Jahodové mlsání

28. června 2010 v 16:05 |  Vůně z naší kuchyně

Moc bych si přála,aby čerstvé jahody byly k mání po celý rok.

recepty
Teď když jejich sklizeň pomalu vrcholí si jejich mlsání užíváme o sto šest.Zatím ani jednu jahůdku se mi nepodařilo schovat do mrazáku na zimu.Nejraději máme jahody mačkané a posypané cukrem,ale dopřáváme si s jahodami všechno možné.



recepty
Recept na jogurtovou rychlovku už jsem dávala s jiným ovocem,předevčírem jsem ho pekla s jahodami.

OVOCNÝ KOLÁČ

půl hrnku mletého cukru
1 bílý jogurt
1 hrnek polohrubé mouky
půl hrnku oleje
půl prášku do pečiva
1 vejce
ovoce
drobenka


recepty
K dnešnímu obědu jsme měli výborné kynuté jahodové knedlíky podle receptu od Soni.
Dřív,když jsem slyšela,že se něco připravuje z kynutého těsta,raději jsem udělala něco jiného,protože se mi nechtělo s kynutým těstem ztrácet čas.Od té doby,co máme domácí pekárnu se kynutého těsta vůbec nebojím.Takže i těsto na knedlíky jsem si nechala připravit v pekárně.

KYNUTÉ KNEDLÍKY

200 ml mléka
1 vejce
500 g hrubé mouky
3 lžíce moučkového cukru
špetka soli
droždí-já používám sušené,které mám doma pořád přichystané na pečení dobrůtek v pekárně,takže jsem dala sušené.

Protože je nás doma momentálně pět,dělala jsem z dvojité dávky.Těsto mi vystačilo na 23 větších knedlíků.Vaříme je v mírně osolené vodě


recepty
A ze zbytku jahod jsem upekla bublaninu.Receptů na bublaninu mám několik,takže je podle nálady všelijak střídám.Tento recept jsem objevila zrovna dneska v jednom časopise.Všechny přísady jsem doma měla,tak jsem ho hnedka vyzkoušela.

LETNÍ BUBLANINA

100 g másla
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 vejce
250 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
50 ml mléka
tuk a mouka na formu
cukr na posypání

Změklé máslo utřeme s moučkovým,vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.
Bílky ušleháme do tuhého sněhu.
Obě hmoty promícháme,přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Nakonec přilijeme mléko a všechno zlehka promícháme.
Menší,vyšší plech vymažeme,vysypeme a těsto do něj nalijeme.Na něj poházíme ovoce.Dáme upéct 
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 helena-b helena-b | Web | 28. června 2010 v 16:09 | Reagovat

Tedy, Blani, to jsou samé dobroty! Jahody také miluji. Užívejme si léta! :-)

2 Babička Babička | 28. června 2010 v 16:09 | Reagovat

Hm,tak ty knedlíky bych si dala hned my už máme po jahodách. :-D

3 Blanka Blanka | Web | 28. června 2010 v 16:15 | Reagovat

[1]: Helenko,na jednu stranu se celá rodina snažíme aspoň trošku zhubnout a na druhou stranu se takhle nacpáváme :-D

[2]: Naše jahůdky jsou malinko menší,než byly ze začátku,ale ještě pořád je jich dost a kéž by ještě dlouho bylo :-)

4 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 28. června 2010 v 17:19 | Reagovat

Jahůdky se dobře mlsají. My jsme jich letos moc neměli, všechny jsme už stačili sníst a taky jsem je ani do mrazáku nedávala. Nezbylo :-)

5 Jarka Jarka | Web | 28. června 2010 v 19:24 | Reagovat

Máš pravdu jahody jsou teď všude. Jsem nucená je kupovat v obchodě a už jsem několik vaniček koupila. Mám je nejraději také pomačkané s cukrem, ale ještě si přidávám šlehačku. To je bašta! :-D Jen když to s jahodami přeženu, začnou se mi dělat na bradě i v mém věku "beďary"! :-P  :D

6 Iva Iva | 28. června 2010 v 19:29 | Reagovat

Jahody jsou u nás také hitem číslo 1 a ty tvé recepty naši chuť ještě znásobí. Díky
Hezký zbytek dne
Iva :-)

7 Blanka Blanka | Web | 28. června 2010 v 20:04 | Reagovat

[4]: Babi,byla jsem zvyklá každý rok jahody v mrazáku mít a když nás přepadla chuť třeba na pohár s jahodami,nebo nějakou buchtu,tak jsem měla kam jít.Letos budem musetv zimě kupovat asi kompot :-D

[5]: Jaruš,na zahrádce jahody sbírám každý druhý den.Takže jahůdkama jsme zatím zásobení,ale brzy budou končit :-(

[6]: Ivo,není zač.A pokud vám bude chutnat,budu moc ráda :-D

8 Petra Petra | Web | 28. června 2010 v 20:46 | Reagovat

Blani - krásné dobrůtky. Taky jahodujeme, za syrova si nejvíc pochutnáváme na "lesních", měsíčních malých jahůdkách, ty klasické zahradní velké používám spíš na bublaninu, nebo zrovna včera a dnes byly taky kynutý jahodový knedlíky:-). A v mrazáku už máme veeelikou zásobu - z trhu koupených jahod:-) V sobotu jsem dokonce z kila udělala 4 skleničky jahodové marmelády - v pekárně ;-) . Já na zimu musím mít v mrazáku naprosto nutně jahody - na nepečený dort z piškotů, jogurtu a právě mražených jahod, to je moc veliká dobrůtka:-)

9 Blanka Blanka | Web | 28. června 2010 v 20:51 | Reagovat

[8]: Petruš,nevím proč,ale já v návodu na pekárnu vůbec nemám napsaný postup výroby marmelády.Takže jsem v ní marmeládu ještě dělat nezkoušela.Jinak taky přemýšlím,že bych jahody do mrazáku koupila :-)

10 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 28. června 2010 v 21:42 | Reagovat

Jahodové mlsání to si dám líbit :-)

11 Natty Natty | Web | 29. června 2010 v 6:00 | Reagovat

Hezké ráno Blani, jahody jsou jedním z nejzdravějších a teď je jejich čas, tak si jich dopřejme co nejvíce, já teď snídám a svačím jen jahody s jogurtem a klidně bych je mlsala celý den :-) receptíky super, tak si dopřejme ...pěkný den :-)

12 Katka Katka | Web | 29. června 2010 v 8:34 | Reagovat

Máte hezký blog..) 8-)

13 Amy M Amy M | Web | 29. června 2010 v 12:12 | Reagovat

ahojky peknej blog a na ty knedliky mam velkou chut díky za napad

14 Blanka Blanka | Web | 29. června 2010 v 13:55 | Reagovat

[10]: Maruško,taky si to necháme líbit,jahody u nás milujem všichni :-)

[11]: Ahoj Natty.Taky bych je vydržela snídat i večeřet.Bohužel zase tolik jich nemáme :-) A rovným dílem si je mezi sebe dělíme :-D

[12]: Katko,moc děkuju za pochvalu a za návštěvu na mém blogu,Jsem ráda,že se ti tu líbí :-D

[13]: Ahojky Amy,knedlíky si určitě udělej,protože byly moc dobré. :-D

15 Jarmila Jarmila | Web | 29. června 2010 v 14:16 | Reagovat

Blani, já jsem ten recept ještě nezkoušela. Dostala jsem ho nedávno mailem. Ale kamarádka v komentářích píše, že to funguje. V neděli o tom receptu mluvili i v Receptáři.

16 Janah Janah | Web | 29. června 2010 v 15:30 | Reagovat

Tak už mám receptíky stažené, a děkuji :-)

17 Blanka Blanka | Web | 29. června 2010 v 16:18 | Reagovat

[15]: Jarmilko a budeš ho taky zkoušet?Četla jsem u tebe v komentářích,že to prý funguje.Je to zajímavé a pokud by proti klíšťatům a komárům stačilo tak málo,bylo by to fajn :-)

[16]: Není vůbec zač a doufám,že ti bude chutnat :-D

18 Petra Petra | Web | 29. června 2010 v 19:59 | Reagovat

[9]: no já tam taky nemám recept na marmeládu, ale je na pekárně přímo program marmeláda (nebo možná džem?), trvá hodinu a dvacet minut a to jen nasypu ovoce, želírovací cukr nebo cukr a gelfix a nechám projet tím programem, pak jen naleju do sklenek a otočím dnem vzhůru. Toť vše:-). Na stejný program "vrtím" i škvarečky;-)

19 Blanka Blanka | Web | 29. června 2010 v 21:09 | Reagovat

[18]: Až budu mít nějaké ovoce,tak se do toho taky pustím :-D

20 Jarka Jarka | Web | 29. června 2010 v 21:30 | Reagovat

Už jsem dlouho nedělala bublaninu, tak použiju tvůj receptík, koupím jahůdky a hurá do pečení. Tak, a teď jsem si udělala nehorázné chutě! Uždibnu si aspoň z toho tvého kousku, doufám, že to nikdo nepozná. :-P  :-D

21 Blanka Blanka | Web | 29. června 2010 v 21:47 | Reagovat

[20]: Jaruš,tak doufám,že ti bude chutnat.Já jsem dneska posbírala další jahody a zítra si je dáme asi jenom pomačkané s cukrem,nebo možná přidáme tu šlehačku-jak to máš ráda ty.Už teď se na tu dobrotu těším :-D

22 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. června 2010 v 8:26 | Reagovat

Jahody jím nahusto přímo ze záhonku!
AŤ žije jahodová sezona!

23 Vlasta Vlasta | Web | 30. června 2010 v 18:09 | Reagovat

Jů Blani, to je dobrot :-P nám letos jahody moc špatně přezimovaly, tak je jich jenom tak pro chuť, nezbyde asi ani na knedlíky, tak se budeme muset vypravit do lesa na borůvky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama