maso...všude

Taťkovo vaření ... tož nebyl žádný troškař a když už se teda vařilo,dycinky ve velkém a špinavého nádobí pak bylo všade plno a kastrólů plný dřez a mastné kliky u dveří Smějící se,jak si odbíhal...tu na zahradu pro nějakou tu přísadu do kastrólu,tu do špajzu zas pro něco jiného.A když dovařil,úklidová četa nastoupila ....Mrkající....ale bývalo to dobré,ostré a kořeněné po chlapsku...Smějící se

A tuhle "majdu" taky dělával a já si ji pamatuju přichystanou k použití v lednici a můj manžel si na ni vzpomíná také,když už se u nás tehdá zabydlel Líbající a připomněly nám ji Verunka se Šárkou podobným receptem na svém blogu.

Tož jsem vyštrachala recept a dneska majdu udělala.
V receptu je i cuketa,ale já,ani mamka nevěříme,že by ji taťka do něčeho dal Smějící se.
No a když jsem ji pořídila já,manžel se zhrozil...nechceš jí tam snad dávat...jó,já jsem chtěla Úžasný





Přichystáme si....
kilo rajčat
kilo paprik
kilo cibule
půl kila cukety
1 rajský protlak
200 g cukru
2 lžíce soli
100 ml octa
kousek celé skořice
5 hřebíčků
2 feferonky
nějaký ten stroužek česneku
pepř

Já jsem dělala na ochutnání dávku z polovičního množství,což stačilo na čtyři skleničky.
Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky a dáme do kastrolu....







kde ji zahříváme a mícháme tak dlouho,až změkne a pustí šťávu.Pak přidáme ocet,cukr,protlak,sůl a koření.Hřebíček,abych jej nemusela později z majdy lovit jsem dala do "vajíčka" na louhování čaje,které jsem do směsi prostě hodila.







Zamícháme,provaříme Smějící se.Pak jsem mixovala...abych zabránila tomu,že někdo....Úžasný....manžel....bude směs pitvat,lovit kousky cukety a dávat je stranou Úžasný
Nakonec jsem přidala podle chuti pepř a česnek...ten v receptu sice nebyl,ale nevěřím,že by jej taťka někde nedal Smějící se
No a pak šup do skleniček a zavařit.







Hotovo a hnedka vzápětí první prubnutí na chlebu s vajíčkem...








ZAHRADNICKÁ BUBLANINA

Nějaký ten recept na buchtu se vždycky hodí.Na bublaninu můžeme rozhodit všechno možné,co se nám na zahradě urodí...proto zahradnická
Tuhle máme....nebo spíš jsme měli Smějící se....s malinama a ostružinama z naší zahrádky.
potřebujeme
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
4 vajíčka
hrnek mléka
půl hrnku rozehřáté hery
hrnek cukru krupice
ovoce





tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Do mísy nasypeme všechno suché....mouku,prdopeč,vanilkový cukr,cukr krupici.
Vmícháme postupně vajíčka,mléko,vychladlou Heru,zamícháme.
Těsto vlijeme na menší vyšší,vymazaný,vysypaný plech.
Nahoru rozhodíme ovoce a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů.






DOBROU CHUŤ a krásnou neděli !!!
 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. srpna 2013 v 21:34 | Reagovat

Samé dobroty! Majdu jsem zatím nedělala, jistě je moc dobrá a hodí se na cokoliv! :-)

2 Margita Margita | 24. srpna 2013 v 22:07 | Reagovat

Přesně už vidím manžela a moje 3 kluky, jak by tu cuketu lovili taky ...:-) , ještě že se to dá rozmixovat, zkusím ji taky, díky za tip. Margita

3 Vlasta Vlasta | Web | 24. srpna 2013 v 22:26 | Reagovat

Blani, já dělávám něco podobného, ale dneska jsem dělala palivec, recept byl tuším u Jitky- Jorgy a výsledek nás nadchnul, rajčat i paprik jsou mraky tak zítra budu vařit další dávku :)
Bublanina taky vypadá báječně :-P

4 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 24. srpna 2013 v 23:04 | Reagovat

Jedna dobrota vedle druhé, majda vypadá hodně dobře.

5 Amelie Amelie | Web | 24. srpna 2013 v 23:25 | Reagovat

Tu majdu bych si dala:-) Vypadá mooc chutně.

6 Jitka Jitka | Web | 25. srpna 2013 v 8:10 | Reagovat

Blani, majdu zkusím, líbí se mi v tom ta cuketa, protože jich mám na záhonku dost a už nevím co s nima. Rajčat jsou taky mraky , tak šup s tím do sklinek. V zimě se budou hodit. ;-)Přeji hezkou neděli i když u nás už je trochu podzimní.

7 Jarka Jarka | Web | 25. srpna 2013 v 8:33 | Reagovat

Chlapi jsou prý(ten můj nevaří, ale když ochutná hotové jídlo, je schopen mi poradit, co by to ještě chtělo) v kuchyni výborní, protože se nebojí experimentování a jídla dokážou náležitě ochutit. To, co natropí kolem sebe už je věc druhá a člověk si musí vybrat. Buď nějaká nebývalá bašta, nebo uklizená kuchyň. :-P Z dnešní tvé nabídky bych ochutnala obojí. :-)

8 Jana Jana | Web | 25. srpna 2013 v 8:51 | Reagovat

Ahoj Blani, majda vypadá báječně, určitě vyzkouším. Máme takové dobroty doma rádi. :-D
Měj se krásně. ;-)

9 eva eva | E-mail | 25. srpna 2013 v 9:35 | Reagovat

Blani hned jak jsem začala číst,usmívala jsem se,protože já jsem tento mišmaš dělala včera. Říkáme tomu ajvar. Nikdo mě nekontroloval,tak jsem si mohla dovolit do toho dát cuketu. A věř,nešetřila jsem. Mám zelenou i žlutou a ta žlutá se mě zdá lepší. Hlavně má barvu,kterou někdy vezmou na milost i ti moji chlapi. Podařilo se a tentokrát jsem směs dělala trochu ostřejší,jinak by těch pár skleniček zblajzli :-D raz dva. Takto je to opravdu jako pikantní příloha a ne rajčatová omáčka. :-) Pěknou neděli.

10 Šavrda Šavrda | Web | 25. srpna 2013 v 10:13 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Super recepty! :-) Líbí se mi, jak jsi vyzrála nad tou nechutí k cuketě! :-D A přitom je tak lahodná a vynikající! :-)
Recept musíme udělat! Mám moc ráda chleba ve vajíčku i topinky, tak to si pošmáknu. A tak si ríkám, že to musí být moc dobré i na langoších, co říkáš? :-)

No a bublaninka, tak ta je u nás moc oblíbená. :-)

Blaní měj se krásně a přeji pěknou neděli. :-)
Ahooooooooooooooooooooooooooooooj!!!!!!!!! :-)

11 Alis Alis | Web | 25. srpna 2013 v 10:39 | Reagovat

Ahoj Blani,moc Tě zdravím! Dobrých a osvědčených receptů není nikdy dost :-)  :-) Bublaninu v týdnu upeču :-)

12 Věra Věra | E-mail | Web | 25. srpna 2013 v 11:36 | Reagovat

Ahoj Blani, tak recept na majdu si píšu ... já dělám manželovi rajčatovou, ale tohle také nevypadá špatně. Pro nás zas jen bez té feferonky :-D
Hezkou neděli a jestli chceš jukni ke mě na blog - dnes je uzávěrka Kytičkové výměny :)
Věra :-)

13 babička babička | 25. srpna 2013 v 12:26 | Reagovat

Ahojky Blani,majda vypadá dobře a bublanina ještě líp.Na chlapské vaření si vzpomenu když vařím drštkovou a nebo vyjímečně koupím sádlo. :-)  :-D

14 Marťula Marťula | 25. srpna 2013 v 15:49 | Reagovat

Ahoj Blani
Moc tě zdravím,nezanevřela jsem na tvůj web,ale schází čas na to si sednout a psát.Snad to již bude lepší. :-) Jsem dosti často hlídací babička,a to opravdu moc ráda.Pak zahrada,práce a trochu odpočinku.Stále a ráda sleduji tvé příspěvky a obdivuji co vše stihneš.Zahrada a dobrůtky :-D jsou moc fajn. Majda vypadá skvěle a o moučníku ani nemluvím...mňam :-).Měj se hezy Marťula

15 Janka Janka | Web | 25. srpna 2013 v 15:59 | Reagovat

Obě dobrůtky vypadají náramně. Ale já bych přece jenom dala přednost bublanince. :-)  :-)

16 Helena Helena | Web | 25. srpna 2013 v 19:02 | Reagovat

Blani, líbí se mi jak vaření - pečení, tak povídání! Není nad rodinné recepty, je k nim příběh a chutnají jako hezké vzpomínky.
Pohodový večer, pa Helena

17 Katka Katka | Web | 25. srpna 2013 v 19:42 | Reagovat

Majda je opravdu podobná kečupu palivec. A ten už má ze dvou dávek. Jen jsem tam letos kvůli barvě přidávala ještě červenou řepu. JÁ ji můžu ke všemu, manžel vůbec (nemá rád rajčata :))

18 Blanka Blanka | Web | 25. srpna 2013 v 20:14 | Reagovat

[1]: Majda je taková pikantní záležitost...záleží to teda na množství česneku,pepře a na pálivosti feferonek,ale u nás to pikantní záležitost opravdu bývala.

[2]: Manžel k těmto druhům zeleniny prostě nemá důvěru...cuketa,lilek.Vůbec nemá zájem ani pořádně ochutnat :-)

[3]: Vlasti,nevím,ale myslím,že palivec pochází od Milušky...nedávno mi velice pohotově poslala recept meilem.Ale přiznám se,že jsem se do něj ještě nepustila.Doufám,že to ještě stihnu

[4]: :-)

[5]: Majda je takové ochucovadlo pokrmů :-)

[6]: Jituš a já jsem se rozhodla,že příští rok si zasadím aspoň jednu sazeničku cukety :-D A budu přesvědčovat manžela,že se z ní dají udělat dobroty,které se dají jíst :-D
Mimochodem majdu na chlebu s vajíčkem zblaznul,pochválil a to,že je v ní cuketa už pak vůbec neřešil :-)

[7]: Jaruš,můj chlap vaří...pokud má čas rád a velice dobře.A je pravda,že třeba guláš,jaký uvaří on já nedokážu.

[8]: Jani,vyzkoušej a doufám,že vám bude chutnat

[9]: Evi,já mám tyhle záležitosti taky raději pikantní.Česnek milujem,tak jsem s ním nešetřila :-)a feferonky byly taky docela silné :-D
Ale pravda,tohle prostě není žádná rajčatová omáčka,tohle je směska,kde se rajčata prostě přidávají.

[10]: Šárko,když on si někdo něco vezme do hlavy aniž ochutná,to je potom těžké cuketu nějak propašovat do jídelníčku :-
)
No a chleba ve vajíčku...to je taková naše skoro pravidelná nedělní snídaně,kterou dělává manžel,když chce zužitkovat starší chleba :-) A k tomuhle se majda prostě hodí :-)

[11]: Alis,u nás se po bublanině zaprášilo :-)

[12]: Věruš,řekla bych,že ta feferonka tam rozhodně patří :-)  :-D !!!

[13]: Ahoj mami!!!
Tak sádlo já moc nemusím,ale dala bych si domácí škvarky :-)
Na dršťkovou vzpomínám taky :-D  :-D  :-D

19 Blanka Blanka | Web | 25. srpna 2013 v 20:20 | Reagovat

[14]: Ahoj MaRTI!!!!
Moc tě zdravím a doufám,že se máš dobře.Vím,že jsi hodně zaneprázdněná v práci a taky máš babičkovské povinnosti.Taky moc nestíhám,ale určitě s nástupem podzimu bude toho času trošku víc.
Moc tě zdravím!!!

[15]: Janko,bublanina už bohužel není,tak už nenabídnu...asi máme moc malý plech,nebo co :-D

[16]: Heli,na příhody s mým svěrázným taťkou vzpomínáme docela často a pokaždé se nasmějeme.Vaření k nim patří :-)

20 Ema Ema | E-mail | Web | 25. srpna 2013 v 20:48 | Reagovat

:-P  :-P

21 Lucie Lucie | Web | 28. srpna 2013 v 11:51 | Reagovat

Jéé, Blani, ty mi ale děláš chutě! Já bublaniny miluju - s rybízem, s jahodama, s borůvkama, s meruňkama... prostě s čímkoliv a vždycky bych nejradši snědla celý pekáč! :-D Ale představ si, letos jsme ještě žádnou neměli.. ?! O_O Jahody byly snědené coby dup, rybíz jsme použili na falešné brusinky, marmeládu a pečený čaj a třešně? Ty jsme snad letos ochutnala jen jednou, jak jich bylo málo! :-(

Podobnou "majdu" děláme také, jen do ní ještě přidáváme houby. Letos jsme ji ještě nedělali, protože houby se né a né ukázat... snad ještě bude příležitost, abychom si majdu také mohli udělat. :-) My tomu říkáme "čalamáda" a má také všestranné využití. :-)

22 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. října 2013 v 11:57 | Reagovat

Taťkova majda může být vynikající. Dělali jsme z cukyni něco podobného. :-)

23 ElaY ElaY | E-mail | 24. února 2020 v 22:23 | Reagovat

Neco pro chlapce, potkejte divky z oblasti; http://girlssnapshots.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama