Koření

20. září 2011 v 11:29 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně


Protože u nás doma rádi vaříme,zkoušíme docela často něco nového.
A experimentujeme i co se koření týká.Mimo vlastních,na zahrádce vypěstovaných,usušených a na použití v plátěných pytlících zavěšených v kuchyni čekajících bylinek máme i skříňku plnou sáčků a pytlíků s různým kořením...












No a protože zkouším ráda nové věci,objevila jsem pro naši kuchyni dva pro mně nové druhy koření,které u nás teď frčí a používám je docela často.






ADŽIKA
je směs koření,která obsahuje sůl,papriku,koriandr,směs sušené zeleniny,bazalku,majoránku,pískavici,saturejku,mátu,bobkový list a chilli...
Tohle všechno dohromady tvoří směs,která má univerzální použití a každý si s ní dokoření to,na čem mu zachutná.Já ji používám hlavně na kuřecí maso...hm,takové kuřecí prsíčka se šunkou a sýrem okořeněné adžikou a zakápnuté sójovou omáčkou...to je fakt bašta.
Mám taky nachystaný ještě nevyzkoušený recept na plněné langoše,kde prý adžika hraje důležitou roli Smějící se....až vyzkouším,dám vědět







ČUBRICA

ta se prý používá hodně v balkánské kuchyni a dřív si ji kuchařky vozily hlavně z Bulharska.
Tam já jsem ještě nikdy nebyla a tak jsem si musela na ochutnávku počkat až do jedné návštěvy čajovny.Tehdy naše Táňa chodila do jedné znojemské na brigádu a nachystala mi tam pitu...což je placka,na kterou se dává cokoliv,zasypává se sýrem a koření se právě čubricou.Moc mi to chutnalo,takže když jsem čubricu sehnala,hnedka jsem ji začala sypat na všechno možné.Smějící se
Používá se na kořenění sýrů,zeleninových jídel...salátů,polévek,dušené,zapékané zeleniny....
Výborná byla i na "lokších",které nám manžel udělal minulý týden k večeři.Jsou to jednoduché placky,které míval jako malý prý moc rád.Uvařené brambory se rozmačkají,přidá se vajíčko,polohrubá mouka a udělá se těsto,z kterého se vyvalují tenoučké placky.Dají se péct postaru...přímo na kulatou plotýnku vařiče.Hezky to voní a placky se mažou máslem,sypou sýrem a na to je pak bezvadná právě ČUBRICA.Komu se nechce placky péct doma,může si v obchodě koupit všelijaké hotové arabské,libanonské placky a chleby.
Taky je občas kupuju a plním je všelijakými masovými směskami posypanými sýrem.Pak se zamotají
a konzumují se zeleninovým salátem.

Ta druhá zkumavečka na fotce je koření,které chtěl vyzkoušet manžel.Je to STRÝCŮV ŠLEH
což je docela ostrá směs zjemněná mletými jablky.
Ještě napíšu,že já si tohle koření kupuju na jarmarcích,na které sem tam zajedeme,ale už jsem tyhle pytlíčky viděla i v obchodech.Kdo by měl zájem,může mrknout na stránky www.ramram.cz nebo www.koreni-samuel.cz
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 20. září 2011 v 11:54 | Reagovat

Tak já se musím přiznat, že koření moc v kuchyni používat neumím a dokonce mi takové ty nezvyklé orientální vůně i vadí. :-P Vidím, že tvoje kuchyně je kořením bohatě zásobená a že se nebojíš ani nových chutí. :-D  ;-)

2 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 20. září 2011 v 12:07 | Reagovat

Ahojky Blani, koření mám moc ráda, ale musím opatrně.Každopádně také jsem "zkoušečka" nového a vůně miluju... Máš to nádherně uložené :-) Krásný den (byť je spací a uplakaný) :-)

3 Majka Majka | 20. září 2011 v 12:45 | Reagovat

Blani, taky mám moc ráda různá koření. Adžiku jsem ještě nikdy neměla, tak ji určitě vyzkouším. A čubricu používám i na pečení výpečků třeba ke špenátu. MŃám. dobrou chuť, Majka

4 Blanka Blanka | Web | 20. září 2011 v 13:24 | Reagovat

[1]: Jaruš,tak já se koření v kuchyni vůbec nebojím a používám velice ráda.V těchto směskách cvětšinou nejsou žádné "orientální" vůně.Já tam spíš vyhledávám směsi,které se vrací k tradicím...třeba babiččino kuře,maminčino tajemství a různé další jsou moc dobré a jídlo dobře okoření

[2]: Den spací a uplakaný...to je pravda i u nás ve Znojmě :-( A já za chviličku vyrážím do práce ;-)
No a s kořením se jasně musí zacházet opatrně...asi nikdo z nás nemá rád když ho pusa pálí,ale naopak taky nikdo nemá rád jídlo neochucené a plané :-)

[3]: Majko,je fajn,když se jídlo dobře ochutí.Hned to lépe chutná,že jo? :-)

5 Very Very | Web | 20. září 2011 v 14:45 | Reagovat

Ahoj Blanko,další věc,kterou máte s mojí maminou stejnou,ani jí není koření cizí.Teď si zrovna minulý týden koupila celou řadu koření od Podravky - Natura.Je tam koření na pečený brambory,houbové variace,na zapékané tousty,křupavé kuře,grilovaná zelenina a směs na saláty.jsou to přírodní koření bez glutamanu,umělých aromat a barviv.Už jsme ozkoušeli 3 z nich a jsou moc dobrá, dávají jídlu ten správný šmrnc.U nás je mají v Bille, a tak si myslím, že by Vám taky mohli chutnat. jinak i nás taky celý den poprchává a je takový líný den. Už se těším na sluníčko,které má začít vykukovat od zítra. :-) Zdravím do Znojma a mějte se hezky :-)

6 enili enili | Web | 20. září 2011 v 16:03 | Reagovat

Blani zdravím.My papírové pletařky to máme vychytané.I já mám košíčky na všechno v kuchyni.Máš to skvělé urovnané.Kořeníčko taky miluju. :-)

7 Amelie Amelie | Web | 20. září 2011 v 17:51 | Reagovat

Na exotiku mě moc neužije, že bych to přece jen vyzkoušela? :-)

8 babička babička | 20. září 2011 v 19:14 | Reagovat

Ahoj Blani,koření mám ráda,tohle to jsem ještě nezkoušela. :-)  :-D

9 Vlasta Vlasta | Web | 20. září 2011 v 21:18 | Reagovat

Blani, Adžika se mi taky líbí až tohle koření někde objevím určitě obohatí i naši kuchyni :-P

10 helena-b helena-b | Web | 20. září 2011 v 22:45 | Reagovat

Blani, ráda jsem se poučila. U nás, protože převládají chlapi, je o koření velký zájem, hlavně o to extra pálivé. 8-O Koření Adžiku jsem nedávno viděla v krámku s kořením. Dobrá inspirace, díky. :-)

11 Blanka Blanka | Web | 20. září 2011 v 23:04 | Reagovat

[5]: Verunko,po tom koření se taky podívám.Nejvíc by mně zajímaly ty zapečené tousty...dělám je Natálce často na svačinu a když dělám jí,tak si taky připravím sobě do práce na svačinu. :-D
No a k tomu počasí...doufám,že už se zlepší...přesně takové počasí jako máme teď nesnáááášííííím!!!!!! :-!  :-D

[6]: :-D  :-D  :-D Emilko,jasně!!!!
My papírové pletařky máme opletené celé domácnosti. :-D  :-D

[7]: Určitě to vyzkoušej!!!!!

[8]: Ahoj mami!!!!!
Tak já vím,že ty jsi velice dobrá kuchařka,která taky používá koření moc ráda.No a pokud by jsi chtěla vyzkoušet zrovna tohle,tak přijeď a já ti uvařím nějakou mňamku!!! :-)  :-D

[9]: Vlasti,jasně,vyzkoušej ji!!!!

[10]: Heli,tak u nás zase pro změnu převládají ženské,takže žádné extra pálivé nepoužíváme.Když vaří manžel,tak jasně něco pálivého přimíchá,ale má strach,že pokud by tam toho nasypal moc,asi by jsme to nejedli a to by jako kuchař zklamal :-P  :D  :-D

12 Maggi Maggi | E-mail | 21. září 2011 v 7:24 | Reagovat

Blani,
u značky RAMRAM se mně líbí, že mají  některá koření bez glutamanu. Mám ráda klasiku - vegetu a zkusila jsem i jejich grilovací a koření na mletá masa. Prostě - bez koření dobrého jídla není... :-D

13 Věrka Věrka | Web | 21. září 2011 v 7:38 | Reagovat

Blani přeji ti krásné ráno a i celý den.Panečku ty ale super zásobu koření.I já doma hodně koření používám na různé dobrůtky.Taky ti chválím jak je máš krásně uložené v pletených košíčcích-to tedy já mám co dohánět :-) Blani víš že ani nevím , že existují takovéto koření adžika a čubrica to opravdu slyším poprvé,ale dle složení musí být pochoutky z nich krásně voňavé a chutné.Určitě se podívám na stránky, které jsi tu dala.A jestli se nepletu máš tento týden odpolední-tak ti přeji at ti to v prácí uteče :-)  :-)

14 Majka Majka | 21. září 2011 v 9:03 | Reagovat

Jo, bez koření není vaření, jídlo fakt musí mít chuť. Tak dnes jdu do města a stavím se u Sindibáda pro adžiku. díky Blani za typ. Majka

15 Vivi Vivi | Web | 21. září 2011 v 10:03 | Reagovat

Blani,
tady to báječně voní po cizích krajích. Úplně cítím z tvého článku vůni všeho toho omamného koření! Taky jsem "babka kořenářka" ;-).
Vivi

16 Oli Oli | Web | 21. září 2011 v 10:29 | Reagovat

Teda Blani, kořeního máš opravdu hromadu. A jak pěkně poklizené. Viděla jsi někdy v televizi známé kuchaře 'Kluci v akci'? Ti často říkají, že nejdůležitějším kořením je sůl a pepř, ostatním se tak trochu vyhýbají. Něco jiného je pak koření bylonkové, tedy čerstvé rostlinky (petrželka, pažitka, bazalka, meduňka ...) :-)

17 Jitka Jitka | Web | 21. září 2011 v 13:22 | Reagovat

Čubricu používám už od mládí. Poznala jsem ji v Bulharsku a používám ji do šopského salátu. :-)

18 Majka Majka | 21. září 2011 v 15:10 | Reagovat

tak, adžiku jsem si už dnes taky koupila, jen mě trošku mrzí, že je v ní i sůl.

19 Helena Helena | Web | 21. září 2011 v 18:31 | Reagovat

Blani, to je úžasně voňavý příspěvek. Taky mám koření moc ráda, při nákupu dávám hlavně poroz, abych ve směsích nekupovala trochu koření se spoustou soli. Adžika je báječná!
Moc zdravím, Helena

20 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 21. září 2011 v 23:15 | Reagovat

Blani koření znám a také je používáme. Lokše jsem jako děcko jedla buď sádlem maštěné k fazolové polévce a nebo na sladko s povidlím :-)To bývala dobrota, já už je nejdedla nó hodně dlouho. :-)

21 Jarka  REDNEVAL Jarka REDNEVAL | 22. září 2011 v 16:49 | Reagovat

Ahoj Blani,
tak dnes mám štěstí, fungují fotofrafie!!
Tak se tady kochám!!
Vůně, výlety, čtverečky (ta bílo-zelená kombinace je moc hezká!!)
Moc se mi u Tebe líbilo!!
Měj se moc hezky!! :-)
Jarka

22 Anna Anna | E-mail | 22. září 2011 v 19:20 | Reagovat

Ahoj Blaničko..jsi taková MAMKA kořenářka :-?  :-?  :-? Já všude,kde jen mohu dávám KARI KOŘENÍ..moc jej miluji jako přísadu do jídel :-D Pěkný večer Anna :-)  :-)  :-)  :-)  :-)

23 Oli Oli | Web | 23. září 2011 v 8:19 | Reagovat

Předpověď počasí na víkend a následující dny slibuje krásný slunečný podzim bez mlh a sychrava, tak ti přeju krásné prožití těchto dnů na zahrádce nebo na výletě. :-)

24 Jarka Jarka | Web | 23. září 2011 v 8:22 | Reagovat

Ahoj Blani, tak ještě dneska a víkend je tu. Má být hezky, tak jako i další dny. Snad ještě pobudeš i na zahrádce a nebo, se vypravíte někam na výlet. ;-)  :-D

25 Jana Jana | Web | 23. září 2011 v 13:26 | Reagovat

Ahoj Blani!!!
Máš krásnou zásobu koření. Musím se přiznat, že koření adžika a čubrica vůbec neznám. Budu se muset poohlédnout a vyzkoušet.
Přeji Ti krásný víkend!!!

26 MARIE MARIE | 24. září 2011 v 11:39 | Reagovat

Já kupuji koření přez internet u Antonína.Je vynikající,čerstvé,voňavé.Na jeho stránkách je i spousta úžsných receptů.Nemá to chybu.

27 Jana B Jana B | Web | 24. září 2011 v 12:25 | Reagovat

Čubrici znám, ale o adžice jsem ještě neslyšela. Díky za tip, koření určitě vyzkouším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama