Kynutá buchta

7. února 2012 v 12:53 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



K dobru dávám recept na buchtovou klasiku....v poslední době je to nejoblíbenější
buchta mého manžela,takže ji dělám poměrně často.
Vždycky se po ní ale zapráší.
Posledně jsem chtěla udělat změnu a místo obvyklých švestek dát borůvky,které
mám ještě v mrazáku,ale on si stejně zašel pro švestky Smějící se.
No nic,borůvky nacpu do knedlíků .

KYNUTÁ BUCHTA

Těsto si většinou nechávám udělat v domácí pekárně.Oproti těstu dělanému ručně
jsem zaznamenala rozdíl ve výšce buchty.Z pekárny je buchta vyšší a nadýchanější.
Do pekárny dáme
250 ml mléka
100 ml oleje
100 g mletého cukru
2 žloutky
1 lžičku soli
500 g pol.mouky
půl kostky čerstvého droždí
Zapneme na program TĚSTO
Když je hotové,rozprostřeme jej na plech vyložený papírem na pečení,poklademe ovocem,
posypeme drobenkou z 10 lžic hrubé mouky,5 lžic moučkového cukru,1 sáčku vanilkového
cukru a 4 lžic másla.
Pečeme na 190 stupňů asi 20 minut.






 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 7. února 2012 v 13:01 | Reagovat

Ahoj Blani!! Vypadá skvěle! Já švestkové koláče dělám i kulaté sypané mákem a to je pak rychlost v pojídání :D papa a krásný den- u nás konečně napadl sníh!! asi 3cm ale napadl :-D

2 Jarka Jarka | Web | 7. února 2012 v 14:02 | Reagovat

Nó jo a tady jsme zas u toho kynutého těsta, které já tak nerada zadělávám. Na to je fakt k nezaplacení ta domácí pekárna. ;-) Jinak kynuté buchy a koláče mám moc ráda a ten tvůj se švestkami a drobenkou, byl určitě moc dobrý. :-P  ;-)

3 Věrka Věrka | Web | 7. února 2012 v 14:07 | Reagovat

Blani jdu tě pozdravit a popřát krásný den.
Švestkový koláč se ti povedl a chutnat musí báječně.....
Taky často peču, ale švestky už  bohužel jsem všechny zpracovala a tak ted často peču z meruněk.
At ti utíká pracovní týden a zase příště se budu těšit na tvé hezké články :-)

4 Šavrda Šavrda | Web | 7. února 2012 v 14:15 | Reagovat

Jéééé, Blaní, tuhle buchtu nám dělávala milovaná babička. Pak si recept opsala maminka a pokračovala v pečení ona. Vždy když jsme přišly z venku a buchta ležela na stole, tak se také po ní jen zaprášilo! :-D A stejně jako tvůj manžel i my jsme měli nejraději švestkovou. :-) Ale když babička umřela, tak maminka tuto buchtu přestala dělat. :-(
Tak já ochutnám skrz monitor. ;-)

5 Andrea Andrea | 7. února 2012 v 17:49 | Reagovat

Ahoj Blaničko,buchta vypadá bíječně....mňam.U nás se peče také často,hlavně o víkendu:)Nejraději dělám kynuté s ovocem,mám dokonce i zvařená jablková povidla,ty u nás hrají prim:)Ale stále nemám na kynutky od mé babičky,zadělává stále ručně(já v pekárně)a má koláče jako vatičky....to jsou prostě ty naše milované babulinky.Měj krásný zbytek večera a ja jdu obalit květák....jíst se prostě stále musí:( ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  :-)

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 7. února 2012 v 17:52 | Reagovat

Safra Blani u Ivy a Zdeňka špičky koňakové u tebe báječné buchty a mě se sliny sbíhají. :-)

7 Petra Petra | Web | 7. února 2012 v 18:30 | Reagovat

Ahoj Blani, koláč z kynutého těsta s drobenkou a švestkami patří k mým oblíbeným, takže bych tvému manželovi konkurovala v ujídání:-). Mám švestek půl mrazáku, tak budeme muset taky upéct:-)

8 Helena Helena | Web | 7. února 2012 v 19:47 | Reagovat

Blani, děkuji za recept, od tebe jsou vždy dobré!
Pohodový večer i celý týden, pa Helena

9 Marťula Marťula | 7. února 2012 v 21:02 | Reagovat

Ahoj Blani
Buchta vypadá moc dobře,taky mám takovou ráda,a těsta dělám v pekárně jako ty,Už si neumím představit být bez ní.Zvykla jsem si na ni,dělám v ní i pečený čaj,Marmelády aj..... :-)Jo a kdyby byly na ní švestky a mák jéje..... :-D

10 helena-b helena-b | Web | 7. února 2012 v 22:16 | Reagovat

Blani,já jsem o víkendu dělala stejnou buchtu, ale s meruňkami. Těsto samozřejmě z pekárny! Nedám na ni dopustit. :-)

11 Blanka Blanka | Web | 7. února 2012 v 23:43 | Reagovat

[1]: Evi,tak u nás taky napadl sníh a vypadá to,že se udrží,protože mrazy přetrvávají.Nevím,ale já se prostě těším na jaro.Brzy bude březen a a mně už moc chybí zahrádka :-D

[2]: Jaruš,taky nerada dělám kynuté těsto ručně :-D Přiznám se,že když jsem dřív někde četla....zaděláme kvásek....raději jsem otočila list :-D
Nedám na pekárnu dopustit

[3]: Věruš,já už švestky taky nemám.Z ovoce mi v mrazáku zbyly jenom borůvky.Jinak je všechno zpracované.Ale meruňky jsou na buchty taky skvělé.Já už bohužel nemám ani ty :-D

[4]: Možná by bylo na čase si buchtu zase úpéct :-D

[5]: Andrejko,tak květák bych si teda dala :-D Už jsme ho dlouho neměli :-)

[6]: Fukčárinko a už jsi byla na návštěvě u Verunky????Tam se to dneska dobrůtkami taky jenom hemží :-D

[7]: Petruš,tak tu půlku mražáku švestek ti moc závidím.My už nemáme ani jedinou a budeme muset kupovat.Někdy lituju,že nemám větší mrazák :-D

[8]: Heli,určitě ti budou chutnat.Jak píšu tohle je klasika...vyzkoušená,ověřená :-D

[9]: Marti,pekárnu já všude chválím a velice často používám.Chleba v ní sice moc často nepeču,ale jinak se u nás nezastaví :-D

[10]: Helenko,jsem ráda,že jsi s pekárnou spokojená.No a meruňkovou jsem už opravdu dlouho neměla.Ale dala bych si ji :-D

12 Oli Oli | Web | 8. února 2012 v 7:50 | Reagovat

Blani, takovéhle metýnky také zbožňujeme. Se švestkama, s borůvkama, s jahodama... to je fuk. A abych měla placku takhle tenoučkou jako ty, musím si dávat extra záležet, abych těsto děěěsně tenoučce vyválela, jinak ho mám 3x tak vyšší. Sice to zmizne jedna dvě, ale vzhledově to 'není ono'. :-D

13 Jana Jana | Web | 8. února 2012 v 8:07 | Reagovat

Blani, kynuté buchty jsou u nás ve velké oblibě. Nejraději je máme také se švestkami, ale i se třešněmi jsou dobré. Těsto dělám také v pekárně.

14 Jůjinka Jůjinka | Web | 8. února 2012 v 10:49 | Reagovat

Blani, buchta vypadá krásně a lákavě:-) A se švestičkami, mňam:-) Kynutou dělá mocje babička s borůvkami a vždycky se po ní můžu utlouct:-) Tak si říkám, že už jsem ji dlouho neměla, budu si ji muset asi objednat:-)

15 Blanka Blanka | Web | 8. února 2012 v 11:59 | Reagovat

[12]: Oli,hodně to záleží taky na velikosti plechu :-D Když je nás doma víc,dávám na větší plech a pak je buchta tenší a naopak :-)

[13]: Jani,trak třešňová by určitě taky nebyla marná :-D

[14]: Tak to máš tedy moc dobře zařízené.Mně nezbývá než si ji upéct sama :-)

16 Alis Alis | Web | 8. února 2012 v 12:44 | Reagovat

Ahoj Blani, kynuté buchty jsou teď u nás doma taky v kurzu ;-)

17 Very Very | Web | 8. února 2012 v 13:07 | Reagovat

ahoj Blanko, tak u nás taky vše, co mamina vytáhne z trouby vždy rychle mizí.A kynutý koláče a švestkový,tak ty miluje taťka,já mám taky ráda borůvkový nebo meruňkový, ale u taťky vedou švestkový, ale te´d si bude muset počkat, švestky v mrazáku došly :-D U nás nachumelilo jen malinko,fouká teda silný vítr a ten to rozfoukal na všechny strany. Jinak už s maminou pomalu začínáme vykukokat do dáli, vždyť po únoru už je březen a to už je jarní měsíc - teda aspoň doufáme, že bude. :-D Mějte se doma moc krásně,tobě odpolední ať rychle uteče a Natálce naopak ty prázdniny moc neutíkají. ;-)

18 iva221 iva221 | Web | 8. února 2012 v 13:42 | Reagovat

Blani, u vás říkáte buchta a u nás to je metynka. Dělám ji hodně často, manžel ji má rád. Z nádivek vedou švestky a já mám zase ráda tvaroh. Takže většinou dělám na polovinu švestky a na druhou tvaroh. :-D

19 Dana Dana | 8. února 2012 v 14:06 | Reagovat

Dobrý den paní Blanko.Předem Vám přeji krásný den i když chladný.Mám k Vám opět dotaz ohledně pletení z papíru.Chtěla bych zkusit namořit ruličky z novin,ale nevím zda mořidlo překryje tisk.A protože s tím asi máte zkušenost,byla by jste tak hodná a napsala mi zda se tisk překryje?Vy asi pletete z čistého papíru že?Co jsem tak viděla podle foteček.Předem Vám děkuji za odpověď.Zatím jsem vše přetírala barvou,ale je to potřeba víckrát přetřít,aby se barva dostala všude.Mějte se hezky.Zdraví Dana Láníková.

20 Květa Květa | Web | 8. února 2012 v 23:20 | Reagovat

A zase. Všude, kam se člověk podívá, se jen vaří a peče. Samé dobroty. Koláček je určitě dobrý, dala bych si... :-P

21 Blanka Blanka | Web | 8. února 2012 v 23:36 | Reagovat

[19]: Dobrý večer Dano!!!!
Písmenka se mořidlem nepřekryjí.Zůstanou tam i kdybyste je mořila opakovaně.U něčeho to není na škodu,dokonce to vypadá pěkně.Moje ruličky jsou motané z okrajů stránek.Takže písmenka jsou schovaná a vykukuje pouze bílý okraj-žádné písmenka :-D Hezky se to dělá třeba z letáků Kauflandu...tam je široký bílý okraj :-)

22 Dana Dana | 9. února 2012 v 14:03 | Reagovat

Paní Blanko,děkuji.Zkusím namořit a uvidíme jak to bude vypadat.Dám na Vás,protože jste mi už dříve dobře poradila.A zkusím ruličky udělat podle vaší rady.Pěkný den a děkuji.Zdraví Dana. :-)

23 pavel pavel | Web | 9. února 2012 v 14:36 | Reagovat

Když já pekárnu nemám ani váhu a tak mi nezbude než dělat hrnkový. :D

24 Jitka Jitka | E-mail | Web | 23. února 2012 v 8:52 | Reagovat

Pěkná buchetka. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama