Frgály

6. března 2010 v 20:58 | Blanka |  Vůně z naší kuchyně



Co jsou to frgály jistě nemusím vysvětlovat hlavně valaškám... A protože já z Valašska pocházím,znám tyhle buchty odmala.Je zajímavé,že ve Znojmě,kde teď bydlím moc známé nejsou.Když se vracíme z návštěvy na Valašsku,moje kamarádka mi volává a ptá se,jestli jsme dovezli " ty kulatý buchty ".Občas frgály vídám snad jen na různých jarmarcích,kde je prodávají dovezené z Valašska-ovšem s přirážkou za dovezení... Dneska jsme si frgály společně s Táničkou doma upekly.A musím říct,že se nám hodně povedly."Kulatý buchty " zbudou i na kamarádku,která je po nepříjemné operaci a kterou zítra pojedeme navštívit.

Těsto jsem si nechala připravit v domácí pekárně.
Do pekárny dáme
250 ml mléka
2 žloutky
125 g másla nakrájeného na malé kousky
500 g polohrubé mouky
75 g mletého cukru
špetku soli
strouhanou citrónovou kůru
droždí-já dávám sušené-na každém balíčku je napsáno na jaké množství mouky to které droždí je
Zapneme na program těsto.
Když máme těsto hotové,rozdělíme ho na čtyři díly.Každý díl vyválíme do kruhu.Těsto by mělo být vyválené do tenka.Já jsem si speciálně na frgále dneska koupila kulaté plechy-mají je v Kauflandu kus za 50,-kč.Vyválený kruh přendáme na vymaštěný plech.Necháme chvilku ještě kynout.Na frgál rozmažeme náplň,posypeme drobenkou,okraje frgálu potřeme vajíčkem a dáme péct při 200 stupních do trouby.Pečeme až nám okraje frgálu zezlátnou.

náplň-já dělám makovou,kterou kupuju hotovou,do které se přidává pouze mléko,nebo voda a tvarohovou .Takže na dva frgály potřebujeme dva tvarohy,dva žloutky,cukr podle chuti,citronovou kůru-všechno zamícháme.Přidáme rozinky,namočené v rumu.Pokud je náplň řídká,přidáme lžičku polohrubé mouky.

drobenka-hrubá mouka,cukr krupice,máslo

Upečené frgály nezapomeneme pořádně polít rozpuštěným máslem !


frgále



frgále



frgály
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 6. března 2010 v 21:30 | Reagovat

Vždyť je to koláč! Proč se mu vlastně takle na valašsku říká? To je asi hloupá otázka. To je jako kdyby se mě někdo ptal, proč se říká v jižních Čechách bramboráku, cmunda.  :-P
Frgále budou moc dobré, ochutnala bych tvarohový i makový.   :-)

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 6. března 2010 v 21:54 | Reagovat

Frgály mám moc ráda, doma je sice nepeču, ale kupuju si je při každé příležitosti. Tobě se Blani evidentně povedly, hned bych si dala.

3 Blanka Blanka | Web | 6. března 2010 v 22:11 | Reagovat

[1]: Jaruš,proč se jim na Valašsku říká frgále,netuším.Ještě máme,tak pojď ochutnat :-)

[2]: Babi,manžel má rád ty makové a říkal,že nemají chybu,prý jsou jako ty Cyrilovy z Hrachovce :-D

4 helena-b helena-b | Web | 6. března 2010 v 22:45 | Reagovat

Ahoj Blani, jak může člověk hubnout, když jenom vidí takovou dobrotu! Frgále samozřejmě znám, když bydlím na hranici s Valašskem! U nás se prodávají při každé příležitosti. Nejradši mám s hruškovými povidly. Mňam! :-P  :-D

5 Natty Natty | Web | 7. března 2010 v 6:40 | Reagovat

Ahojky Blani, ještě že nejsem na sladké :-) protože tady nakouknout a hned je kilo nahoře :-D bane, moc pěkně jsi napekla a kdybych nebyla po snídani, určitě bych si kousek vzala...pěknou neděli :-)

6 Marie Marie | Web | 7. března 2010 v 8:04 | Reagovat

Teda to je nádhera. Jsi holka šikovná takovéhle krásné koláče, teda vlastně frgále ;-)  :-P

7 Poopi Poopi | Web | 7. března 2010 v 9:06 | Reagovat

Blani, ty tedy píšou!!Mňam,mňam.mňam.Frgále dělá nejlépe moje milá tchýňka(bodejť by ne,když je Valaška ,jak hrom  ;-) ).Jen u nás nyní vedou makové a tvarohové,jelikož jsme se ostatních přejedli :-x .Ty tvoje jsou ale super!!A co mi to vlastně děláš??Mně tchýňka zrovna odjela domů do Kateřinic ;-) a až do soboty si o nich musím nechat zdát!!Jelikož moje nikdy nebudou ,jako ty její s letitou praxí :-? .Krásný víkend,Flo
P.S:jen otázečka:jistě máš recept od maminky,potírá to taky po upečení rumem s máslem??Nebo je to místní záležitost??

8 Ivana Ivana | Web | 7. března 2010 v 11:17 | Reagovat

Taky je občas peču a hned se po nich zapráší. :-)

9 Vlasta Vlasta | Web | 7. března 2010 v 12:45 | Reagovat

Frgále miluju, poprvé jsem se s nimi setkala na dovolené v Rožnově pod Radhoštěm a od té doby je peču docela pravidelně. Blani přeju krásné nedělní odpoledne  :-)

10 Blanka Blanka | Web | 7. března 2010 v 19:12 | Reagovat

[4]: Heli,tak ten hruškový mám taky moc ráda :-)

[5]: Natty,tak ty máš štěstí,že na sladké nejsi.Já na sladké jsem  a budu se muset pomalu začít krotit :-)

[7]: Teda Flo,já se picnu,jak je ten svět malinkatý...Tvoje tchýně je z Kateřinic?A tvůj manžel taky?Kateřinice dobře znám.Byla jsem tam i na brigádě v lesní školce.Kateřinice jsou od Jablůnky,z které pocházím blizoučko.
Jo a v receptu na frgále samozřejmě to pomazání máslem a rumem je,ale dala jsem do drobenky víc másla a rum jsme měli v rozinkách,tak už mi to přišlo celkem zbytečné :-D

[8]: No taky se po nich zaprášilo.Ale brzy si je zopakujem :-D

[9]: Vlasti,krásný zbyteček víkendu a úspěšný start do nového týdne :-)

11 Jarka Jarka | Web | 7. března 2010 v 19:41 | Reagovat

Dnes se můžu koukat na frgále a neslintám, taky jsem pekla a jsem přeslazená, že mě snad bude pálit i žáha. Buchty nechci chvíli vidět, vydržím to až do zítřka. [:tired:]  :D

12 Blanka Blanka | Web | 7. března 2010 v 19:56 | Reagovat

[11]: Tak to Jaruš moc dlouho nevydržíš.To já si taky vždycky říkám,že se bude hubnout a pak něco upeču a baštíme všichni :-D

13 Jarka Jarka | Web | 7. března 2010 v 20:26 | Reagovat

[12]:Blani je to zajímavé, ale přestože mám ráda sladké, nikdy jsem nadváhu neměla. Spíš bych potřebovala cvičit a zpevňovat.  ;-)  :-)

14 Zdenka Zdenka | Web | 7. března 2010 v 21:06 | Reagovat

Tééda Blani, ty jsou!! Párkrát už jsem ty pravé valašské ochutnala a jsou prostě božíí. A ty tvoje vypadají taky nádherně. Hned bych si zakousla, i když to vlastně nesmím  :-D

15 Marcela Marcela | Web | 7. března 2010 v 23:03 | Reagovat

Mňam, ty vypadají nádherně :-)

16 andy andy | Web | 8. března 2010 v 8:04 | Reagovat

Blani jsou k nakousnutí. Díky za recept. Já je kupovala každoročne na zimní dovolené v jedné vesničce u Rožnova (plus trdelníky). A to jsme brali od každého druhu alespoň půlku. Nikdy jsem si netroufla je zkusit i doma. Tak teď s Tvým receptem to snad prubnu :-D a už se těším. :-)  :-)  :-)

17 Poopi Poopi | Web | 8. března 2010 v 9:12 | Reagovat

[10]: Ahoj Blani,tchýňka se do Kateřinic přivdala z Mikulůvky a bydlí tam dodnes(jen manžel prchl po škole do světa,ale srdcem je pořád tam a proto jezdíme za babičkou a strýcem skoro každý víkend ;-) ).Děti to tam zbožňují,je to pro ně jiný svět jako ve městě :-).Jablůňka je skoro za rohem,když se to vezme přes Pržno.Krásný nový týden Ti přeji,Flo 8-)

18 Blanka Blanka | Web | 8. března 2010 v 16:26 | Reagovat

[13]: Jaruš,tak to jsme na tom podobně.Taky bych měla cvičit,ale nechce se mi do toho a hlavně nemám vůbec čas.Taky žádnou nadváhou netrpím,jen by to chtělo po zimě sundat tak dvě tři kilča :-)

[14]: Zdeni,nabídla bych ti k ochutnání,ale už dávno nejsou :-D

[15]:  :-D

[16]: Andy,vyzkoušej a pak dej vědět,jak ti chutnaly.Myslím,že podle tohoto receptu vážně nemají chybu :-)

[17]: Ahoj Flo.Tak to je pěkné :-) Samozřejmě znám i Mikulůvku-pocházelo z ní plno mých spolužáků ze základky a občas tam v létě jezdíme na koupaliště.Máte fajn,že to na Valašsko máte blíž než my :-)

19 ENILI ENILI | Web | 9. března 2010 v 17:05 | Reagovat

Zdravím Blani,když byli kluci ještě doma,tak jsmě frgálovali velmi často.Milují tyto placaté buchty(jekich pojmenování) dodnes.Přiznám se,že já taky.Dík,že jsi mi vrátila vzpomínky. :-)

20 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 10. března 2010 v 21:20 | Reagovat

Blani FRGÁLE ty mám móc ráda.Ve skanzenu prodávají ty nejčerstvější z nejčerstvějších.

21 Blanka Blanka | Web | 10. března 2010 v 22:30 | Reagovat

[20]: Maruško,pokud jedeme na Valašsko,většinou si frgále koupíme.Ale teď už si je můžu kdykoliv upéct,takže paráda :-)

22 Blanka Blanka | Web | 10. března 2010 v 22:31 | Reagovat

[19]: Emilko,tak šup,honem si je sobě a klukům upeč :-D

23 Uggs Sale Uggs Sale | E-mail | Web | 26. října 2012 v 7:15 | Reagovat

i genuinely like your world-wide-web internet site. Its really informative. Goodbye!

24 Canada Goose Jackets Canada Goose Jackets | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 22:29 | Reagovat

This blog site is great. How did you come up witht he idea?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama