Roláda a první letošní pečeňák

13. listopadu 2012 v 11:33 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně










Nějakou dobrotu peču každý víkend,takže bych pekla i tak.
Měli jsme ale nahlášenou návštěvu,takže jsem nachystala dobrot o malinko víc,aby bylo co zakousnout a čím to zapít.Takže se podávali mimo jiné šneci z lístkového těsta plnění šunkou a uzeným sýrem,na kousky krájené plněné veky a zkoušela jsem taky tuhle roládu.Recept jsem si opsala docela nedávno a teď byla příležitost na vyzkoušení.Konečně roláda,která jde snadno odlepit od pečícího papíru!

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA
5 vajec
5 polévkových lžic krystalu
5 polévkových lžic polohrubé mouky
1 polévková lžíce oleje-já jsem dala olivový

Celá vajíčka s cukrem si vyšleháme do pěny.Pak přidáme mouku a olej.Těsto rozmažeme na pečící papír a pečeme při 200 stupních asi 12 minut.Ještě teplou roládu i s papírem smotáme a necháme vychladnout.
Rozmotáme,potřeme plňkou....já jsem potírala pomerančovým džemem a na něj jsem dala čokoládový krém-koupila jsem hotový od dr.Oetkera,do kterého se přidává cukr,mléko a vyšlehá se.
Při smotávání rolády zároveň postupně sundáváme papír na pečení.








No a protože počasí za oknem není nic moc a my máme pořád stejně rádi procházky,z kterých se pak hezky vracíme domů do teplíčka.Tak na ohřátí jsem upekla první letošní PEČENÝ ČAJ.
No ten úplně první mi posledně přivezla Táňa a tím mě taky tak trochu navnadila.
Já jsem dělala malinovo borůvkový,ale jen z poloviční dávky ovoce.







Dávala jsem půl kila ovoce....mražených malin a borůvek.Přidala jsem 125 gramů krystalového cukru,
dvě lžičky mleté skořice,pár kousků celé skořice,dva badyány,pět hřebíčků.
Místo citrónu jsem nakrájela na kousíčky jeden pomeranč.Přilila jsem trochu rumového aroma a dala péct při 180 stupních na třičtvrtě hodiny.Občas promícháme,pak naplníme skleničky a otočíme je na pět minut dnem vzhůru.
Chtěla bych se zeptat....po aféře s alkoholem důvěřujete mu,používáte do pečení rum?









Použité koření vykouzlí doma při pečení nádhernou vůni,kterou já mám spojenou se zimou Smějící se ....skořice,badyán,hřebíček,svařák.....


K sobotnímu odpoledni u nás patří už zase nějakou dobu návštěva bazénu,tak ten můj pečeňák jsme si uvařili poprvé právě po návratu z plavání,ke kartám a bylo to moc fajn.
No a v neděli chutnal i návštěvě Smějící se




 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 13. listopadu 2012 v 12:20 | Reagovat

Jéjej Blani, ty ale umíš dělat chutě. Roláda vypadá moc dobře a pečený čaj jakbysmet, ještě jsem ho doma nedělala, takže využiju tvého návodu, nakoupím nějaké ovoce a zkusím si taky provonit byt. :-P :-)

2 Jana Jana | Web | 13. listopadu 2012 v 13:29 | Reagovat

Ahoj Blani, roláda vypadá krásně a moc lákavě. Já se na ni chystám příští víkend . Pečený čaj jsem letos ještě nedělala, nechávám si to až na advent.
Po aféře s alkoholem rumíkovi nedůvěřuji a koupila jsem si rumové aroma. Na bazén a karty se také chystáme, tak snad na to dojde.
Měj se krásně. ;-)

3 Andrea Andrea | 13. listopadu 2012 v 13:52 | Reagovat

Krásný úterná den Blaničko:)No teda ta roládička nemá chybu:)Pečený čajíček máme také moc rádi,dělám ho už třetím rokem a skleničky již čekají ve sklepě...mňam:)S tím rumíkem také stále váhám:(strach je opravdu velký :-! i když některé obchody se zaručují certifikáty,tak ti nevím :-? Jenže to aroma také není to pravé ořechové,viď?Blaničko musím se ti pochlubit jaké dělám pokroky s návody na háčkování:)dle tvého na hvězdičku jsem včera jednu zvládla...moc děkuji za inspiraci a přeji krásný podzimní den:)Andrea

4 hanafee hanafee | Web | 13. listopadu 2012 v 14:14 | Reagovat

hmmmmm, mňam! taky peču tuhle roládu a je výborná. Minule jsem z té placky vykrájela kolečka a udělala holkám k svátku minidortíky. Na pečený čaj se chystám letos poprvé, zatím jsem o něm jen četla. Do rumu asi půjdu, vloni jsem kupovala dvě lahve. Jedna už není, tak snad i ta druhá bude v pořadku.
Těším se na další příspěvek a přeju hezký den.

5 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 13. listopadu 2012 v 14:28 | Reagovat

Blani, roláda vypadá luxusně, musím ji někdy zkusit. Mě  při pečení většinou popraská. Teda při pečení ne, spíš až ji motám. Ale tento recept jsem ještě nezkoušela, tak uvidím. Pečeňák budu dělat až v zimě, ještě mám trochu od léta, to jsem dělala z čerstvého ovoce.

6 Marťula Marťula | 13. listopadu 2012 v 14:40 | Reagovat

Ahoj Blani
No tu je zase dobrůtek.Čaj  mám taky v ledničce,ale převládají pomeranče. jablka a limetka :-)Já jsem měla víkend pracovní a včera ještě k tomu noc,tak jsem nevyspalá.Ruličkovala jsem a ani nešla spát.U nás je moc hezky a tak jsem vyrazila s Maxem na procházku a teď konečně si sednu.Roláda je asi moc dobrá.U nás v domově udělali novou jako-by kavárnu a tak jsme si daly s kolegyní sachr se šlehačkou :-D no byl vinikající a za 15 kaček.Měj se Marťula :-)

7 Šavrda Šavrda | Web | 13. listopadu 2012 v 15:08 | Reagovat

Ahoj Blaní!
Panečku, roláda vypadá senzačně. :-) Hned bych se zakousla. :-) A pečený čaj je opravdu dobrůtka, díky Verče to vím a moc moc jsem si pochutnala. :-)

A strašně moc se mi líbí fotky. Zejména poslední dvě jsou kumšt. :-)
Blaní měj se krásně a hlavně zdravě! Já zápasím s chřipkou a je to hrůza. ;-)

8 ajka ajka | Web | 13. listopadu 2012 v 16:37 | Reagovat

hmm, ten pečený čaj vypadá krásně.... a roláda je krásně žluťáčká:-)))....
a rum nepoužívám :-)

9 Very Very | Web | 13. listopadu 2012 v 17:50 | Reagovat

Ahojda Blanko,
hned bych zašla, my jsme taky měli roládu, ale " jen" s jahodovým džemem. Já jsem taky na pečený čaje, z těch ltních už jsem jic většinu vypila a tak brzy už přijda na řadu udělat ten vánoční, no však nebude od věci, pomalu se to blíží. Blanko, mějte se všichni moc hezky :-)

10 Helena Helena | Web | 13. listopadu 2012 v 18:09 | Reagovat

Blani já musím vyzkoušet ten pečený čaj,nenechá mě to na pokoji.Zeptám se úplně blbě,ono se to pak ředí vařenou vodou nebo jak?Díky za odpověd'.
Roládu bych si dala Blani hned. :-)

11 Petra Petra | E-mail | Web | 13. listopadu 2012 v 19:08 | Reagovat

Blani, roláda vypadá moc pěkně, s marmeládou a krémem máme moc rádi:-). Pečený čaj je fajn, myslím, že je ideální ho vyrábět v tom menším množství a hned užívat, než dělat zásoby a pak se bát, aby to nezkyslo...Moc se mi líbí fotka z přípravy čaje, ta úplně dráždí chuťové buňky:-)

12 Helena Helena | Web | 13. listopadu 2012 v 20:24 | Reagovat

Blani, u tebe se vždycky najde nějaká dobrota. A ten rum, když už to musí být, do vaření a pečení používám ten z Božkova.
Pohodový večer, pa Helena

13 Martia Martia | Web | 13. listopadu 2012 v 21:29 | Reagovat

Tedy tady to je dnes pohodově vonavé ;-)

14 helena-b helena-b | Web | 13. listopadu 2012 v 21:40 | Reagovat

Blani, máš tam samé dobroty! Dnes už určitě nejsou... Na pečený čaj se chystám. Já s rumem problém nemám, mám zbytek asi 2 roky starý, používám ho pouze na pečení a zatím všichni žijeme, tak snad mám letošní Vánoce odbyté ve zdraví... ;-) :-D

15 Blanka Blanka | Web | 13. listopadu 2012 v 23:53 | Reagovat

[1]: Jaruš,do pečeňáku skutečně běž.Pokud máš ráda ovocné čaje a pokud ráda vyzobáváš ovoce z hrníčku.Je to dobrota.Já jsem si dneska řekla kolegyni z práce o med,tak to bude ještě větší bašta :-)

[2]: Jani,no právě já taky pořád používám rumové aroma,protože vůbec nemám odvahu rum koupit.Ale na vánoce vždycky dělávám babské pití a tam rum prostě patří...tak nevím

[3]: Andrejko,tak to jsem ráda,že se ti hvězdička podařila.Některé holky mi psaly,že to nezvládly.
No a s tím rumem...rumové aroma je náhražka,ale jsou dobroty,kde rum prostě patří a ošulit se to moc nedá.
Tak nevím,vánoční babské pití by mi hodně chybělo :-)

[4]: Jó,tak kdybych věděla,co se chystá,taky bych se rumem předzásobila :-D

[5]: Babi,měla jsem u jiných receptů stejný problém...roláda popraskala,nebo nešla sundat z papíru.Vždycky to bylo k vzteku.Tenhle recept fungoval :-D

[6]: Marti,ty pořád pracuješ a pracuješ :-)
A určitě budeš zase plést něco vánočního...žeby stromečky?
Taky u nás svítilo sluníčko,ale žádná procházka...mám odpolední :-(

[7]: Šárko,tak u nás zápasí s nachlazením Natálka ;-)
No a je to otrava :-) Takže i tobě přeju zdravíčko!!!! :-)

[8]: Ajko,jsou tam domácí vajíčka...nosí mi je jeden hodný pán :-)

[9]: Verunko,já bych ráda taky nějaký vánoční.Vloni mi moc chutnal jablečný,tak to možná zopakuju :-)

[10]: Heli,dáš si do hrnečku tak dvě lžičky a zaliješ vroucí vodou.Takže máš čajík a vespod v hrnečku ti zůstane ovoce,které se do pečení krájí na malé kousky.
Vypiješ čajík a ovoce sníš.
Pečený čaj v podstatě napohled vypadá jako řidší džem.Já ho používám i klidně na ozdobení lívanců,nebo palačinek

[11]: Petruš,já to menší množství dělávám hlavně kvůli tomu,že parťačka,se kterou jsme si pečeňák dělaly...Táňa... už s náma nebydlí.Natálka ovoce moc nemusí.Takže si čajík vařím hlavně já a manžel.No a právě u toho malého množství se nemusím bát,že se zkazí,než ho stihnem vypít

[12]: Heli,já s tím rumem pořád váhám.Do cukroví bych ho klidně oželela,ale do babského pití asi rumové aroma nepůjde

[13]: Jó tak voní to báječně :-D

[14]: Heli,správně...nezbylo :-D Jen čajík ještě je :-)

16 Janusa Janusa | Web | 14. listopadu 2012 v 12:50 | Reagovat

Ahoj Blani, roládka vypadá lákavě ;-) Rum používám, mám staré zásoby a kdybych měla kupovat, tak asi jindřichohradecký, jsem patriot a oni snad žádnou aféru neměli...

17 Helena Helena | Web | 14. listopadu 2012 v 16:01 | Reagovat

[15]: Díky za radu,byla jsem se kouknout i na netu. :-)

18 Oli Oli | Web | 14. listopadu 2012 v 20:24 | Reagovat

Samé úžasné dobrůtky. My jsme doma mlsné huby, tak taky často peču, někdy i 3x do týdne, protože jednou je pro nás šíleně málo. :-D

19 Blanka Blanka | Web | 14. listopadu 2012 v 23:28 | Reagovat

[16]: Holky,jak je to možné,že všechny máte staré zásoby???? :-D

[17]: Není zač :-D

[18]: Oli,já bych taky pekla,ale potom se řeší,že všichni musí začít cvičit a hubnout....tak jednou za týden...o víkendu stačí :-D

20 Eva Eva | E-mail | Web | 15. listopadu 2012 v 11:50 | Reagovat

Ahojky Blani, na roládu se také chystám, ale až o víkendu. Pečeňák ještě mám - vloni jsem si dělala pomerančový a moc mi nejel,ale mám do zásoby švestkový ten můůůžu :-) Ptala jsi se na alkohol... NO...mám ještě do pečení z loňska Božkov Rum. A myslím, že Božkovu jde důvěřovat, takže ho asi koupím.

21 Miloslava Miloslava | Web | 15. listopadu 2012 v 16:16 | Reagovat

Blani,ahojky,teda děláš mě chutě s tou roládkou,musím kapku omezit sladké,ale ten čaj tady zrovna popíjím,ale není sladký a je jako ,,brčálníček,,rybíz,citron,borůvky,a použila jsem již letos nově koupený rum ,,Božkov,,a žijemeeeeeeeeeee :-(  :-)  :-)

22 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. listopadu 2012 v 7:16 | Reagovat

Blani hned po ránu na mě s takovou dobrotou a ten rumík? No já ti mám obavu stále. Měli jsme rádi občas do čaje při návratu domů z procházky, právě nyní takové ty listopadové a následující návraty to byl čaj s rumíkem aktuální. Také do pečení, ten starý došel a nový manžel koupil nedávno, nechal si ukázat i certifikát, ale já mám přesto obavy. Je to ten dražší v hranaté lahvičce, tak ti nevím a do pečení je také třeba. Řeknu ti je to hrůza a nestačím se divit jak může někdo pro mamon takto zahrávat si s lidskými životy.

23 fake patek philippe watches fake patek philippe watches | E-mail | Web | 15. ledna 2013 v 10:21 | Reagovat

i like th is weblog also poor you've so lots of unrelated comments
http://www.palewatches.com

24 setauto setauto | Web | 19. června 2015 v 8:45 | Reagovat

nebankovní půjčka online raspenava [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama