Pickles neboli kvašení

10. dubna 2010 v 18:02 |  Vůně z naší kuchyně




Máme moc rádi zeleninu a hlavně v syrovém stavu se jí u nás doma sní opravdu hodně.Přikusujeme jí ke všemu možnému,k jídlům si děláme zeleninové oblohy,zeleninové saláty...

Máme rádi i sterilovanou zeleninu a různé čalamády.
Před časem psala Mokopa na svém blogu a po ní i Petra z Pucíkova o Pickles-o přípravě kvašené zeleniny.Kvašení je stará metoda,podle které uchovávali část své úrody naši předci.Při kvašení vznikají mléčné bakterie,které jsou známé z dnešních jogurtů a různých jogurtových nápojů.
Působí příznivě na zažívání,vytvářejí zdravou střevní mikloflóru,posilují imunitu.

A jak se takové Pickles dělá?
Připravuje se ze zeleniny,která je ke kvašení vhodná-můžeme použít červené,nebo bílé zelí,cibuli,mrkev,ředkve,červenou řepu,květák,brokolici,cukety,dýně.Na jeden kilogram zeleniny se přidává 10 gramů soli,můžeme přidat i různé koření.

Já mám zatím vyzkoušenou směs bílého zelí,mrkve a cibule a nebo samotné zelí,ale můžem zeleninu všelijak kombinovat a zkoušet,co nám zachutná.Můžeme připravovat jednodruhové Pickles,nebo různé směsky


pickles
Zelenina se nastrouhá,nakrouhá ,nakrájí do mísy a přidá se sůl.


pickles
V míse se rukama zelenina propracovává tak dlouho,až začne pouštět šťávu a pak se napěchuje do minikvašáčku.Zatíží se těžítkem a pokud pustí málo šťávy,zaleje se trochou slané vody.K zelenině se nesmí dostat vzduch,protože by začala místo kvašení zahnívat.
Kvašení trvá při pokojové teplotě tři až pět dní.Až je zelenina hotová,přendáme ji z kvašáku do zavařovací sklenice a dáme do ledničky-tím proces kvašení přerušíme.



mrkev,zelí,cibule...
pickles



bílé zelí
pickles
Kvašáky jsou k dostání na Fleru a jejich cena se pohybuje od dvouset korun podle velikosti.Ten můj má obsah jednoho litru a vejde se do něj v pohodě víc než jedno kilo zeleniny.Posledně jsem do něj nacpala půl hlávky zelí,čtyři mrkve a cibuli


pickles
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ter$hunk@ ter$hunk@ | Web | 10. dubna 2010 v 18:20 | Reagovat

nvm kam to napsat,tk pisu sem...mate strasne krasneho pejska ×)×D

2 Blanka Blanka | Web | 10. dubna 2010 v 18:33 | Reagovat

[1]: Jé,děkuju.Max bude mít radost,že se líbí :-D Zrovna před chvilkou jsem ho vykoupala :-D

3 helena-b helena-b | Web | 10. dubna 2010 v 18:37 | Reagovat

Blani, díky za informace. O kvašení toho celkem vím hodně, každoročně "tlačíme" zelí. O tom, že se dá takhle připravovat zelenina jsem už slyšela. Asi to vyzkouším. A úplně mě nadchl ten tvůj kvašáček. :-)  :-D

4 helena-b helena-b | Web | 10. dubna 2010 v 19:00 | Reagovat

Blani, ještě jednou. Zeleninka zaujala i mého muže, už jsme si byli prohlédnout nádherné keramické kvašáky na Fleru, nejsou ani nijak drahé. Pickles má další příznivce. Pěkný večer. :-D  ;-)

5 Jarka Jarka | Web | 10. dubna 2010 v 19:00 | Reagovat

Tak zeleninu jsem doma nikdy takto nepřipravovala a ani nikdo z mých známých se nepochlubil, že by něco takového doma dělal. Koukám na tvé snímky a zdá se mi, že kvašením mrkev ztratila barvu, nebo kam se z toho posledního snímečku poděla? :-)

6 Poopi Poopi | Web | 10. dubna 2010 v 19:04 | Reagovat

Ahoj Blani,taky jsem ji obdivovala u Mokopky a na Fleru.Je to úžasná věc a ta Tvoje zeleninka je jedna báseň :-).Krásný zbyteček víkendu,F.

7 Blanka Blanka | Web | 10. dubna 2010 v 19:06 | Reagovat

[3]: Helenko,taky jsme u nás doma šlapali zelíčko.Tohle je trošku v menším.Jedna várka se pojídá z ledničky a druhá se mezitím kvasí a moc nám to s manželem chutná :-)

[4]: Heli,tak to jsem ráda.Mě zrovna takhle nadchla před časem Petra :-D

[5]: nene,Jaruš mrkev neztratila barvu-to je druhá varianta,kterou si poručil manžel-samotné bílé zelíčko :-)

8 Blanka Blanka | Web | 10. dubna 2010 v 19:14 | Reagovat

[6]: Ahojky Flo,taky přeju příjemně strávený víkend bez ohledu na počasí.A zeleninka stojí zato :-)

9 Jarka Jarka | Web | 10. dubna 2010 v 19:58 | Reagovat

[7]:Blani promiň, hloupou otázku, jsem trouba, máš to tam napsaný, ale koukala jsem do těch hrnců jak uhranutá a napřečetla si titulek. :-x

10 Blanka Blanka | Web | 10. dubna 2010 v 20:24 | Reagovat

[9]: Jaruš,ne,já jsem to tam dopsala,až ses zeptala :-D

11 najjedlo najjedlo | Web | 10. dubna 2010 v 20:32 | Reagovat

fakt zaujímavé :)

12 Blanka Blanka | Web | 10. dubna 2010 v 20:36 | Reagovat

[11]: :-D a moc dobré :-D

13 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 10. dubna 2010 v 22:03 | Reagovat

My děláváme kvašené zelí, klasika. Tohle jsem nikdy nezkoušela, ale je to fajn mít takhle po ruce pořád zásobu vitamínů.

14 Květa Květa | Web | 10. dubna 2010 v 23:39 | Reagovat

To může být náramná dobrota a těch vitamínů, asi se nechám zlákat. :-D

15 Jana Jana | Web | 11. dubna 2010 v 9:34 | Reagovat

My děláme pravidelně každý rok 25 kilo kysaného zelí a nikdy nezbude,taková je to dobrota... ;-)  :-)  :-D

16 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 11. dubna 2010 v 17:19 | Reagovat

Blani tu kvašenou zeleninu mám také ráda ale už dlouho jsem ji nedělala.Určitě ji ale brzo udělám.Já tam k tomu zelí přidavala i celer a trochu petržele,samozřejmně s mírou. :-)

17 ezotronika ezotronika | E-mail | Web | 11. dubna 2010 v 17:44 | Reagovat

Ahoj náš supr články, ty tví andílci by se hodily ny  můj blog o ezotronice :-P  :-P  :-P

18 Tom Tom | 11. dubna 2010 v 19:39 | Reagovat

gratuluju k prvnímu roku blogu. :-)

19 Jana Jana | Web | 11. dubna 2010 v 20:38 | Reagovat

Hmm, čalamádu miluju a tohle vypadá taky dost dobře. Už jsem se dívala na Fler na ty kvašáky a asi si ho pořídím taky :-P

20 Blanka Blanka | 11. dubna 2010 v 20:55 | Reagovat

[13]: Babi,kvašené zelí jsme doma dělávali taky.Tohle je v malém množství a je to velká mňamka :-)

[14]: Květo,je to dobrota.Zrovna teď mám v kvašáčku zelíčko a chodím ujídat,i když ještě není hotové :-)

[15]: No Jani a já dělám dvakrát do týdne kilo zeleninky a taky se nevyhazuje.Naše holky mají raději syrovou,ale my s manželem si pochutnáváme :-D

[16]: Maruško,já se chystám přihodit červenou řepu :-D

[17]: Děkuju,jsem ráda,že se ti u mně líbí :-D

[18]: Tome,díky.To jsi překvapil,že sis všimnul :-D

[19]: :-)

21 Jarka Jarka | Web | 11. dubna 2010 v 21:46 | Reagovat

[10]:Tak to potěší, že nejsem trouba, aspoň v tomto případě. :-D  :D
Přeji hezký zbytek večera a dobrou noc! ;-)

22 Natty Natty | Web | 12. dubna 2010 v 8:12 | Reagovat

Ahojky Blani, vidím, že zdravíčko je u tebe také důležité a zelenina patří do vašeho jídelníčku a jak správně píšeš, nejlepší je čerstvá a po ní hned kysaná :-)a tak vidím, že nejen zelí je možno naložit, ale i jiné zeleniny - šikulka ;-)

23 Vlasta Vlasta | Web | 12. dubna 2010 v 16:05 | Reagovat

Ahoj Blani, tohle jsem nikdy neviděla, jedinou kvašenou zeleninu kterou znám je kysané zelí a to miluju :-P Hned včera večer jsem se podívala na Fler na kvašáky a vážně uvažuju o jeho objednání. Všude na netu je spousta receptů a za chvíli bude tolik zeleniny, že ji nebudeme stačit ujíst čerstvou :-D

24 Blanka Blanka | Web | 12. dubna 2010 v 16:43 | Reagovat

[21]: :-D  :-D  :-D

[22]: Natty,zeleninka nám moc chutná,jenom naše Natálka to vidí trošku jinak,ale už se ji taky učí jíst,dokonce některé druhy jí už chutnají a to je velikánský úspěch :-D

[23]: Vlasti,tohle je doopravdy dobrotka a zase trošičku něco jiného,než syrová zelenina.Když se Pickles nestíhá jíst,může se dát klidně pod maso :-) Nám ale zatím nezbylo :-D

25 Gucci Outlet Gucci Outlet | E-mail | Web | 12. září 2012 v 17:40 | Reagovat

Yes, thank for the details a million! Have to discover anybody organizing Tea Party. I wants to participate in organizing.

26 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 14. září 2012 v 20:01 | Reagovat

i genuinely like your world-wide-web internet site. Its really informative. Goodbye!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama