Kyselice

1. října 2010 v 17:26 |  Vůně z naší kuchyně



Petra z Pucíkova malinko zrenovovala hru,která tady kolovala nedávno,zaměřila se na vaření a do hry pozvala i mne.Zanedlouho dorazilo pozvání i od Fukčárinky.Oběma holkám děkuju a do hry se zapojím pouze symbolickým vložením receptu...

Dlouho jsem přemýšlela jaký a nakonec vkládám jeden úplně jednoduchý- můj recept na kyselici,nejen protože recepty na polévky se tady často neobjevují,ale taky proto,že tohle je  ta naše NEJ a navíc i štědrovečerní...
Tento recept jsem převzala už docela dávno z jedné hrníčkové kuchařky.Množství ale na hrníčky už dávno neodměřuju.Nejdůležitější je,že kyselice by měla být velice hustá polévka,takže o množství přísad rozhoduje velikost hrnce.Já ji vařím vždycky do toho největšího a rodinka ráda ujídá několikrát denně
Vím,že některé hospodyňky do kyselice přidávají sušené houby,sušené švestky a podobně.
Podle mého manžela patří hřiby jedině do hřibové polévky a sušené švestky nikam,protože je nejí.U nás základ kyselice tvoří kvalitní klobása.Pokud tedy nemám od známých podarovanou pálivější domácí klobásu,kupuju třeba Gombazeckou,nebo klidně Čabajku,prosím hlavně žádný párek.
kyselice
Do vroucí vody vyklopíme kysané zelí-na větší hrnec dávám celý sáček kysaného zelí,brambory nakrájené na kostky,klobásy na kolečka.Osolíme,přisypeme kmín,majoránku a vaříme dokud nejsou měkké brambory.Do misky si nalijeme kelímek kysané smetany,přidáme lžičku sladké mleté papriky a dvě lžičky hladké mouky,pořádně rozmícháme a vlijeme do polévky.Necháme ještě chvilku povařit
kyselice
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | Web | 1. října 2010 v 17:42 | Reagovat

Blani, mňam! U nás se sice na Vánoce nejí, zato v průběhu roku docela často. Bez klobásy se jí tady říká couračka, a je to jedná z věcí, kvůli které je naše Terka ochotná příjet z Anglie domů :-)
Krásné dny, zdravím Helena

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 1. října 2010 v 17:46 | Reagovat

No vidíš, zase další recept na kyselici. Já ji vařím s hřiby, nebo někdy taky s koprem. S klobásou jsem to ještě nezkoušela, dědy bude nadšený, až ji uvařím. :-)

3 Jarka Jarka | Web | 1. října 2010 v 18:19 | Reagovat

A já jsem do této doby kyselici nevařila. Schválně jsem použila minulý čas, protože máme polévky moc rádi, zelí taky, takže jen co koupím dobrou klobásku, jdu na to!! ;-)  :-D

4 Blanka Blanka | Web | 1. října 2010 v 18:54 | Reagovat

[1]: Heli,u nás se na vánoce vaří hnedka od prvního Štědrého večera po svatbě.Tehdy jsme přemýšleli,co budeme mít za menu-jestli se bude vařit to co u manžela doma,nebo to co u nás a vymysleli jsme si kyselici,kterou nevařil nikdo :-D

[2]: Babi,myslím,že s klobásou bude chutnat určitě :-) Já jsem navařila včera večer velikááánský hrnec a teď je na dně.Kyselici jsme obědvali,svačili,večeřeli a myslím,že než půjdeme spát už nebude :-)

[3]: Jaruš,tak potom napiš,jak vám chutnalo :-) Ale myslím,že chutnat určitě bude :-D  :-)

5 Marionneta Marionneta | 1. října 2010 v 19:46 | Reagovat

Jééé, Blani,zrovna nedávno jsem si říkala, že bych jí mohla zkusit, přestože jsem ji nikdy nedělala... Děkuju za recept i tvůj blog! Pěkné dny! Marionneta ;-)

6 Blanka Blanka | Web | 1. října 2010 v 20:31 | Reagovat

[5]: NO vidíš,Marionnetko a to jsem si říkala,když jsem recept vkládala,že nejspíš nesu dříví do lesa,že to bude znát asi každý :-D A ono asi nééé :-D

7 Blanča Blanča | E-mail | 1. října 2010 v 21:07 | Reagovat

Jé, já ji dělám zrovinka takhle. Hnedle bych si ji dala. Mňam. :-P  :-P  :-P

8 Blanka Blanka | Web | 1. října 2010 v 21:08 | Reagovat

[7]: No vidím,že přece jen někdo tenhle recept zná a vaří.Blani,tak si ji uvař,protože u nás už néééní :-D

9 Anna Anna | E-mail | 1. října 2010 v 22:15 | Reagovat

Blaničko děláš mi chutě :-D Na vánoce vařím také polévku na kyselo,ale čočkovou s kysaným zelým.Je jednoduchá.Dělám tak,že dám do tlakového hrnce čočku,zelí,osolím,bobkový list,nové koření,česnek.Na konci zahustím jíškou.Může se přidat i klobáska.Je výborná..Jíme ji často.Doporučuji zkusit.Pěkný večer.Anna. :-)  :-)  :-)

10 Vlasta Vlasta | Web | 2. října 2010 v 10:44 | Reagovat

Tuhle polévku znám a občas i vařím, u nás se jí říká zelnice. Blani přeju ti krásný víkend :-)

11 Jana Jana | Web | 2. října 2010 v 15:27 | Reagovat

Blani, to zní velice dobře. Myslím, že vím, co budu zítra vařit :-D

12 natty99 natty99 | Web | 2. října 2010 v 18:20 | Reagovat

Blani, tak k podzimu určitě hutnější polévka patří a jsou v ní samé dobroty :-)
a v těchto chladnějších dnech určitě zahřeje  - pěknou sobotu ;-)  :-D

13 Květa Květa | Web | 2. října 2010 v 20:11 | Reagovat

Blani, u nás doma se této polévce říkalo zelňačka a já jsem teď zrovna na ni dostala chuť, protože jsem se před chvílí nacpala sladkým.... :-P  :-P  :-P

14 Jarka Jarka | Web | 2. října 2010 v 20:41 | Reagovat

No jo, no. Nakoupit jsem byla a klobásku jsem si nepřinesla. Musím si ji napsat na papír a taky kysané zelí a smetánku. A jdu si to napsat hned, dokud na to myslím. ;-)  :-D
Hezký sobotní večer! :-)

15 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 2. října 2010 v 21:13 | Reagovat

Teda Blani ták se mě sbíhají sliny.My si zelí nakládáme a to je pak mňam. :-)

16 Blanka Blanka | Web | 2. října 2010 v 22:17 | Reagovat

[9]: Aničko,teda o čočkové se zelím slyším vážně poprvé :-) ,ale čočkovou máme taky rádi.Poslední dobou jsme hodně polévkoví.Na zítřek mám uvařenou kuřecí se zeleninou a nudlemi,kterou jsem si dala i dneska na večeři :-D
Kdoví,třeba tu tvou specialitku taky vyzkoušíme :-) Aničko,děkuji za recept a přeju dobrou noc :-)

[10]: Vlasti,tak já ji vařím čím dál častěji :-) Přeju ti krásnou neděli :-)

[11]: Jani,tak ať ti chutná!!! :-)

[12]: Nattynko,buď polévka,nebo čajík :-) Ale dneska jsem byla tak vyzmrzaná,že jsem si dala svařák :-D

[13]: Ahoj Květuš.Je víkend,tak myslím,že sladkým jsme se cpali všichni. :-D Já jsem pekla švestkový koláč :-)

[14]: Jaruš,tak doufám,že nákupní seznam je napsaný :-) Přeju ti krásnou neděli :-)

[15]: Maruško,já si zelí nakládám do minikvašáčku,ale to by mi bylo líto šupnout do polévky :-D

17 Anna Anna | E-mail | 3. října 2010 v 10:42 | Reagovat

Blaničko,polévka vám bude chutnat,máte-li čočkovou také rádi.U nás je velmi oblíbená a nahradí i hlavní jídlo,vzhledem k tomu,že je zahuštěná.Ještě na konci přidávám masox..zapomněla jsem napsat. ;-) Přeji Ti Blaničko pěknou neděli. :-)  :-)  :-)

18 natty99 natty99 | Web | 4. října 2010 v 6:07 | Reagovat

Blani, tvojí polévku "na zahřátí jsem uloupila a dala do blog kuchařky - doufám, že ti to nevadí ;-) :-D

19 Jana Jana | Web | 4. října 2010 v 8:23 | Reagovat

Blani, my dáváme místo klobásky červené fazole a zelí až na konec, aby si uchovalo vitamíny, ale ten hrnec je u nás aspoň 5 litrový a nejlíp to chutná zaleželé druhý den... :-)

20 Blanka Blanka | Web | 4. října 2010 v 17:03 | Reagovat

[17]:Aničko,děkuji :-)

[18]: Nattynko,nevadí mi to vůbec.Naopak :-)

[19]: jANI,samozřejmě je to nejlepší uleželé-pokud se to hnedka nesní :-D

21 Enili Enili | Web | 6. října 2010 v 18:15 | Reagovat

JOOO,takhle je kyselice báječná.I na švestky si pamatuju z mládí.

22 Ema Ema | Web | 7. října 2010 v 13:35 | Reagovat

U nás se téhle polévce říká zelňačka, taky ji děláme bez hříbků a s dobrou klobáskou. Ale nejlepší zalňačku uměl mamky bratr,který už bohužel není mezi námi. :-( Kyselicu jsem si dala letos na Pustevnách, pěkně mě spolu s horkou medovinou zahřála. :-D

23 Blanka Blanka | Web | 7. října 2010 v 15:50 | Reagovat

[22]: Ahojky Emo.Protože pocházím z Valašska,tak Pustevny znám a vím,že někdy tam dost fouká.Taková kyselice člověka krásně zahřeje a ta medovina je bonus navíc :-D
Děkuji za návštěvu a komentář :-)

24 Ema Ema | Web | 7. října 2010 v 23:34 | Reagovat

[23]:Blani, když zajdeš na můj blog, uvidíš, jaké hrozné počasí jsme na Pustevnách chytli, že teda kyselica a medovina přišly velmi vhod. Krásný večer přeji. :-)

25 sedmikraska0 sedmikraska0 | E-mail | Web | 12. října 2010 v 22:43 | Reagovat

:-) Náhodou jsem zavítala na tvé stránky a vidím tady recept na kyselici. :-) Také ji znám a jak píšeš,žádný párek - to je pravda.Moje švagrová ji musí mužovi vařit každý den.V kotli 8-O U nás v Č.B.ji říkáme zelnice :-) Dělá se i bez papriky jen se smetanou . Ale tato je vynikající :-P

26 Blanka Blanka | Web | 13. října 2010 v 16:51 | Reagovat

[25]: Ahojky Sedmikrásnko,vidím,že kyselice nechutná jenom nám :-D No tak zrovna teď bych si ji fakt dala :-D

27 Canada Goose Parka Canada Goose Parka | E-mail | Web | 28. září 2012 v 15:03 | Reagovat

How's it going? I enjoyed reading through this publish. My husband and I have been researching for this kind of article with the longest time and We know that your details about the issue at hand is spot on. I'll be certain to introduce this posting to my neice. Can you tell me how to acquire your new RSS feed? Continue to keep on blogging!

28 Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Online | E-mail | Web | 9. října 2012 v 10:07 | Reagovat

I wants to thank you with the endeavors you have produced in publishing this article. I am trusting the same greatest work from you within the future as well. In fact your fanciful writing abilities has inspired me to start my own weblog now. Truly the blogging is spreading its wings rapidly. Your generate up is a fine example of it.Thanks yet again for discussing this cost-free on the web!

29 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 10. října 2012 v 17:30 | Reagovat

Incredibly cool! I assistance your view!

30 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 2. prosince 2012 v 6:30 | Reagovat

You guys have a wonderful website intending the following, KIU!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama