Víkendové dobrůtky

16. ledna 2011 v 21:04 |  Vůně z naší kuchyně


Konečně se počasí trochu umoudřilo.Svítilo nám sluníčko,v sobotu jsme si  byli celá rodina zaplavat a v neděli jsme byli na dlouhatááánské procházce.A protože jsme měli dostatek pohybu,mohli jsme si dopřát různé dobrůtky.
Dělala jsem druhou várku pečeného čaje.Tentokrát z jablek a švestek.
Ta vůně pečených jablek a skořice nádherně provoněla celý byt.
recepty

recepty
A zase jsme využívali domácí pekárnu.V sobotu jsem pekla na večeři dva plechy domácí pizzy.
Recept je k dohledání na mém blogu
recepty
No a k nedělní večeři jsem upekla pivní preclíky.
V mém podání to byly spíš uzlíky.Recept jsem převzala z bloguMarťuly.Doufám,že se nebude zlobit,když ho tady zopakuju tak,jak jsem ho dělala já

Do pekárny si dáme postupně
220 ml piva
1 žloutek
100 g tuku-já jsem dala máslo
400 g polohrubé mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
půl kostky droždí-dřív jsem do pekárny dávala sušené droždí,ale v poslední době jsem si zvykla používat čerstvé
Zapneme na program TĚSTO.Když je hotové,rozdělíme ho na menší kousky-já jsem jich udělala celkem 24.Vyválíme z nic válečky,které všelijak zamotáme-já jsem prostě prostrčila a udělala uzlík,protože jsem pospíchala.
Preclíky-uzlíky dáme na plech.Nechala jsem je chvilku kynout.
Potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou piva.Posypala jsem kmínem a hrubou mořskou solí.
Pekla jsem na 180 stupňů do zrůžovění.Marťulo,moc děkuju za recept,je to mňamka
recepty
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dáša Dáša | 16. ledna 2011 v 21:19 | Reagovat

No vy si teda mlsáte:-D

2 helena-b helena-b | Web | 16. ledna 2011 v 21:36 | Reagovat

Blani, samé dobroty, až se mi sbíhají sliny!! :-D

3 Jarka Jarka | Web | 16. ledna 2011 v 21:38 | Reagovat

No jo, a jsme zase u té domácí pekárny, kterou nemám. Je to opravdu pomocník k nezaplacení a u tebe se na ní nepráší, zdá se, že její služby často využíváš. :-) Pizza i pivní preclíky, vypadají moc dobře, na zapití horký pečený čaj a v bříšku, je jak v pokojíčku. :-P

4 Blanka Blanka | Web | 16. ledna 2011 v 21:59 | Reagovat

[1]: Ahoj Dáši.Pokud budeš mít zítra čas,zavolej mi po osmé na skype,ať pokecáme.Minulý týden jsem měla odpolední a o víkendu rozlítáno :-)
No a mlsat si můžete taky.Jen tu pekárnu taky trochu prožeň!!!!

[2]: Heli,nezbylo :-D

[3]: Jaruš,pekárna u nás vážně nezahálí.Jasně,že mám všelijaké domácí pomocníky,které vytáhnu třeba jednou do roka...jako třeba odšťavňovač,který jsme kdysi velice nutně potřebovali.Ale na pekárnu nedám dopustit-to byl dobrý kup :-D

5 Ema Ema | Web | 16. ledna 2011 v 22:13 | Reagovat

Blani, nikdy jsem po pekárně netoužila. Ale předloni jsme ji vyhráli v tombole a nedám na ni dopustit. Je to báááječný pomocník. :-)Vyzkouším preclíky, vypadají velice velice lákavě. :-)

6 Ella Ella | Web | 16. ledna 2011 v 22:56 | Reagovat

To jsou dobroty az se mi sbihaji sliny O_O  :-D

7 Jana Jana | Web | 16. ledna 2011 v 23:10 | Reagovat

Blani díky za recept.Já je jednou pekla,ale zapomněla jsem kde jsem našla recept a už jsem ho podruhé nevypátrala.Jen se zeptám jestli byly křupavé.U nás kmín nemá nikdo rád,tak je sypu mákem a přidávala jsem do těsta pepř.

8 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 17. ledna 2011 v 6:10 | Reagovat

Blani samé dobroty a k tomu jste se ještě krásně užili.Přeji pohodový týden. :-)

9 Marie Marie | Web | 17. ledna 2011 v 13:27 | Reagovat

Blani, na pečený čaj se chystám ve čtvrtek, to mám volno, tak se do něj pustím. Pizza vypadá výborně a preclíky také, ale já bych si teď dala raději tu dloooouuuhatánskou procházku, potřebuji trochu pročistit hlavu a venku to jde nejlíp. ;-)  :-D

10 Jarmila Jarmila | Web | 17. ledna 2011 v 14:20 | Reagovat

Šmarjá! Blani, zase takové dobroty. Všechno vypadá a určitě i chutná výborně. :-)

11 Blanka Blanka | Web | 17. ledna 2011 v 15:36 | Reagovat

[5]: Emi,jámám pekárnu už strašně dlouho.Ani nevím kolik let.Ze začátku moc používaná nebyla,protože jsem moc nevěděla jak na to,ale když jsem to zjistila,proháním ji několikrát do týdne.
Domácí pečivo je prostě nejlepší :-)

[6]: :-D  :-)  :-D

[7]: Jani,nám kmín nevadí sypu ho chleba,na rohlíky...skoro na všechno pečivo a teď jsem objevila i mořskou hrubou sůl,takže taky ji sypu na všechno pečivo,ale s mírou :-D
V původním receptu se pepř do těsta přidával,ale já jsem nedávala :-)
No a křupavoučké byly.Hodně záleží na tom,jak dlouho je necháš v troubě :-)

[8]: Maruško,no právě,aby jsme se mohli nacpat,tak se musíme víc hýbat...plaveme,cvičíme,jezdíme na rotopedu,chodíme na dlouhé procházky,manžel běhá a pak se nacpeme :-)  :-D  :-D

[9]: Maruško,já jsem se původně chystala upéct i manželovi jahodový čaj,ale do toho nám přišla návštěva,takže jsem jen dopekla ten,co jsem měla nachystaný a na jahodový se nedostalo :-(
A hlava se opravdu nejlíp pročistí venku,to znám :-)

[10]: Jarmilko,chutnalo :-) Pizzu nám pomohla sníst návštěva a preclíky jsme hravě zvládli sami :-D

12 Janah Janah | Web | 17. ledna 2011 v 16:55 | Reagovat

Na pekárnu taky nedám dopustit, pizzu děláme, ale pivní preclíky jsem neznala, tak jestli mi manžel uvolní jednu plechovku drahého (tady doslova) piva... ;-)  :-P

13 Blanka Blanka | Web | 17. ledna 2011 v 17:14 | Reagovat

[12]: Slyšela jsem,že v severských zemích je pivo nedostatkové zboží :-D
Já jsem dneska manželovi taky "loupla"jedno pivo a peču pivní chleba :-D

14 babička babička | 17. ledna 2011 v 17:45 | Reagovat

Ahoj Blani,máš opět krásně napečeno.Pekárnu nám přinesl Ježišek a udělal moc dobře.Už se u nás zabydlela a sme moc spokojení,těsto z ní nemá chybu.Na chleba se teprve chystáme.Tak Ježíšku díky. :-)  :-D  :-P

15 Věrka Věrka | E-mail | Web | 17. ledna 2011 v 17:51 | Reagovat

Ahoj Blani, koukám že jste měli moc prima víkend.No a ty dobrůtky-mnam mnam-úplně se mi zbíhají chutě.Pizzu taky často peču, máme jí moc rádi

16 Vlasta Vlasta | Web | 17. ledna 2011 v 19:46 | Reagovat

Blani, tedy vy jste si mlsali, já se po Vánocích snažím jíst trochu zdravě, ale nevím jestli se mi to daří :-D

17 Marie Marie | 17. ledna 2011 v 20:15 | Reagovat

To jsou dobrůtky.Každý den zahajuji dietní režim,ale nějak mi to nevychází.Ale od zítřka začnu!!!

18 Marťula Marťula | Web | 17. ledna 2011 v 20:27 | Reagovat

Ahoj Blani,
To jsem ráda,že ti preclíky chutnaly.Je to docela dobrý recept.Jak jsem ještě lecos přerovnávala,jak jsme se stěhovali,tak jsem našla časopis samé dobrůtky.Je tam několik druhů chleba,ty preclíky,houstičky,buchty různé sladké,croissanty,briošky,mufiny,langoše....no hele aj...postupně budu zkoušet a vždy vložím na svůj web.Taky jsou tu chlebové bochánky z kořenáčků,ale že bych kupovala květníčky tak to opravdu ne,ale dceři se tento recept velmi líbil.Teď budou na řadě sýrové bochánky se sezamem.Pletou se tak jako máš nafoceny ty preclíky.Koupím sezam a upeču,snad si najdu tento týden čas.Mám hodně služeb a vyřizování.Měj se hezky Martula :-D  :-)  :-)

19 Blanka Blanka | Web | 17. ledna 2011 v 20:55 | Reagovat

[15]: Věruš,pizzu jsme dřív kupovali,ale aby se rodinka najedla,museli by jsme jich mít tak tři.Takhle si upečeme domácí :-)

[16]: Vlasti,my se zase snažíme víc hýbat :-D

[17]: Maruško,to ti chválím :-D

20 Jarka Jarka | Web | 17. ledna 2011 v 21:23 | Reagovat

[4]:Je to Blani fakt, že když si člověk představí následné mytí domácího pomocníka, rozmyslí si jeho použití. Ale ta domácí pekárna asi není na údržbu tak složitá, jako třeba friťák, nebo jo? 8-O Z tvých pomocníků, se mi ještě líbí sušička, ta by se mi líbila na sušení hub. ;-)

21 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 18. ledna 2011 v 7:45 | Reagovat

Ten čajík voní normálně až sem ;-) a k tomu preclíček, no kdo by odolal :-D

22 Marie Marie | 18. ledna 2011 v 10:16 | Reagovat

Zase to nějak nevyšlo ráno byli palačinky .No musela jsem ochutnat jestli se mi povedli.Tak od zítřka začnu!

23 natty99 natty99 | Web | 18. ledna 2011 v 12:56 | Reagovat

Blani, přišla jsem pozdě, jsem už najedená a tak chuťové buňky nepracují :-)ony to tady stejně snědly ostatní děvčata ... šikulko, pěkný den :-)

24 Blanka Blanka | Web | 18. ledna 2011 v 15:31 | Reagovat

[14]: Vůbec není zač.Jsem ráda,že jsi spokojená :-D

[18]: Marťulo,my děláme docela často slaninovky,bulky se sýrem,pletýnky a rohlíky...všechny tyto recepty mám na blogu,ale když vidím něco nového,ráda vyzkouším.Takže na další recepty už se těším :-)

[20]: Jaruš,údržba není nijak složitá.Dovnitř pekárny se vkládá nádoba ve které se peče a v ní jsou i hnětací háky.Tak po skončení akorát tuhle nádobu a háky vydrhneš.A jinak čas od času vytřeš celý vnitřek i venek pekárny hadříkem.
No a sušička je taky bezva pomocník,i když míň využívaný.Vrní mi tu většinou v době houbařské sezóny-na to je opravdu bezvadná.Když si vzpomenu,jak jsem dřív mívala všude plechy s hříbky... :-D
A taky suším různé bylinky,pažitku,petržel,oregano...které vypěstuju na zahrádce. :-)

[21]: :-D

[22]: Maruško,odhodlání už máš,tak jen začít.Já jsem mlsná a sladkému málo kdy odolám,ale zase se docela dost hýbu.Denně ujedu 5 kiláků na rotopedu,cvičím,snažím se pravidelně chodit plavat,tak si říkám,že já to sladké vytřesu :-D

[23]: Nattynko,děkuju za návštěvu a taky přeju hezký den :-D

25 babička babička | 18. ledna 2011 v 20:03 | Reagovat

Ahojky,tak Nika pekla poprvé pivní chleba.Krásný na pohled,výborný na chut.Budem pokračovat dál ve zkoušení receptů. :-D  :-P

26 Martina Home Martina Home | 18. ledna 2011 v 20:22 | Reagovat

Ahojky Blani, tak to jsme měli stejný sobotní program, i my navštívil bazén :o) Ale teda pizza neproběhla a že ta Tvoje vypadá náááramně! Přeji pěkný večer, Martina

27 Blanka Blanka | Web | 18. ledna 2011 v 21:42 | Reagovat

[25]: No tak to jsem ráda,že pekárna dobře slouží :-)

[26]: Ahoj Marti,Děkuju za návštěvu.
My se snažíme jít si zaplavat aspoň dvakrát do týdne.Pořádně si protáhnout bolavá záda :-D

28 Květa Květa | Web | 18. ledna 2011 v 22:23 | Reagovat

Ten recept určitě stojí za vyzkoušení. Teď se ale napřed musím vrhout na tem lákavý pečený čaj. Mám plný mražák malin, ostružin a jahod, tak to aspoň využiju a přesvědčím se, jak to chutná.... :-P  :-P  :-P

29 Jarka  REDNEVAL Jarka REDNEVAL | 19. ledna 2011 v 18:12 | Reagovat

Ahoj Blani,
to jste měli krásný víkend!!
a za chviličku tady zase bude!! :-D
Ten čaj, co jsi dělala - to je ten můj oblíbený!! :-) Moc mi chutná.
A recept na preclíky jsem si napsala. děkuji :-)
Měj se moc hezky
Jarka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama