Háčkovaná srdcata-návod

8. srpna 2013 v 15:38 | Blanka |  Háčkování



Všechny vás moc zdravím a doufám,že vedra snášíte v pohodě,někde ve stínku,nebo v lepším případě u bazénu....tak jako já Smějící se.
O dva dny jsem si prodloužila víkend a "lenoším".V kuchyni moc času netrávím,ve vaření se omezuju jen na jídla co jsou za chvilku hotová,jako jsou všelijaké saláty...zeleninové,těstovinové a rychlovky s drůbežím masem...






tyhle těstoviny,velké jako kola od vozu Smějící se jsem si přivezla z Itálie .
Jak jsem psala,byla naše letošní dovolená i hodně o ochutnávání a mlsání všeho možného,tak stejně i většina věcí a "suvenýrů" ,které jsme přivezli sobě i jiným byla o jídle....nakoupili jsme všelijaké džemy,bazalková pesta,naložená rajčata,těstoviny různých tvarů,víno,olivový olej,ale i sušenky a všelijaké jiné dobroty pro Itálii typické a pokud jsme všechno ještě nestačili sníst,s chutí konzumujem dál Úžasný


Protože nám na záhonu začala plodit rajčata,vůbec nemusím přemýšlet,co k večeři.






Takovouhle vaničku rajčat teď sklízíme každý druhý den.Takže každý večer máme velikánský talíř nakrájených,malinko posolených rajčátek plus pečivo podle gusta každého z nás...pro manžela chleba s máslem,já a mladí máme rádi opečené toasty s máslem,nebo nějakým sýrem.A večeře je hotová Smějící se


Od jídla odbočíme....chtěla jsem vám napsat,že moc ráda čtu,že se tady inspirujete...ať už jde o tvoření...některé z vás jste se pustily do vyšívaných pytlíků na levanduli,jiné se začetly do některé z knížek,které jsem tady ukazovala.Dneska vložím další z nich...
Jak jsem psala,o víkendu si pojedeme na Valašsko pro Natálku.Když jsem se jí naposledy v telefonu ptala,co jí máme přivézt,řekla,že by chtěla nějakou knížku.S Táňou jsme dneska ve městě vybraly tuhle...







Natálka se mě občas ptá na dobu,o které já moc nevím.Stejně jako vyzvídá o beatlemánii,která mně naprosto minula,protože naší generace se už zas tak moc netýkala,stejně tak vyzvídá o době,která byla ještě dřív.Tuhle knížku já ale znám,protože jsem ji kdysi hódně dávno četla a hnedka jsem po ní v regále sáhla.A když jsem řekla stručně o čem je Táni,tak mě přemluvila,ať ji Naty koupíme,že ona by si ji taky přečetla moc ráda.Tak doufám,že se tahle klasika o holčičce,která byla dána na převýchovu do Německa bude líbit.


Tak a úplně nakonec se dostáváme k háčkovaným srdcatům,kvůli kterým jsem dostala docela dost meilů a taky v komentářích si o návod píšete.Tak šup,háček do ruky a jdeme na to...







Srdíčko,které si tady ukážeme jsem háčkovala krátkým sloupkem z Camilly,háčkem číslo dva.Pořád dokolečka se mě někdo ptá,jaké háčky používám...tak tady to myslím půjde vidět dobře Úžasný....vždycky ty samé !!!!!
Srdíčko má na výšku 9 centimetrů.Pokud by jste chtěli větší,návod si můžete upravit podle svých potřeb,popřípadě můžete použít silnější přízi.Zkoušela jsem háčkovat i polosloupkem i dlouhým sloupkem,bohužel už ani jedno z těchto srdíček doma nemám.
Pro Deni....béžové srdíčko z předchozí fotky je z dlouhých sloupků a špička je ujímaná v každé řadě !!!!

Tak jdeme na to !!!
Nejdřív si čtyři očka spojíme pevným okem do kroužku
V první řadě uháčkujeme osm krátkých sloupků.pevným okem uzavřeme řadu







Ve druhé řadě počet oček zdvojnásobíme...to znamená,že do každého oka minulé řady uháčkujeme
dva krátké sloupky ...máme tedy 16 krátkých sloupků






Tady jsem rozšiřování ukončila.Pokud by jste ale chtěli srdíčko ještě větší,zase počet ok zdvojnásobte.My ale skončíme na 16 očkách
Teď uháčkujeme celkem čtyři řady krátkých sloupků a tím nám vznikne takováhle "miska"...







My budeme potřebovat misky dvě,takže pěkně od začátku...








Misky si srovnáme a přiháčkujeme k sobě šesti krátkými sloupky...








Práci otočíme a začneme obháčkovávat pěkně dokola,tak jak je to vidět na další fotce.
Obháčkujeme dokola jednu celou řadu...



.


V další řadě už začneme ujímat špičku srdíčka.Tady záleží na nás,jak chceme mít srdíčko špičaté.
Já jsem ujímala po jednom očku na každé straně v každé druhé řadě.To znamená,že háčkujeme pokaždé jednu celou řadu dokola a ve druhé řadě ujmeme na každé straně srdíčka očko...vždy sháčkujeme dvě očka v místě na boku srdíčka...tak jak je vidět na další fotce...





A stejně postupujeme až ke špičce.Když už je otvor ve špičce menší,srdíčko si vycpeme.
Já jsem vycpávala opět kuličkami dutého vlákna,kdo chce a má ještě zbytky levandulové sklizně,může pár kvítků přidat Smějící se...







Od teď už jsem ujímala po jednom očku na každé straně srdíčka v každé řadě.
A tak postupujeme až ke špičce,kde práci ukončíme a přízi vtáhneme dovnitř srdíčka...






...a máme hotovo,tak HÁČKU ZDAR !!!




 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Šavrda Šavrda | Web | 8. srpna 2013 v 15:47 | Reagovat

Ahoj Blaní! :-)
Já jsem se rozhodla, že si koupím bazén, nafouknu ho v prostředku obýváku a napustím do něj vodu a do konce léta z něho nevylezu!!!!! :-D

Teda, povím ti Blaní, že tu knihu bych si také moc ráda přečetla. Myslím si, že Natálce uděláš velikánskou radost. :-)

No jo, není nad rajčátka z vlastní zahrádky. :-) A pak takový chleba s máslem a k tomu rajčátka! No bašta! A nebo rajčatový salát s cibulí, no nádhera a úplná delikatesa! :-)

Návod na srdíčko máš skvělý, také jsem už těchto pár spáchala a dělají se naprosto skvěle, jen už ani jedno nemám doma, všechny kamarádky a Týnka si je rozebraly!!! :-D

Blaní, tak ti přeji krásný prodloužený víkend a měj se nádherně! :-)
Ahoooooooooooooooooooooj!!!!!!!!!! :-)

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 8. srpna 2013 v 15:49 | Reagovat

Blani, úrodičku rajčat máte moc pěknou. :-)
My už také sklízíme.
Jsem ráda, že jsi sem dala návod na srdíčka. Snad jsem ho pochopila i já. :-D
Přeji hezké letní dny u bazénu. :-)

3 Jitka Jitka | Web | 8. srpna 2013 v 17:30 | Reagovat

Taky už začínají dozrávat rajčata. Co do chuti se to s kupovanými nedá srovnat. Srdíčka jsou pěkná a návod zcela jasný. Já za něj děkuji. :-)

4 ENILI ENILI | Web | 8. srpna 2013 v 18:40 | Reagovat

Blani, zdravím a jsem ráda, že se ti daří.Na zahrádce všechno zraje, ještě stíháš i háčkovat, Ty jsi nezmar.Nádherné léto se nám líbí, a u PC sedíme až večer.Tak zas někdy ahojky a měj se. :-)  :-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 19:59 | Reagovat

Taky už nám dozrávají rajčátka na lodžii. Vy jich však máte požehnaně. Knížku jsem četla v dětství, líbila se mi. Tvoje ručičky nemohou zahálet ani chvilku. Líbí se mi ten hrneček na stole jako květináč. :-)

6 Marci Marci | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 21:42 | Reagovat

:-) Blani srdíčko určitě vyzkouším a díy za návod! Rajčátka máte luxusní, s těmi ,co já tady v Irsku musím kupovat se určitě nemohou rovnat.Ta Vaše vypadají k snědku i na fotce, ty upované nechávám dozrát na okně a stejně to není ono!Krásný víkend přeji!Mávám a zdravím do dálky! :-)

7 Miloslava Miloslava | Web | 8. srpna 2013 v 21:51 | Reagovat

Blani taky jdu do srdíčkománie,někdy nevím co bych měla tvořit-dobrý nápad. :-) Máš taky krásnou úrodu a jsou vynikající,viď? :-D

8 Pavla Pavla | 8. srpna 2013 v 22:00 | Reagovat

Blani,
  Ty jsi prostě holka šikovná. Srdíčka jsou nádherná. Úrodičku máš letos také parádní. Já pěstuji jen kytičky, více prostoru nemám kvůli našim pejskům. Někdy je mi i líto, že také nemám možnost něco pěstovat. :-! Knížku Říkali mi Leni jsem také četla, ale je už to dávno. Naše dcerky hodně čtou, ale zdá se mi, že díky internetu teď děti moc nečtou. Přeji hezký večer (u nás právě bouřka).

9 Luďka Luďka | Web | 8. srpna 2013 v 22:14 | Reagovat

Bohatá úroda rajčat, a návod na srdíčko jsi napsala srozumitelně když tomu rozumím i já tak to je co říct! :-D

10 Vlasta Vlasta | Web | 8. srpna 2013 v 22:21 | Reagovat

Blani, užij si prodloužený víkend :-) Srdíčka jsou moc pěkná, taky se musím už do něčeho pustit :-)

11 Helena Helena | E-mail | Web | 9. srpna 2013 v 9:22 | Reagovat

Itálie vás poznamenala Blani,ale koho né,že jo? :-) Úrodu rajčátek máte pořádnou,ale taky hodně strávníků. :-) Srdíčka jsou krásná a návod super. :-)

12 Jarka Jarka | Web | 9. srpna 2013 v 9:34 | Reagovat

Jé, tuto knížku od spisovatelky Bezděkové dobře znám, jako holka jsem ji přečetla několikrát a možná bych její staré vydání ještě někde našla. :-) Rajčátka ti zrajou o stošest a zdravé lehké večeře chválím, v tomto vedru není na těžká jídla ani pomyšlení. ;-)

13 Blanka Blanka | Web | 9. srpna 2013 v 10:15 | Reagovat

[1]: Šári...s tím bazénem,no kdyby to tak šlo,že jo :-)
Ale vypadá to,že dneska se nám ochladí.U nás po ránu dokonce i sprchlo.I když teda jenom chviličku a doma je pořád ten letní teplý vzduch,venku je zatím hodně příjemně.Tak aspoň se nám dneska dobře pojede.Maxe necháváme doma s mladýma,protože je chudák z toho tepla už vyřízený,tak jsme uvítali možnost nechat ho tady.
Měj se krásně!!!!

[2]: Jarmilko,ta srdíčka jsou opravdu úplně jednoduchá a myslím,že je dá dohromady snad i úplný začátečník :-)

[3]: Jituš,je pravda,že domácí rajčata jsou úplně nejvíc.Dozrávají pěkně na sluníčku a je to na nich znát. :-)

[4]: Emilko,taky "pécé" zanedbávám...málo navštěvuju a ještě míň píšu komentáře,ale to je v létě normální.V zimě to jistě všechno doženeme :-)
Měj se moc hezky!

[5]: Sazeniček rajčat sadím vždycky kolem deseti a ono se to nezdá,když všechny pak začnou plodit,tak je úroda pořádná.Ale nám to vůbec nevadí,všechno to stíháme sníst :-)

[6]: Marci,taky tě moc zdravím.Dnesdka máme chládeček i my,ale s těmi vašimi 17 stupni se to pořád nemůže rovnat :-D

[7]: Miluško,já mám pořád něco rozdělaného a poletuju od jednoho ke druhému.Dneska jsem hnedka po ránu vytáhla rozdělanou sluníčkovou deku.
Uvařím,uklidím,sbalím sobě a manželovi věci na cestu a snad stihnu ještě i pár čtverečků,než se manžel vrátí z práce a než vyjedeme.Já mám naštěstí dneska dovolenou :-)

[8]: Pavli,naše holky chodí do knihovna a to celkem zdatně.Natálka má ráda verneovky a všelijaké dobrodružné knížky a nesnáší dívčí romány :-D Táňa čte ještě víc.No a já jsem se ještě donedávna omezovala pouze na časopisy o bydlení,ale teďka se to snažím trošku zase napravovat.Myslím,že není nad dobrou knížku :-)
Jinak rajčata se dají velice dobře pěstovat i v nádobách,takže pokud máš strach,že by ti je pejsci ušlapali,zkus si pár sazenic dát do nějakých nádob třeba někde ke zdi domu a uvidíš,že se ti podaří vypěstovat i tak,budeš mít zdravé večeře a radost z úrody :-)
Pavli,moc tě zdravím a přeju prima víkend! :-)

[9]: Ludí,tak to jsem ráda :-)

[10]: Vlasti,přeju ti prima víkend a protože vím,že ti pomalu končí dovolená,přeju ti,aby ti ubíhal pěkně pomalu :-)

14 Blanka Blanka | Web | 9. srpna 2013 v 10:18 | Reagovat

[11]: Heli,tak myslím,že Itálie poznamená snad každého :-) Lehká a dobrá jídla jsou pro léto jako stvořená :-)

[12]: Jaruš,je pravda,že pokud je hic,na jídlo ani není chuť a pak jsou nejlepší jen nějaká lehká jídla.A taky hospodyním se v teple u sporáku nechce trávit čas :-)

15 very very | 9. srpna 2013 v 12:17 | Reagovat

Blanko ahoj,
tak ta knížka je prima, sama jsem jičetla několikrát. Mylsím, že by se Natálce mohla ještě líbit knížka Pokojík v podkroví a pak ještě Útěk za úsvit , obě jsou taky z té doby mám je doma po mamině a moc ráda jsem je taky četla :-)
A dneska odpoledne jdou pokoušet ta srdíčka od tebe a už se na to těším.
M2jte se moc hezky a štastnou cestu a v pořádku se vraťte
A posílám ahoj od nás, dnes ze zamračených a větrných hor :-)

16 Alfirin Alfirin | E-mail | Web | 9. srpna 2013 v 15:16 | Reagovat

Moc pěkný návod! Výběr knížky taky velmi dobrý, tuhle jsem četla už hoodně dávno, ale nechalo to ve mě dojem doteď ;-)

17 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 9. srpna 2013 v 17:14 | Reagovat

Zdravím tě Blani po delší době, na komentáře nemám moc času, ale nakukuji poctivě :-)Knížku jsi vybrala správně, taky jsem ji kdysi dáááávno četla a vím, že se mi moc líbila. Tuším že má ještě pokračování, Leni se dostane zpět do Čech a ten druhý díl popisuje její sžívání s vlastní rodinou. Jen jsem už zapomněla název. Háčkované srdíčko je moc hezké, po prázdninách snad bude čas i na ruční práce, tak nějaké vytvořím.

18 Petra Petra | E-mail | Web | 9. srpna 2013 v 20:08 | Reagovat

Blani, rajčátka domácí závidím, my měli zatím jen první dvě a byla táááák dobrá:-). Snad brzy budeme mít víc, zelených je dost, tak snad dozrají...Knížku neznám, dík za tip. A srdíčka jsou moc pěkná, i hezky nafocený návod, jen mi asi k ničemu, pomalu vzdávám naději, že bych se s háčkem někdy stihla zkamarádit, pořád tolik plánů, že mi na to nezbývá čas:-). Blani, užij si krásný víkend!

19 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 10. srpna 2013 v 18:08 | Reagovat

Knížku jsem četla jako mladé děvče, byla krásná, srdíčka skvělá, návod super. Rajčátka krásná, u nás né a né červenat, ale snad začnou, to vedro jim nedělalo taky dobře.

20 Amelie Amelie | Web | 10. srpna 2013 v 19:25 | Reagovat

Děkuju za návod na háčkované srdíčko, měla bych to někdy zkusit.

21 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 10. srpna 2013 v 19:51 | Reagovat

Tuhle knížku jsem taky kdysi dávno četla! Rajčátka nám zrajou velmi pomalu! Návod jako vždy perfektní! Tak jsem si taky založila blog a musím říct,že vás všechny moc obdivuju,já se bez poradců neobejdu:-))

22 Helena Helena | Web | 10. srpna 2013 v 22:07 | Reagovat

Blani, máš krásná rajčata! A jedlé suvenýry z Itálie (i od jinud), to dobře znám a miluju to. Dovedu narvat auto k prasknutí :o)
Hezký večer, pa Helena

23 Helena Helena | Web | 10. srpna 2013 v 22:08 | Reagovat

...ach jo, myslím na jídlo a zapomněla jsem pochválit jen super návod...
Pa, H.

24 helena-b helena-b | Web | 11. srpna 2013 v 10:15 | Reagovat

Blani, i my doma pilně konzumujeme vlastní rajčátka, to je jiná chuť než z obchodu, že? Na Itálii stále vzpomínám a ráda bych se tam ještě někdy podívala. Olivový olej přímo odtamtud se nedá s tím, co nakoupíme u nás, srovnat.
Knížku "Říkali mi Leni" jsem četla jako školačka několikrát.
Návod na srdíčka je perfektní a díky tobě na něj, určitě ho vyzkouším. Momentálně jsem se pustila do vyšívání, nikoliv levandule, ale jablíček.
Krásnou odpočinkovou neděli přeji. ;-)  :-)

25 danielinama danielinama | Web | 12. srpna 2013 v 7:47 | Reagovat

Srdíčka jsou nádherná :-)
Říkali mi Leni je moc hezká knížka, jedna z těch, které se mi jako holce líbily skoro nejvíc a to jsem byla šílený knihomol. Přeji ať se knížka taky líbí :-)

26 Jitu =) Jitu =) | Web | 12. srpna 2013 v 10:15 | Reagovat

Ahojda Blani, to bylo parno, co? Člověk už nemá jak ochlazovat, když se teplota venku i vevnitř pohybuje nad teplotou těla.
Vaření ve třicítce v kuchyni taky nemusím, ale někdy to jinak nejde. Rychlovky jsou nejlepší. Rajčátka už taky máme a šmakujou nejlíp posolená a opepřená, případně s balkánským sýrem a černýma olivama.
Knížku znám, taky jsem ji četla a líbila se.
Měj se hezky, J.

27 Blanka Blanka | Web | 13. srpna 2013 v 12:08 | Reagovat

[Smazaný komentář] Vilmo,vůbec se nezlobím a myslím,že ve skutečnosti toho času mám ještě míň,než ty... :-)

28 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 14. srpna 2013 v 12:48 | Reagovat

Ahoj Blani, návod je jako vždy skvěle propracovaný a já ti za něj moc děkuji :-)

29 Zdenka Zdenka | E-mail | 1. září 2013 v 8:32 | Reagovat

Zdravim devcata, nemam jiz zahradku,jen balkon a tam pestuji bylinky,rajcatka-bavi me vsechny rucni prace a proto Vam vsem preji hodne pohody ...jo a rajcatka mi chutnaji primo utrzene a zabalene do listku bazalky no proste jen tak pa jo a jeste k tem kniham -cetla jsem rikali mi leni -bylo mi 10 let a stale ji mam v mysli-dobry vyber! To jsem se s Vami potesila..dobre je mi u srdicka! :-)  :-)  :-)

30 Blanka Blanka | Web | 1. září 2013 v 13:09 | Reagovat

[29]: Zdeni,tak to mám radost,že jste se tady potěšila.Já bych k těm rajčátkům a bazalce ještě nakrájela trošičku mozarelly,to je potom teprv pošušňáníčko :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama